Din grija pentru copilul tau

Ghid de utilizare a bolilor copilăriei. Sfatul specialistului la Şcoala Părinţilor Responsabili

Vei afla aici informații importante despre imunitatea copilului și traiul în colectivitate prezentate de doamna doctor Rodica Ungurianu, medic primar pediatru și specialist în boli infecțioase. Ora de anatomie a reprezentat primul eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna doctor Rodica Ungurianu, medic primar pediatru, specialist în boli infecțioase a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili:  

Pojarul sau rujeola

În prezent chiar este epidemie la noi în țară, fiind o boală extrem de contagioasă. Cum se măsoară contagiozitatea? Câte persoane se îmbolnăvesc atunci când intră în contact cu un copil normal. În cazul pojarului este vorba de un procent de peste 95%, deci aproape toată lumea care vine în contact. Rujeola este cauzată de un virus și caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și o erupție caracteristică. Modul de transmitere este prin aer aerogen adică prin picături de salivă, secreții naso-faringiene și conjunctivale cu care se contaminează mediul din jurul copilului prin vorbire, tuse, strănut (de obicei copiii duc obiectele la gură și se contaminează cu aceste secreții care conțin o cantitate mare de virus). Perioada de incubație este de 10 zile (momentul din care am contactat virusul până la primele semne de boală), iar contagiozitatea este de 4-5 zile înainte de apariția erupției și pe toată perioada eruptivă. Deci copilul este contagios chiar atunci când nu știm încă dacă are boala.

Ca toate bolile eruptive, descriem o perioadă de debut, atunci când apar primele semne de boală. Copilul începe să facă febră, să prezinte strănut, răgușeală, tuse seacă, cu 4-5 zile înaine de erupție. De obicei aceste simptome sunt etichetate drept viroză respiratorie, însă această perioadă este extrem de contagioasă. Apoi urmează perioada eruptivă. În a 4-5-a zi de febră (mare) 39-40 de grade, apare erupția, de sus în jos, de la cap la picioare. În prima zi apare după ureche și la nivelul feței, în a doua zi se extinde pe trunchi și pe abdomen și în a treia zi pe picioare. Practic, în 3 zile s-a generalizat. Erupția se prezintă ca niște pete roșiatice, de diverse mărimi (câțiva mm de obicei) și are un aspect catifelat (important de reținut). După aceste 3 zile erupția începe să pălească, erupția se transformă în pete maronie; dacă în perioada eruptivă starea copilului este foarte gravă, îi curg ochii, este somnolent, tușește, apoi începe să își revină. Febra scade până la 38 de grade, tusea se rărește, secrețiile la nivelul ochilor și nasului încep să scadă. Aceasta este evoluția clasică, fără complicații.

După aceste 4-5 zile începe perioada de convalescență care poate dura încă o săptămână, iar copilul nu mai este contagios. Complicațiile respiratorii sunt cele mai periculoase, respectiv pneumonii și encefalite. În principiu, ar trebui internați doar copiii care prezintă complicații. Orice virus poate cauza encefalită caracterizată prin somnolență, și poate ajunge până la comă, convulsii (necesită întotdeauna internare).

Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare care are loc în jurul vârstei de 1 an în schema normală de vaccinare, dar fiind acum în epidemie s-a coborât vârsta la 9 luni și în situații grave cu mai mulți sugari cu rujeolă se pot vaccina și de la vârsta de 7 luni.

Scoala Parintilor Responsabili

Pojărelul sau rubeola

O altă boală de o gravitate mai mică este pojărelul sau rubeola cu o perioadă de incubație de 14-21 zile. Cu o zi-două înainte de erupție copilul prezintă subfebrilități (maxim 38 de grade temperatură a corpului), tușește, strănută, îl doare gâtul și apare erupție, la fel ca la rujeolă, de sus în jos; de la nivelul feței (primul loc), retroauricular, iar a doua zi se generalizează (pe torace și pe picioare). Durează 2-3 zile după care dispare și un lucru caracteristic acestei boli, inflamația ganglionilor (de obicei cei occipitali, retroauriculari și latero-cervicali). Aceștia pot rămâne măriți chiar câteva săptămâni.

Și această boală poate fi prevenită prin vaccinare, intră în cadrul vaccinului ROR. Trebuie acordată atenție rubeolei la femeile gravide (dacă apare în primul trimestru de sarcină, apar malformații grave la copil).

