- Ce ar trebui să știe un viitor tată despre sarcina în primul trimestru
- Ce ar trebui să știe un viitor tată despre o sarcină aflată în cel de-al doilea trimestru
- Ce ar trebui să știe un viitor tată despre controalele prenatale
- Ce ar trebui să știe un viitor tată despre cel de-al treilea trimestru de sarcină
- Ce ar trebui să știe un viitor tată despre schimbările ce intervin în viața sexuală pe timpul sarcinii
Ce ar trebui să știe un viitor tată despre sarcina în primul trimestru
Înainte de toate, fiecare bărbat ce urmează să devină tată ar trebui să știe că primul trimestru de sarcină nu este confortabil pentru femei. Organismul nostru va fi invadat de tot felul de schimbări hormonale, pe care le vom suporta în mod diferit.
De cele mai multe ori însă, primul trimestru de sarcină va aduce oricare dintre următoarele simptome/stări:
• Grețuri- În general, acestea se vor manifesta în special dimineața, dar nu este exclus să apară și în oricare moment al zilei, cu precădere în prezența unor mirosuri/la vederea unor alimente pe care o femeie nu le mai suportă odată ce este însărcinată.
• Pot apărea tot felul de pofte pentru anumite alimente
• Survine senzație de oboseală permanentă- Multe dintre femeile însărcinate vor simți nevoia să doarmă cât mai mult
• Femeia însărcinată poate fi mai iritabilă ca de obicei- Important este să fii conștient de acest lucru și să ai răbdare
• O femeie însărcinată poate simți nevoia să meargă mai des la toaletă
Un viitor tată va trebui să știe cum să se comporte cu o femeie însărcinată. Să vedem doar câteva exemple de comportamente prin care acesta o poate face așa cum se cuvine:
• Nu-i ignora poftele sau aversiunile alimentare- Ține cont de noile ei preferințe și de pildă, dacă ea nu mai suportă mirosul și aspectul unor feluri de mâncare, nu insista să le consumi în prezența ei.
• Las-o să se odihnească atâta cât simte nevoie- Vei vedea că senzația de oboseală este trecătoare și că, pe măsură ce sarcina va mai avansa, partenera ta se va simți mai energică.
• Dacă este anxioasă, stai cât mai mult de vorbă cu ea- Ascult-o, las-o să-ți împărtășească temerile legate de sarcină și ai răbdare cu ea. Procedând așa, relația voastră va deveni tot mai puternică.
• Nu o trata ca și cum ar fi un „bibelou"- Unii bărbați pot avea tendința ca, odată ce află că partenerele lor sunt însărcinate, să fie exagerat de protectivi cu ele. Desigur, este necesar să te implici în tot felul de treburi, dar străduiește-te să-i lași impresia că o lași și pe ea să facă treabă. Fii inclusiv pregătit pentru următoarea situație: dacă o vei ajuta prea mult, partenera ta nu îți va fi recunoscătoare, ci, din contră, îți va spune că exgerezi. În schimb, dacă nu o vei ajuta mai deloc, ea va fi tot nemulțumită. Tot ce ai de făcut este să ai multă răbdare și să o susții în ceea ce-și dorește să facă.
Citește și: Ghidul tatalui: cele 9 luni de sarcina
Ce ar trebui să știe un viitor tată despre o sarcină aflată în cel de-al doilea trimestru
De obicei, cel de-al doilea trimestru de sarcină este mai ușor de suportat decât primul. Iată cele mai importante trăsături ale acestei perioade a sarcinii:
• Grețurile și aversiunile alimentare se ameliorează
• Chiar dacă sarcina progresează și abdomenul își mărește volumul, acest fenomen nu o va incomoda încă prea mult pe viitoarea mamă
• Se poate întâmpla să mai obosească ușor și să simtă nevoia adesea să se odihnească
• O femeie aflată în cel de-al doilea trimestru de sarcină se poate confrunta și cu următorul simptom neplăcut: respirația întretăiată (apărută ca urmare a fluctuațiilor hormonale și a creșterii dimensiunii uterului)
Bărbatul care va deveni tată ar trebui să se comporte cu partenera sa în felul următor:
• Comunică mult cu partenera ta, întreab-o cum se mai simte, de ce ar avea nevoie și ce ar face-o să se simtă cât mai confortabil
• Acceptă să participi la cursuri pentru pregătirea nașterii sau la unele pentru îngrijirea nou-născuților- Dacă partenera ta își dorește acest lucru, însoțește-o la oricare dintre ele. Vei vedea că vă va ajuta enorm pe amândoi!
• Însoțește-o, cât mai mult posibil, la controalele medicale periodice- Este foarte important să-i fii alături pe parcursul controalelor medicale pe care va trebui să le facă. Dacă vei procesa astfel, nu numai că partenera ta îți va fi recunoscătoare, dar vei avea ocazia să vezi lucruri unice și să împărtășiți unele dintre cele mai frumoase momente din viața voastră (de pildă, să auziți bătăile inimii copilului vostru, să aflați dacă veți avea o fată sau un băiat etc.). Iar dacă s-ar întâmpla ca ceva să nu fie în regulă, îi vei putea fi alături susținându-i moralul.
Ce ar trebui să știe un viitor tată despre controalele prenatale
Dacă în urmă cu mai mulți ani era ceva obișnuit ca un bărbat ce devenea tată să nu-și însoțească partenera la controalele medicale periodice din timpul sarcinii, în prezent viitorii tați sunt încurajați să o însoțească la acestea.
