Rugăciuni de seară pentru copii: ce vor rosti micuții în acest ritual

Rugăciuni de seară pentru copii: ce vor rosti micuții în acest ritual

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul dintre demersurile cu care cei mici ar trebui familiarizați încă de la vârste fragede este și rostitul de rugăciuni. Părinții sunt cei care trebuie să le fie modele copiilor și din acest punct de vedere, ajutându-i să-și construiască treptat o legătură cu divinitatea, stimulându-i să-și dezvolte puterea de a crede, de a înțelege că mai presus de toate există o forță ce ne este alături în toate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi nu numai rugăciuni de seară pentru copii, ci și multe alte rugăciuni, care pot fi rostite în orice moment al zilei. Fie că este vorba despre rugăciuni de mulțumire, de rugăciuni prin care este cerut un sprijin, fie că este vorba despre cele dedicate membrilor familiei, acestea îi pot aduce pe copii și pe părinți mai aproape unii de alții, contribuind la întărirea minunatei relații părinte-copil.

Rugăciuni pentru copii de seară

Când se vor căuta rugăciuni de seară pentru copii, este esențial ca acestea să fie adecvate vârstei lor. Atât cuvintele utilizate, cât și mesajul rugăciunilor alese ar trebui să fie cât mai pe înțelesul unui copil, să nu-i creeze dificultăți în a-l însuși din momentul în care părinții au încercat să i-l explice. De asemenea, cu cât rugăciunea se adresează mai bine capacității sale de înțelegere, cu atât mai mult inclusiv copiii mai mici vor fi mai dispuși să învețe să se roage și să-și creeze propriul dialog cu divinitatea. Există o multitudine de rugaciuni de seară pentru copii dintre care o poți alege pe ce a potrivită vârstei copilului tău.

Pe măsură ce micuții se vor simți din ce în ce mai confortabil cu actul rugăciunii, vor înțelege că Dumnezeu le este mereu alături și că îi ascultă, demersul rugăciunii ajungând să fie inclus în rutina naturală de fiecare zi. Mai mult decât atât, nu uita că sfârșitul zilei este un moment ideal pentru rugăciune întrucât familia se reunește, astfel că părinții și copiii pot rosti împreună rugăciuni mai scurte (dacă este vorba despre copiii mai mici) sau mai complexe, mai lungi (dacă este vorba despre copiii mai mari).

fetita-care-se-roaga-avand-Biblia-in-fata

Pentru a-ți fi mai la îndemână să te orientezi în selectarea de rugăciuni de seară pentru copii, ia în calcul și variantele propuse mai jos:

Doamne, ziua s-a sfârșit

Doamne, ziua s-a sfârşit,

Seara iarăşi a venit.

Peste zi ne-ai ajutat,

De-am lucrat şi-am învăţat.

Ajută-ne, Doamne sfinte,

Şi de-acum înainte.

Binele să-l săvârşim,

Fiii Tăi iubiţi să fim.

Doamne, îngerașii Tăi 

Doamne, îngerașii Tăi

Fie păzitorii mei,

Totdeauna, zi și noapte

Până-n ceasul cel de moarte.

Amin

Pentru toate-Ți mulțumesc

Pentru toate-Ți mulţumesc

Scumpul meu Tată ceresc,

Iar Tu, Bunule Iisus,

Ocroteşte-mă de sus.

Fii alăturea de mine

Căci eu Te iubesc pe Tine.

Amin

Rugăciune către Sfântul Înger, păzitorul vieții

Îngere al lui Hristos, păzitorul meu cel sfânt şi acoperitorul sufletului şi al trupului meu, iartă-mi toate câte am greşit în ziua de astăzi şi de toată viclenia vrăjmaşului meu celui potrivnic mă izbăveşte; ca să nu mânii cu nici un păcat pe Dumnezeul meu, şi te roagă pentru mine, păcătosul şi nevrednicul rob, ca să mă arăţi vrednic bunătăţii şi milei Preasfintei Treimi şi Maicii Domnului meu Iisus Hristos şi tuturor Sfinţilor. Amin.

