Este știință: tații de fete sunt mai fericiți decât cei de băieți

Este știință: tații de fete sunt mai fericiți decât cei de băieți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Prin studii efectuate în ultimul deceniu s-a constatat că paternitatea schimbă modul în care funcționează creierul unui bărbat. Recent, s-a descoperit că tații reacționează diferit când interacționează cu copiii lor, în funcție de sexul acestora. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce transformări suferă creierul taților de fete, astfel încât aceștia devin mai empatici, dar și mai fericiți.

Ce se întâmplă cu creierul taților de fete

Un studiu apărut în publicația americană „Behavioral Neuroscience” s-a bazat pe participarea unui grup de tați biologici ai copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani, atât fete, cât și băieți. Obiectivul a fost să se analizeze modul în care un tată reacționează în interacțiunile cu copiii săi, pentru tații de fete avându-se în vedere următoarele repere:

  • Cât de atenți sunt la copiii lor
  • Nivelul de empatie
  • Implicarea în demersuri precum râsul, cântatul, manifestarea unor nemulțumiri
  • Exprimarea emoțiilor pozitive și negative (tristețea, bucuria, furia)

Alt aspect urmărit prin studiul menționat a fost dacă tații de fete erau sau nu mai implicați decât cei de băieți în activitățile ludice.

tata ce sta cu fetita lui in timp ce aceasta incearca sa se joace cu un joc cu bile

De asemenea, s-a analizat modul în care tații reacționau la emoțiile manifestate de copiii lor, cu precădere la expresiile faciale ale acestora, din perspectiva formării unor răspunsuri la nivelul creierului. Accentul a fost pus mai ales asupra sesizării modificărilor survenite în anumite zone ale creierului taților, responsabile cu recompensa și cu procesarea emoțiilor faciale.

Referitor la analizarea taților de băieți, s-a recurs la observarea în timpul desfășurării de activităților ludice, dar a acelora bazate pe rostogoliri, pe „luptă” etc.. În plus, s-a mers pe urmărirea vocabularului folosit de tați în preajma fiilor, dacă acesta includea adesea și cuvinte precum „a câștiga”, „mândru”, „deasupra” etc..

Prima constatare a oamenilor de știință a fost următoarea: tații reacționează mai rapid la emoțiile manifestate de fetele lor, iar explicația pentru acest fapt a fost că ei acceptă mai ușor emoțiile fetelor lor decât pe cele ale băieților. Datorită unui tată empatic, fetele au șanse mai mari să învețe mai bine, de la o vârstă fragedă, ce prespune empatia, în condițiile în care părintele a fost deschis față de ele, acceptându-le emoțiile și nevoile.  În schimb, la tații de băieți a fost vizibilă o atenție mai scăzută față de nevoile emoționale ale acestora.

După ce au fost analizate și rezultatele examenului RMN la care au fost supuși tații implicați în studiu, a fost formulat următorul punct de vedere: tații fetelor prezentau, spre deosebire de cei de băieți, un răspuns mai pronunțat la expresiile faciale ale micuțelor lor, fiind evidente modificările din zona creierului ce controlează procesarea vizuală, reglarea emoțiilor, percepția recompensei. Nu în ultimul rând, tații de fete vorbeau mai deschis despre emoțiile lor, le cântau mai mult acestora și foloseau mai des decât cei ai băieților cuvinte care exprimă satisfacția, precum „totul” sau „mult”.

Studiu: tații de fete sunt cei mai fericiți

Revista „Hormones and Behavior” a făcut cunoscute rezultatele unui studiu, potrivit căruia nu doar creierul femeilor trece prin diferite modificări odată ce devin mame. Astfel, potrivit  specialiștilor, odată cu venirea pe lume a copiilor, bărbații vor trece și ei prin transformări care îi vor ajuta să dobândească o mai mare empatie și mai multă motivație pentru a avea grijă de aceștia.

mana de barbat ce vrea sa stranga manuta unui bebelus

Pentru a se putea formula această concluzie s-a apelat la analizarea influenței a doi hormoni cu structuri similare- oxitocina și vasopresina, cu rol în crearea legăturilor de atașament- asupra creierului bărbaților care sunt tați. Dacă anterior se considera că o creștere a producerii de oxitocină după naștere este caracteristică doar pentru femei (stimulând lactația, facilitând nașterea și formarea legăturii cu copilul), s-a constatat că și la bărbați se poate vorbi despre un impact pozitiv al acestui hormon în ceea ce privește relația cu copiii, iar în acest context tații devin capabili să-și sincronizeze emoțiile cu cele ale acestora și vor fi mai dispuși să interacționeze, să se joace cu cei mici.

