Povestea tristă a copilului român născut în Italia, care nu este recunoscut de nicio țară

Fabio are numai opt ani și ar putea fi considerat un copil ca oricare altul. Cu excepția faptului că nicio țară nu-l recunoaște: nici Italia, țara în care s-a născut, nici România, de unde vin părinții săi. Legea națională nr. 91 /1992 prevede că orice copil născut pe teritoriul Italiei poate dobăndi cetățenie italiană, dar numai atunci când împlinește 18 ani. Nici în România nu există o portiță legală pentru Fabio, întrucât mama sa este căsătorită cu un alt bărbat decât tatăl lui . Astfel, încă zece ani de acum, Fabio va avea statutul de "apolidi" (apatrid)și nu va beneficia de acte și drepturi în niciun stat. „ Ca și cum nu ar exista sau întocmai unui vapor care nu este primit în niciun port", aceasta este sintagma folosită de un ziarist italian, vorbind despre imigranții nerecunoscuți de nicio țară.

Cazul lui Fabio a fost prezentat în luna noiembrie a acestui an, de un canal de televiziune italian, Striscia la Notizia, subliniindu-se situația absurdă în care se găsește băiețelul de numai opt ani, prins în birocrația legistaivă dintre două țări. "Un copil născut din părinți străini, chiar dacă merge la școală, mănâncâ pizza și spaghete și chiar vorbește foarte bine limba, rămâne în continuare un străin, cel puțin până împlinește vârsta de 18 ani", astfel începe reportera emisiunii prezentarea  poveștii lui Fabio.

copil gratii

Povestea lui Fabio și a părinților săi

Fabio seamănă cu toți ceilalți copii italieni: vorbește limba, are aceleași preferințe culinare și este suporter al echipei Juventus. Cu o singură excepție- părinții săi sunt români.
Mama lui Fabio, Liliana Condurache, este căsătorită în România, dar separată de soțul său. În așteptarea divorțului, Liliana a cunoscut un alt bărbat, cu care și-a întemeiat o nouă familie, în Italia. Aici s-a născut micuțul Fabio, dar imediat au început problemele. Copilul nu putea fi recunoscut în Italia, până la vârsta majoratului, dar nici în România, unde trebuie mai întâi încheiat divorțul Lilianei. Astfel, Fabio a crescut fără nici un act de identitate și fără posibilitatea de a-și cunoaște rudele din România, întrucât nu poate călători fără documente. „Fabio crește și începe să înțeleagă, îmi pune deja o grămadă de întrebări, de ce nu poate face unele lucruri. Chiar simplul fapt de a merge într-o excursie va fi o problemă în curând.", a declarat mama copilului în cadrul emisiunii Striscia la Notizia.

Copilul nu poate beneficia de cetățenie italiană până la 18 ani

Deși s-a născut la Torino, Fabio mai are de așteptat cel puțin 10 ani, până când va putea primi cetățenie italiană. Legea italiană prevede acordarea cetățeniei tuturor copiilor născuți pe teritoriul țării, care au trăit până la majorat în Italia. În acest răstimp, copilul nu are nici măcar acte de identitate și nici acces la o serie de drepturi și facilități. Nu poate călători în România, unde se află bunicii și verișorii săi, nu-ți poate însoți părinții în vacanțe în afara Italiei. Nici măcar nu poate intra pe stadion, deși este un fan înfocat al echipei Juventus.

Dar nu este recunoscut nici în România

Adevărata problemă este destul de complicată; pentru că Liliana este în continuare căsătorită, statul român consideră copilul ca fiind al soțului. De aceea, copilul nu poare căpăta cetățenie română decât dacă ar veni în România, unde să fie recunoscut și să i se facă actele. O astfel de situație este aproape imposibil de rezolvat, mai ales că Fabio nu poate călători în altă țară. Pașii care ar trebui parcuși, arată avocata Elena Voicu, presupun un adevărat labirint birocratic. „Bărbatul Lilianei, de care încă nu este divorțată, ar trebui să deschidă o acțiune în instanță prin care să ceară testul de paternitate. Se va dovedi astfel că Fabio nu este copilul său. Astfel și numai după aceea, copilul va putea fi recunoscut de tatăl său adevărat. Fostul soț al Lilianei de care aceasta nu a divorțat încă este singurul care poate rezolva situația", a detaliat avocata în cadrul emisiunii, declarații preluate și de rotalianul.com. Liliana se îndoiește, însă, că soțul ei ar vrea să se implice în această problemă, mai ales că au trecut peste opt ani de când s-au separat. Deși s-au adresat în mai multe rânduri Consulatului Român din Italia, părinții lui Fabio nu au obținut nici un rezultat.

 granite

Inițiative pentru recunoașterea copiilor fără cetățenie

In Italia, la ora actuală sunt peste 800.000 de minori de diverse naționalități, care nu sunt recunoscuți de statul italian.
În 2017, fostul premier italian Paolo Gentiloni, referindu-se la un proiect de lege aflat în dezbaterea parlamentului de la Roma, transmitea într-un interviu public, acordat cotidianului La Reppublica:
A sosit momentul să considerăm acești copii cetățeni italieni, cu toate drepturile corespunzătoare. Avem această datorie, este un act de civism. Sper că Parlamentul o va face cât mai curând."
Conform proiectului de lege, pe lângă criteriile deja în vigoare, urmau să fie introduse încă două, care ar fi facilitat obținerea mai ușoară a cetățeniei italiene. Astfel, copiii născuți în Italia, ar putea primi cetățenie dacă cel puțin unul din părinți a stat cu forme legale în Italia minim cinci ani. Cel de-al doilea criteriu stipulează faptul că vor putea solicita cetățenie italiană minorii născuți în Italia, precum și cei veniți aici, înainte de a împlini 12 ani, dacă au fost școlarizați în țară minim cinci ani. Dar această inițiativă a stârnit multe controverse, fiind considerată doar o măsură electorală, atrăgându-se atenția asupra unui val și mai mare de imigranți pe care proiectul de lege l-ar încuraja. Deşi susţinută şi de alte voci politice, iniţiativa nu a fost aprobată până în acest moment.

