5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

La fel ca mamele, tații sunt și ei modele pentru copii, având un impact semnificativ în dezvoltarea lor armonioasă. Dacă îți critici prea mult partenerul în privința implicării sale în viața micuțului vostru, nu este exclus ca la un moment dat acesta să simtă că nu poată face față exigențelor tale. În aceste condiții, poate alege să păstreze o anumită distanță, să nu fie foarte prezent în viața copilului. Poți diminua riscul de a se ajunge într-o asemenea situație, care împiedică un tată să aibă o relație strânsă cu copiii săi, dacă te străduiești să pui în aplicare și sfaturile din articolul de mai jos. 

Validează-i rolul 

Pentru a-l stimula pe partenerul tău să fie mai prezent în viața copilului, este necesar să-l ajuți să fie conștient de valoarea implicării sale. Simțindu-se ca un membru valoros al unei adevărate „echipe”, care depune eforturi pentru binele familiei voastre, poate fi mai dornic să stea mai mult cu copilul. De asemenea, procedând așa îl încurajezi să devină mai responsabil și mai atent la nevoile acestuia. 

mama care isi supravegheaza sotul in timp ce acesta hraneste bebelusul

Printre cele mai importante roluri ale tatălui, care influențează mai mult decât îți închipui evoluția unui copil, se numără: 

Oferă primele „demonstrații” legate de ceea ce înseamnă atașamentul și dragostea necondiționată

Cu ajutorul tatălui, copilul are șansa de a fi într-o relație bazată pe afecțiune, pe atașament. Datorită acesteia, înțelege treptat ce înseamnă stabilitatea, să ai încredere în cineva, să te bucuri de atenție și de sprijin. Mai mult decât atât, îi demonstrează că poate să se bucure necondiționat de dragostea cuiva.  

Îl învață pe copil să-și construiască viitoarele relații sociale

Când un tată este prezent în viața copilului, acesta învață de la o vârstă fragedă cum este să fii parte dintr-o relație sănătoasă, să îl înțelegi pe cel de lângă tine și să ai posibilitatea de a comunica. Totodată, relația tată-copil favorizează dezvoltarea stimei de sine și îl ajută pe micuțul tău să învețe să-și exprime emoțiile. 

Are rolul de protector

Dacă mamele încearcă permanent să-și protejeze copilul de diverse pericole, tatăl este cel care îi arată cum să acționeze în cazul în care intervine o situație dificilă. Îl încurajează și îl ajută să-și dezvolte abilități utile.  Altă latură a calității de protector a unui tată este că acesta observă mediul social în care evoluează copilul. De exemplu, ține să-i cunoască pe prietenii săi, pe părinții lor și caută să se asigure că locurile în care merge copilul său nu îl pun în pericol. 

Își disciplinează copilul

Tații își doresc să aibă copii care să se bucure de succes, să aibă aspirații și să-și realizeze obiectivele. În acest scop, dacă le sunt alături au șansa de a-i învăța în mod constant cum să treacă peste obstacole, cum să deprindă autocontrolul și cum să evite, pe cât posibil, să se pună în pericol sau să-i pună pe ceilalți.  Asigurându-te că tatăl este prezent mereu în viața copilului tău, îi dai posibilitatea de a avea alături un susținător care îl încurajează să răspundă în mod adecvat celor mai diverse provocări. 

Apreciază mai ales ceea ce face și nu te concentra asupra a ceea ce nu face

Dacă obișnuiești să îl critici în mod constant pe partenerul tău în legătură cu diverse lucruri care țin de îngrijirea și de creșterea copilului, acesta se poate descuraja. Iată câteva dintre greșelile pe care le faci din acest punct de vedere:

 • Îi reproșezi mereu că nu face lucrurile așa cum vrei tu;
 • Îl corectezi tot timpul;
 • Îl ironizezi pentru orice nu îți convine;
 • Când îl rogi să facă un anumit lucru, folosești un ton autoritar;
 • Chiar dacă te ajută cu ceva, găsești mereu ceva să-i reproșezi;
 • Îl critici în fața copilului/copiilor .

În loc să îi aduci în mod constant reproșuri, ca să-l stimulezi să fie mai prezent în viața copilului mai degrabă încearcă să vezi „partea plină a paharului”. În același timp, ține cont și de acest aspect: de multe ori un tată nu știe sigur de ce are nevoie copilul său la un moment dat, dar face eforturi să-și dea seama. Acordă-i un răgaz și stați de vorbă pentru a-l ajuta în acest sens. 