Varicela

O altă boală cu care ne întâlnim frecvent și care poate fi prevenită prin vaccinare este varicela (intră în schema de vaccinări opționale). Este o boală infecțioasă, transmisă de un virus pe cale aerogenă și prin ruperea veziculelor de varicelă (acel conținut al veziculelor conține o cantitate foarte mare de virus, fiind contagios). Durata de incubație este de 14 zile, cu o zi-două înainte de apariția erupției copilul prezintă subfebrilități, tuse seacă, îi curge nasul, strănută și apare erupția. Aceasta din urmă poate apărea oriunde pe corp; inițial se observă o pată roșie care se reliefează, se transformă într-o mică veziculă, ca o picătură de rouă, la o zi-două se rupe ușor și se transformă în crustă. Copilul este contagios cu 2-3 zile înainte de erupție și pe toată perioada eruptivă, până în stadiul de cruste. Varicela are caracteristic erupția în valuri; este un val ce presupune tuse, febră, stare de rău, apoi valul de erupție, urmat de o pauză de 2-3 zile și iar febră însoțit de un nou val eruptiv. Pot fi 2-3 valuri eruptive. Ca și complicații la varicelă, pe lângă cele respiratorii (pneumonie, bronho-pneumonie, laringită), pot apărea complicații neurologice, anume cerebelita. Dacă pe perioada bolii copilul prezintă probleme de echilibru, trebuie consultat de un medic deoarece poate fi vorba de cerebelită. Pot apărea și complicații locale; trebuie urmărită igiena corespunzătoare pentru veziculele care se rup deoarece se pot suprainfecta local și cauza abcese sau flegmoane.

Scarlatina

O boală pe care o întâlnim la copiii mai mari de obicei, peste vârsta de 2 ani, este scarlatina. Este dată de o bacterie, de streptococul beta-hemolitic de grup A și se manifestă prin angină și erupția caracteristică. De obicei erupția presupune pete mici, roșiatice. Incubația este în medie de 3 zile (între 2-7 zile). Debutul este în general brusc, cu febră, cu frison, cu dureri de gât, cu vărsături, la copiii mici și dureri abdominale. La un interval de 24-48 de ore apare o erupție pe torace și la nivelul plicilor (axilar și inghinal). Erupția are un aspect aspru la palpare și durează 2-3 zile. Ca tratament obligatoriu presupune antibiotice, fiind o boală bacteriană. La 2-3 zile erupția se descuamează și la nivelul degetelor. Un semn caracteristic este la nivelul gurii, așa-numitul enantem (buze uscate, ragade la comisurile bucale iar limba este albă și ulteiror începe să se descuameze de la vârf spre bază - în 6-7 zile limba devine zmeurie, lăcuită, se descuamează complet). La nivelul amigdalelor care sunt mărite, roșii pot apărea depozite alb-gălbui, depozite pultacee. Ca și complicații, pot apărea unele la distanță (de aceea sunt necesare antibiotice), precum reumatismul articular acut, cardita reumatismală și glomerulonefrita acută. De aceea se solicită la controale de rutină sumar de urină, pentru a urmări dacă există atingere la nivelul rinichilor.

Scoala Parintilor Responsabili

Tusea convulsivă

O afecțiune destul de frecventă este tusea convulsivă. Poate apărea la orice vârstă, formele cele mai grave fiind la copiii mici, sugari (2-3 luni). Transmiterea este tot aerogenă, este o boală bacteriană, bacteria bordetella pertusis, incubația este între 6-20 de zile. Există un stadiu inițial între 7-14 zile când copilul prezintă o tuse seacă, îi curge nasul, îl doare gâtul, fiind etichetat drept viroză respiratorie. În această perioadă este foarte contagios prin tuse răspândind microbul. Mai este contagios și în perioada de stare care durează între 2-4 săptămâni. Se caracterizează prin tuse în chinte. Accesele de tuse seacă se opresc în expir; copilul face apnee, deci i se oprește respirația. Cu cât vârsta este mai mică, cu atât forma este mai severă deoarece nu respiră câteva secunde și se poate învineți, iar apoi revine cu un expir și din nou accese de tuse. Aceste accese pot dura și 10-15 minute, fiind mai frecvente în cursul nopții, putând dura 2-4 săptămâni. Copilul poate tuși și 2-3 luni, dar nu în accese atât de accentuate pentru că rămâne tusea psihogenă, tratată cu sedative ulterior. Ca și complicații, în special la copiii mici, sub 1 an, trebuie internați. Tusea convulsivă se poate trata la domiciliu, dar la vârsta sub 1 an pot apărea complicații; în cadrul unui acces de tuse se pot rupe bronhiolele și pot conduce la bronșectazii, pneumotorax (se poate rupe pleura), chiar hernii (ombilicale, inghinale). Copiii mai mari se plâng de dureri de burtă din cauza efortului de tuse dat de musculatura abdominală. Complicațiile neurologice îngrijorează și aici, respectiv encefalita care poate lăsa sechele, și convulsii. Poate fi prevenită prin vaccinare, fiind inclus în vaccinul DTP.

