Iadul prin care au trecut familiile abuzate de autoritățile din Mexic: mame amenințate cu închisoarea, bebeluși fără mâncare și apă

Iadul prin care au trecut familiile abuzate de autoritățile din Mexic: mame amenințate cu închisoarea, bebeluși fără mâncare și apă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În urmă cu câteva zile s-a aflat că zeci de români, pasageri din două avioane, au rămas blocați pe aeroportul din orașul mexican Cancun. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii despre cum s-a ajuns în această situație, dar și pentru a descoperi mărturiile unor persoane reîntoarse din Mexic, care au ținut să dezvăluie dramele prin care au trecut numeroși cetățeni români și familiile lor pe parcursul zilelor în care au avut de suferit după ce au fost sechestrați în aeroport de către autoritățile mexicane.

Primele mărturii ale românilor ce au fost sechestrați în aeroportul din Cancun

Redacția unuia dintre cele mai cunoscute posturi de televiziune de la noi a primit în urmă cu două zile o mărturie a unor cetățeni români care erau blocați pe aeroportul din Cancun de la sfârșitul lunii ianuarie. Autoritățile mexicane le confiscaseră documentele de identitate și telefoanele. Iată ce au declarat aceștia pentru Digi24:

 • „Uite, am ajuns în Cancun cu o cursă Lufthansa, 85 de români, am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta...”
 • „Ne-au spus că asta este procedura, să ne oprească pașapoartele și telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic. După două ore ne-au verificat aceste două agenții și nu am fost potriviți niciunul pentru Mexic”
 • „Ne-au spus că toți pasagerii din România vor fi deportați de urgență cu următoarele zboruri către România”

Mărturia unei mame cu trei copii

O dovadă a dramelor prin care au trecut românii din aeroportul din Cancun este și povestea unei femei care a revenit de acolo în data de 2 februarie. Ea și familia ei doreau să petreacă o vacanță acolo, plătind în acest scop „aproximativ 9000 de euro”. Întoarsă în țară, a oferit detalii despre experiența care i-a marcat familia pentru Digi24.

Primul aspect pe care a ținut să îl menționeze a fost că nimeni nu avertizase cu privire la posibilitatea ca turiștii din România să rămână blocați pe aeroportul din Cancun. Singura explicație primită la un moment dat a fost că totul este „strict politic”, putându-se sesiza cum se realizase o separate între pasagerii români și cei de alte naționalități: „Nu credeam că se poate întâmpla așa ceva, având în vedere că noi plecam într-o vacanță, cu toate actele pregătite, cu totul pus la punct de acasă. A venit la un moment dat un reprezentant al aeroportului, ne-a spus că este strict politic și că ne verifică pe toți, dar atât, nici măcar o altă explicație...Era o linie strict de români și restul de alte naționalități.”

A adus în prim-plan modul în care românii au fost tratați de polițiștii din aeroport: „Nici măcar nu ne-au spus că ne vor îmbarca înapoi. Au scos din cameră familiile cu copii, ne-au ținut încă o oră și jumătate în picioare, timp în care nu ne-au dat nicio explicație. A venit cineva la un moment dat și ne-a spus că nu este decât ceva politic și nici măcar nu ne-au spus ce ne vor face. Pur și simplu ne-au cerut telefoanele și pașapoartele, le-am spus că e ilegal ce fac - și eu și soțul meu le-am spus - și ne-au spus că nu-i interesează, că este țara lor și fac ce vor și, dacă mai vorbim, ne bagă la închisoare. Polițiștii de acolo din aeroport.”

Nu a ezitat să povestească despre faptul că ea și familia ei au fost sechestrați fără nicio explicație și nu li s-a permis să meargă să cumpere apă și mâncare pentru copii: „... Noi suntem o familie cu trei copii mici. Nu am primit nicio explicație din partea lor. La un moment dat, soțul meu a vrut să le ia ceva copiilor de mâncare, pentru că nu aveam nici apă, nu ne-au lăsat, nu ne-au dat voie. Pur și simplu ne-au sechestrat într-o încăpere, care avea în spate două toalete.”

