5 metode subtile prin care sa il implici si pe tata in ingrijirea bebelusului

5 metode subtile prin care sa il implici si pe tata in ingrijirea bebelusului

Cosmina Ionita

Tata, oricine ai fi si orice ai face, ai cea mai frumoasa meserie din lume, aceea de a fi parinte! Nu te subestima ca nu poti fi un parinte bun! Trebuie doar sa vrei si sa incerci. Iar mama este cea care trebuie sa stie cum sa-l faca pe tata sa adopte rolul de parinte. Asadar, acest articol este scris deopotriva pentru ambii parinti. Din el veti afla informatii despre rolul tatalui in viata copilului, dar si cateva metode subtile la care mama poate apela pentru a-l implica pe tata in ingrijirea bebelusului.

Vad din ce in ce mai des copii cu tati la plimbare si lucrul acesta ma bucura nespus. Inseamna ca barbatii nu se mai preocupa doar de bunastarea familiei, ci se implica in cresterea efectiva a copilului. Timpul pe care parintele il petrece cu cel mic este mult mai important pentru copil decat jucariile pe care i le aduce seara ori vacantele exotice.

Rolul tatalui in viata copilului

Primul contact al copilului cu lumea se face prin intermediul parintelui. De parinte depinde cum va vedea lumea inconjuratoare si cum se va forma ca individ. Daca relatia dintre mama si bebelusul sau este una fireasca, cea dintre el si tata trebuie construita pas cu pas. Iar tatal are rolul fundamental de a oferi protectie. Or, acest rol se invata pentru ca barbatul nu se naste cu instinctul patern.

Totodata, tatal reprezinta autoritatea. El este cel care impune reguli si traseaza copilului repere si valori. Sau, cel putin, asa ar trebui sa se intample. De aceea, copiii crescuti fara tata au tendinta sa fie rebeli si sa respinga autoritatea. Prin urmare, prezenta tatalui in dezvoltarea si educarea copilului este cruciala. Dar nici sa fie prea autoritar nu este recomandat. Va fi perceput ca un tiran!

Cel mai important insa este ca tatal sa fie implicat si responsabil. Si este cunoscut faptul ca atunci cand devin tatici, barbatii inregistreaza o scadere brusca de testosteron (hormonul masculin), acest lucru contribuind la modelarea comportamentului parental, barbatul adoptand rolul parintesc.

rolul tatalui

Cum il implici pe tata in ingrijirea bebelusului

Ca poata creste un pui de om care sa devina un adult responsabil si increzator, cel mai bun lucru pe care un tata il poate face este SA SE IMPLICE! Sa petreaca cat mai mult timp cu bebelusul! Spre exemplu, in primele luni, partenerul poate ajuta la schimbarea scutecelor, sa-i aline bebelusului durerile cu o mangaiere sau cu o vorba buna. Dar haideti mai bine sa descoperim in randurile ce urmeaza cateva metode subtile prin care o mama il poate implica pe tata in ingrijirea copilului in primele luni.

Lasa-l sa se descurce singur cu copilul

Chiar daca are tendinta sa se poarte cu sugarul de parca ar fi din portelan, lasa-l sa se descurce singur! Daca nu alaptezi bebelusul la san, poti sa ii ceri partenerului sa ii prepare laptele. De asemenea, poate invata sa schimbe scutece si sa te ajute sa imbaiati copilul. Totodata, cu rabdare, va invata sa faca diferenta intre tipurile de planset si sa inteleaga, astfel, nevoile copilului.

Traseaza-i cateva responsabilitati

Dupa ce s-a convins si te-ai convins ca se poate descurca singur cu copilul, este timpul sa stabiliti cateva responsabilitati. Spre exemplu, tu ii speli hainutele, el ii prepara laptele si amandoi il imbaiati. Faceti cu schimbul in tura de noapte. Sau tu iesi cu bebelusul dimineata, iar el il plimba seara. Daca adormitul cade in sarcina ta - mai ales daca cel mic suge la san, tatal poate spala vasele. Sunt multe modalitati prin care il poti antrena in meseria de parinte astfel incat sa ii si faca placere sa te ajute.