Oreionul

Oreionul este o boală virală, transmisă de virusul urlian pe cale aerogenă. Perioada de incubație este 14-21 zile. Copilul este contagios cu 2 zile înainte de tumefacția parotidiană și 10 zile după aceasta. Se mai numește și parotidita epidemică pentru că atinge cel mai frecvent glandele parotide, glandele salivare, dar poate fi localizat și la glandele submandibulare, chiar pancreasul (pancreatita urliană) sau glandele sexuale (testiculele - în special la băieții prepubertari, iar la fete ovarele -mai rar). Atingerea pancreatică și a glandelor sexuale necesită întotdeauna internare pentru că se tratează cu cortizon și pot exista complicații pe termen lung, respectiv sterilitate. Un procent de 20% din cazuri se confruntă cu complicații neurologice și anume meningită- apar dureri de cap, vărsături și copilul nu suportă lumina sau encefalita. Și această boală poate fi prevenită prin vaccinare, fiind inclusă în vaccinul ROR.

Principalele aspecte care îngrijorează un medic la un copil sunt fața sa, dacă pare suferind, încercănat, o febră care persistă și nu cedează la antitermic, copilul prezintă convulsii, dacă după vărsături multe și scaune diareice are o piele uscată, un plic cutanat leneș, dacă nu urinează sau dacă are scaune proaste (apoase, cu mucozități, fire de sânge, puroi). În aceste situații trebuie consultat de urgență.

În schema obligatorie de vaccinare sunt cuprinse vaccinuri care protejează de boli foarte grave, cum ar fi difteria, tetanosul, poliomielita, care sunt mortale, dar și câteva din bolile menționate precum pojarul, tusea convulsivă gravă la vârste mici. Este propus și vaccinul antimeningococic pentru a fi inclus în schema de vaccinare obligatorie (așa se întâmplă în statele din jurul României este obligatorie). Alte vaccinuri opționale sunt antivaricelă, antirotavirus și antimeningococ.

Puteți viziona întregul discurs al doamnei doctor Rodica Ungurianu aici:

 

 1 2

 

Sfatul specialistului la Școala Părinților Responsabili: reguli, pedepse și consecințe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Aștepți un copil? Școala Părinților Responsabili vine cu seminarii gratuite în Timișoara și Oradea
  Aștepți un copil? Școala Părinților Responsabili vine cu seminarii gratuite în Timișoara și Oradea

  Naşte Natural (www.nastenatural.ro) este o campanie socială care încurajează viitorii părinți să se informeze corect și responsabil despre sarcină, naștere, alăptare și...

  Aparatul de aerosoli: ghid de utilizare în tratamentul afecțiunilor la copii
  Aparatul de aerosoli: ghid de utilizare în tratamentul afecțiunilor la copii

  Indiferent de sezon și de condițiile climatice, ai de-a face cu afecțiunile respiratorii la tot pasul, mai ales în ceea ce-i privește pe mezinii familiei. Aceștia sunt...

  Scoici auto pentru bebeluși: ghid complet de cumpărare și utilizare
  Scoici auto pentru bebeluși: ghid complet de cumpărare și utilizare

  Scoica auto reprezintă pentru părinți primul pas în ceea ce privește asigurarea gradului corespunzător de siguranță în mașină. Îți venim în...

  Suzeta bebelușului: Ghid pe vârste de alegere și utilizare
  Suzeta bebelușului: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

  Suzetele fac parte și ele dintre cele mai populare accesorii destinate îngrijirii bebelușului. Parcurgând articolul de mai jos, vei învăța de ce ar trebui să ții...

  Cana pentru bebeluși: Ghid pe vârste de alegere și utilizare
  Cana pentru bebeluși: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

  Odată ce bebelușul devine tot mai independent și deține mai multe abilități, poți să începi să-l înveți cum să se folosească și de o cană specială. Din articolul...

  Sfatul specialistului: cum ne ferim de căpușe
  Sfatul specialistului: cum ne ferim de căpușe

  Vremea caldă este în toi, ceea ce presupune că ieșim mai des afară, ne avântăm în drumeții, în activități de grădinărit și, desigur, ajungem să...

  Sfatul specialistului: când poți să știi ce culoare vor avea ochii copilului?
  Sfatul specialistului: când poți să știi ce culoare vor avea ochii copilului?

  Culoarea pe care o au ochii unui copil depinde în primul rând de factorii genetici, de moștenirea ereditară. Pentru că toți părinții sunt nerăbdători să afle când...

  © 2019 Qbebe