Rugaciuni de seară pentru copii: Tatăl nostru

Rugăciunea „Tatăl nostru” este învățată de către cei mici chiar din primele săptămâni de școală, fiind inclusă adesea pe lista cu răgăciuni de seară pentru copii. Sunt destule rugăciuni pentru copii, iar „Tatăl nostru” este clar una dintre cele mai cunoscute. Se crede despre această rugăciune faptul că a fost rostită chiar de Iisus Hristos unui apostol care a spus: „Doamne, învață-ne și pe noi să ne rugăm”. De aceea, Tatăl nostru se numește și Rugăciunea Domnească.

Rugăciunea „Tatăl nostru”

„Tatăl nostru Carele ești în ceruri, sfințească-se numele Tău. Vină împărăția Ta. Facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă’n fiecare zi. Și ne iartă nouă păcatele noastre, căci și noi iertăm oricui ne-o datorează nouă. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de Cel-Rău. Amin!”

Rugăciuni de seară pentru copii: Crezul

Așa cum probabil știi deja, „Crezul”este un element fundamental al creștinismului, fiind exprimarea clară a încrederii pe care oamenii o au în Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh. „Crezul” este una dintre cele mai iubite rugăciuni de seară pentru copii, deoarece îi ghidează pe cei mici să urmeze calea credinței.

Crezul

Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul,

Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.

Și întru-unul Domn Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,

Unul născut, care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii.

Lumină din lumină,

Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iară nu făcut;

Cel de o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut;

Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire

S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria,

Și S-a făcut om;

Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat;

Și a înviat a treia zi, după Scripturi;

Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui;

Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții,

A cărui împărăție nu va avea sfârșit.

Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul,

Care de la Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit,

Care a grăit prin prooroci.

Întru-una, Sfânta, Soborniceasca și Apostoleasca Biserică;

Mărturisesc un botez, spre iertarea păcatelor;

Aștept învierea morților;

Și viața veacului ce va să vie.

Amin!

Rugăciuni de seară pentru copii : De mână cu îngerul meu

Tot pe lista cu rugăciuni pentru copii de seară intră și „De mână cu îngerul meu”. Aceasta intră pe lista cu rugăciuni de seară pentru copii, deoarece „De mână cu îngerul meu” poate fi învățată de către orice copil, fiind scurtă.

De mână cu îngerul meu

De mână cu îngerul meu păzitor, te rog Iisuse Hristoase, Doamne, lasă-mă să te țin de haină, ca Lumina Ta plină de iubire să fie și asupra noastră mereu. Amin!

Rugăciuni pentru copii înainte de culcare

Aceste rugăciuni fac parte dintre cele mai importante rugăciuni de seară pentru copii întrucât:

 • Îi ajută să se elibereze de stres, de anxietate, conferindu-i o stare de bine- Când copilul își spune rugăciunea, se va concentra pe clipa prezentă, pe propriile gânduri, de aceea nu va mai avea răgazul necesar pentru a-și face griji, pentru a se lăsa copleșit de gândurile negre, devenind mult mai calm. Din acest motiv, va putea să adoarmă mai rapid și să se bucure de un somn mai bun
 • Aceste rugăciuni de seară pentru copii îi stimulează să reflecteze la ceea ce au făcut peste zi- Unul dintre rolurile unei rugăciuni de seară pentru copii este să-i determine să se oprească și să se gândească la ceea ce s-a petrecut într-o zi, aspectele pozitive fiind cele care le vor crește stima de sine, iar dacă este vorba despre acțiuni sau comportamente mai puțin dezirabile, copiii vor avea șansa ca, treptat, prin rugăciune și sfaturile părinților, să se îndrepte
 • Tot niște rugăciuni de seară pentru copii reprezintă o modalitate de a deprinde gratitudinea- De exemplu, dacă rugăciunea de seară pentru copii este una de mulțumire, va aduce în prim-plan aspectele pozitive pentru care copilul merită să se simtă fericit și să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru că are parte de ele

baietel-care-isi-spune-rugaciunea-inainte-de-culcare

Oricare dintre variantele de rugăciuni de mai jos sunt binevenite înainte de culcare:

Îngerașul

Înger, îngerașul meu,
Ce mi te-a dat Dumnezeu,
Totdeauna fii cu mine
Și mă-nvață să fac bine!

