Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi

Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai importante provocări din viața unei mame este să găsească echilibrul între timpul petrecut ocupându-se de copii, cel dedicat treburilor casnice și cel care ține de activitățile profesionale. În plus, în căutarea acestui echilibru, te străduiești să găsești timp și pentru tine. Mama a doi copii nu s-a ferit să vorbească despre rutinele de zi cu zi, recunoscând că, adesea, nu are răgazul necesar să își facă un program care să reflecte și nevoile ei. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce i se pare cu adevărat dificil acestei mame!

Nu se ferește să aducă în prim-plan ce i se pare cel mai dificil în viața de mamă

Într-o confesiune pentru „Moms”, mama a doi copii nu a ezitat să vorbească despre dificultățile cu care se întâlnește zi de zi. Nu s-a ferit să recunoască faptul că nu consideră că este cel mai greu să se ocupe de copii, ci să reușească să gestioneze toate celelalte lucruri care țin de ea. În aceste condiții, resimte presiunea generată de nevoia de a-și organiza cât mai strict programul pentru a-și putea îndeplini atât sarcinile ce țin de gospodărie, cât și cele care țin de viața profesională. Iată ce a povestit, pentru sursa citată:

„Sunt mamă de suficient timp încât să nu mai consider că este cel mai greu să am grijă de copiii mei, însă îmi este greu să mă ocup de toate celelalte lucruri din viața de adult. Mă străduiesc să gătesc în fiecare seară și întotdeauna uit să mă spăl pe față. Când vine vorba despre rufe, nu îmi este greu să mă las copleșită de ele și abia găsesc răgazul pentru a le pune la loc într-un interval de timp rezonabil. 

De asemenea, de cele mai multe ori în chiuveta mea este ceva ce trebuie spălat. Trebuie să ocolesc piese de Lego și alte jucării ce sunt zilnic împrăștiate pe jos, în sufragerie. În mod cert că nu dorm suficient și am senzația că nu voi mai reuși vreodată să fac asta. 

mama care vine acasa si gaseste jucarii imprastiate pe canapea si pe jos

Sunt zile în care uit să mănânc sau să îmi aloc puțin timp ca să îmi pregătesc masa sau pur și simplu o gustare. Am impresia că timpul meu este foarte limitat, chiar dacă sunt zile în care copiii mei își petrec multe ore la școală. În acele zile nu plec de acasă, rămân acolo ca să îmi scriu articolele.  

Recent, am fost la școala copiilor mei ca să fac voluntariat și am petrecut două-trei zile dintr-o săptămână ajutând în clase. Pot spune că acele zile m-au ajutat să mă mai adun. 

O zi nu este suficientă pentru a putea rezolva toate treburile și, în cazul meu, faptul că trebuie să mă străduiesc să fiu și acasă, îmi creează mai multe dificultăți. Cât despre mamele care lucrează...vă rog, fiți înțelegători cu mine. Știam că să lucrezi și apoi să-ți aloci cea mai mare parte din timpul cât ești acasă cu treburile ce țin de copii și de gospodărie este epuizant

La un moment dat, am fost nevoită să rămân acasă cu un copil și apoi cu doi. Am avut parte de o nouă provocare, pe care nu puteam să o evit și știam că nu aveam nicio recompensă financiară pentru ceea ce făceam, cum ar fi să pregătesc biberoane, să schimb scutece, să strâng de mai multe ori și să fiu ținta tantrumurilor de câteva ori pe zi. Știam că a fi mamă reprezintă o provocare, într-adevăr este așa, dar până la urmă m-am adaptat la noua situație.

Mă adaptez în continuare, realizez acest demers cu mândrie, însă necesită foarte mult timp. În fond, nu asta înseamnă să fii mamă? Ceea ce mi se pare mie dificil este să realizez un echilibru între viața de mamă și să am grijă și de mine. Copiii mei nu mi-au creat greutăți până acum. Am trecut și prin momente mai dificile, dar în final am reușit să ne descurcăm. Spun asta acum, după ce am scăpat de nopțile nedormite și de numeroasele tantrumuri. În momentul de față sunt noi provocări, însă mă descurc mai bine.

În ceea ce-i privește pe copiii mei, cel puțin prin comparație cu mine, ei sunt foarte bine îngrijiți. Au hainele curate, iar șosetele lor sunt aproape întotdeauna împerecheate. Au pantofi care le vin bine, au ghete, geci, mănuși și pantaloni groși pentru iarna care se apropie. Sunt duși periodic la frizer și an de an merg la control la pediatru. În fiecare dimineață iau micul dejun, în timp ce le pregătesc și prânzul, care include mereu ceva sănătos. De asemenea, de trei ori pe săptămână merg la activități extracurriculare întrucât își doresc asta.”

