Cele 7 tipuri de mame pe care le intalnesti in perioada Sarbatorilor

Cele 7 tipuri de mame pe care le intalnesti in perioada Sarbatorilor

Gabriela Paladi - Redactor

De fiecare data cand se apropie Sarbatorilor, in ultimii ani, de cand am copil, simtul observatiei se ascute ca un creion in ascutitoarea electrica. Si imi place apoi sa creionez cu varful lui ascutit bine ceea ce observ. In acest an am observat, mai mult ca oricand, tipurile de mame care se remarca prin anumite calitati, mai mult sau mai putin interesante, cand se apropie vertiginos Sarbatorile.

Cand ma uit in jurul meu la prietenele mele, mamici dedicate, la mamele care trag copii de mana in hypermarket sau mall, la colege sau la mamicile de la gradinita, observ ca spiritul Sarbatorilor nu iarta pe nimeni. Si ma bucur si imbratisez si eu la randul meu bucuria, insufletirea si situatiile haioase pe care acesta le creeaza. Asa ca, trebuie sa enumar si sa descriu cateva dintre tipurile de personalitati pe care le aduc la suprafata sarbatorile din mamicile de pretutindeni. In cazul meu, am cate putin din fiecare.  

Mama organizata

cadou craciun

O vezi cu liste in geanta, cu pixuri si mereu cu ochii in patru. Si asta dinainte sa inceapa luna decembrie. Stie exact ce are de facut: ce cadouri sa cumpere, de unde, cand si cum, cand este serbarea copilului de la gradinita si ce va purta acesta, cine va fi invitat la cina de Craciun si ce va gati, unde va face Revelionul si cu ce se va imbraca. Are salvate pana si cadre din fata si din spate cu coafurile pe care le va purta la serbarea copilului, de Craciun, de Revelion si chiar si la petrecerea de Craciun a firmei. Pe 10 decembrie are deja cumparate toate cadourile de Craciun si impachetate cu fundita, fiecare cu eticheta lui si aranjate frumos sub bradul pe care il are deja instalat si impodobit ca la carte. Este mereu calma si zambitoare si va sti mereu sa iti raspunda la orice intrebare cu privire la ziua, ora si locatia oricarui eveniment din aceasta perioada. Se uita la tine de sus cand ii spui ca nu iti mai ajunge timpul si nu stii cum sa faci sa le organizezi pe toate. Ea stie si iti va raspunde in detaliu despre asta. 

Mama Craciun

mama copil craciun

Asculta colinde peste tot: la sala, in masina, la birou ...Si-a invatat copilul toate colindele din romana si engleza. Are sesiune speciala de cumparaturi pentru decoratiuni de Craciun, si apoi le pune peste tot in casa, la geamurile ei si ale vecinilor, chiar si pe scara, la birou si in gradinita. Acorda o atentie speciala cadourilor alese si roaga toata familia si prietenii sa scrie scrisoare catre Mos Craciun si sa specifice exact cadoul dorit. Apoi alearga dupa ele prin toate magazinele sa se asigure ca sunt exact cele dorite. Organizeaza 3 mese de Craciun, in toate cele trei seri, conform traditiei anuale pe care chiar ea a instaurat-o acum 7 ani: prima seara este seara familie, a doua a finilor, nasilor si rubedeniilor indepartate, iar a treia este rezervata prietenilor. Masa de Craciun trebuie sa fie impecabila si sa fie decorata musai cu toate mancarurile traditionale si nimeni nu are voie sa lipseasca. Si, desigur, trebuie sa isi faca aparitia si Mosul, care de cele mai multe ori este unul dintre bunici, sotul sau vecinul - oricare are abdomenul mai mare, ca sa fie in spiritul Sarbatorilor. Ca doar are costum de Mos Craciun cumparat de la Disney Store.

