De ce unele mame regretă că au făcut copii și nu trebuie judecate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din diferite motive, în anumite momente ale vieții, există posibilitatea să ajungi să spui că mai bine nu ai fi mamă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și descoperă confesiunile unor femei care, deși spun că își iubesc nespus copiii, nu se feresc nici să afirme că statutul de mamă nu a fost chiar cel mai bun lucru care li s-a întâmplat în viață. Iată care sunt argumentele lor!

Am simțit că am făcut o greșeală

Victoria Elder, din SUA (are o fiică de 18 ani), a dezvăluit că și-a dorit nepărat să devină mamă și de aceea s-a căsătorit cu primul bărbat care a acceptat să aibă copii. În anul 2008, soțul ei le-a părăsit, iar ea a fost nevoită să preia întreaga responsabilitate asupra creșterii fiicei sale. Deși a reușit să facă față cu succes, a menționat că s-a simțit adesea mult prea copleșită.

Victoria a povestit că primul moment în care a simțit că a făcut o greșeală când a decis să aibă copii a fost când și-a ținut prima dată fiica în brațe: „Am simțit de atunci, și încă mai simt, că am făcut o greșeală”.

Mărturisirile ei, postate pe un site pentru întrebări și răspunsuri, au provocat reacții foarte diverse. Dacă unele persoane au blamat-o și i-au spus că este egoistă, narcisistă și psihopată și că fiica ei va avea de suferit de pe urma comentariilor sale, alții i-au apreciat curajul de a recunoaște că are și regrete pentru că este mamă.

Mama care a făcut această confesiune nu uită să transmită și următorul mesaj: „Îmi iubesc fiica și mă gândesc la ea ca la o operă perfectă a vieții mele...Dacă i s-ar întâmpla ceva, nu m-aș putea consola. Niciodată.”

De la carieră la cratiță

Sarah Fischer este scriitoare și fotograf profesionist, cu numeroase premii. Prin intermediul cărții ei, „The Happy Mother Lie: And Why I Would Have Preferred To Be A Father” („Minciuna mamei fericite: Și de ce aș fi preferat să fiu Tată”), a explicat de ce să fie mamă nu a fost cea mai mare dorință a vieții sale.

Începe prin a spune că a devenit mama unei fetițe după vârsta de 30 de ani și că a stabilit, cu soțul ei, să-și împartă clar sarcinile care țineau de creșterea copilului. Întrucât lucrurile nu s-au întâmplat așa cum plănuise ea, a ajuns să spună că aventurile pe care le înfruntase până când să aibă copil nu se compară cu ceea ce trăiește odată cu venirea pe lume a fiicei sale: „Ceea ce s-a întâmplat în următorii ani a fost precum în cele mai groaznice coșmaruri ale mele. M-am simțit ca și cum eram protagonistă într-o carte cu crime, ajungând să fiu pur și simplu sufocată de statutul de mamă”.

Sarah Fischer a recunoscut că detestă întâlnirile cu alte mame și discuțiile despre copii și că, în timp ce bărbații își pot menține statutul profesional după ce devin tați, femeile încep să renunțe la acesta după ce devin mame: „Te-ai îndrăgostit de statutul de femeie independentă, de carieră și te transformi într-o mamă la cratiță”.

Ea a menționat inclusiv în cartea sa că „Realitatea de a fi mamă nu este altceva decât: incontinență, plictiseală, kilograme în plus, depresie, dispariția romantismului, lipsă de somn, prăbușirea carierei, pierderea interesului pentru activitățile sexuale, sărăcie, epuizare și lipsa sentimentului de împlinire”.

Cartea ei a stârnit multe controverse, Sarah Fischer afirmând că, după publicarea ei, a fost exclusă din multe grupuri, a fost detestată și a vrut chiar să se mute în altă țară pentru a scăpa de atitudinea ostilă a celor din jur. La un moment dat, a primit un mesaj prin care o mamă i-a apreciat curajul de a-și exprima opinia cu privire la a fi sau a nu fi împlinită datorită statutului de mamă.

După acest punct de vedere, Sarah Fischer a venit cu următorul mesaj: „Mesajul meu către mame este acesta: aveți voie să spuneți că regretați că sunteți mame și să vă iubiți în același timp copiii”.

Parentingul te face să devii singuratic

Jessika Rose (Germania) este mama a doi copii și nu se ferește să recunoască faptul că nu pentru ea, ci pentru soțul ei copiii sunt întotdeauna pe primul plan: „ A alunecat el în rolul de mamă. Pentru el, prioritatea sunt copiii”.

Jessika a precizat că a avut dificultăți în a deveni mamă, fiind nevoită să urmeze un tratament de fertilizare in-vitro. În acele momente, era obsedată să aibă copii.

Ulterior, pe măsură ce copiii au început să crească, și-a dat seama că statutul de mamă nu este tocmai ceea ce își dorea, având senzația că îi afectează independența, fiind nevoită să țină cont în tot ceea ce face și de aceștia: „Sunt o  persoană extrem de independentă, iar parenting-ul te face să devii singuratic. Găsesc acest lucru foarte obositor. Sunt foarte nerăbdătoare. Vreau să trăiesc așa cum îmi place”.