Asemenea studiului anterior, și în acest caz oamenii de știință au apelat la realizarea unor examene RMN ale taților copiilor cu vârste cuprinse între 1 an și 2 ani. Înainte de efectuarea RMN-ului, o parte dintre aceștia au primit oxitocină prin administrarea unui spray nazal, iar altora li s-a administrat un spray cu vasopresină. În timp ce se realiza acest examen medical, bărbații au fost solicitați să se uite la trei fotografii: una cu propriul copil, una cu un copil necunoscut și una cu un adult necunoscut.

Ulterior, analizându-se imaginile provenite de la RMN, s-au putut constata următoarele: creierul bărbaților care primiseră oxitocină cunoștea o intensificare a activității asociată mecanismelor de empatie și recompensă, spre deosebire de cei care primiseră doar spray-ul cu vasopresină. Practic, modificările vizibile la nivelul anumitor zone ale creierului demonstrau că oxitocina poate crește nivelul de empatie și de motivație pentru ca tații să se implice în îngrijirea copiilor.

Citește și: Studiu: tații au un impact mai mare în viața fetelor decât mamele

Surse: apa.org, mother.ly, sciencedaily.com, sciendirect.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
„Al 15-lea este cu noroc!” După 14 băieți, acest cuplu a făcut, în sfârșit, și o fetiță
„Al 15-lea este cu noroc!” După 14 băieți, acest cuplu a făcut, în sfârșit, și o fetiță

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România
    Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România

    Unde trăiesc cei mai fericiți copiii din lume? Cercetătorii de la Swiss Jacobs Foundation au realizat un top al celor mai fericiți copii din lume, după ce au discutat cu peste 50.000 de...

    Cum își educă Anca Serea cei trei băieți: „Băieții pot fi zgomotoși, murdari, veșnic înfometați. Arată-le că îi accepți așa cum sunt”
    Cum își educă Anca Serea cei trei băieți: „Băieții pot fi zgomotoși, murdari, veșnic înfometați. Arată-le că îi accepți așa cum sunt”

    Anca Serea are șase copii, dintre care trei băieți: David, Noah și Moise. Iată cum se ocupă vedeta de educația lor!

    De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta
    De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta

    Stim cu totii tendinta femeilor de a fi mai emotionale si de a-si exprima mai des trairile si sentimentele, spre deosebire de barbati, care incearca mai mult sa-si reprime anumite emotii....

    Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente
    Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente

    Fiecare dintre noi uită ceva, undeva, cândva, cumva. Este un proces care face parte din mecanismul memoriei. Însă, mulți dintre noi putem să fim definiți ca uituci, pentru...

    Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți
    Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți

    Ce părinte nu își dorește tot ce-i mai bun pentru copiii săi? Ce părinte nu își dorește să crească copii cu adevărat fericiți și împliniți? Dar cum facem să...

    Adriana Bahmuţeanu recunoaşte despre copiii ei: "Este mult mai bine să stea cu tatăl lor. Sunt băieţi. Au nevoie de tatăl lor"
    Adriana Bahmuţeanu recunoaşte despre copiii ei: "Este mult mai bine să stea cu tatăl lor. Sunt băieţi. Au nevoie de tatăl lor"

    Cunoscuţi pentru relaţia lor tumultoasă, Adriana Bahmuţeanu şi Silviu Prigoană au divorţat ultima dată în urmă cu 5 ani. Conflictul dintre cei doi s-a agravat după ce...

    Legatura indestructibila: Adultii cu frati sau surori de sex opus sunt mai fericiti
    Legatura indestructibila: Adultii cu frati sau surori de sex opus sunt mai fericiti

    Mai stii cand fratele tau ti-a tuns toate papusile sau momentul in care ai incercat sa-i strici bicicleta? Dar cand v-ati certat pentru noua jucarie? Desigur, iti amintesti cu nostalgie...

    Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți
    Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți

    Dragoste, grijă, alint, sunt doar o parte dintre cuvintele care îi caracterizează pe bunici. Încă din primele noastre clipe de viață, bunicii nu vor decât să ne...

    © 2023 Qbebe