Mama retelelor de socializare

mama copil selfie

Iubeste Sarbatorile pentru ca in fiecare zi are ce sa posteze pe retelele de socializare: copilul ei imbracat in elf, copilul ei impodobind bradul, noul globulet cumparat din targ, coroana de pus pe usa, luminitele din balcon, cerceii noi in forma de bradut pe care si i-a luat la reduceri, esarfa rosie, fesul cu pinguini pentru sotul ei, omuletii de turta dulce pentru serbarea de la gradinita. Deja cele 30 de zile ale lunii decembrie nu ii ajung, asa ca recurge si la doua postari pe zi, cate doua pentru fiecare cont: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter ...Stim totul despre ea, chiar si filmul la care s-a uitat aseara. Cum, nu stii? Singur Acasa 1, 2 si 3, ca trebuie sa fie maraton in spiritul Sarbatorilor, nu-i asa? Si daca nu te multumesti numai cu postarile ei, da share tuturor articolelor, pozelor, desenelor si filmuletelor interesante care vin si ele sa completeze spiritul deja obez de la atata bucurie si minunatie Craciuneasca. 

Mama Bio si Homemade

Stiam deja despre ea ca tot ceea ce ofera copilului ei este facut in casa, organic, bio, naturist, homeopatic. Aflam insa ca se pricepe sa faca in casa chiar orice: turta dulce, cozonacul - cu ingrediente bio, desigur, ornamentele pentru brad, costumasul de serbare al copilului, cadourile pentru toata lumea ... da, da - face sapun de casa cu aromele specifice sezonului, precum scortisoara si lavanda si un strop de sanatate de la mama natura. Bineinteles ca bradul ei este ori de plastic, ori in ghiveci, ori il impodobeste pe cel din curtea casei. Vinul fiert il aduce de la bunici de la tara, si, daca isi incalca putin regulile unei alimentatii sanatoase, o face apeland la cunostinte pentru a face rost de carne de porc hranit numai cu ghinde bio din o padure care se afla la cel putin 20 de kilometri de cel mai apropiat drum national. Si daca nu gaseste o astfel de sursa, va cheltui jumatate de salariu pe un curcan bio urias, care nu incape in cuptor, pe care il va servi pe masa decorata cu servetele din hartie reciclata in forma de brad, homemade, desigur. 

Mama dezorganizata

La petrecerile de Craciun este mama care se ascunde in bucatarie cu un pahar de vin si "frunzareste" Facebook-ul. Pentru ca abia atunci, cand, in sfarsit, a venit Craciunul, are si ea un moment de respiro. Pentru ca ea lasa totul pe ultimul moment, si se trezeste in dimineata serbarii copilului ca nu a luat nimic pentru educatoare si ca a uitat sa coasa pe costumul copilului fulgii de zapada. Iar poeziile acestuia ... parca le-a repetat ... o data ... in masina. Nu a luat cadouri pentru nimeni pentru ca este "numai 23 decembrie". Intotdeauna crede ca mai are timp, si nu recunoaste niciodata ca este aeriana sau ca nu poate sa se pregateasca din timp. Iar daca nu recunoaste, nu face nimic sa se schimbe in acest sens. De ce? Pentru ca ... cu tot cu dezorganizarea ei ... reuseste sa le faca, pana la urma, pe toate.

Mama Relatiilor Publice

Ea este mama aceea pe care o vezi zambind tot timpul, care se intelege cu toti parintii de la gradinita, care cunoaste toate numele educatorilor de acolo,a ingrijitoarelor si este buna prietena cu directoarea si cu portarul. Ea este cea care se ocupa de recuzita serbarilor, ea il aduce pe Mos Craciun si tot ea face cele mai bune recomandari in ceea ce priveste ora, locatia si costumele. Si sa nu credeti ca se opreste aici. Acasa organizeaza o mica petrecere de Craciun pentru toti prietenii copilului ei, iar de Revelion reuseste sa ii convinga pe toti prietenii ei sa participe la petrecerea ei, pentru ca, bineinteles, a gasit doua bone care sa stea cu toti copiii cand somnul se iveste printre gene si trebuie dusi acasa. Si la birou tot ea este cea care se implica in organizarile petrecerilor, Secret Santa si a orice se mai iveste. Si, sa nu uitam, de campaniile ei umanitare, pentru ca are timp si de ele, doar e perioada propice pentru a-si face relatii si in acelasi timp a face un bine. Partea cea mai buna este ca nu se lasa pana ce nu implica pe toti cei pe care ii cunoaste. 