Ofera-i intimitate cu copilul

Nu este corect doar sa il pui la treaba. Asa cum tu te bucuri de intimitate cu bebelusul, lasa-l si pe tata sa petreaca timp cu copilul fie ca se joaca, dorm impreuna sau ies la plimbare. Astfel, se consolideaza relatia parinte-copil, iar barbatul se responsabilizeaza usor-usor.

tatal

Consulta-l in deciziile legate de copil

Si nu ma refer aici la cele majore privind alimentatia si analizele medicale, spre exemplu, decizii in care luarea carora este firesc sa te sfatuiesti cu partenerul. Ci la aspecte precum vestimentatia si jucariile. Se va simti util si va prinde incredere ca se poate descurca.

Fii alaturi de el in aceasta transformare

Chiar daca stangaci la inceput, tatal poate dovedi ca se descurca la fel de bine ca si mama in ingrijirea bebelusului. Rabdarea si bunavointa sunt cheia succesului. Si strategiile subtile ale sotiei de a-l incuraja sa se implice, lasandu-i impresia ca a fost initiativa lui. Sotia trebuie sa fie alaturi de el atunci cand „preia" rolul de parinte si sa-i arate calea, „atributele" de tata. De asemenea, femeia va avea grija sa acorde si partenerului atentia cuvenita astfel incat sa nu se simta dat la o parte. Evident, si reciproca este valabila, barbatul trebuie sa isi sustina sotia.

Cuplul inseamna doi, iar unde-s doi parinti cu oprinii si valori diferite, imposibil sa nu apara si contradictii. Dar important esta ca fiecare dintre ei sa aiba sarcinile clar trasate si sa isi asume rolul de parinte. Atat maternitatea, cat si paternitatea presupune ajustarea principiilor si adoptarea unui climat corespunzator pentru cresterea si dezvoltarea copilului.

Citeste si: Rolul tatalui: 5 strategii de implicare a tatalui in cresterea copilului
  

Articolul urmator
Scrisoare către fiul meu care a rămas fără tată
Scrisoare către fiul meu care a rămas fără tată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile
    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile

    Recunosc, mă enervez teribil când oamenii se plâng cât de greu este să ai copii mici. Adică, serios? Copiii mici sunt teribili? Sigur, sunt acele dimineți în care...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului
    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

    Copilul a spus prima dată "mama" și abia apoi "tata". Primul cuvânt se transformă de cele mai multe ori într-o dispută între părinți, fiecare încercând...

    „Fiica mea a primit diagnosticul de cancer la ochi”. La ce semne subtile trebuie să fie părinții atenți
    „Fiica mea a primit diagnosticul de cancer la ochi”. La ce semne subtile trebuie să fie părinții atenți

    O mamă a dezvăluit simptomele aproape insesizabile ale bolii cu care s-a confruntat fetița ei, la doar 14 luni, în semn de avertisment pentru alți părinți. Micuța a fost...

    Și-a ascultat instictul și a descoperit ca fetița ei avea diabet. Ce semne subtile i-au atras atenția mamei
    Și-a ascultat instictul și a descoperit ca fetița ei avea diabet. Ce semne subtile i-au atras atenția mamei

    O mămică și-a ascultat intuiția, care i-a spus că fetița ei are diabet. Ea împărtășește și cu alte mămici semnele subtile ale diabetului de tip 1.

    Sunt doar un bărbat gay care își dorește să fie tată și nimic mai mult
    Sunt doar un bărbat gay care își dorește să fie tată și nimic mai mult

    Un bărbat ne povestește cum este să fii tată gay, într-o lume care încă nu acceptă cu adevărat persoanele cu altă orientare sexuală. E important să auzim, măcar din...

    © 2024 Qbebe