Pe 17 septembrie prăznuim pe Sfânta Sofia! Spune rugăciunea care ajută mamele și fiicele aflate în necaz

Bianca Geica - Redactor Senior

Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși! În fiecare an, pe 17 septembrie, sunt prăznuite, de către Biserica Ortodoxă, Sfânta Muceniță Sofia alături de fiicele sale Pistis, Elpis și Agapis.

Cine au fost Sfânta Muceniţă Sofia şi fiicele sale, Pistis, Elpis şi Agapis

Potrivit calendarulortodox.ro, Sfânta Sofia și fiicele sale au trăit în Italia, în timpul Împăratului Adrian, care a domnit între anii 117-138.

Sfânta Muceniță Sofia a avut trei fete, pe care le-a botezat după numele celor trei virtuți teologice. Pistis înseamnă „credință”, Elpis se traduce prin „nădejde”, iar Agapis înseamnă „dragoste”. În greacă, numele Sofia înseamnă „înțelepciune”.

Sfânta Muceniță Sofia și cele trei fiice ale sale, Pistis, Elpis şi Agapis, au pătimit în timpul domniei împăratului pagan Adrian, deoarece era o perioada în care creștinii erau persecutați. Prefectul provinciei, Antioh, le-a denunțat împăratului Adrian pe motiv că acestea ar fi creștine, iar la auzul acestora, împăratul le cere să se lepede de Dumnezeu și să renunțe la creștinism. De asemenea, pentru a le cruța Adrian le-a cerut să aducă jertfă zeiței Artemis. Sfânta Muceniță Sofia și fiicele ei au refuzat, iar Adrian a ordonat că fiicele Sofiei să fie omorâte pentru că astfe, Sofia ar fi avut mai mult de suferit. Fetele sfintei, deși erau de vârste fragede – Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani iar Agapis 9 ani – au fost martirizate în anul 137.

Sofia a luat trupurile celor trei fiice ale sale și le-a îngropat pe un deal, în afară cetății. A stat lângă mormintele lor timp de trei zile, timp în care s-a rugat în continuu până când Dumnezeu a decis să o ia alături de el, la Ceruri, unde fiicele ei o așteptau.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru ajutor la examene! Uite cum te rogi corect

Mormintele Sfintei Sofia și a fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis au fost localizate pe drumul român Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica „Sfântul Mucenic Pangratie”.

Începând cu anul 1992, Sfânta Muceniță Sofia a devenit ocrotitoarea capitalei Bugariei.

Ce alți sfinți se pomenesc pe 17 septembrie

Tot pe 17 septembrie, potrivit crestinortodox.ro, creștinii ortodocși mai fac pomenirea:

 • Sfintei Mucenițe Agatoclia;
 • Sfinților Mucenici Maxim, Teodot și Asclipiodota;
 • Sfintei Lucia și Mucenicului Geminian, fiul ei;
 • Sfintei Mucenițe Teodota;
 • Sfinților 100 de mucenici;
 • Sfinților episcopi Pilevs și Nil și a celor 46 de mucenici din Palestina;
 • Sfinților Mucenici Haralambie și Pandoleon;
 • Sfinților Mucenici Iraclid și Miron, episcopii Tamasului (Cipru).

Citește și: Rugăciuni ale soților care nu pot avea copii. Vorbe care dezleagă pântece

Rugăciune puternică către Sfânta Muceniţă Sofia, care ajută mamele și fiicele aflate în necaz

Rugăciunea către Sfânta Muceniță Sofia ajută la vreme de necaz și le este de folos mai ales mamelor de fete, care au nevoie de ajutor.

„O, sfintelor şi vrednicelor de laudă muceniţe, Pistis, Elpis şi Agapis şi înţeleaptă maică a curajoaselor fiice, Sofia, la voi cu rugăciune sârguincioasă acum venim. Căci ce poate mijloci mai mult înaintea Domnului pentru noi dacă nu credinţa, nădejdea şi dragostea? Aceste trei virtuţi de temelie, cu ale căror nume fiind numite, prin voi înşivă le-aţi arătat! Rugaţi-L pe Domnul în necazuri şi în năpaste cu harul Lui cel nespus să ne acopere. Să ne izbăvească şi să ne păzească. Căci Bun şi Iubitor de oameni este.