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că inclusiv activitățile mărunte pe care tații și copiii le pot face împreună zi de zi contribuie la dezvoltarea micuților și constituie un model pentru aceștia în viitor. Un asemenea studiu îi aparține „Universității Brigham Young”, aducându-se în prim-plan următorul aspect: implicarea copiilor și taților în activități precum servirea meselor, vizionarea unui film, joaca împreună, sunt benefice în dezvoltarea copiilor și le arată ce înseamnă să fii fericit pentru că faci parte dintr-o familie.

tata si baietelul sau distrandu-se impreuna in bucatarie

Permite-i să se implice în viața copilului în felul său

Una dintre diferențele dintre mame și tați este aceasta: o mamă ține mult să ofere protecție, să inducă sentimentul de siguranță, să încurajeze. În schimb, un tată stimulează competiția, independența și implicarea în activități care presupun și riscuri. Din acest motiv, nu este exclus ca o mamă să-i reproșeze partenerului ei că nu face lucrurile așa cum trebuie. Într-o asemenea situație, un tată poate alege să se retragă din anumite activități care țin de creșterea copilului.  Pentru a te asigura că micuțul tău nu este privat de prezența constantă a tatălui și că nici tu nu  ajungi să fii epuizată întrucât faci totul singură, ia în calcul și sfaturile de mai jos:

Asigură-te că nu ratează momentele în care poate sta cu copilul

Spre exemplu, dacă știi că are un program încărcat, nu insista să se implice mereu în anumite activități casnice. Mai bine este să-i creezi timp suplimentar pentru a fi alături de copil, pentru a se bucura unul de celălalt.

Laudă-l în fața copilului

Ori de câte ori poți, spune-i care sunt lucrurile pe care le apreciezi la tatăl său și subliniază tot ceea ce face pentru el și pentru familia voastră. În acest mod, îl motivezi pe copil să fie mai apropiat de tată.

Susține-l când ia o decizie care ține de disciplinarea copilului

Prin acest demers reduci riscul de a-i diminua autoritatea pe care o are în fața copilului vostru. Spre exemplu, chiar dacă nu ești de acord cu decizia sa, nu îl critica în fața acestuia. Stați de vorbă când sunteți singuri și spune-i atunci ce te nemulțumește.

Oferă-i sugestii care țin de modul în care poate petrece mai mult timp cu copilul

Când sesizezi că tatăl copilului tău nu știe întotdeauna ce ar putea face în clipele în care stă cu copilul, dă-i câteva sugestii. De exemplu, spune-i să se plimbe cu cel mic în intervalul în care ești ocupată, sfătuiește-l să vină împreună cu el să te ia de la serviciu etc.  

Nu îți neglija căsnicia

Venirea pe lume a unui copil este o provocare și pentru căsnicie. Oboseala și stresul vă copleșesc și nu lipsesc momentele în care abia reușiți să vorbiți unul cu celălalt.  Potrivit studiilor realizate în ultimele decenii, există o legătură directă între dorința tatălui de a fi implicat în viața copilului și satisfacția din căsnicie. De pildă, un studiu din anul 2008 a evidențiat acest fapt: când un bărbat este căsătorit cu mama copilului său și aceștia au un mariaj fericit, tatăl are mai multe șanse de a avea parte de susținere din partea mamei și astfel devine un tată mai implicat. 

Ca să vă bucurați de o căsnicie împlinită și după ce deveniți părinți, străduiește-te să pui în aplicare și următoarele sfaturi:

Comunicați cât mai mult

Planifică discuții în doi în mod regulat, astfel încât să aveți ocazia să spuneți ce vă apasă și, împreună, să puteți găsi soluții pentru rezolvarea problemelor. Un aspect demn de luat în seamă în discuțiile voastre trebuie să fie stilul de parenting pe care îl adoptați. De exemplu, gândiți-vă cum să găsiți un echilibru între afecțiune, conectare, menținerea așteptărilor.

Încercați să depășiți momentele tensionate

Este esențial să discutați despre ce s-a întâmplat între voi, despre ce v-a deranjat și ce puteți face, pe viitor, pentru a încerca să evitați anumite greșeli. Aveți răbdare unul cu celălalt și să nu lăsați frustrările să se acumuleze.