Eu sunt mic – tu fă-mă mare;
Eu sunt slab – tu fă-mă tare;
In tot locul mă-nsoțește
Și de rele mă ferește!

Doamne, îngerașul Tău
Fie păzitorul meu
Să mă apere mereu
De ispita celui rău!

Rugăciunea copilului pentru culcare

Mulțumesc, Doamne, Iisuse,
Pentru ziua ce-a trecut,
Pentru c-Ai vegheat și nimeni
Niciun rău nu ne-a făcut!
Mulțumesc pentru tăticu’
Pentru dulcea mama mea,
Pentru pâinea de la masă
Pentru toată grija Ta!
Și te rog, pe Tine Doamne,
Să mă ierți dac-am fost rău,
Să m-ajuți să fiu cuminte,
Eu să fiu copilul Tău!

Îngerașul

Îngeraş coboară lin

Lângă patul meu,

Somn uşor tu să-mi aduci,

De la Dumnezeu.

Să adorm pe braţul tău

Dulce, drăgăstos,

Până-n zori când m-oi trezi

Dintr-un vis frumos!

Înger, îngeraşul meu,

Tu păzeşte-mă de rău

Şi mă du la Dumnezeu.

Amin

Rugăciune pentru copii de închinare

Doamne, Sfinte Împărate

Care-n ceruri locuieşti

Cu milă şi îndurare

Peste toţi, Tu să priveşti…

Dă sănătate mamei şi tatii

Ca să poată îngriji

De toţi ai casei noastre

Şi în veci a-Ţi mulţumi.

Amin

Citește și: De ce copilul tău are nevoie să spună în fiecare seară rugăciunea Îngerașul

Rugăciuni spuse de copii

Nu doar rugăciunile de seară pentru copii, ci și orice alte rugăciuni care vor deveni parte a rutinei de zi cu zi a copilului sunt menite să-l ajute să devină mai disciplinat, întrucât menținerea acestei rutine presupune formarea unei discipline. În același timp, rostirea de rugăciuni de seară pentru copii îi determină pe cei mici să învețe mai bine să se concentreze pe parcursul unei activități, devenind totodată mai calmi, mai relaxați.

Odată ce un copil va crește, va putea să se obișnuiască și cu rugăciuni mai lungi, fiind mai răbdător să-și dedice mai multe minute acestui demers și de aceea vei putea să-i explici faptul că nu doar seara sau înainte de culcare se poate ruga, ci în orice moment al zilei când simte nevoia (inclusiv la grădiniță, la școală etc.).

baietel-care-se-roaga

De exemplu, dimineața ar putea rosti:

Doamne, noaptea a trecut

Doamne, noaptea a trecut

Şi noi linişte-am avut;

Al Tău înger preaiubit

Cu-ngrijire ne-a păzit.

Doamne, dă-ne ajutor

Ca s-avem la lucru spor

Voile să-Ţi împlinim

Fiii Tăi iubiţi să fim!

Amin

Rugăciune pentru copii înainte să meargă la școală

Doamne, azi la şcoală merg

Şi de-aceea eu Îți cer:

Tu ajută-mi să-nvăţ carte,

Să ajung cât mai departe.

Ajută-mă, Doamne Sfinte,

Ca să fiu şcolar cuminte,

Să-nvăţ mult şi să fac bine,

Ca să fiu iubit de Tine.

Amin

Copilul ar trebui să se roage pentru a se concentra cât mai bine, pentru a avea putere de muncă și să învețe lucruri noi:

Rugăciune pentru copiii mici

Doamne, Doamne, ceresc Tată,

Noi pe Tine Te rugăm

Luminează-a noastră minte,

Lucruri bune să-nvăţăm.

