Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

„Stai cu ei cât poți. Când vor pleca de acasă, lucrul acesta te va lovi ca un sac de cărămizi”

Chiar dacă viața de părinte este presărată la tot pasul cu diferite obstacole, pentru a le face mai ușor față este necesar să ai în vedere și acest fapt: timpul trece repede, copilul va crește „ca din apă” și se va apropia clipa în care își va croi propriul drum în viață. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este esențial să înveți să te bucuri de toate clipele alături de el, fie bune, fie mai puțin plăcute.

Beneficiile timpului de calitate petrecut alături de copilul tău

Îl vei învăța ce înseamnă afecțiunea, aprecierea și încurajarea
Psihologii atrag atenția asupra următorului aspect: adolescenții care pe parcursul copilăriei s-au bucurat de atenția părinților și au primit dovezi de afecțiune fizică și laude se descurcă mai bine la școală și în viața de zi cu zi decât aceia care nu au beneficiat de toate acestea.
Practic, momentele petrecute într-un mediu cald și prietenos din familie îl vor ajuta pe copilul tău să vadă ce înseamnă construirea unor relații sănătoase, în care să știe să dea și să primească afecțiune. De asemenea, va avea ocazia să învețe ce înseamnă să empatizezi cu cei dragi și să le fii oricând alături.

Îl vei ajuta să deprindă diferite lecții de viață
Dedicându-ți cât mai mult timp copilului vei avea șansa să îl înveți lucruri care îi vor fi de folos și la maturitate. Astfel, vei putea să îl implici în diferite discuții, îl vei determina să-și exprime punctul de vedere și în acest mod va ajunge să înțeleagă mai bine realitățile vieții de zi cu zi.

Îl vei învăța să fie un prieten bun
Dacă tu însăți vei avea o relație apropiată cu copilul tău, acesta va învăța să-ți imite comportamentul și îi va fi mai ușor să lege prietenii pe măsură ce va crește.

Copilul va învăța să comunice
Discuțiile pe care le vei purta cu el, posibilitatea de a aborda în cadrul lor cele mai diverse subiecte, îi vor fi de mare folos copilului tău, determinându-l să ajungă să se simtă confortabil și în situațiile în care va avea de discutat cu persoane străine.

Copilul va deprinde obiceiuri sănătoase
De exemplu, gătitul în casă, mesele în familie sau obiceiul de a ieși zilnic din casă sunt deprinderi care îl vor ține mai departe pe copil de obiceiuri nocive și îl vor motiva să se transforme într-un adult care va ști să facă alegeri sănătoase.

Relațiile dintre voi se vor întări
Cu cât vei petrece mai mult timp alături de copilul tău, cu atât relația dintre voi va deveni mai solidă, mai frumoasă. Împărtășiți-vă hobby-urile, bucurați-vă unii de alții și de familia minunată din care faceți parte!

Datorită timpului petrecut în familie, copilului îi va crește stima de sine
Activități simple, dar care să vă facă aducă bucurie, sunt posibilități numai bune de a-i arăta copilului tău cât de important este pentru tine. În acest context, el va dobândi tot mai multă încredere în sine, simțindu-se apreciat necondiționat.

Confesiunea unei mame

Mama unor adolescenți dorește să le transmită tuturor mamelor următorul mesaj: să fie cât mai mult în preajma copiilor, să stea cât mai mult cu ei, întrucât va veni și ziua în care aceștia vor pleca de acasă și atunci nu le va fi deloc ușor.

Mama care se confesează pornește de la ideea că mai ales primii ani ai copilăriei sunt epuizanți, dar că provocările nu se opresc nici după ce copilul va crește. De la problemele ce țin de școală, până la îmbolnăviri și diverse evenimente (cum ar fi meciuri, serbări, petreceri), viața de mamă te pune la fel de fel de încercări, astfel încât ritmul vieții de zi cu zi devine de-a dreptul amețitor.

Sfatul mamei este să nebucurăm chiar și de acestea, întrucât adolescența copiilor va veni mai repede decât ne-am aștepta și vom ajunge să ne simțim vinovate că totuși am ratat lucruri esențiale din viața lor.

Pe măsură ce copiii cresc, te vor frământa întrebări precum:
• „I-am învățat lecțiile potrivite?”
• „Le-am citit suficient când erau mici?”
• „Am petrecut destul timp cu ei?
• „De la câte serbări de la școală am lipsit?”
• „Au aflat cât de mult îi iubesc?”
• „Ce aș fi putut să fac mai bine, în calitate de părinte?”

Având în vedere toate aceste neliniști, sfatul mamei care alege să se confeseze este următorul: „Ține-i lângă tine. Când va veni momentul să plece, te vei simți ca și cum te-ar lovi un sac de cărămizi”.
Ea insistă să menționeze că toate evenimentele din viața noastră alături de copii se vor scurge rapid, „Într-un fel, 20 de ani nu sunt de ajuns”, iar la finalul lor vom ajunge să ne întrebăm dacă am făcut totul așa cum ar fi trebuit.

Îndemnul mamei pentru toți părinții de copii mici, epuizați, care se întreabă cum să mai facă față, este să se bucure, pe cât posibil, de prezent: „Lăsați-vă cuprinși. Cu totul. De toate”.

Anii vor trece repede și va veni și clipa în care vei sta și „Vei spera că ai făcut totul așa cum trebuie, astfel încât, când își vor întinde aripile...vor reuși să zboare”.

Surse: aha-now.com, lovewhatmatters.com, parentingni.org

A fi mamă înseamnă să stai pe întuneric în timp ce aștepți să adoarmă copilul

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoarea transmisă de tatăl Alexandrei Măceșanu:
  Scrisoarea transmisă de tatăl Alexandrei Măceșanu: "Acesta este lucrul care ne-a supărat și mai tare"

  Pe contul oficial de Facebook al lui Alexandru Cumpănașu a apărut o scrisoare scrisă de către Ioan Măceșanu, tatăl Alexandrei Măceșanu - victima de la Caracal care în pofida...

  Să stai acasă cu copilul este mai greu decât să te duci la muncă, spune știința
  Să stai acasă cu copilul este mai greu decât să te duci la muncă, spune știința

  Un studiu recent din Marea Britanie a arătat că o mare parte dintre părinți consideră că este mult mai dificil să te ocupi de creșterea unui copil decât să te duci la...

  Amenzi uriașe pentru părinții care învoiesc copiii de la școală pentru a pleca mai devreme în vacanțe
  Amenzi uriașe pentru părinții care învoiesc copiii de la școală pentru a pleca mai devreme în vacanțe

  Goana după vacanțele ieftine poate aduce pagube semnificative în bugetele familiilor. Aparent, părinții ce învoiesc copiii în timpul semestrului pentru a pleca în...

  Boala gravă care se poate declanșa dacă folosești telefonul când stai pe toaletă
  Boala gravă care se poate declanșa dacă folosești telefonul când stai pe toaletă

  Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: persoanele care își petrec mult timp cu telefonul când utilizează toaleta sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu...

  Stai pe telefon când alăptezi? Ce spune specialistul
  Stai pe telefon când alăptezi? Ce spune specialistul

  Statul pe telefon în timp ce alăptezi se poate dovedi benefic în măsura în care obții cu această ocazie informații de calitate, relevante pentru tine. Însă...

  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore
  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore

  Să-ți lași copilul singur acasă, chiar și pentru puțin timp, face parte dintre cele mai dificile decizii pe care un părinte trebuie să le ia. Întrucât sunt foarte multe...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  © 2019 Qbebe