Nu renunțați la timpul petrecut împreună

Fe că este vorba despre întâlniri planificate seara, fie că este vorba despre activități care vă fac plăcere, faceți tot posibilul să aveți timp și pentru voi. Așa vă puteți relaxa și vă recâștigați energia pentru a da tot ce e mai bun pentru copilul vostru/copiii voștri.

cuplu fericit stand pe canapea si razand impreuna

Păstrați-vă simțul umorului

Psihologii consideră că părinții care au puterea să râdă împreună inclusiv după situațiile mai tensionate au capacitatea să treacă peste orice. De aceea, dacă partenerul tău glumește, în loc să rămâi serioasă, încearcă să râzi. 

Menține o relație cât mai bună cu socrii 

Diverse cercetări au ajuns la aceeași concluzie: când o mamă se înțelege bine cu socrii ei, sunt șanse mai mari ca tatăl să se implice permanent în viața copilului și în treburile din gospodărie. Poți să-ți îmbunătățești relația cu socrii și dacă pui în practică măsuri precum:

 • Nu îi privi ca pe „rivalii” tăi, ci ca pe membri ai familiei;
 • Laudă-ți soțul în fața lor;
 • Găsește diverse modalități de a ține cont și de nevoile lor: spre exemplu, lasă-ți socrul să-l ajute pe soțul tău cu noile amenajări ale casei voastre;
 • Evită subiectele care pot stârni controverse;
 • Încearcă să fii cât mai amabilă;
 • Fii cât mai deschisă pentru a putea găsi puncte comune: de pildă, gândește-te că soacra ta îți poate da sfaturi utile pentru îngrijirea copilului și că îți poate împărtăși din propriile ei experiențe ca mamă.  

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: beingbettertogether.org, continued.com, crosswalk.com, fatherly.com, ifstudies.org, ncbi.nlm.nig.gov, psychcentral.com, researchgate.net, wikihow.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cine este mai implicat în creșterea copilului? Mama sau tata? Dacă v-aș spune că sunt un tată care stă acasă cu copiii și mi-ați vedea tatuajele....
  Cine este mai implicat în creșterea copilului? Mama sau tata? Dacă v-aș spune că sunt un tată care stă acasă cu copiii și mi-ați vedea tatuajele....

  Cu toții ne lovim de aparențe și din păcate, de foarte multe ori ele ajung să blocheze calea noastră către fericire. Dar cum interferează nevoia de a judeca în conformitate cu...

  10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
  10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

  Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

  7 lecții de viață pe care le-am învățat de la tatăl meu
  7 lecții de viață pe care le-am învățat de la tatăl meu

  O tânără celebrează Ziua Tatălui printr-o scrisoare deschisă către tatăl ei și către public, în care trece în revistă toate lucrurile esențiale pe care le-a...

  De ce este mai bine ca tatăl să citească povestea de seară copilului
  De ce este mai bine ca tatăl să citească povestea de seară copilului

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că poveștile citite seara la culcare de către tați le vor aduce mai multe beneficii copiilor decât în cazul în care acestea...

  O mamă surogat a avut o aventură cu tatăl copilului, iar acum cere custodia micuțului
  O mamă surogat a avut o aventură cu tatăl copilului, iar acum cere custodia micuțului

  O femeie care a fost mamă surogat pentru un cuplu, a declarat că a avut o aventură cu tatăl - iar acum vrea custodia copilului! Aceasta l-a dat în judecată pe bărbat,...

  O tânără și-a găsit tatăl biologic, care dispăruse fără urmă din viața ei și a mamei sale, după ce a primit un mesaj de la un număr necunoscut
  O tânără și-a găsit tatăl biologic, care dispăruse fără urmă din viața ei și a mamei sale, după ce a primit un mesaj de la un număr necunoscut

  O tânără din SUA a primit un mesaj de la un număr necunoscut, în legătură cu tatăl său biologic, care dispăruse în urmă cu mulți ani din viața ei și a mamei...

  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna
  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna

  Să recunoaștem: cu toții suntem ființe sexuale, indiferent de gen, așa că, haideți să spunem lucrurilor pe nume. Pe lângă evidenta plăcere pe care o oferă sexul, iată cum...

  © 2023 Qbebe