Că Tu eşti Stăpânul lumii

Şi al nostru Tată eşti

Şi pe toate cele bune

Numai Tu le împlineşti.

Rugăciuni la ieșirea din clasă

Toți, cu inima curată,

Ție Doamne-Ți mulțumim,

Tu, cu darul Tău, Preasfinte,

Oameni buni ne-ajuți să fim,

De greșeli să ne ferim

Țara noastră s-o iubim

De dușmani să o păzim...

Ție Doamne-Ți mulțumim. Amin.

 

Toți, din suflet, cu plăcere,

Doamne, azi Îți mulțumim,

Că ne-ai dăruit putere

Buni și silitori să fim.

Dă-ne și de-azi înainte

Ajutorul Tău, Preasfinte,

Să-nvățăm cu drag mereu

Și să ne ferim de rău. Amin

Următoarea rugăciune poate fi o rugăciune de seară pentru copii, dar este adecvată și pentru a fi spusă în orice moment din zi:

Rugăciune

Doamne Sfinte, Luminate,

Varsă-Ţi marea bunătate

Peste noi, ai Tăi copii

În putere ne-ntăreşte

De greşeli Tu ne fereşte

Sprijin veşnic să ne fii.

Amin

Rugăciuni rostite de copii

Nu numai rugăciunile de seară pentru copii, ci și orice alt tip de rugăciuni au inclusiv rolul de a-i aduce pe cei mici mai aproape de ceea ce înseamnă empatia, compasiunea pentru cei dragi și pentru cei din jur. Copiii vor fi mai atenți la nevoile celor din preajma lor, vor deveni mai generoși, mai buni, mai iertători. Iată mai jos câteva rugăciuni de seară pentru copii și nu numai. 

fetita-care-se-roaga

Ca să reușești să-ți stimulezi copilul să dobândească asemenea deprinderi, inspiră-te și din sugestiile de rugăciuni de mai jos:

Rugăciunea copiilor pentru părinți

Dumnezeule, Tu ai dat porunca să cinstim pe tatăl și pe mama noastră.

Ascultă cu bunăvoință rugăciunea mea pentru ei.

Dă-le zile îndelungate pe pământ și păstrează-i în sănătatea trupului și a minții.

Binecuvântează-le ostenelile și inițiativele.

Răsplătește-le însutit tot ce fac pentru mine.

Inspiră-le iubirea și împlinirea legii Tale sfinte.

Fă ca într-o zi să le fiu sprijin și bucurie și după ce mă voi fi bucurat de dragostea lor pe pământ, să am fericirea de a trăi veșnic alături de ei în ceruri.

Amin

Rugăciune pentru frați și surori

Doamne, Ţie mă rog, ţine pe fraţii mei (fratele meu) şi surorile mele (sora mea), dându-le lor sănătate, viaţa lungă şi darul Tău cel sfânt, ca să umble în căile Tale şi să facă cele ce sunt după voia Ta cea sfântă. Dă-ne, Doamne, de acum pană la capătul vieţii, să ne iubim şi să ne cinstim unii pe alţii; căci ce este mai bun şi mai frumos decât a veiţui fraţii împreună ! Aşa, Doamne, ascultă rugăciunea noastră şi milostiv fii nouă, că bun şi iubitor de oameni eşti, şi Ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea de mai jos poate face și ea parte dintre rugăciunile de seară pentru copii (este potrivită pentru copiii mai mari, care au deja „exercițiul” rugăciunii):

Rugăciune de mulțumire

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea şi îndurarea, Care ai nemăsurată milă, nespusă şi neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă, cu frică şi cu cutremur, aduc Ţie mulţumire pentru binefacerile de care m-ai învrednicit pe mine nevrednicul robul Tău. Te slăvesc, Te laud şi Te cânt ca pe un Domn, Stăpân şi făcător de bine. Şi iarăşi căzând înaintea Ta, îţi mulţumesc şi cu smerenie mă rog nemăsuratei şi negrăitei Tale milostiviri, ca şi de acum înainte să-mi dăruieşti faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine şi de aproapele meu. Izbăveşte-mă de tot răul şi necazul. Dăruieşte-mi linişte şi mă învredniceşte ca în toate zilele vieţii mele totdeauna mulţumire să-Ți aduc şi să grăiesc şi să cânt cele preabune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Rugăciuni scurte pentru copii