Ce s-a întâmplat cu o familie ai cărei membri au fost separați de autoritățile mexicane

Revenită de curând în țară, o româncă aflată printre cei care au fost blocați pe aeroportul din Cancun a dezvăluit dramele prin care a trecut alături de familia ei după ce autoritățile de acolo au decis să-i separe. Ea a povestit totul pe o rețea de socializare, de la primele momente în care au ajuns în aeroport și până la clipa în care autoritățile au decis să le separe familia și să-i sechestreze:

„...Am fost bucuroși când ne-am văzut în avion și deja cu zâmbetul pe buze și parca uitasem și de oboseala celor 13-14 ore de călătorit când am coborât și ne îndreptăm către controlul pașapoartelor. Am ajuns toți 5 la ghișeu (mamica + bebe, soț, mama și soacra), iar după verificarea actelor, eu și mama mea am fost invitate să-l urmăm pe agentul de la vamă, fără mai multe detalii. Am ajuns într-o încăpere cu mai mulți români (unii de pe zborul nostru Lufthansa, alții de pe cel de Air France) unde ni s-a cerut să completăm o fișă cu datele noastre și scopul călătoriei. Erau semne ca nu avem voie cu telefoane mobile și ceilalți români ne-a spus ca ni le vor confisca dacă le folosim. Si de aici lucrurile au început să ia o întorsătură ciudată. Autoritățile locale nu vorbeau cu noi, singurele frânturi de informații pe care le-am avut au fost „avem o alertă pe numele vostru, sigur ați făcut voi ceva, nu știm ce, trebuie să vedeți cu consulatul roman”. În timpul acesta eu aveam copilul în brațe, obosit după atâta drum... am cerut să-l schimb și aceasta a fost singura data când l-am văzut pe tatăl copilului, pentru fix câteva secunde, cât mi-a dat geanta cu scutece și cred că tot atunci au luat și pașaportul copilului. La toaletă am mers însoțită pentru a schimba bebelușul, iar atunci agenta care m-a însoțit mi-a spus ca ne vor trimite înapoi. Îmi era greu să cred. Și totuși nu primeam nicio informație. După un timp ne-am mutat și încuiat într-o altă încăpere, un fel de sală de așteptare cu câteva saltele sprijinite de pereți și toalete într-un capăt.

Era în jurul orei 19 (si trecuseră vreo 3 ore de când am aterizat) când au venit vreo 10 agenți vamali cu pașapoartele noastre și au început sa ne scoată pe rând în grupuri mici. Noi am fost în ultimul grup, ni s-a cerut să-i urmăm fără alte explicații nici acum. Am întrebat unde mergem și nici nu-mi răspundeau. Am ajuns pe un culoar care ducea spre avion și atunci am înțeles ca ne vor forța să urcam în avion înapoi. În momentul acela am cerut să vină și tatăl copilului pentru că eu nu aveam nici mâncarea pentru bebe, nici chei de la casă, cum puteam să plec fără nimic. M-au amenințat de mai multe ori că dacă nu urc în avion voi ajunge la închisoare, că sunt obligată să plec. Soțul meu nu mai putea luat bilet, nu putea ajunge la mine în niciun fel, nici la telefon nu mă lăsau să termin conversația unde îl anunțam că suntem deportați sau riscam să ajungem în închisoare. M-au amenințat încă o dată „închisoarea nu este un loc pentru o mamă cu copil”, „Esti pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta...”

Situația unei familii destrămate de autoritățile de pe aeroportul din Cancun

Prin drame similare a trecut și o altă familie de români care a ajuns la sfârșitul lunii ianuarie la Cancun pentru a-și putea petrece vacanța. Femeia care a reușit să revină din Mexic, în timp ce soțul ei este în continuare blocat acolo, a relatat pe o rețea de socializare cu ce s-a confruntat familia ei în ultimele zile:

„...După 15 ore de zbor, ajungem pe aeroport neștiind ce experiență traumatizantă avea să ne aștepte ! La frontieră, poliția a decis să ne trateze ca entități separate, deși eram o familie! Soțului meu i-au acordat viza iar pe mine m-au deportat fără să mă lase să iau legătură cu el ! Nu mi-au dat acces la telefon , nu au acceptat să vorbească în engleză , m-au ținut pe mine și pe mai mulți turiști închiși într-o celulă și ne-au urcat în primul avion conduși cu forța de polițiști, fără să ne dea pașapoartele decât în momentul în care am ajuns înapoi în Paris unde iarăși am fost așteptați și escortați de poliție.Totul se întâmplă fară absolut nici o explicație ! Dacă din instinct încerci să te aperi sau să îți ceri drepturile, ești bruscat și amenințat că vei fi arestat ! După toată această experiență, am căutat informații și am descoperit că sunt zeci de persoane care au trecut prin asta în aceeași destinație și în maniere mult mai agresive încă din 2013, ținuți închiși două sau trei zile, tratați abuziv, ca pe niște infractori, fără telefoane, fără lucruri personale și fără a avea măcar dreptul de a se duce la toaleta neînsoțiți. Prin urmare vă recomand să vă gândiți de zece ori când alegeți destinația Mexic pentru că totul este o loterie și se poate transforma într-un coșmar! Vă scriu aceste rânduri după experiența mea la cald și dintr-un moment în care eu mă aflu în România, iar soțul meu în continuare în Cancun fără bani și fără telefon pentru că toate erau la mine ! În încheiere vreau să vă menționez faptul că am apelat la ambasada României din Mexic și singurul răspuns primit a fost că : “Mexicul are dreptul să te deporteze fară nici o explicație “ !

Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat în cazul românilor rămași blocați la Cancun

În urmă cu câteva zile, potrivit Digi 24, Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră a venit cu aceste detalii: „MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.
Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză...”

În același timp, MAE a precizat că ieri, 3 februarie, Ministrul Român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său din Mexic cu privire la situația cetățenilor români de pe aeroportul din Cancun. Pe site-ul MAE au fost comunicate informații precum: „Ministrul Bogdan Aurescu a adus la cunoștința omologului mexican situația cetățenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic și care încă așteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligați să aștepte în condiții improprii. În mod special, a făcut apel la omologul său pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cei 114 cetățeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internațional din Cancun, precum și a modului în care aceștia sunt tratați de către autoritățile mexicane de pe aeroport. A evidențiat că numai prin eforturile susținute ale Ambasadei României în Mexic și ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente și apă pentru aceste persoane...”

Recent, Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a susținut o conferință de presă în care a precizat că: „Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul, la pierderea de turişti, bani şi credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni.”

MAE a emis și o atenționare de călătorie pentru Mexic.

Citește și: Cele mai periculoase destinații turistice pentru familii: un top 20 unde să nu mergeți

Surse: adevarul.ro, digi24.ro, facebook.com, mae.ro, stirileprotv.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele
Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Mi-am imaginat adesea că-mi voi îneca bebelușul”. Mărturia cutremurătoare a unei mame care a trecut prin psihoză postpartum
  „Mi-am imaginat adesea că-mi voi îneca bebelușul”. Mărturia cutremurătoare a unei mame care a trecut prin psihoză postpartum

  O mamă care trăiește în Thailanda povestește despre gândurile intruzive din psihoza postpartum, o tulburare de care suferă multe femei și care se „activează”...

  O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși
  O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși

  O mamă din Australia a uimit internetul atunci când a dezvăluit pe rețelele de socializare că nu folosește niciun produs dermato-cosmetic pentru a-și spăla copilul. O face doar...

  Cele mai vorbărețe zodii. Nu tac din gură nici amenințate
  Cele mai vorbărețe zodii. Nu tac din gură nici amenințate

  Există zodii foarte discrete și secretoase, de la care te chinui se scoți două vorbe. Pe alți nativi, în schimb, este destul de greu să îi oprești din vorbit, indiferent...

  Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere
  Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere

  O mămică cu 4 copii de peste hotare ne povestește care sunt motivele pentru care nu mai vrea să petreacă timpul cu mămici mai tinere decât ea. Citește articolul pentru a le...

  Trei femei au devenit prietene pe viață după ce au trecut împreună prin emoțiile nașterii premature
  Trei femei au devenit prietene pe viață după ce au trecut împreună prin emoțiile nașterii premature

  Chiar dacă treci prin experiențe dificile, dacă ai prietenii aproape reușești să mergi mai departe mai ușor, știind că ai pe cine să te bazezi și că poți să ai parte de un...

  Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală
  Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală

  O mămică ne împărtășește prin ce experiențe dificile a trecut de când se luptă cu endometrioza – o boală care reprezintă cea mai comună cauză a infertilității...

  O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
  O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

  În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

  Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta
  Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta

  Cum poate deveni momentul magic în care aduci pe lume un suflet pur pe care îl vei iubi toată viața, o traumă? Ce trebuie să faci pentru a depăși mai repede șocul prin...

  © 2024 Qbebe