Violenta in familie: un semnal de alarma!

Violenta in familie sau violenta domestica este una din cele mai importante probleme cu care se confrunta societatile umane. Asa a fost dintotdeauna dar parca lucrurile au devenit mai vizibile in ultimele decenii. Exista forme diverse de violenta, de la cele mai subtile, emotionale si psihice, pana la cele fizice. Din pacate, cele dintai sunt cele care au cele mai nocive repercusiuni asupra psihicului victimei. Aceasta se poate reface, insa, cu ajutor specializat.

Ce este violenta domestica?


Violenta reprezinta perpetuarea oricarei forme de abuz , fizic, psihologic, emotional sau sexual de catre unul sau altul dintre parteneri asupra unuia sau mai multor membri ai familiei. Indiferent de forma agresiunii, aceasta are un singur scop: puterea. Agresorul nu vrea decat sa arate ca detine puterea si controlul asupra victimei.

De cate feluri este violenta?


Violenta fizica este cea mai cunoscuta si mai "vizibila" forma de violenta si se manifesta prin batai, palmuiri sau lovirea corpului victimei cu anumite obiecte.

Abuzul emotional se manifesta prin amenintari, intimidare, umilinta in public. Victima ajunge sa aiba o stima de sine foarte scazuta. Este criticata permanent si amenintata chiar cu moartea in caz ca va parasi relatia. Libertatea ei este astfel pusa in pericol. Daca agresorul este tatal, adesea acesta va antrena chiar si pe copii impotriva victimei. Principala arma a agresorului este inocularea impresiei ca victima este vinovata de abuzurile sale.


Abuzul psihic este cel care afecteaza victima cel mai mult. Acesta poate presupune si abuz emotional dar si abuz fizic, sau chiar pe amandoua. Palmuirea, agresarea verbala, si alte moduri de intimidare sunt principalele metode ale abuzului psihic. Dintre formele cel mai complexe sunt privarea victimei de hrana, somn sau de alte functii necesare traiului. De asemenea constrangerea de a face un anumit lucru imoral sau indecent intra tot in manifestarile abuzului psihic.


Abuzul sexual este foarte intalnit atat in relatiile cuplurilor casatorite cat si necasatorite. Orice situatie in care agresorul foloseste forta pentru a ajunge la sex nedorit sau riscant se numeste abuz sexual. Se intampla adesea ca in cadrul acestor abuzuri, victimele, care sunt de obicei femei, sa fie grav ranite sau chiar ucise.


Abuzul spiritual se manifesta atunci cand un anumit membru din familie se foloseste de anumite versete biblice sau idei ale spiritualitatii crestine pentru a manipula un alt membru al familiei, sau pentru a-si motiva abuzul. De exemplu citatul biblic ca "femeia trebuie sa se supuna barbatului" este rastalmacit si interpretat in favoarea  abuzului fizic- batai, palmuiri- al barbatului fata de femeie, considerata "sexul slab".

Care sunt cauzele violentei in familie?


Deopotriva, barbatii si femeile pot deveni atat agresori cat si victime. Statisticile arata ca numarul femeilor care devin victime este insa mai mare. Cauzele sunt multiple. Cea mai frecventa cauza care duce la violenta in familie sunt modelele parentale. Modul in care se desfasurau relatiile in familia agresorului, in care membrii isi rezolvau conflictele au fost "modelele" de relationare pentru actualul abuzator. Practic el a ales, mai mult mai putin constient, sa duca mai departe acest tipar de comportament si in familia lui.

 

 


In familiile in care unul din membri este alcoolic, ceilalti membri au sanse mari sa treaca prin mai multe forme de abuzuri. Practic alcoolicul, in momentul in care bea, isi va pierde inhibitiile si va face ceea ce simte atunci cand nu bea, pentru a-si arata puterea. Acest mod de a-si arata puterea este, intr-un mod subtil, modul in care persoana bolnava de alcoolism, se apara.

 


Stresul major poate da nastere unor episoade de violenta si mai rar unei perpetuari a acesteia. De asemenea agresorul poate fi bolnav mintal si sa manifeste o dorinta patologica pentru putere si control. Agresorii nu sunt de fapt decat niste persoane slabe, care nu au o imagine buna de sine.

 

Cum se poate combate?

Violenta domestica a ajuns din pacate una din problemele principale in cele mai multe state din Europa si America. In Romania exista o toleranta crescuta in ceea ce priveste violenta domestica. Din nefericire, foarte multi percep acest lucru ca pe ceva normal, "inerent unei casnicii". Multe femei accepta sa ramana in continuare in situatia de abuz "de dragul copiilor".


Problema este ca foarte putine victime isi denunta agresorii la sectiile de politie, si unele nici nu indraznesc sa spuna altcuiva, macar unui prieten ce se intampla in familiile lor. E un cerc vicios care le face sa tina totul pentru ele, crezand ca ele sunt vinovate de ce se intampla. Aceste persoane, de regula, femei si copii au si vor avea grave probleme cum ar fi:


-stima de sine scazuta
-depresie, stres major, frustrare
-control de sine scazut
-sentimente de neputinta
-disponibilitate catre violenta impotriva sinelui dar si impotriva celorlalti
-dispozitie catre dependente si boli psihice
-sentiment cronic de vinovatie
-relatii distructive

    

Astazi exista multe grupuri de sustinere, ONG-uri, agentii si asociatii care ofera adapost si consiliere persoanelor agresate. Persoanele din aceste institutii specializate sunt antrenate sa gaseasca solutii, impreuna cu victimele la problemele lor. Grupurile de sustinere pentru copiii adulti ai alcolicilor de exemplu, Al-Anon , sau agentiile guvernamentale ca Agentia Nationala pentru Protectia Familiei ii poate ajuta pe acestia sa isi rezolve conflictele si sa isi insuseasca anumite cunostinte pentru a duce o viata linistita, si pentru a-si dezvolta relatii normale.