Ar trebui să știi că, începând cu primul trimestru până la apropierea nașterii, ar putea să fie în jur de 15 controale prenatale, ce variază ca frecvență: ar trebui să fie cam un control pe lună până în cea de-a 28-a săptămână de sarcină, încă trei sau patru controale până în săptămână a 36-a și cam unul pe săptămână în ultima lună de sarcină a partenerei tale.
Una dintre cele mai importante controale medicale este primul, din primul trimestru de sarcină. Ar fi bine să fii alături de partenera ta, întrucât este momentul în care medicul vă va da sfaturi pentru ceea ce trebuie să faceți pentru ca sarcina să se desfășoare normal, iar acesteia i se vor face analize precum: analize de sânge, analize de urină, i se va măsura tensiunea arterială și va fi cântărită. În plus, i se va face un examen pelvian. Așa că va fi o bună ocazie să poți și tu să-i pui întrebări medicului și să-i arăți partenerei tale că ții neapărat să-i fii mereu alături.
Un alt control prenatal de la care un viitor tată nu ar trebui să lipsească este cel în cadrul căruia, cam la 20 de săptămâni de sarcină, se va face prima ecografie a bebelușului. Vei avea ocazia să vezi și tu prima imagine a copilului tău, să-i auzi bătăile inimii și chiar veți putea avea ce sex va avea. Nu ar trebui deci să ratezi astfel de momente!
Ce ar trebui să știe un viitor tată despre cel de-al treilea trimestru de sarcină
Odată ce se instalează cel de-al treilea trimestru de sarcină, ar trebui să știi că:
• Partenera ta va dobândi din ce în ce mai multe kilograme
• Este posibil să pară „distrată"- Ca urmare a emoțiilor, dar și a transformărilor hormonale, partenera ta poate avea momente în care să uite sau să neglijeze anumite lucruri.
• Se va simți tot mai obosită și mai lipsită de energie- Întrucât corpul unei mame își folosește din plin „rezervele" pentru copilul ce urmează să se nască, se va resimți adesea „secătuită" de energie.
• Se poate confrunta cu insomnii- Tot ca urmare a schimbărilor hormonale, a emoțiilor și a unui disconfort fizic (provocat, de pildă, de retenția de apă), se poate întâmpla ca partenera ta să nu poată dormi.
• Poate simți nevoia să meargă mai des la toaletă, ca urmare a creșterii considerabile a volumului uterului, ce va exercita o presiune crescândă asupra vezicii urinare.
• O femeie însărcinată în cel de-al treilea trimestru poate avea contracții „Braxton Hicks" . Trebuie să știi însă că acestea sunt total diferite de contracțiile reale, ce vestesc nașterea, deoarece: se opresc atunci când mama își schimbă poziția, nu devin tot mai puternice și se resimt mai ales în partea din față a corpului (spre deosebire de contracțiile reale, ce radiază din spate în față).
Să vedem ce ar putea face un viitor tătic pentru partenera sa, aflată în ultima perioadă de sarcină:
• Încearcă să ții minte exact lucrurile la care partenera ta nu se mai gândește sau de care uită.
• Stai alături de ea inclusiv în timpul nopților în care nu doarme- Astfel, nu se va simți singură și o vei putea surprinde cu mici surprize, precum să-i faci un masaj relaxant al picioarelor sau să-i aduci gustarea preferată.
• Ajut-o din ce în ce mai mult- Implică-te tot mai mult în felurite treburi și nu neglija deloc nici activitățile casnice!
Ce ar trebui să știe un viitor tată despre schimbările ce intervin în viața sexuală pe timpul sarcinii
Așa cum s-a menționat și mai sus, multitudinea de schimbări hormonale prin care va trece o femeie însărcinată va duce și la modificarea unor aspecte legate de activitatea sexuală. Să aflăm ce se întâmplă din acest punct de vedere:
• În timpul primului trimestru de sarcină, libidoul partenerei tale va oscila: uneori se poate întâmpla să vrea să facă sex, alteori este posibil să refuze acest lucru. În plus, libidoul din această perioadă va fi oarecum „temperat" și de prezența anxietății, de grețuri, de lipsa de energie etc.. Fii deci înțelegător cu ea!
• Pe parcursul celui de-al doilea trimestru de sarcină, femeile vor fi mai dornice să aibă activitate sexuală, simțindu-se mai pline de energie. În plus, intensificarea fluxului sanguin va duce și la o sensibilizare a vulvei, așa că dorința de sex a femeii poate crește considerabil.
• Pe măsură ce sarcina avansează, femeile vor oscila din nou între a avea dorința de a avea activitate sexuală și cea de a nu mai avea. În principal, acest fapt se datorează creșterii volumului abdomenului, stărilor de oboseală, temerilor ca sexul să nu-i dăuneze bebelușului etc.
Este important să mai reții și următoarele aspecte:
• Activitatea sexuală nu contribuie, în mod normal, la declanșarea unei nașteri premature.
• Bebelușului nu îi va dăuna dacă tu și partenera ta veți continua să aveți activitate sexuală, întrucât este bine protejat (de sacul amniotic).
• În anumite situații de risc, precum o naștere prematură anterioară, o insuficiență existentă la nivelului cervixului (ce poate declanșa o naștere prematură), prezența unei „placenta previa"(„Placenta previa" este o problemă a sarcinii, în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau partial din deschiderea colului uterin) etc. medicul vă poate sfătui să renunțați să aveți activitate sexuală.
Citește și: Sexul in sarcina: cand si ce este interzis!
Voi mai știți și alte aspecte, legate de sarcină, pe care un viitor tată ar trebui să le cunoască?
Surse:
www.daddyfiles.com; www.nhs.uk; www.primermagazine.com; www.webmd.com;
www.whattoexpect.com