Fie că este vorba despre rugăciuni de seară pentru copii, fie că este vorba despre cele potrivite în orice moment al zilei, pentru a putea fi deprinse cu ușurință chiar și de către cei mai mici, se recomandă ca acestea să fie scurte. În plus, ar trebui să fie cât mai rimate, pentru a fi memorate cu plăcere și cât mai rapid.

fetita-care-se-roaga-afara-si-se-uita-catre-cer

Rugăciune pentru copiii mici

Îngeraș, păzește-mă!

Cruce, ocrotește-mă!

Doamne, miluiește-mă!

Rugăciune către Maica Domnului

Preacurată, Te rugăm frumos

Roagă-Te îndată domnului Hristos.

Să ne dăruiască ajutorul Său

Și să ne ferească de tot ce e rău!

Amin

Rugă de mulțumire Tatălui Ceresc

Îți mulțumesc, Tată Ceresc!

Tu îmi dai puteri să cresc

Mi-ai dat părinți iubitori

Și pomi parfumați cu flori,

Îmi aduci pe pleoape zori,

Și-mi dai stele-nvățători

Rugăciune de mulțumire

Doamne, Tată Preaiubit,

Tu pe noi ne-ai ocrotit

Și la bine și la rău,

Tu ai fost cu noi mereu.

Calea-i buna-ai luminat,

Pe cea rea ai întunecat;

Părinți buni, Doamne, ne-ai dat

Și mereu ne-ai apărat. Amin

Învață-mă, Iisuse

Învață-mă, Iisuse să merg pe drumul drept

Să nu m-abat din cale, să țin la toate piept.

Învață-mă, Iisuse, să fiu curat și bun,

Să am mai multă milă de cel rămas în drum.

Învață-mă, Iisuse, să pot iubi mereu:

Și om și pom și floare și pe dușmanul meu. Amin

Rugăciunea copilului fricos

Doamne, Dumnezeul meu,

Eu fricos am fost mereu.

Vino Tu, cu Crucea Ta,

Și ascultă ruga mea:

În lumină să mă scalzi,

Întunericul să-l arzi,

De mânuță să mă ții,

Curajul să mi-l învii!

Eu de-acum Îți mulțumesc,

Doamne, tare Te iubesc!

Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Nu doar rugăciunile de seară pentru copii, pe care le rostesc micuții noștri, au adevărate virtuți tămăduitoare asupra sufletelor, ci și rugăciunile rostite de către mame pentru ei. Pe de o parte, de rugăciuni de mare putere este nevoie când un copil este bolnav, rugăciunea fiind totodată și o cale de vindecare a sufletului mamei ce suferă pentru copilul ei. Pe de altă parte, mama poate să spună o rugăciune ori de câte ori se simte „depășită” de o situația în care i se află copilul, când simte că și-a pierdut răbdarea față de acesta sau pur și simplu când vrea să fie permanent apărat de rele.

Rugăciune puternică pentru un copil ce este bolnav

Doamne Iisuse, Ți-ai arătat iu­birea, ai fost mișcat în fața suferințe­lor și de multe ori ai vindecat pe cei bolnavi, revărsând bucuria asupra fa­miliilor lor. Copilul nostru e bolnav: noi încercăm să-l ajutăm cu tot ceea ce e omenește cu putință. Dar ne simțim neputincioși: viața nu e în mâinile noastre. Îți oferim suferințele noastre și ale lui și le unim cu suferințele pătimirii Tale. Fă ca aceasta boală să ne ajute să înțelegem mai bine sensul vieții și dăruiește fiului nostru sănătatea, ca împreuna să-ți putem mulțumi și să Te putem slăvi întotdeauna. Facă-se voia Ta! Amin

mama-care-se-roaga-pentru-fiica-ei-aflata-pe-un-pat-de-spital

Cea mai puternică rugăciune a mamei pentru copiii săi

Următoarele rugăciuni ar trebui rostite de mame pentru ca micuții lor să fie feriți de orice rău și pentru ca ele să aibă parte de putere și răbdare ca să se poată ocupa cât mai bine de educația lor:

