Am fost victima unui furt. Si am mers la politie ...

Am fost victima unui furt. Si am mers la politie ...

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu-mi imaginam că va veni ziua în care voi depune o plângere la poliție. Cum nu-mi imaginam că există și hoți, oameni necinstiți, care profită de lipsa ta de atenție (căci de fapt la acest lucru se rezumă totul) și îți pot sustrage în mod fraudulos bunurile. Eu încă insist să cred în bunătatea și în inocența oamenilor. Chiar dacă viața îți dovedește clipă de clipă că ai toate motivele din lume să te îndoiești de ele.

Iată că m-am trezit într-o zi de vară, la prânz, victima unui furt. Mai exact, mi-a dispărut în doar câteva minute telefonul mobil al băiețelului, pe care îl purtam în geanta de umăr (sau rucsac, după cum reiese din procesul verbal semnat ulterior). Primele senzații pe care le încerci sunt, desigur, de furie, de neputință. Dar cu cât trece mai mult timp, cu atât îți dai seama că faptul este consumat, iar tu nu poți da timpul înapoi. Prin urmare, trebuie să accepți lucrurile ca atare și să încerci să rezolvi ce se mai poate.

Am considerat, în mod logic, că primul pas ce trebuie făcut este să închid abonamentul pentru a mă asigura că nu sunt consumate minute în plus. Nu știu cât a ajutat pentru că cei care se îndeletnicesc cu asemenea practici cu siguranță știu prea bine că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să scoată cartela.

Apoi, ca orice cetățean normal, m-am gândit la o modalitate de a-l recupera. Am tărăgănat, recunosc, momentul în care m-am decis să apelez la forțele de ordine pentru că nu le-am acordat credit. Adică nu aveam încredere că vor rezolva ceva și, mai ales că merită deranjul. Așa am ajuns să aflu o serie de lucruri pe care majoritatea persoanelor nu le cunosc din simplul motiv că, din fericire, nu au avut de-a face cu ele. 

Astfel, în seara zilei respective, la aproximativ 4 ore de la incident, sau mai bine zis, infracțiune, m-am deplasat la cea mai apropiată secție de poliție. Aici, din păcate, nu era disponibilă brigada operativă. Mai pe înțelesul tuturor, persoanele care ar fi putut să preia plângerea și să se ocupe de investigație nu se aflau în secție. Subliniez cu această ocazie că există un deficit major de personal în acest domeniu, iar cei care activează sunt nevoiți să facă o muncă mult mai amplă, ce presupune o serie de îndatoriri care în mod normal nu le-ar reveni.

Am sunat așadar a doua zi dimineață la prima oră pentru a afla dacă a revenit brigada operativă și am aflat, din fericire (pentru că am evitat un drum în plus), că din cauza faptului că infracțiunea a avut loc într-un mijloc de transport în comun, trebuie să mă adresez Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public, cu sediul în sectorul 4.

Mult deranj și bătaie de cap pentru un telefon care, în esență, nu era nici prea scump, nici prea performant.

Însă era nou și, cel mai important, era al copilului meu. Poate nu aș fi recurs la ajutor din partea autorităților statului dacă ar fi fost vorba despre telefonul meu....Undeva însă, în intervalul de timp scurs între seară și dimineață, în care am primit tot felul de sfaturi de la prieteni și în care oricum îmi luasem gândul de la a recupera mobilul, mi-am dat seama că este vorba despre mai mult decât un simplu obiect. A apărut dorința de a afla dacă sistemul de justiție funcționează într-adevăr și de a-i oferi copilului un exemplu. Pentru că el a asistat la absolut toată frustrarea și necăjirea mea și, cumva, trebuia să afle că nu există doar oameni răi pe lume, care pun mâna pe lucruri ce nu le aparțin, ci și oameni buni, care îi găsesc și îi pedepsesc pe primii. La asta a început să se rezume totul.

victima unui furt

Așadar, am luat copilul de mână și m-am deplasat la Brigada de Poliție pentru Transportul Public. Aici, din fericire, nu era nicio persoană vătămată, cel puțin la momentul la care am ajuns eu. Am ajuns să discut aproape 2 ore câțiva domni, tineri și extrem de comunicativi, care mi-au explicat în detaliu cum decurge întregul proces. Și i-am apreciat enorm pentru munca lor, chiar dacă consta la momentul respectiv în completarea unor hârțoage (munca urma să continue încă cel puțin 1 oră după plecarea mea deoarece sunt necesare mai multe procese verbale de completat - în jur de 6-7 pentru fiecare caz în parte). Iată ce sfaturi am putut prelua din întreaga conversație:

- Întotdeauna, indiferent de locul unde te afli, trebuie să acorzi atenție deosebită bunurilor de valoare pe care le transporți. În teorie, este adevărat, sună mai ușor decât în practică. Dar nu este imposibil.
- Dacă ești victimă a unei infracțiuni, ai suferit vreun prejudiciu, poliția te poate ajuta. Cel puțin va încerca să te ajute. Acesta este rolul ei și nu porni de la prezumția greșită că stau degeaba, iar tu îți pierzi timpul de pomană la cozi și completând declarații
- Contează foarte mult pentru a te putea ajuta atât pe tine, cât și pe ei să soluționeze cât mai rapid investigația, spiritul tău de observație. Dacă ești capabil să remarci persoanele din jur și mai ales să le reții figura, sunt șanse mai mari să identifici un suspect în baza de date care ți se va prezenta. Da, chiar au așa ceva, nu există doar în filme. S-ar putea însă să ai ceva coșmaruri după ce o vei consulta efectiv...
- Oferă cât mai multe detalii. Chiar dacă ție ți se par complet lipsite de importanță, ele ajută la creionarea unui proces verbal cât mai bine pus la punct.
- Dacă bunul care ți-a fost sustras în mod fraudulos este un telefon mobil (cel mai adesea) este esențial să ai codul IMEI al telefonului (se află inscripționat pe cutia sa), precum și factura de achiziție (ca să demonstrezi că ești proprietarul acestuia).

