Jurnal de fapte bune în vremuri de pandemie: românii care ne salvează țara

Alexandra Irimiea

În vremuri grele, românii dau dovadă de spirit de solidaritate și nu se dau în spaet când trebuie să ajute. În plină pandemie de coronavirus, sistemul medical românesc primește ajutoare substanțiale din partea mediului privat. Oameni de afaceri, agenți economici și organizații non-guvernamentale fac front comun pentru a strânge fonduri necesare gestionării pacienților care au nevoie de îngrijire medicală.

De asemenea, studenții de la universitățile de Medicină de la București și Sibiu s-au oferit voluntari pentru a-i ajuta pe medici în spitale. Fiecare simte nevoie să-și aducă, atât cât poate, contribuția astfel încât această criză să se termine cât mai repede și cu cât mai puține victime.

Eroii sistemului de sănătate:

 • Globalworth: 200.000 de euro către Crucea Roșie din România
 • OMV Petrom: 1 milion de euro pentru achiziţia de echipamente de testare
 • Banca Transilvania: 300.000 euro pentru achiziția de aparate de ventilație și echipamente de protecție.

 • Mastercard : 100.000 euro pentru achiziționarea de echipamente speciale de prevenție și tratare.
 • Avon România: 1,7 tone de produse de igienă (săpunuri lichide și geluri de duș) pentru centrele de carantină din București. Compania oferă și bani pentru cumpărarea de teste de confirmare a virusului COVID-19, care vor merge către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
 • Electrica Furnizare: 433.000 lei pentru achiziția de măști sanitare de unică folosință.
 • PROFI: 1.000.000 lei pentru dotarea secțiilor ATI.

„Avem informaţia clară că sectiile de anestezie si terapie intensiva (ATI) ale sistemului nostru de sănătate nu au capacitatea, nu sunt pregatite să facă faţă unui volum atât de mare de pacienţi cu nevoie de intubare si de aparate de ventilaţie. Facem un apel de la om la om! De la manager la manager! Haideţi şi voi, alături de noi, să ne implicăm acum, când contează foarte mult gestul nostru. În mod real, acum avem şansa să salvăm vieţi de oameni dacă ne unim eforturile şi dăm, împreună, o mână de ajutor sistemului nostru medical care altfel nu ar face faţă valului tsunami care ne putem aştepta să vină.

Acesta este un moment în care TREBUIE SĂ NE IMPLICĂM TOŢI! Mai ales noi managerii, care avem putere de decizie. Vă rugăm aşadar din tot sufletul să fim operativi, să fim umani, să conştientizăm cât mai repede cât de mult contează sau poate să conteze, în aceste momente fără precedent, discernamantul, calitatea de a fi om înainte de toate şi curajul de a te implica real! Fiecare zi de întârziere va însemna vieţi pierdute!”, este apelul Profi publicat de Adevărul.

 • Aqua Carpatica: apă pentru spitale care tratează pacienți infectați din București, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș, Craiova, Constanța și Iași. De asemenea, compania donează 50.000 de măști de protecție, 50.000 de mănuși și 50.000 de botoși de protecție.
 • Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM): 100.000 lei pentru achiziția de materiale dezinfectante, sanitare și de igienă.
 • Cotnari: 50.000 de lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru achiziționarea de echipamente de protecție.
 • Comunitatea Declic: 38.175 de euro (184.729 lei) pentru cumpărarea de echipamente de protecție pentru personalul medical, aparate de ventilație și măști de oxigen.
 • Fundația CON-A: va cumpăra o linie de analize pentru virusul SARS-CoV-2 pentru a o dona Spitalului Județean Sibiu.
 • Grupul TeraPlast: 85.000 de lei spitalelor din Bistrița și Băicoi.
 • Compania Continental Sibiu: 20.000 de euro pentru achiziționarea a 4 containere de triaj epidemiologic, utile Spitalului Județean Sibiu
 • Romgaz:1.250.000 lei pentru distribuirea în întreagă țara a 1.000.000 de măști de protecție

 • Transavia: va achiziționa în regim de urgență aparatură necesară pentru testele de coronavirus și alte echipamente auxiliare pentru Spitalul Județean Alba.
 • Compania SmartBill: donații de 35.000 de euro
 • Compania IT Perspective: a achiziținat de consumabile și echipament medical în valoare de 132.923 lei.
 • Mrini Eye Hospital:  pune la dispoziția Spitalului de Boli Infecțioase Constanța o clinică mobilă ce va fi plasată în curte pentru a ajuta la trierea pacienților și depistarea rapidă a persoanelor infectate.
 • Aegon România: două izolete pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj
 • Grupul Agricola: plafonează prețurile produselor și s-a oferit să finanțeze achiziția de materiale specifice de protecție și realizarea unui laborator performant de analize pentru Spitalul Județean din Bacău. 
 • Andreea Marin a lansat, prin asociația Prețuiește Viața, o campanie de întrajutorare care a strâns în câteva zile peste 400 de mii de euro. Donează 2 euro prin SMS la 8825!

