Ce se poate spune despre nivelul de interacțiune al tatălui cu bebelușul în primele sale luni de viață- Concluziile unui studiu recent
Prezența tatălui în viața copilului său trebuie să se facă simțită încă de când acesta are o vârstă fragedă.
Cercetători din cadrul „Universității de Stat din Ohio" au ajuns la concluzia că modalitatea în care mamele reușesc să le permită taților să interacționeze cu copiii lor, când aceștia sunt bebeluși, va avea un rol covârșitor în relația tată-copil de mai târziu.
În vederea studiului s-a apelat la un număr de 182 de cupluri, cu un nivel înalt al educației, ambii aducând venituri în familie, ce au devenit părinți pentru prima dată.
Tații au fost rugați să completeze niște chestionare, menite să arate modul în care au interacționat cu copiii lor când aceștia aveau 3 luni și apoi când aceștia au ajuns la 9 luni. Întrebările au fost formulate astfel încât ei să poată spune cât de deschisă sau cât de rezervată a fost partenera lor în privința capacității de a se implica în creșterea micuților.
De pildă, fiecare tată a fost rugat să precizeze cât de frecvent mama copilului l-a împiedicat să desfășoare anumite activități ce țineau de îngrijirea acestuia, pe motiv că nu proceda bine, dar și de câte ori a fost în situația de a primi critici și priviri ostile din partea partenerei, din același motiv.
De cealaltă parte, tații au avut de menționat cât de des au fost apreciați de către mame pentru implicarea în îngrijirea bebelușilor.
După ce au fost colectate toate aceste date, specialiștii au început să măsoare nivelul de calitate al parenting-ului, observându-i pe tați cum interacționau, timp de 3 minute, cu bebelușii lor, care aveau deja 9 luni.
În vederea acestei analize, s-au urmărit aspecte precum:
• Cât de adecvat reacționau tații la gesturile și expresiile faciale ale copiilor
• Cât de atenți erau la copii
• Cât timp reușeau să le zâmbească și să le vorbească blând
Concluzia a fost următoarea: cu cât mamele au fost mai rezervate față de capacitatea lor de a interacționa cu bebelușii la 3 luni, cu atât raporturile ulterioare cu aceștia erau mai slabe.
Coordonatorii studiului consideră că tocmai atitudinea rezervată a mamelor față de capacitatea partenerilor de a se implica în creșterea copilului este motivul pentru care tații ajung să nu se implice suficient în acest demers.
De asemenea, aceștia consideră că în special în familiile în care există mult stres va exista o tendință mai mare de criticism din partea mamelor și lipsa dorinței de a coopera mai mult cu partenerii lor când vine vorba de copii.
În plus, experții cred că rezultatele studiului arată o tendință care este încă de actualitate: mamele sunt văzute ca principalele responsabile pentru îngrijirea și educarea copiilor.
Nu în ultimul rând,autorii studiului lansează următorul mesaj către cuplurile care au copii:atât mama,cât și tatăl, au nevoie să fie mai deschiși spre comunicare, spre cooperare, să-și acorde mai multă înțelegere. Întrucât tranziția spre viața de părinte nu este ușoară pentru niciunul dintre ei, mamele ar trebui să fie mai tolerante față de tați, să se gândească de mai multe ori înainte să-i critice pentru orice. Astfel, aceștia se vor simți mai susținuți de către partenerele lor și vor fi mai dispuși să se implice în îngrijirea copilului. Odată ce se va întâmpla asta, toată familia va avea numai de câștigat.
Interacțiunea tată-copil poate contribui la o mai bună dezvoltare cognitivă a micuțului
Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat anul trecut, în Marea Britanie, de către experți din cadrul „Colegiului Imperial din Londra" și de la „Oxford University".
Pentru a obține rezultate concrete, aceștia au analizat cum au relaționat tații cu bebelușii lor pe când aceștia aveau 3 luni. După aceea, a fost măsurat nivelul dezvoltării cognitive a copiilor 1 an mai târziu.
În urma prelucrării acestora, s-a demonstrat că micuții ai căror tați s-au implicat mai activ în îngrijirea lor, dar nu au omis nici să se joace adesea cu ei, au obținut progrese mai bune în plan cognitiv.
Coordonatorul studiului a afirmat că, dacă un tată se va juca de timpuriu cu copilul său, încă din primele sale luni de viață, va influența în mod pozitiv dezvoltarea acestuia, în plan cognitiv, dar și emoțional, pentru următorii doi ani.
Care este modalitatea ideală prin care tatăl să interacționeze cu bebelușul
Așa cum am aflat prin intermediul studiului din Marea Britanie, jocul ar trebui să fie principalul mod în care tatăl să reacționeze cu copilul. Nu numai că îl va ajuta să se dezvolte din punct de vedere cognitiv, dar și relația dintre ei se va întări, va deveni mai frumoasă.
Autorii acestui studiu au ajuns la altă concluzie de care ar trebui să ținem cont: jocurile desfășurate prin intermediul jucăriilor, în primii doi ani de viață ai copilului, îi vor asigura acestuia o dezvoltare intelectuală adecvată.
Important este să știm să alegem jucările cele mai potrivite vârstei și stadiului de dezvoltare al bebelușilor noștri. În acest scop, ne putem ajuta și de cele oferite de către bebeluc.ro.Cu ajutorul lor, prezența părintelui în cadrul procesului de joacă susține transformarea unei jucării educative într-o adevărată unealtă de educare prin joacă.