In primul rand aceste persoane trebuie sa paraseasca mediul conflictual, sa se indeparteze de sursa abuzurilor. Apoi el va avea nevoie sa isi exprime toata furia acumulata in timpul agresiunilor indurate. Persoanele specializate (asistentii familiali) ii vor asculta cu atentie si rabdare, aratandu-le cea mai mare intelegere. Victimele violentei domestice trebuie aproape fortate sa "dea tot din ele" pentru a se "exorciza" de toata rusinea, frica si ura care s-au cuibarit in mintile si inimile lor.


Acest articol este doar un mic semnal de alarma pentru toti aceia care s-au aflat si inca se afla fie in pozitia de agresor sau de agresat in cadrul familiei lor. Violenta se perpetueaza de la o zi la alta, si se raspandeste ca o molima cu fiecare persoana care prefera sa sufere in singuratate si nu cauta ajutor in afara, fie la institutii specializate, la Biserica, la prieteni, sau la alte comunitati special create pentru a le ajuta. Este necesar sa faca acest lucru mai ales daca este vorba de abuzuri grave fizice. VIOLENTA IN FAMILIE NU ESTE CEVA NORMAL! Fiecare om are dreptul la o viata linistita si fericita. Si asta depinde numai de curajul fiecaruia de a face acest pas si a cere ajutor in afara.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Asociația ANAIS trage un semnal de alarmă privind creșterea numărului cazurilor de violență domestică în cea mai recentă campanie semnată Cheil Centrade
  Asociația ANAIS trage un semnal de alarmă privind creșterea numărului cazurilor de violență domestică în cea mai recentă campanie semnată Cheil Centrade

  În timp ce distanțarea socială ajută sistemul sanitar să nu colapseze, încetinind răspândirea virusului, un alt virus la fel de perfid se răspândește cu...

  Părinții își forțează copiii să bea clor, pentru a vindeca autismul. Specialiștii trag un semnal de alarmă!
  Părinții își forțează copiii să bea clor, pentru a vindeca autismul. Specialiștii trag un semnal de alarmă!

  Un nou "tratament" miraculos pune în pericol viața copiilor bolnavi de autism!

  Experții europeni transmit un semnal de alarmă! Iată cât de ușor este să ne îmbolnăvim de coronavirus
  Experții europeni transmit un semnal de alarmă! Iată cât de ușor este să ne îmbolnăvim de coronavirus

  Cercetătorii din Olanda au descoperit câteva informații cruciale despre modalitatea în care se transmite virusul COVID-19.

  Papa Francisc: Coronavirusul "este un semnal de alarmă de la Dumnezeu că nu ne-am îngrijit de casa noastră. Dumnezeu iartă, natura nu"
  Papa Francisc: Coronavirusul "este un semnal de alarmă de la Dumnezeu că nu ne-am îngrijit de casa noastră. Dumnezeu iartă, natura nu"

  Să recunoaștem, ceea ce am citit în titlu este ceva de gândim cu toții, chiar dacă nu avem curajul să o spunem cu voce tare. Papa Francisc a spus, de fapt, ceea ce o...

  Virgil Musta, doctorul cu rata cea mai mare de vindecări de coronavirus, trage un semnal de alarmă: „Trebuie început de la vârste fragede”
  Virgil Musta, doctorul cu rata cea mai mare de vindecări de coronavirus, trage un semnal de alarmă: „Trebuie început de la vârste fragede”

  Medicul Virgil Musta a ajuns o concluzie extrem de importantă după ce a tratat cu succes o mulțime de pacienți în această perioadă dificilă: „Trebuie să avem grijă de la...

  Semnal de alarmă: „Fuga de acasă e o capcană, nu un refugiu”: în ultimul an, peste 5.000 de copii au dispărut de acasă
  Semnal de alarmă: „Fuga de acasă e o capcană, nu un refugiu”: în ultimul an, peste 5.000 de copii au dispărut de acasă

  În ultimul an (30 aprilie 2018 - 20 mai 2019), 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 3.517 mai...

  Semnal de alarmă: Mamele minore și copiii lor: 12.906 adolescente sub 19 ani sunt la prima naștere, 3.657 la a doua și 673 la a treia
  Semnal de alarmă: Mamele minore și copiii lor: 12.906 adolescente sub 19 ani sunt la prima naștere, 3.657 la a doua și 673 la a treia

  Copiii născuți de mame minore sunt vulnerabilizați atât social, cât și medical, în multe cazuri vorbind despre nașteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical. Cu...

  Salvați Copiii trage un semnal de alarmă: Rata mortalității infantile e de cinci ori mai mare în Tulcea decât în București. Ce cauzează clivajul
  Salvați Copiii trage un semnal de alarmă: Rata mortalității infantile e de cinci ori mai mare în Tulcea decât în București. Ce cauzează clivajul

  Clivajul mare care există între județele din țară în ceea ce privește șansa la viață a nou-născuților prematur sau cu patologii grave arată insuficiența politicilor...

  © 2022 Qbebe