„Stai cu ei cât poți. Când vor pleca de acasă, lucrul acesta te va lovi ca un sac de cărămizi”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă viața de părinte este presărată la tot pasul cu diferite obstacole, pentru a le face mai ușor față este necesar să ai în vedere și acest fapt: timpul trece repede, copilul va crește „ca din apă” și se va apropia clipa în care își va croi propriul drum în viață. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este esențial să înveți să te bucuri de toate clipele alături de el, fie bune, fie mai puțin plăcute.

Beneficiile timpului de calitate petrecut alături de copilul tău

Îl vei învăța ce înseamnă afecțiunea, aprecierea și încurajarea
Psihologii atrag atenția asupra următorului aspect: adolescenții care pe parcursul copilăriei s-au bucurat de atenția părinților și au primit dovezi de afecțiune fizică și laude se descurcă mai bine la școală și în viața de zi cu zi decât aceia care nu au beneficiat de toate acestea.
Practic, momentele petrecute într-un mediu cald și prietenos din familie îl vor ajuta pe copilul tău să vadă ce înseamnă construirea unor relații sănătoase, în care să știe să dea și să primească afecțiune. De asemenea, va avea ocazia să învețe ce înseamnă să empatizezi cu cei dragi și să le fii oricând alături.

Îl vei ajuta să deprindă diferite lecții de viață
Dedicându-ți cât mai mult timp copilului vei avea șansa să îl înveți lucruri care îi vor fi de folos și la maturitate. Astfel, vei putea să îl implici în diferite discuții, îl vei determina să-și exprime punctul de vedere și în acest mod va ajunge să înțeleagă mai bine realitățile vieții de zi cu zi.

Îl vei învăța să fie un prieten bun
Dacă tu însăți vei avea o relație apropiată cu copilul tău, acesta va învăța să-ți imite comportamentul și îi va fi mai ușor să lege prietenii pe măsură ce va crește.

Copilul va învăța să comunice
Discuțiile pe care le vei purta cu el, posibilitatea de a aborda în cadrul lor cele mai diverse subiecte, îi vor fi de mare folos copilului tău, determinându-l să ajungă să se simtă confortabil și în situațiile în care va avea de discutat cu persoane străine.

Copilul va deprinde obiceiuri sănătoase
De exemplu, gătitul în casă, mesele în familie sau obiceiul de a ieși zilnic din casă sunt deprinderi care îl vor ține mai departe pe copil de obiceiuri nocive și îl vor motiva să se transforme într-un adult care va ști să facă alegeri sănătoase.

Relațiile dintre voi se vor întări
Cu cât vei petrece mai mult timp alături de copilul tău, cu atât relația dintre voi va deveni mai solidă, mai frumoasă. Împărtășiți-vă hobby-urile, bucurați-vă unii de alții și de familia minunată din care faceți parte!

Datorită timpului petrecut în familie, copilului îi va crește stima de sine
Activități simple, dar care să vă facă aducă bucurie, sunt posibilități numai bune de a-i arăta copilului tău cât de important este pentru tine. În acest context, el va dobândi tot mai multă încredere în sine, simțindu-se apreciat necondiționat.

Confesiunea unei mame

Mama unor adolescenți dorește să le transmită tuturor mamelor următorul mesaj: să fie cât mai mult în preajma copiilor, să stea cât mai mult cu ei, întrucât va veni și ziua în care aceștia vor pleca de acasă și atunci nu le va fi deloc ușor.

Mama care se confesează pornește de la ideea că mai ales primii ani ai copilăriei sunt epuizanți, dar că provocările nu se opresc nici după ce copilul va crește. De la problemele ce țin de școală, până la îmbolnăviri și diverse evenimente (cum ar fi meciuri, serbări, petreceri), viața de mamă te pune la fel de fel de încercări, astfel încât ritmul vieții de zi cu zi devine de-a dreptul amețitor.

Sfatul mamei este să nebucurăm chiar și de acestea, întrucât adolescența copiilor va veni mai repede decât ne-am aștepta și vom ajunge să ne simțim vinovate că totuși am ratat lucruri esențiale din viața lor.

Pe măsură ce copiii cresc, te vor frământa întrebări precum:
• „I-am învățat lecțiile potrivite?”
• „Le-am citit suficient când erau mici?”
• „Am petrecut destul timp cu ei?
• „De la câte serbări de la școală am lipsit?”
• „Au aflat cât de mult îi iubesc?”
• „Ce aș fi putut să fac mai bine, în calitate de părinte?”

Având în vedere toate aceste neliniști, sfatul mamei care alege să se confeseze este următorul: „Ține-i lângă tine. Când va veni momentul să plece, te vei simți ca și cum te-ar lovi un sac de cărămizi”.
Ea insistă să menționeze că toate evenimentele din viața noastră alături de copii se vor scurge rapid, „Într-un fel, 20 de ani nu sunt de ajuns”, iar la finalul lor vom ajunge să ne întrebăm dacă am făcut totul așa cum ar fi trebuit.

Îndemnul mamei pentru toți părinții de copii mici, epuizați, care se întreabă cum să mai facă față, este să se bucure, pe cât posibil, de prezent: „Lăsați-vă cuprinși. Cu totul. De toate”.

Anii vor trece repede și va veni și clipa în care vei sta și „Vei spera că ai făcut totul așa cum trebuie, astfel încât, când își vor întinde aripile...vor reuși să zboare”.

Surse: aha-now.com, lovewhatmatters.com, parentingni.org

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise
  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise

  Vacanța celor mici poate reprezenta o problemă reală pentru mulți părinți, luând în considerare situația actuală. After school-urile fiind închise, mulți micuți...

  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang
  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

  Una dintre marile provocări ale vieții de părinte este să găsești cele mai potrivite formule de a-i transmite copilului tău mesajele pe care le dorești. În special copiii...

  Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
  Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

  Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

  15 excursii virtuale pe care le pot face copiii cât sunt izolați acasă
  15 excursii virtuale pe care le pot face copiii cât sunt izolați acasă

  Perioada cât copiii vor sta acasă ar trebui să fie una care să le permită nu numai o diversificare a activităților, ci și care să le stimuleze dezvoltarea de abilități ce le...

  Suspectezi că micuțul tău are amigdalită? Iată cele mai comune simptome și ce poți face pentru acesta
  Suspectezi că micuțul tău are amigdalită? Iată cele mai comune simptome și ce poți face pentru acesta

  Amigdalele reprezintă mase de țesut cu formă ovală, aflate în spatele gâtului. Ele acționează precum un filtru, blocând pătrunderea germenilor pe căile...

  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă
  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă

  Pe măsură ce perioada de când lucrezi de acasă se prelungește, poți avea din ce în ce mai multe momente în care să simți că îți este tot mai dificil să-i...

  Vacanța de iarnă în pandemie: câte zile libere vor avea elevii anul acesta?
  Vacanța de iarnă în pandemie: câte zile libere vor avea elevii anul acesta?

  În prag de sărbători, cei mici așteaptă cu nerăbdare vacanța de iarnă. Chiar dacă anul școlar 2020-2021 a fost și este, în continuare, unul atipic din cauza pandemiei...

  Secretul pentru un botez reușit anul acesta! Uite cum îți poți surprinde plăcut invitații
  Secretul pentru un botez reușit anul acesta! Uite cum îți poți surprinde plăcut invitații

  Te pregătești pentru botezul prichindelului tău? Să organizezi o petrecere de botez în 2021, în plină pandemie de COVID-19, poate fi o reală provocare. Chiar dacă...

  © 2023 Qbebe