Tații care se vor juca alături de bebelușii lor pot să aleagă o gamă variată de jucării, ce le vor permite să contribuie nu numai la dezvoltarea senzorială a acestora, ci și la cea motorie sau la realizarea progreselor în planul limbajului. În plus, datorită jocului, micuții își vor putea dezvolta motricitatea fină, vor învăța să fie atenți pe parcursul unei activități și să-și coordoneze mișcările.
Iată cu ce veți putea juca împreună:
Aceasta este ideală pentru stimularea senzorială (din punct de vedere auditiv și tactil) și dezvoltarea îndemânării. Este o jucărie amuzantă și captivantă pentru cei mici.
Jucăria bebe„Ploaie colorată" este confecționată din lemn de fag și este vopsită cu vopsea non-toxică.Partea care contine biluțele este securizată.
Jucăria este potrivită pentru fetițe și pentru băieți, având și următoarele caracteristici:
• Greutate: 0. 2 kg
• Lățime: 5 cm
• Lungime: 9 cm
Ea se va utiliza sub supravegherea unui adult.
Turn de construit Djeco - 5 variante
Grație acestei jucării, interacțiunea tată-copil va fi mai distactivă. De exemplu, alături un bebeluș care stă deja în funduleț, veți putea construi și dărâma turnul, bucurându-vă totodată de culori și forme.
Mai mult, Turnul de construit Djeco ajută copilul să învețe să aproximeze mărimile, să își dezvolte abilitățile motrice și chiar să înțeleagă relația cauză-efect (de exemplu, va descoperi de ce pot ajunge să cadă cuburile, iar turnul va cădea).
Turnul reunește 10 cutii din carton care pot fi puse una peste cealalta sau se pot așeza una în alta. Fiecare piesă (confecționată din carton vopsit în culori non-toxice), are 5 laturi cu imagini diferite, prin care se pot învăța forme, culori, animale, cifre.
Jucăria este numai bună pentru fete și băieți, putând fi folosită și pentru bebelușii mai mari de 12 luni, cu condiția să se afle sub supravegherea unui adult.
Farmer's Market- Fructele Fermierului- Set Sortare culori
Setul este produs de către „Learning Ressources" și susține educarea copilului prin:
• Dezvoltarea simțului tactil și vizual
• Dezvoltarea capacității de recunoaștere a culorilor
• Stimularea învățării sortării de culori și învățarea fructelor
• Stimularea capacității de: a numără, a sorta, a potrivi pe culori, a rezolva probleme simple, a avea coordonare mână-ochi, a conduce un proces vizual, a identifica culorile, a extinde vocabularul, a interacționa social.
Setul este adecvat copiilor de la 3 ani în sus și cuprinde:
• 25 tipuri de fructe și legume, 5 coșulețe, 5 stickere pentru cosulețe - red, yellow, orange, green and purple (roșu, galben, portocaliu, verde și mov), ghid de activități în limba engleză
• Cosulețele cu dimensiunile: 10cm înălțime și 14cm diametru
• 2 fișe de activitati în limba engleză în format digital accesibil odată cu finalizarea unei comenzi
Hai la cină - set educativ sortare și vocabular
Cu ajutorul acestui set cu mâncare pentru cină vei putea să stimulezi jocul imaginativ al micuțului tău. Viu colorate și atractiv construite, piesele oferă celor mici posiblitatea jocului distractiv pentru ore în șir. Ele se remarcă prin următoarele calități:
• Fiind robuste și cauciucate, piesele pot constitui bazele unui joc de rol
• Detaliile prezente pe aceste piese oferă o imagine conformă cu mâncarea reală prezentă la cină
Setul ajută la:
• Jocul de rol timpuriu
• Dezvoltarea vocabularului
• Cultivarea obiceiurilor sănătoase de mâncat
„Hai la cină"- set educativ sortare și vocabular este indicat pentru copiii care au minim 18 luni și cuprinde:
• Coșuleț de cumpărături (18 cm lungime și 11 cm înălțime)
• Pahar lapte
• Bol cu salată
• 15 piese ce reprezintă: friptură, piept de pui, sparanghel, brocoli, porumb fiert, cartof fiert, 3 frunze de salată, 2 felii de roșie, 2 felii de castravete, un rulou de ananas și un sandwich cu înghețată.
„La supermarket"- Set delicios de jucăuș
Este un set educativ de joacă plină de imaginație, numai bun pentru mâini micuțe (de la 18 luni în sus). Viu colorate, piesele reprezintă diverse alimente ce le asigură micilor curioși un cadru de joacă plin de imaginație pentru ore în șir!
Jucăria este ideală pentru:
• dezvoltarea vocabularului
• dezvoltarea capacității de implicare într-un joc de rol
• formarea de obiceiuri sănătoase în alimentație
Setul cuprinde:
• Coș de cumpărături (18 cm lungime și 11 cm înălțime)
• Coșuleț pentru fructe/legume (10 cm înălțime și 14 cm diametru)
• 32 de piese ce includ: fructe, legume, friptură, hotdog, pâine, iaurt și suc la cutie
Voi v-ați gândit până acum la cât de importantă este interacțiunea tată-copil?