Nu am mai avut o ieșire în doi de 8 ani

Unele femei ajung să afirme că mai bine nu ar fi fost mame întrucât au copii cu probleme de sănătate grave și, în plus, nu se pot baza nici pe sprijinul partenerului lor, care, la rândul său, se află într-o situație nu tocmai ușoară.

În această situație se află și o mamă ce a mărturisit că are doi copii cu tulburări din spectrul autist, un soț cu depresie și că din acest motiv are momente în care pur și simplu regretă că este părinte. Având în vedere problemele copiilor ei, aceasta relatează cum arată viața lor: „Nu mergem la cinema... Nu am mai avut o ieșire în doi de peste 8 ani”.

Fiecare zi din viața ei se desfășoară după acest program: „Petrec ore în șir la telefon cu cadrele didactice pentru a discuta despre problemele de comportament ale copiilor. Petrec timp la cabinete medicale și la unitățile de primiri urgențe...”. Mama spune că din aceste cauze nu poate să nu recunoască faptul că i-ar fi fost mai bine fără copii:„Am pierdut atâtea oporunități având copii”. Ulterior se simte însă vinovată pentru acest sentiment și afirmă: „Trebuie doar să-i îmbrățisezi. Ai nevoie de mai multă răbdare. O să ai și tu vacanțe când se vor face mari”.

Mesajul acestei mame, către toate mamele, este că au dreptul să regrete că au copii și că a avea copii „Nu este temelia vieții unei femei... Trebuie să lăsăm femeile să creadă că pot fi fericite și fără să fie mame. Carierele, hobby-urile, prietenii, partenerul de viață, animalele de companie...toate aceste lucruri pot umple viața și ne pot face să ne simțim împlinite”.

Mama își încheie dezvăluirile spunând: „Îmi iubesc copiii. Îi iubesc pentru că sunt mamă și pentru că îi am. Dar dacă ar fi să o iau de la capăt, aș fi preferat să nu îi am”.

Surse: theguardian.com, thesun.co.uk, scarymommy.com

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii
  Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii

  Fiind de mică pasionată de știință, citind foarte mult și scriind proză și versuri, Lady Mary Montagu a fost rapid fascinată de universul oriental pe care l-a cunoscut în...

  După ce a făcut un copil, președinta unei companii a cerut iertare angajatelor sale mame pentru comportamentul ei abuziv
  După ce a făcut un copil, președinta unei companii a cerut iertare angajatelor sale mame pentru comportamentul ei abuziv

  Katharine Zaleski și-a petrecut tinerețea că manager la publicațiile Huffington Post și The Washington Post. Într-un editorial scris pentru Fortune, Katharine admite că îi...

  Cătălin Botezatu recunoaște că are copii: „Am doi, cu mame diferite. Seamănă leit cu mine.”
  Cătălin Botezatu recunoaște că are copii: „Am doi, cu mame diferite. Seamănă leit cu mine.”

  Cătălin Botezatu ține foarte mult la viața sa privată, însă recent a vorbit despre familia lui, confirmând faptul că are doi copii, cu două femei diferite. Creatorul de...

  Bianca Drăgușanu mătură pe jos cu fanele ei: Sunteți unele atât de proaste încât să vă grăbiți să judecați niște chestii doar așa
  Bianca Drăgușanu mătură pe jos cu fanele ei: Sunteți unele atât de proaste încât să vă grăbiți să judecați niște chestii doar așa

  Nu este deloc ușor să fii vedetă, mai ales una care are 1 milion de urmăritori pe Instagram. Și când ai și copil, este și mai greu. Fiecare mișcare este urmărită și fiecare...

  Țara care înlocuiește bancnotele vechi cu unele noi, pentru a opri răspândirea Covid-19
  Țara care înlocuiește bancnotele vechi cu unele noi, pentru a opri răspândirea Covid-19

  În lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, o țară europeană a decis să înlocuiască bancnotele vechi cu unele noi.

  Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
  Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

  Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

  Halloween: 10 idei de machiaj pentru copii, ușor de făcut de părinți
  Halloween: 10 idei de machiaj pentru copii, ușor de făcut de părinți

  Sărbătorirea Halloween-ului a devenit tot mai populară și la noi în ultimul deceniu, fiind așteptată cu nerăbdare mai ales de către cei mici. Alături de alegerea celor mai...

  Există copii în România care nu au făcut niciodată școală online! Unde sunt tabletele promise de Minister?
  Există copii în România care nu au făcut niciodată școală online! Unde sunt tabletele promise de Minister?

  Accesul la educație a devenit un lux pentru foarte mulți copii, în perioada pandemiei de coronavirus. Un studiu realizat de IRES între 27 și 30 aprilie 2020 arată că doar...

  © 2022 Qbebe