"Am avut o programare pentru un consult ginecologic postnatal, primul după patru luni de la naștere", își începe Jessica Porten istorisirea pe contul personal de Facebook. Nimic neobișnuit, însă ceea ce a urmat a determinat-o pe tânăra mămică să-și facă publică experiența neplăcută. Astfel, odată intrată în cabinet, invitată de asistentă, Jessica și-a exprimat problemele.
"Sufăr de depresie postpartum ce se manifestă prin accese de furie și vreau să discutăm despre o posibilă medicație...Deși niciodată nu mi-aș face rău, sau bebelușului meu, am gânduri violente", a mărturisit mama, crezând că are nevoie de terapie sau tratament. Câteva minute mai târziu, după examenul pelvian, medicul a anunțat-o că este nevoită să cheme poliția.
"Credeam că va fi un control de rutină. Vorbeam destul de repede și medicul părea puțin depășit de situație. Am văzut pe fața ei momentul în care a încetat să mă mai asculte și punea la cale un plan. Imediat cum am spus că am gânduri violente, a apărut un steag roșu în capul ei. Mă întrebam de ce nu mă ascultă și de ce se grăbește să facă totul", a declarat Jessica într-un interviu.
Aparent, depresia postpartum este un subiect îngrijorător. Conform fundației California Health Care, 1 din 5 femei din California suferă de depresie sau stări de anxietate în timpul sarcinii sau după naștere. Numărul femeilor latine și afro-americane este chiar mai mare și cifrele au reflectat numai femeile ce au semnalat simptomele. Prin urmare, în ochii specialistului, Jessica reprezenta un pericol pentru familia sa și pentru propria persoană, astfel încât a considerat necesară intervenția autorităților. "Chiar dacă îmi spuneți că nu aveți de gând să vă faceți rău, tot trebuie să chem poliția", a spus medicul ginecolog.
Astfel, controlul de rutină s-a transformat într-o vizită la spital, unde mama trebuia să fie supusă testelor. Conform relatărilor femeii, ceea ce a urmat a părut desprins dintr-un film de comedie cu umor negru. Jessica a venit la cabinet însoțită de fiica sa în vârstă de 4 luni. Deși a fost privită ca un pericol pentru ea și copil, polițiștii au lăsat-o pe Jessica să conducă până la spital, aceștia neputând monta scaunul auto al bebelușului în mașina de poliție. Apoi, personalul de la spital i-a sugerat să renunțe la haine și încălțăminte, pe motiv că ar putea ascunde arme sau droguri, dar i-au permis să păstreze geanta cu scutece a copilei. Mai mult, i-au cerut soțului femeii să-și lase fiica mai mare în grija altei persoane, pentru că asistentele nu puteau supraveghea bebelușului, dar apoi i-au spus să aducă cina la spital, ce consta în mâncare procesată.
"Îmi era teamă ca nu cumva reacțiile mele să mă condamne"
Timp de mai multe ore, Jessica a trecut printr-o serie de teste și a așteptat rezultatul într-un salon păzit de un gardian. Așa cum a povestit ulterior, a încercat să-și păstreze calmul pentru ca reacțiile sale să nu fie prost interpretate. După mai multe ore, femeia a fost evaluată de un asistent social și nu s-au găsit urme de stare instabilă, incapacitate de a-și executa rolul de părinte sau intenții de suicid ori agresiuni asupra copilului, fapt pentru care nu era necesară o reținere pe motiv psihiatric.
Tot timpul petrecut la spital nu i-a adus mamei decât niște hârtii cu informații despre sănătatea mintală după naștere. "Am plecat de la urgențe la miezul nopții, cu starea mai distrusă ca niciodată, fără medicamente, fără o altă programare și fără să fi vorbit cu vreun medic. Așa s-au terminat cele 10 ore prin care am trecut îngrijindu-mi copilul ce încă era cu mine. Asta a fost. Asta am primit după ce i-am spus medicului meu că sufăr de depresie postpartum și că am nevoie de ajutor. Am fost tratată ca o criminală și apoi m-au eliberat cu un teanc de foi cu numere de telefon. Încă mă confrunt cu stări nervoase care au venit în urma modului în care am fost tratată. Nu sunt sigură ce ar trebui să fac. Sunt profund rănită și supărată și mai ales dezgustată, nervoasă și dezamăgită de cum au mers lucrurile. Oameni buni, acesta este sistemul nostru de sănătate", a mai scris mama în postarea de pe fb.
Decizia acesteia de a face public momentul nefericit a stârnit o serie de reacții în mediul online. Jessica a fost contactată de producători ai unor emisiuni tv, reporteri, dar a primit și sute de comentarii încurajtoare din partea internauților, ce și-au împărtășit la rândul lor întâmplările și suferințele.
Surse: womenshealthmag.com, slate.com, goodhousekeeping.com.