„Doamne, Iisuse Hristoase, milostivește-Te de copiii mei (numele), păzește-i cu acoperământul Tău, ferește-i de uneltirile celui rău, depărtează de la ei dușmanii, deschide urechile și ochii lor, dăruiește-le inima smerită. Doamne, toți suntem făpturile Tale, ai milă de copiii mei aceștia (numele) și îndreptează-i spre pocăință.

Doamne mântuiește pe copiii mei (numele) și luminează-le mintea cu lumina înțelepciunii evanghelice, îndreptează-i pe calea poruncilor Tale și invață-i, Mântuitorule, să facă voia Ta, căci Tu ești Dumnezeul nostru.

Doamne, Ziditorul tuturor făpturilor, din mare mila Ta m-ai învrednicit să fiu mamă, din bunătatea Ta mi-ai dăruit copii. De aceea îndrăznesc să Te rog, că ei sunt copiii Tăi, Tu le-ai dat viață și suflet nemuritor, iar prin Botez le-ai dat viață veșnică, i-ai înfiat și i-ai primit în Biserica Ta. Doamne, dă-le ca să rămână în această stare binecuvântată până la sfârșitul vieții. Învrednicește-i de Tainele Tale, sfințește-i cu adevărul Tău, ca prin ei să se preamărească numele Tău.

Trimite-mi ajutorul Tău binecuvântat în educarea lor pentru slava numelui Tău și pentru folosul aproapelui. Dă-mi pentru aceasta răbdare și putere. Învață-mă să sădesc în ei înțelepciunea adevărată și frica Ta, ca să Te iubească din tot sufletul lor și din tot cugetul lor și toată viața să asculte de cuvintele Tale. Amin.”

 

„Dumnezeule, Ziditorule al tuturor făpturilor! Adăugând milă peste milă, m-ai făcut vrednică să fiu mamă, bunătatea Ta mi-a dăruit copii şi îndrăznesc să spun că ei sunt copiii Tăi, fiindcă le-ai dat fiinţă, i-ai făcut vii înzestrându-i cu suflet nemuritor, i-ai renăscut prin botez spre viaţa cea potrivită cu voia Ta, i-ai înfiat şi i-ai primit în sânul Bisericii Tale. Doamne! Păzeşte-i în har până la sfârşitul vieţii lor, învredniceşte-i să se împărtăşească de Tainele legământului Tău, sfinţeşte-i cu adevărul Tău, ca să se sfinţească în ei şi prin ei sfânt numele Tău! Trimite-mi ajutorul Tău haric ca să îi cresc spre slava numelui Tău şi folosul aproapelui! Dă-mi în scopul acesta răbdare şi putere!”

Învaţă-mă să sădesc în inima lor rădăcina adevăratei înţelepciuni – frica Ta! Luminează-i cu lumina Înţelepciunii Tale ce cârmuieşte întreaga lume! Să Te iubească din tot sufletul şi din tot cugetul lor, să se lipească de Tine din toată inima şi să tremure de cuvintele Tale toată viața lor! Dăruieşte-mi pricepere să le arăt că viaţa cea adevărată stă în păzirea poruncilor Tale, că osteneala întărită de cucernicie aduce toată viața de aici mulţumire lipsită de tulburare, iar în veşnicie – fericire negrăită. Descoperă-le lor înţelegerea legii Tale, ca până la sfârşitul zilelor lor să aibă simţământul că Tu eşti pretutindeni! Sădeşte în inima lor teama şi dezgustul de orice fărădelege, ca să fie fără de prihană în căile lor, ca să-şi aducă aminte întotdeauna că Tu, Dumnezeule Atotbune, păzeşti cu gelozie legea Ta şi dreptatea Ta! Ţine-i în curăţie şi în evlavie faţă de numele Tău, încât să nu prihănească Biserica Ta prin purtarea lor, ci să trăiască după rânduielile ei! Însufleţeşte-i cu râvna pentru învăţătura folositoare şi fă-i în stare de toate lucrurile cele bune, ca să câştige înţelegerea cea adevărată a cunoştinţelor de care au neapărată nevoie, ca să se lumineze cu ştiinţa cea binefăcătoare pentru omenire.