În ciuda dificultăților din viața de mamă, este fericită să aibă grijă de copiii ei

După ce vorbește despre ce o pune în dificultate, mama spune că este fericită întrucât poate să le fie alături copiilor ei. Recunoaște însă că, până să devină părinte, nu se gândea că viața de adult este atât de complicată. De aceea, își încheie confesiunea pentru sursa citată anterior după cum urmează:

„Îmi este rușine să recunosc, dar copiii mei au mai multe jucării decât ar trebui și am tendința să îi răsfăț prea mult. Îmi mă bucur și îmi doresc să fac toate acestea pentru ei. Mă străduiesc să se culce seara la timp și să le limitez aportul de zahăr. 

mama fericita in timp ce sta cu cele doua fetite ale sale, care o imbratiseaza

Sunt fericită pentru că pot veni în întâmpinarea nevoilor pe care le au la vârsta lor, în această etapă a vieții. Până la urmă, sunt copii și nu au fost ei cei care au cerut să fie aici și au nevoi fizice, emoționale și mentale, cărora trebuie să ne adresăm. 

În fiecare seară fac un plan pentru cină și am permanent în minte un calendar al nostru. Zilnic le verific ghiozdanele pentru a vedea dacă nu cumva în ele se află ceva care trebuie înapoiat și, într-o asemenea situație, realizez acest demers cât mai repede. Am un calendar cu evenimentele lor de pe parcursul unei săptămâni, însă deocamdată nu am un asemenea calendar și pentru mine. 

Când vine vorba despre copiii mei, ei sunt prioritatea mea. Din acest motiv, nu reușesc să mă ocup și de mine. Copiii au într-adevăr nevoie de noi, părinții și de aici reies de fapt sacrificiile pe care le fac. Cu toate acestea, știu că nu numai asta contează și că și eu sunt importantă. 

Pot spune că mie mi se potrivește zicala: „nu poți turna dintr-o ceașcă goală”. Mă gândesc la asta în momentele în care îmi reproșez că sunt leneșă întrucât într-o zi liberă mă uit la câte un film sau ațipesc puțin înainte de cină. Când eram copil, nici nu mă gândeam că viața de adult este atât de grea și habar nu aveam ce înseamnă să-ți iei angajamente ca să fii o mamă bună. De fapt, nu este vorba doar despre copii. Este vorba despre toate celelalte lucruri pe care trebuie să le fac. Dacă ar fi trebuit să am doar grija copiilor mei, nu aș fi stat să lucrez la miezul nopții și, în același timp, să mă gândesc că este necesar să îmi încarc mașina de spălat vase înainte să merg la culcare.”

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: moms.com

Articolul urmator
Am decis să nu mă mai ocup de treburile casnice ca sa îi dau o lecție soțului meu
Am decis să nu mă mai ocup de treburile casnice ca sa îi dau o lecție soțului meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
  Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

  Timpul trece mult prea repede - sunt sigură că toți simțiți asta din când în când, iar dacă sunteți părinți, o simțiți în relație cu ai voștri copii....

  Nimeni nu vorbește despre cât de greu poate fi să rămâi însărcinată. E al naibii de greu!
  Nimeni nu vorbește despre cât de greu poate fi să rămâi însărcinată. E al naibii de greu!

  O mămică de peste hotare vorbește despre dificultățile cu care se confruntă unele femei înainte să rămână însărcinate.

  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

  Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

  „Crezi că acum e greu? Lasă că vezi tu!”. De ce acest „avertisment” nu este benefic pentru proaspeții părinți
  „Crezi că acum e greu? Lasă că vezi tu!”. De ce acest „avertisment” nu este benefic pentru proaspeții părinți

  Îți este cunoscută expresia „Crezi că acum e greu? Lasă că vezi tu mai încolo”? Poate ai auzit-o de la alți părinți cu mai multă experiență ca tine, sau...

  De ce este atât de greu pentru oameni să se reproducă? Ai auzit de cromozomii egoiști?
  De ce este atât de greu pentru oameni să se reproducă? Ai auzit de cromozomii egoiști?

  Oamenii de știință se preocupă neîncetat pentru a găsi diverse răspunsuri la cele mai importante probleme care țin de organismul uman. Printre acestea se numără și modul...

  De ce îți este atât de greu să îți iubești propria persoană, în funcție de zodie
  De ce îți este atât de greu să îți iubești propria persoană, în funcție de zodie

  Iubirea de sine te ajută să îți accepți calitățile și defectele, să impui anumite limite, să îți împlinești aspirațiile și să ai grijă de tine. De asemenea,...

  O mamă are o listă cu treburi casnice pentru copilul eu de doi ani și este criticată în mediul online
  O mamă are o listă cu treburi casnice pentru copilul eu de doi ani și este criticată în mediul online

  Oare un copil de doi ani poate îndeplini o listă cu sarcini - menite, bineînțeles, pentru vârsta lui? Ne spune această mamă din SUA, care are câte o listă cu...

  O mamă este criticată pentru că postează poze cu fiul ei făcând treburi casnice
  O mamă este criticată pentru că postează poze cu fiul ei făcând treburi casnice

  Oamenii au râs de Nicole Boulogne, o mamă de peste Ocean, atunci când aceasta le-a spus că își pune băiatul de 7 ani să facă curățenie, că îl învață...

  © 2023 Qbebe