Mama Perfecta

Ai spune ca mama organizata este si mama perfecta. Insa nu este asa. Mama perfecta este cea care intruneste toate mamele de mai sus. Ea este indeajuns de organizata ca sa pregateasca totul din timp, adica cu aproximativ 3-4 zile inainte, nu cu saptamani. Stie exact ce are de facut pentru copil, sot, bunici, colegi, prieteni, insa nu exagereaza cu pregatirile. Asculta colinde in masina cand are copilul cu ea, si, cand ziua incepe cu adevarat bine, chiar le canta impreuna cu cel mic. Face decoratiuni handmade alaturi de copil, si prajiturele de casa. Respecta si mesele traditionale, insa incearca sa mentina cumpatare in totul. Pune si poze pe facebook cu copilul ei, imbracat in elf sau de la serbare, insa se limiteaza la 1 la 2-3 zile si le pune, de cele mai multe ori, pentru rudele care le solicita. Se mai intampla si sa greseasca, sa uite cate ceva, sa intarzie, insa stie mereu sa repare orice situatie neprevazuta. Se implica si in organizarea activitatilor specifice Sarbatorilor, insa limitat si numai acolo unde stie ca isi poate aduce aportul.

Oricare dintre aceste mame am fi, perioada Sarbatorilor este, totusi, acel moment din an cand ne simtim mai apropiate ca oricand de familie si prieteni. Este momentul cand trebuie si ne dorim sa oferim momente pretioase si frumoase coopiilor nostri, momente care sa se transforme in amintiri memorabile, incarcate de emotie si tandrete, de bucurie si amuzament, de veselie si energie. Asa ca, indiferent cum ne adaptama si "supravietuim" in aceasta perioada, singurul gand pe care trebuie sa il avem este acela ca suntem mame bune, ca avem copii frumosi, ca ii iubim si ca trebuie doar sa ne relaxam si sa ne bucuram de fiecare moment alaturi de ei. 

Sarbatori Fericite!

Cu drag, 

Gabriela Paladi

Redactor Sef Qbebe

 

Articolul urmator
„Mi-a fost rușine să anunț că sunt însărcinată, pentru că aveam deja un bebeluș de trei luni”. Mărturia unei mame care își adoră toti cei 12 copii
„Mi-a fost rușine să anunț că sunt însărcinată, pentru că aveam deja un bebeluș de trei luni”. Mărturia unei mame care își adoră toti cei 12 copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor
    Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor

    Nașterea reprezintă, fară îndoială, unul dintre cele mai frumoase și emoționante momente din viața unei femei, dar şi unul dintre cele mai dificile din punct de vedere fizic...

    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”
    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”

    Se pare că mamele au superputeri nu doar atunci când vine vorba de îngrijirea sau educarea copiilor, ci și atunci când vine vorba de a le oferi cel mai frumos Crăciun.

    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere
    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere

    O mămică cu 4 copii de peste hotare ne povestește care sunt motivele pentru care nu mai vrea să petreacă timpul cu mămici mai tinere decât ea. Citește articolul pentru a le...

    Nicio zi fără noi mame minore în România! 4.600 de fete au născut înainte de 18 ani în perioada 2015-2020
    Nicio zi fără noi mame minore în România! 4.600 de fete au născut înainte de 18 ani în perioada 2015-2020

    România este pe locul doi în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria! Aproape 4.600 de adolescente sub 18 ani au devenit mame în perioada...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
    6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

    Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

    Prin raportarea la doi factori majori (control- așteptări și susținere), se poate vorbi despre 4 stiluri de parenting: autoritar, autoritativ, permisiv și neglijent. Toate au impact...

    © 2024 Qbebe