 • Social Innovation Solutions alături de Coca-Cola România: 10.000 euro ca suport pentru soluții de inovare socială în contextul epidemiei de coronavirus, care susțin accesul la distanță la muncă, sănătate, educație, cultură, bunuri & servicii, îmbunătățirea relației cu autoritățile, protejarea celor afectați sau informare corectă despre coronavirus.
 • Kaufland România și Lidl România: 100.000 bucăți recoltoare pentru exudat nazal și faringian/ mediu transport viral necesare pentru realizarea testelor de diagnostic molecular.
 •  Asociația Dăruiește Viață va oferi toate donaţiile începând din 11 martie pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Mai mult decât atât, fundația a lansat o campanie prin care românii pot dona 2 euro prin SMS la 8826 pentru sprijinirea sistemului medical

 • Universitatea Babeș-Bolyai pune la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de COVID 19, precum și specialiști care să ajute echipele de diagnosticare
 • - Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava (USV) a implementat o linie semi-automată de testare COVID-19, ce va fi predată Spitalului Județean de Urgență (SJU) Suceava pentru înființarea laboratorului de testare.
 • Un grup de cercetători de la Universitatea din București a modelat statistic primele 18 zile de circulație a COVID-19 în România.
 • Universitatea Dunărea de Jos din Galați va produce dezinfectant care va fi folosit de angajații instituției pentru uzul propriu și pentru a curața suprafețele din clădiri. Dacă această criză se va prelungi, vor produce dezinfectant și pentru comunitate.
 • Simona Halep a donat bani pentru achiziționarea de echipamente medicale
 • Gigi Becali a cumpărat produse, mobilier și lucruri necesare Spitalului Matei Balș.
 • Omul de afaceri Marian Alecu va dona 5% din cifra de afaceri a firmelor sale

Surse: Republica, Europa Libera, Adevărul

Surse foto: Facebook

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O școală a renunțat la teme pentru o săptămână și le-a înlocuit cu fapte bune
  O școală a renunțat la teme pentru o săptămână și le-a înlocuit cu fapte bune

  Cu ocazia sărbătorilor de iarnă de anul trecut, elevii de la o școală primară din Irlanda au fost implicați în următorul proiect: în loc să participe la activitățile...

  Coboară standardele! 5 trucuri de parenting în vremuri de pandemie
  Coboară standardele! 5 trucuri de parenting în vremuri de pandemie

  Stăm acasă. În familie. Zi de zi. Este frumos, parcă recuperăm weekend-uri pierdute, dar de multe ori poate fi și dificil.

  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie
  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie

  Regulile de distanțare socială alături de suspendarea activității școlare au condus la o presiune mai mare asupra părinților. Pentru a-i ajuta să facă față noului mod de...

  Încă o vedetă a anunțat că este însărcinată în vremuri de pandemie
  Încă o vedetă a anunțat că este însărcinată în vremuri de pandemie

  Încă o vedetă mult iubită își anunță sarcina în vreme de pandemie: frumoasa actriță Lea Michele urmează să devină mămică!

  Nașterea în vremuri de pandemie: o mamă din Cluj a așteptat 50 de ore să își atingă bebelușul
  Nașterea în vremuri de pandemie: o mamă din Cluj a așteptat 50 de ore să își atingă bebelușul

  Anul 2020 a venit peste noi cu un bagaj destul de greu de cărat. De la începutul lunii aprilie, România a intrat în faza IV a scenariului pentru prevenția...

  Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile primelor zile de școală în vremuri de pandemie
  Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile primelor zile de școală în vremuri de pandemie

  Dragi părinți, v-ați pregătit copiii pentru școală? Și nu, nu ne referim la achiziționarea rechizitelor și a uniformelor sau la sfaturile privind respectarea riguroasă a regulilor...

  Ajutăm cu mic, cu mare! Cum îți poți implica toată familia în fapte bune în această perioadă
  Ajutăm cu mic, cu mare! Cum îți poți implica toată familia în fapte bune în această perioadă

  Trăim vremuri dificile, despre care până acum câteva săptămâni, doar citeam în cărțile de istorie și urmăream în documentare. Conflictul dintre Rusia...

  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!
  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!

  În contextul pandemiei de coronavirus, când igiena și izolarea sunt singurele modalități prin care ne putem feri de acest virus agresiv și invizibil, medici de pretutindeni...

  © 2022 Qbebe