Doamne! Dă-mi înţelepciune ca să întipăresc cu trăsături de neşters în inima şi în mintea copiilor mei frica de întovărăşirea cu cei ce nu ştiu de frica Ta, să le insuflu îndepărtarea de orice însoţire cu cei nelegiuiţi, ca să nu ia aminte la împreună-vorbirile cele putrede, să nu fie abătuţi din calea Ta de pildele cele rele, să nu se smintească de faptul că uneori calea nelegiuiţilor propăşeşte în lumea aceasta! Cerescule Părinte! Dăruieşte-mi harul de a nu le face copiilor mei sminteală prin faptele mele, ci a-i feri de rătăciri, de a le îndrepta greşelile, de a le înfrâna îndărătnicia, de a-i abate de la năzuinţa spre deşertăciune şi uşurătate. Să nu fie furaţi de gânduri nechibzuite, să nu umble după poftele inimii lor, să nu se mândrească în cugetele lor, să nu Te uite pe Tine şi să nu uite de legea Ta, ca fărădelegea să nu dea pierzării mintea şi sănătatea lor şi păcatele să nu le moleşească puterile sufletulului şi ale trupului”. Judecătorule Drept, Care îi pedepseşti pe copii pentru păcatele părinţilor până la al treilea şi al patrulea neam! Abate această pedeapsă de la copiii mei, nu îi bate pe ei pentru păcatele mele, ci stropeşte-i pe ei cu roua harului Tău, ca să sporească în virtute şi în sfinţenie, să crească întru bună voirea Ta şi întru dragostea oamenilor evlavioşi.

Părinte al îndurărilor şi a toată milostivirea! Din dragoste de mamă, le-aş dori copiilor mei toată îmbelşugarea bunătăţilor pământeşti, le-aş dori binecuvântare din roua cerului şi din grăsimea pământului, însă fie cu ei sfântă voia Ta! Rânduieşte-le soarta după bună voirea Ta, nu îi lipsi în viaţă de pâinea cea spre fiinţă, trimite-le toate cele trebuitoare în vremelnicie spre dobândirea veşniciei fericite, fii milostiv cu ei când vor păcătui înaintea Ta, nu le socoti lor păcatele tinereţii şi ale neştiinţei, fă inimile lor să se umilească atunci când se vor împotrivi călăuzirii harului Tău, pedepseşte-i şi miluieşte-i, îndreptân-du-i la calea bineplăcută Ţie, dar fără să-i lepezi de la faţa Ta! Primeşte cu bunăvoinţă rugăciunile lor, dăruieşte-le reuşită în tot lucrul bun, nu abate faţa Ta de la ei în zilele necazului lor, ca să nu-i ajungă ispite mai presus de puterile lor. Adumbreşte-i cu mila Ta, ca să umble îngerul Tău cu ei, păzindu-i de toată nenorocirea şi calea rea” – astfel continuă cea mai puternică rugăciune a mamei pentru copiii săi. Dumnezeule Atotbune! Fă-mă mamă care se veseleşte de copiii săi, ca să îmi fie bucurie în toate zilele vieţii mele şi sprijin la bătrâneţe. Învredniceşte-mă să mă înfăţişez împreună cu ei la Înfricoşătoarea Ta Judecată nădăjduind în milostivirea Ta şi să zic cu nevrednică îndrăznire: „Iată eu şi pruncii pe care i-ai dat mie, Doamne!”, ca împreună cu ei, preaslăvind bunătatea Ta cea nepovestită şi iubirea Ta veşnică, să preaînalţ preasfânt numele Tău, Părinte, Fiule şi Duhule Sfinte, în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Rugăciunea părinților pentru luminarea minții copiilor