Apatridia are un impact teribil asupra vieții persoanelor 

A deține o cetățenie este esențial pentru a putea face parte din societate și pentru a putea beneficia de anumite drepturi umane fundamentale. UNHCR militează pentru dezvoltarea unor cadre legislative naționale mai bune și pentru rezolvarea problemei de apatridie, astfel încât persoanele apatride să-și poată exercita drepturile fundamentale și cele legate de cetățenie. A aparține unui stat coferă oamenilor un sentiment al idenității și siguranței. Apatrizii nu pot obține documente de identitate, pot fi deținuți pentru că nu au cetățenie, li se poate nega accesul la educație și la servicii de sănătate și pot fi împiedicați să-și găsească un loc de muncă.

Deși Declarația Universală a Drepturilor Omului susține dreptul fundamental la naționalitate al oricărei persoane, în practică lucrurile nu stau deloc așa. Mulți copii născuți din părinți emigranți nu beneficiază de cetățenie și sunt excluși de la viața și drepturile sociale. UNICEF estima că peste 200 de milioane de copii se află în această situație. Ca și Fabio, aceștia sunt lăsați undeva la marginea societății, fără un sentiment de apartenență, fără o identitate clară. De aceea, este necesar ca tot mai multe povești ca cea a lui Fabio să fie cunoscute, pentru a da un imbold statelor să rezolve situația dificilă a copiilor fără țară.

Surse: https://www.striscialanotizia.mediaset.it; https://www.antena3.ro; https://www.libertatea.ro/; https://www.rotalianul.com; www.unhcr.org; www.agerpres.ro; https://www.agi.it

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A avut 50 de mame, dar nicio familie! Povestea copilului închiriat pentru practică
  A avut 50 de mame, dar nicio familie! Povestea copilului închiriat pentru practică

  Nu toți copiii au parte de familii fericite, așa cum merită, iar copiii crescuți în orfelinate au trăit unele dintre cele mai triste povești de viață. Iată o poveste șocantă...

  Povestea puștiului român de la Jocurile Olimpice. Este un exemplu pentru tânăra generație
  Povestea puștiului român de la Jocurile Olimpice. Este un exemplu pentru tânăra generație

  Numele lui e pe buzele tuturor! La doar 17 ani, înotătorul român David Popovici a fpcut senzația la Jocurile Olimpice de la Tokyo iar de curând a câștigat medalia...

  Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile
  Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile

  Copilăria ar trebui să fie cea mai frumoasă etapă din viață unui om, o perioada lipsită de griji, dar plină de jocuri și zâmbete. Din păcate, însă, nu toți copiii au...

  Ai vrut să ucizi 3 milioane de oameni! Mesajele primite de această femeie, după ce s-a plimbat în Spania și Italia și s-a întors în țară
  Ai vrut să ucizi 3 milioane de oameni! Mesajele primite de această femeie, după ce s-a plimbat în Spania și Italia și s-a întors în țară

  Celebra creatoare de modă a circulat câteva zile bune prin oraș, întâlnindu-se cu mai multe persoane și răspândind virusul! Nu și-a luat nicio secundă măsurile...

  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol
  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol

  Richard Hutchinson avea 0% șanse de supraviețuire când a venit pe lume. S-a născut cu 5 luni înainte de termen și a fost recunoscut de Guinness drept „cel mai prematur...

  Şi Ducesa de Cambridge este o mamă ca oricare: ce a recunoscut în faţa Reginei
  Şi Ducesa de Cambridge este o mamă ca oricare: ce a recunoscut în faţa Reginei

  Kate Middleton a avut o conversaţie cu Regina, mărturisindu-i un aspect legat de viaţa sa de mamă. Iată ce nu s-a ferit să recunoască în faţa acesteia!

  Oana Roman, confesiuni dramatice: "După ce am născut, am stat 5 zile la Reanimare. Nu am voie să mai fac copii"
  Oana Roman, confesiuni dramatice: "După ce am născut, am stat 5 zile la Reanimare. Nu am voie să mai fac copii"

  Fiica lui Petre Roman a povestit prin ce coşmar a trecut după naşterea fiicei sale, Isabela. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce probleme grave de sănătate a avut Oana Roman!

  Judecătorii au decis: un bărbat transgender care a născut este mama copilului, nu tatăl
  Judecătorii au decis: un bărbat transgender care a născut este mama copilului, nu tatăl

  O instanță din Marea Britanie a decis ca o persoană care s-a născut femeie, dar care a devenit bărbat în urma unui tratament și a născut ulterior un copil, să poată fi...

  © 2022 Qbebe