Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească

Bianca Geica - Redactor Senior

Nu folosește cuvinte, dar îmi spune de o sută de ori pe zi că mă iubește, în sute de moduri diferite. Îmi spune cu ochii, când se trezește și sunt prima persoană pe care o vede. Zâmbește ușor, cu ochii mijiți, iar eu știu că sunt cea mai norocoasă persoană din lume. Mă strecor să îl strâng în brațe, mă cufund cu nasul în părul lui blond și îmi doresc să opri timpul și să stau în pat cu el toată ziua.

Mă trage spre leagăn și îmi face semn să mă ajute să-l așez pe scaun. Îl împing, îl împing și îl împing, până când îmi vine simt că îmi cad brațele. Îl dau în leagăn de 100 de ori la rând. Și apoi încă o dată după ce am jurat că am terminat. Fericirea lui, calmul lui, țipetele lui de încântare nu sunt altceva decât un mare și imens „te iubesc”.

Îmi spune „te iubesc” cu puterea lui de neoprit atunci când, deși este sătul de ședințele de terapie, continuă să le accepte!

Suferă atunci când se joacă afară, singur. Țipă și plânge și se uită la mine să îl salvez. Nu o fac, îi spun „poți face asta și sunt atât de mândră de tine”, chiar dacă uneori chiar îmi vine să îl iau în brațe și să fug cu el. Îmi spune că mă iubește atunci când se calmează, nu mai plânge și începe să facă ceea ce i se cere. Fața lui spune: „Nu vreau să fac asta astăzi, dar am încredere că tu știi ce este bine pentru mine, mamă”.

mama care isi imbratiseaza fiul

Citește și: Cum mi-am dat seama că fiul meu are autism

Când cade și se rănește, se repede la mine și mă face să mă simt de parcă aș fi câștigat un premiu!

Plânge în timp ce eu îl țin în brațe și îi șoptesc că va fi bine. Mă lasă să-l țin strâns în brațe în timp ce ne legănăm înainte și înapoi până când tremuratul lui se oprește. Brațele lui în jurul gâtului meu, abilitatea lui de a-și găsi calmul în mine, îmi spun fără îndoială că mă iubește din toată inima.

Îmi spune că mă iubește prin ușurarea din ochii lui, atunci când reușesc să-mi dau seama exact ce caută, ce vrea sau ce are nevoie - chiar dacă nu este capabil să spună cu cuvinte. Știu când îi este foame, când este trist sau frustrat. Știu când îi este cald, frig sau are emoții, doar printr-o simplă privire. Știu că este neliniștit atunci când nu se poate opri din „bâzâit”. Știu că este fericit atunci când sare în sus și în jos, dă din mâini și scoate sunete înalte. Am studiat cu atenție toate indiciile sale non-verbale de-a lungul anilor și uneori cred că îl cunosc mai bine decât aș face-o dacă ar putea vorbi.

mama si fiul ei

Citește și: 6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

Îmi spune că mă iubește, când, din senin, pentru prima dată după luni de zile, îmi apucă tandru fiecare parte a feței cu mânuțele lui dulci, își așează fruntea caldă și moale pe a mea și se uită atât de adânc în ochii mei încât îmi fură respirația. „Știu că ești acolo, iubitule”, șoptesc cu lacrimile care amenință să dea pe afară. Nu voi renunța niciodată la tine, puiule! Și eu te iubesc.

Așa că nu, nu rostește cele două mari cuvinte „te iubesc”, dar cumva mi le spune tot timpul. Mă iubește, iar eu nu am fost niciodată atât de sigură de ceva în viața mea.

Citește și: Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?

Surse foto: facebook.com/LifeWithGreysonParker

Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material scris de blogger-ul Chrissy Kelly, care are doi copii cu tulburări de spectru autist.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum mi-am dat seama că fiul meu are autism
  Cum mi-am dat seama că fiul meu are autism

  Deși au fost tot mai studiate în ultimele decenii, până cum oamenii de știință nu pot afirma cu precizie care ar putea fi cauzele tulburărilor de spectru autist. În...

  Fiul meu a primit diagnosticul de care eu nu voiam să aud. Am fost devastată, nu mai puteam fugi nicăieri
  Fiul meu a primit diagnosticul de care eu nu voiam să aud. Am fost devastată, nu mai puteam fugi nicăieri

  Împreună putem REDA ZÂMBETUL COPILĂRIEI! Donează la numărul de sms 8845, 2 euro, cu textul REDAU, pentru a reda copilăria înapoi copiilor cu autism!

  Scrisoare pentru fata care l-a introdus pe fiul meu în lumea drogurilor
  Scrisoare pentru fata care l-a introdus pe fiul meu în lumea drogurilor

  Către fata care l-a introdus pe fiul meu în lumea întunecată, teribilă a drogurilor:

  Am înnebunit când am aflat că fiul meu și-a jignit oribil o colegă. Iată ce pedeapsa i-am dat
  Am înnebunit când am aflat că fiul meu și-a jignit oribil o colegă. Iată ce pedeapsa i-am dat

  Samm Jane, o mamă de 32 de ani din Nuneaton, Warwickshire, Marea Britanie, a fost șocată și furioasă când a fost sunată de la școala fiului ei să i se spună că acesta a...

  Când fiul meu a devenit îngeraș era a treia zi de Paști și cea mai groaznică zi pe care am trăit-o
  Când fiul meu a devenit îngeraș era a treia zi de Paști și cea mai groaznică zi pe care am trăit-o

  Povestea mea s-a întâmplat acum 4 ani, în Germania. Am venit în Germania împreună cu soțul meu și băiatul pentru o viață cât de cât mai bună....

  Când am aflat că fiii mei au autism, m-am întrebat dacă nu cumva am și eu. Ce am descoperit mi-a schimbat viața
  Când am aflat că fiii mei au autism, m-am întrebat dacă nu cumva am și eu. Ce am descoperit mi-a schimbat viața

  Realizarea că sunt autistă a venit încet și pe bucăți. Atunci când privesc înapoi, cele mai timpurii semne au apărtu mai ales în adolescență și apoi s-au...

  Fiul meu ar putea muri și nici măcar nu s-a născut încă
  Fiul meu ar putea muri și nici măcar nu s-a născut încă

  Când eram însărcinată în 33 de săptămâni, m-am dus la programarea săptămânală pentru ecografie. Tehnicianul, despre care am crezut că nu știe ce face,...

  © 2022 Qbebe