Cum influenteaza comportamentul tatalui dezvoltarea copilului tau

Iuliana Moraru

Mama este intotdeauna considerata ca avand rolul determinant in cresterea si educatia copilului, inca din primii ani de viata fiind cea care il hraneste si il ingrijeste. Foarte adevarat este si faptul ca pana in jurul varstei de doi-trei anisori, copilul este, in cele mai multe situatii, mult mai apropiat de mama pentru ca ea este cea fata de care simte o mai mare dependenta fizica si emotionala.

Dar care este rolul tatalui?

Cel mai adesea se spune ca el trebuie sa reprezinte autoritatea in fata copilului, implicarea lui activa in viata acestuia resimtindu-se chiar si cand copilul ajunge, la randul lui, adult si parinte.

Ca si tata, prin comportamentul fata de micut, joaca un rol fundamental in dezvoltarea gandirii lui, a inteligentei si a interesului acestuia pentru anumite activitati, cum ar fi fotbalul, tenisul, utilizarea calculatorului, cititul sau dansul.

Tatal va reprezenta intotdeauna in fata copilului, o poarta catre experiente noi si catre dezvoltarea autonomiei, cel mic avand o vizibila tendinta de a imita si de a face cat mai multe lucruri asemenea tatalui.

Studiile au demonstrat faptul ca apropierea copilului de tata determina o dezvoltare mai rapida a limbajului, o gandire mai practica, precum si interesul spre stiinta. Aceleasi studii ne aduc la cunostinta faptul ca acei copii care au avut un tata implicat activ in viata lor sunt preocupati de cariera si ajung sa aiba un statut socio-economic mai ridicat decat micutii care au avut un tata dezinteresat.

 tatal citeste copiilor

Tatal il poate indruma spre descoperirea hobby-urilor, intarindu-i astfel si perseverenta, constanta, motivatia si responsabilitatea.

Ce inseamna implicare din partea tatalui?

Multi tati vor spune ca sunt foarte ocupati cu job-ul pentru a putea schimba scutece, de exemplu, sarcina ce revine mamei aflata in concediu de maternitate. Tatal poate sa se joace cu micutul, sa-l invete cum functioneaza calculatorul sau cum functioneaza o masina, sa joace impreuna fotbal sau tenis, sa danseze, sa-i citeasca inainte de culcare, sa mearga la scoala pentru a se interesa de situatia lui la invatatura sau sa organizeze excursii cu toata familia.

Sunt nenumarate moduri in care tatal isi poate petrece timpul cu copilul, indiferent ca este fata sau baiat, implicandu-se intr-un mod distractiv si/sau educativ.

tata care danseaza cu fata lui

Care sunt avantajele pe termen lung ale implicarii tatalui in educatia copilului?

In primul rand, cu cat tatal este mai apropiat de cel mic, cu atat nivelul de inteligenta al acestuia va fi mai crescut.

De asemenea, atunci cand va deveni adult, va atinge un statut social mai inalt decat cei care au avut tati dezinteresati sau absenti.

In care dintre tipologii se incadreaza tatal copilului tau?

Tatal traditional

Este tatal care joaca un rol destul de discret in educatia copilului, gandind ca aceasta este responsabilitatea mamei. El este consultat doar atunci cand se incalca principiile, atunci cand se vorbeste despre o posibila pedeapsa ori sanctionare.

Tatal de week-end

Este, poate, cea mai comuna si actuala tipologie a zilelor noastre. Acesti tati, prinsi pana peste cap de sarcinile job-ului in timpul saptamanii, vor, parca, sa isi repare greselile in week-end, atunci cand fie vin cu cadouri pentru copil, fie iau initiative spontane de a lua toata familia doua zile la munte sau la mare.

familie

Tatal dominator

Acest tip de tata nu accepta sa fie contrazis, are o personalitate puternica, exigenta, care vrea sa fie ascultat, respectat, ba chiar venerat. Un astfel de comportament al tatalui determina dezvoltarea copilului in doua directii, astfel poate deveni un copil timid si supus, fie un copil rebel si autoritar. Din pacate, acest copil se va maturiza mai greu.

Tatal carismatic

Acesta este tatal care spune povesti copiilor la culcare, care comploteaza cu cel mic in a-i da cat mai multe dovezi de iubire mamei. Tatal carismatic are o influenta foarte pozitiva asupra copilului, cu conditia sa poarte si discutii serioase si instructive.

Ce fel de relatie tata-copil exista in familia voastra?

eMAG.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ultimele tendinţe - Cum să decorezi camera copilului tău?
  Ultimele tendinţe - Cum să decorezi camera copilului tău?

  În prezent, suntem asaltaţi de tot felul de informaţii despre ultimele tendinţe în materie de design interior. Însă, cum putem aplica aceste tendinţe la camera...

  Cum poți transforma camera copilului tău într-o cameră de poveste
  Cum poți transforma camera copilului tău într-o cameră de poveste

  Atunci când este mic, copilul tău are nevoie de foarte multă atenție pentru a putea descoperi fiecare părticică din lumea ce îl înconjoară, dar și pentru a prinde...

  Copiii mei au știut mai bine decât mine să plângă moartea tatălui lor
  Copiii mei au știut mai bine decât mine să plângă moartea tatălui lor

  În ziua în care Hal a murit, pe aleea noastră a apărut o broască țestoasă - genul de broască țestoasă care nu poate supraviețui prea mult timp fără un iaz. Dar cum a...

  În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi
  În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi

  În prima mea zi de grădiniță am intrat în bucluc pentru că i-am spus educatoarei mele Doamna Half-A-Hamburger. Numele ei era, de fapt, Doamna Hoffenberg, dar tatăl meu m-a...

  Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat
  Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat

  Dragostea și devotamentul sunt valori ce se transmit din generație în generație și care trebuie prețuite. De aceste valori a dat dovadă toată viața o mamă din Paraguay, care...

  Dr. Gerald Stein: „Viața copilului tău nu îți aparține”
  Dr. Gerald Stein: „Viața copilului tău nu îți aparține”

  Încă din primele clipe în care ți-ai ținut copilul în brațe, tot ce ți-ai dorit a fost să crească sănătos, fericit, să reușești să-l protejezi de rele. Din...

  De ce să nu dai numele unei persoane dragi decedate copilului tău. Nu te juca cu destinul lui!
  De ce să nu dai numele unei persoane dragi decedate copilului tău. Nu te juca cu destinul lui!

  Alegerea numelui copilului tău poate fi o adevărată provocare şi de aceea poţi fi tentată să recurgi la diverse soluţii pentru mai multă inspiraţie. Cu toate acestea, ţine cont de...

  © 2023 Qbebe