Nu te aștepta la minuni peste noapte.

Investigația durează destul de mult timp pentru că: trebuie aprobată de procuror și apoi trebuie să treacă o perioadă de timp ca bunul tău să ajungă în posesia unei persoane de bună credință (de unde poate fi depistat, preluat și respectiv returnat proprietarului de drept - adică tu). Investigația poate ajunge la un cost astronomic, de până la mai multe ori valoarea produsului; dar pentru poliție nu are relevanță valoarea prejudiciului, ci prinderea infractorului. Prin urmare, atunci când acesta este prins, la rândul tău și tu îi poți ajuta pe ei dacă participi la reucunoaștere sau depui mărturie (evident, dacă ai cunoștință despre semnalmentele infractorului). Pentru că polițiștii muncesc uneori câteva luni pentru o cauză care se duce realmente pe apa sâmbetei dacă tu cazi la înțelegere cu inculpatul/suspectul. Deci ajută și implicarea ta după ce tu îți recuperezi bunul. Și este apreciată. Mie personal mi se pare o obligație nescrisă, o datorie civică pe care o ai față de niște oameni care practic te-au ajutat.

victima unui furt

De ce trebuie să mergi la poliție când ești victima unei infracțiuni?

După cum a zis și un prieten, Tu îți faci datoria cetățenească, rămâne să-și facă și ei datoria polițienească. Nu are niciun sens să deznădăjduiești și să-ți plângi de milă. Iar singurii care te pot ajuta în situația asta sunt, în mod logic, doar polițiști.

În final, mă bucur că pot privi partea plină a paharului. Am cunoscut câteva dintre persoanele, reprezentanți ai autorității statului, la care apelezi de obicei când rămâi fără variante. Ei mi-au demontat o serie de idei preconcepute, în special legate de activitatea pe care o exercită și modul în care o fac. Iar băiatul meu a înțeles că întotdeauna trebuie să spere la dreptate și la adevăr. Chiar dacă nu sunt întotdeauna posibile, prin modul tău de acțiune și reacțiune, poți ajuta să se întâmple.

Articolul urmator
Mărturia dureroasă a unui tată cu doi copii, rămas văduv. „Am încercat să o salvăm, dar a fost prea târziu”
Mărturia dureroasă a unui tată cu doi copii, rămas văduv. „Am încercat să o salvăm, dar a fost prea târziu”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Două adolescente au fost reținute de poliție după ce au tâlhărit, bătut și sechestrat o fată de 14 ani. Autoritățile trag semnale de alarmă asupra bullying-ului
  Două adolescente au fost reținute de poliție după ce au tâlhărit, bătut și sechestrat o fată de 14 ani. Autoritățile trag semnale de alarmă asupra bullying-ului

  Două adolescente au fost arestate preventiv după ce ar fi bătut și sechestrat o fată de 14 ani în sectorul 3 al Capitalei. Din păcate, acesta nu este un eveniment izolat....

  Drama unui pompier SMURD chemat la un accident unde victima era chiar singura sa fiică
  Drama unui pompier SMURD chemat la un accident unde victima era chiar singura sa fiică

  „Este fata mea!”, a strigat Romeo, un pompier SMURD care a fost nevoit să își resusciteze propria fiica după ce aceasta a fost victima unui accident rutier. Din păcate,...

  Elevii de la o școală gimnazială din Jilava au fost percheziționați de o patrulă de poliție
  Elevii de la o școală gimnazială din Jilava au fost percheziționați de o patrulă de poliție

  Percheziții abuzive ale Poliției la Școala Gimnazială Jilava nr. 1 din Ilfov! Recent, au fost publicate de FANATIK imagini video în care mai mulți elevi minori sunt...

  Fetița mea de 14 ani este victima bullying-ului la școală. A fost amenințată de colegi că „i se va fura” virginitatea
  Fetița mea de 14 ani este victima bullying-ului la școală. A fost amenințată de colegi că „i se va fura” virginitatea

  Bullying-ul este o problemă socială din ce în ce mai mare, în special printre copii. O mămică povestește pe internet că fiica ei de 14 ani refuză să meargă la școală...

  Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor
  Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor

  O mamă de peste hotare și fiul ei adolescent au fost dați afară din cinema pentru că au intrat împreună la toaleta femeilor. Băiatul are autism nonverbal, iar femeia nu a vrut...

  Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare
  Viața așa cum nu am vrut-o! Am fost victima abuzurilor de tot felul, dar am învățat să nu mai las pe nimeni să mă calce în picioare

  Viața mea... nu știu exact cum să o descriu; cred că un "rollercoaster" ar fi pe aproape. M-am lovit de atâtea lucruri, pe care cu mintea mea de copil nu am putut să le...

  O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături
  O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături

  Autoritățile avertizează: nu lăsați copiii singuri în mașină, mai ales în zilele caniculare, fiindcă se pot produce tragedii. În soare, autoturismele se...

  Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție
  Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție

  O anchetă este în curs de desfășurare la o o grădiniță din București după ce o educatoare a pierdut un copil de 3 ani și jumătate. Se pare că acesta a ieșit pe poarta...

  © 2024 Qbebe