Rugăciuni de seară pentru copii, rugăciuni de spus pe tot parcursul zilei, rugăciuni mai scurte sau mai lungi, toate au efecte benefice asupra copiilor, încurajându-i să-și formeze un set de repere, de valori creștine, la care să se raporteze pe parcursul întregii vieți. Părinții sunt cei care ar trebui să le fie alături pe parcursul acestui proces, astfel încât și relația părinte-copil să poată deveni, prin rugăciune, mai puternică, mai frumoasă. 

Surse: a1.ro, bisericaicoanei.ro, crestinortodox.ro, clubulbebelusilor.ro, forum.7p.ro, fatherly.com, libertatea.ro, libertateapentrufemei.ro, mamicamea.ro, learnreligious.com, momjunction.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

„Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, Sfinţească-se numele Tău; Vie împărăţia Ta; Facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă Dă-ne-o nouă astăzi; Şi ne iartă nouă greşelile noastre, Precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; Şi nu ne duce pe noi în ispită, Ci ne izbăveşte de cel rău. Că a Ta este împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!”

Citeste mai mult: adev.ro/pbcfin

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Va împărtășesc povestea mea ca să mă asigur că alți copii nu vor trece prin ce a trecut copilul meu
Va împărtășesc povestea mea ca să mă asigur că alți copii nu vor trece prin ce a trecut copilul meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Rugaciuni pentru copii si familie, folositoare sufletului
  Rugaciuni pentru copii si familie, folositoare sufletului

  In acest articol va oferim: Rugaciune catre Dumnezeu Tatal; Rugaciune catre Domnul Iisus Hristos; Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu; Rugaciune catre Ingerul Pazitor;...

  Apare Instagramul pentru copii! Ce reguli trebuie să îndeplinească micuții utilizatori
  Apare Instagramul pentru copii! Ce reguli trebuie să îndeplinească micuții utilizatori

  Recent, conducerea Instagram a anunțat că se lucrează la realizarea unei versiuni a acestei rețele sociale care să fie adecvată și copiilor sub vârsta de 13 ani. În...

  5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii
  5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii

  Vrei ca copilul tău să mănânce mai sănătos, dar ai rămas fără idei pentru cină? Află în acest articol de ce nutrienți are nevoie cel mic și descoperă câteva...

  O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat
  O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat

  Jessica Whaley, din Marea Britanie, a murit subit la vârsta de 26 de ani și a fost găsită inconștientă pe stradă. Paramedicii nu au reușit să o resusciteze. O altă femeie,...

  Se schimbă "Școala altfel"! Părinții vor plăti excursiile copiilor și profesorii nu mai pot strânge fonduri în acest sens
  Se schimbă "Școala altfel"! Părinții vor plăti excursiile copiilor și profesorii nu mai pot strânge fonduri în acest sens

  „Școala alfel” vine cu mici modificări începând din acest an, de bun augur pentru părinți, elevi și profesori. Sunteți pregătiți pentru amintirile minunate...

  „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări
  „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări

  „Mami, rămâi să dormi cu mine în seara asta?”, este o întrebare pe care o aud deseori părinții ai căror copii păreau că s-au obișnuit să doarmă...

  Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți
  Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți

  Ce părinte nu își dorește tot ce-i mai bun pentru copiii săi? Ce părinte nu își dorește să crească copii cu adevărat fericiți și împliniți? Dar cum facem să...

  Rugăciunea începutului de an școlar
  Rugăciunea începutului de an școlar

  Începutul anului școlar vine cu emoții, gânduri bune, speranțe de viitor. O rugăciune simplă, rostită de un suflețel mic va marca acest moment așa cum se cuvine.

  © 2023 Qbebe