Slava Lui, ca un soare neapus, acum în lumină dumnezeiască o vedem. În ajutorul smeritelor noastre rugăciuni degrab veniţi. Ca Domnul Dumnezeu păcatele şi fărădelegile noastre să le ierte. Și pe noi, păcătoşii şi nevrednicii de darurile Lui, să ne miluiască. Rugaţi-vă, dar, pentru noi, sfintelor muceniţe, Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slavă Îi aducem împreună şi Tatălui Său Celui fără de început şi Preasfântului şi Bunului şi de Viaţă Făcătorului Său Duh. Acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi!

Cele ce sunteţi pline de lumina cea cu Trei Lumini şi îndestulate acum de Dumnezeiasca strălucire; cele ce sunteţi de un nume cu virtuţile şi purtătoare ale numelor dragostei, nădejdii şi credinţei, întăriţi-ne pe noi cu nădejdea, cu dragostea şi cu credinţa. O, purtătoarelor de chinuri nebiruite, rugămu-vă pe voi, prealăudatelor fecioare, să cereţi neîncetat ca Puterea Cea din înălţime să liniştească acum viforul răutăţilor care ne-au cuprins şi să dea credincioşilor unire de cuget.

Fiindu-vă sufletele legate de dragostea lui Hristos, cu cuviinţă aţi trecut frumuseţea celor pieritoare şi vremelnice; şi prin osteneli sihăstreşti aţi omorât patimile, iar prin chinuri şi dureri primind mucenicia, v-aţi arătat adevărate ucenice ale Cuvântului. Pentru aceasta Stăpânul, pentru îndoita mucenicie, v-a dăruit vouă cununi şi v-a învrednicit de Cămara cea de mire, preafericitelor muceniţe. Iar acum, rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea voastră. Amin.”

Urări de Sfânta Sofia

felicitare de sfanta sofia

Citește și: Rugăciuni de seară pentru copii: ce vor rosti micuții în acest ritual

 • Surse: calendarulortodox.ro, crestinortodox.ro, libertateapentrufemei.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Azi o prăznuim pe Sfânta-copil, care a fost expusă într-un bordel la 12 ani, pentru că nu a renunțat la credința ei! Vezi dacă fiica ta îi poartă numele
  Azi o prăznuim pe Sfânta-copil, care a fost expusă într-un bordel la 12 ani, pentru că nu a renunțat la credința ei! Vezi dacă fiica ta îi poartă numele

  21 ianuarie pare o zi ca oricare alta, însă în calendar această zi celebrează viața și sacrificiul unei fetițe de numai 12 ani, care a fost supusă unei umilințe cumplite...

  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia
  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia

  Biserica Ortodoxă Română îl serbează astăzi pe Sfântul Isidor, protectorul familiei. Astăzi și numai astăzi vom rosti această rugăciune, care ne va menține...

  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!
  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!

  Astăzi, ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea. Sfântul Apostol Toma este cinstit de...

  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii
  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii

  Rugăciunea pe care o rostim în ziua de 07 ianuarie ne ajută să depășim momentele dificile. Toți credincioșii trebuie să o cunoască!

  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși
  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși

  11 februarie este o zi mare, iar în folclor circulă multe povești conform cărora este extrem de important ca astăzi, să respectăm tradiția, pentru a nu suferi consecințele. Ce...

  Se deschide un nou centru de donaţii pentru mame şi bebeluşii lor, Mamele ajută Mamele (MaM)
  Se deschide un nou centru de donaţii pentru mame şi bebeluşii lor, Mamele ajută Mamele (MaM)

  Venirea pe lumea a unui nou născut aduce multe bucurii dar şi multe griji si nevoi. Nenumărate familii se află in situaţia de a nu-i putea oferi bebeluşului ce are nevoie. Tocmai de...

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  Azi sărbătorim Sfinții Ciprian și Iustina: rugăciunea care ajută cuplurile infertile și zdrobește blestemele
  Azi sărbătorim Sfinții Ciprian și Iustina: rugăciunea care ajută cuplurile infertile și zdrobește blestemele

  Sărbătoare mare astăzi, la români! În această zi, este prăznuit unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, Sfântul Ciprian, un mare făcător de minuni,...

  © 2022 Qbebe