Medic nutriționist: Copilul grăsuț de astăzi este obezul de mâine!

Medic nutriționist: Copilul grăsuț de astăzi este obezul de mâine!

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații interesante despre ce înseamnă de fapt o alimentație sănătoasă, informații prezentate de doctor Camelia Olteanu, medic specialist în nutriție și dietetică, la Ora de alimentație, cel de-al treilea seminar al Școlii Părinților Responsabili din anul 2019 organizat de Qbebe.

Doctor Camelia Olteanu, medic specialist în nutriție și dietetică, președinte al Asociației Dieteticienilor și Nutriționiștilor din România, a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili: 

Mituri despre alimentația sănătoasă 

Alimentația sănătoasă este de foarte mult timp în atenția noastră, dar după 1990 a început să se vorbească mai mult despre ea, odată ce a apărut și obezitatea în rândul celor mici și nu numai, ajungând o prioritate națională. Toată lumea a ajuns să se informeze și să se specializeze în acest domeniu. Dar lucrurile sunt foarte simple în realitate.

Vă voi povesti ce se întâmplă cu copiii mai mari și să aveți grijă și de dumneavoastră. O alimentație sănătoasă înseamnă în primul rând să mâncăm diversificat, deci să nu lăsăm deoparte o grupă alimentară pentru că nu este de calitate. Unii evită, de exemplu, legumele și fructele, pe motiv că sunt pline de pesticide. Alții, din contră, evită să consume carne sau ouă. Există și situații în care sunt reale, dar nu trebuie să generalizăm și în niciun caz să nu dăm deoparte grupele principale: peștele și carnea, lactatele, ouăle, legumele, fructele, pâinea și cerealele. 

Există tot felul de mituri și mă simt obligată să le contrazic. Carnea nu este plină cu hormoni, în Uniunea Europeană nu se mai permite folosirea hormonilor de la începutul anilor 1990. Deci nu avem voie să le injectăm cu hormoni sau să le importăm. Atunci când nu aveți lapte, folosiți formule care sunt îmbunătățite și vor să copieze cât mai bine laptele matern. La fel se face și alimentația puilor de găină, vițeilor, purcelușilor, adică se face o formulă de alimente care să suplinească necesarul de vitamine și minerale. Multe persoane pot spune că puiul de găină ajunge în 6 săptămâni cât ajunge la țăran în curte în 6 luni. Se întâmplă pentru că nu zburdă în aer liber, stă pe o suprafață minusculă, are lumină tot timpul și are mâncare și apă nonstop.

Persoanele care sunt vegane (cele care mănâncă doar vegetale) pot spune că își pot lua fierul din spanac. Și acesta este un mit pentru că spanacul, chiar dacă are un conținut mare de fier, acesta nu este biodisponibil. Din păcate, noi nu asimilăm nimic, pentru că este într-o combinație chimică denumită oxalat de fier și organismul nostru nu are capacitatea să asimileze. Poate fi folosit pentru fibre și alte vitamine. Dar nu pentru fier. La fel și cerealele, că există unele îmbunătățite cu fier. Este adevărat, dar acest fier este într-o altă combinație chimică denumită fitați de fier, care nu se asimilează. 

Un alt mit este despre zahărul brun. Multă lume îl preferă în locul zahărului clasic. Zahărul alb are 99.7% zaharoză (substanță dulce), 0.3 până la 100z% este apă. Zahărul brun are 99.5% zaharoză, adică este aproape același lucru pentru că 0.3% este apa și restul substanțele de colorare precum caramelul. Deci sunt același lucru, ambele au 400 calorii pe suta de grame, doar că zahărul alb costă 3 lei, iar cel brun 10 lei. Să nu ne amăgim că este mai bun. La fel ca și făina integrală. 

ce inseamna o alimentatie sanatoasa

Dacă copilul este slab, sănătos și vioi este minunat. Nu este bine să dăm cu forța mâncare copiilor sau să-i lăsăm să mănânce doar ce vor ei, să fie grăsuți că așa este bine. Țineți minte că un copil grăsuț va fi obezul de mâine, conform statisticii. Dacă în copilărie 5-6 sau la intrarea în pubertate este gras are șanse mai mari să ajungă obez. 

Pe lângă faptul că trebuie să mâncăm din toate categoriile de alimente, este bine să ținem cont atât de cantitate, cât și de calitate. Nu este normal să punem copilul la masă și să îi dăm cât credem noi să mănânce, ci mai bine mai puțin. Va fi fericit că mănâncă, iar dacă îi mai trebuie va cere. Decât să îi oferim mult și el să mănânce puțin. Și mulți oameni maturi fac acest lucru. Mai puțin îi dați puțin, că nu există copil să moară de foame, cum nu există nici pui de animal să moară de foame, au instinctul supraviețuirii. Și mai sunt perioade în viața unui copil mic când refuză să mănânce. 

Am avut mulți copii care au luat vitamine pentru că părinții lor au spus că nu mănâncă și s-au îngrășat îngrozitor, la 10-11 ani peste 90 kg. Nu trebuie să intrăm în depresie sau să fim nervoși că cel mic nu a mâncat o săptămână, dar trebuie să aveți grijă ca hrana să fie cât mai diversificată, dar și la conținutul caloric și de calitate. De exemplu, la 10 ani mănâncă 1500-1700 calorii, dar nu începem să calculăm câte calorii are fiecare aliment. 1500 calorii pot să fie 3 tablete de ciocolată de 100 grame fiecare, ceea ce înseamnă o încărcătură glicemică enormă. Glucidele se transformă în grăsime și se depune unde nu trebuie.
Apoi, trebuie să ne gândim la alimentație într-un context general, adică un stil de viață sănătos. Astfel, pe lângă alimentație sănătoasă, obligatoriu trebuie mișcare. De la 3 ani copiii trebuie obișnuiți să facă mișcare. Îi puteți duce la înot, la balet sau la tenis, patinaj. Vedeți ce aveți la îndemână în jurul casei și ce îi place copilului, dar neapărat trebuie mișcare. Dacă nu se învață de mic, îi va fi mai greu la 20-3-50 de ani.

Mișcarea și hidratarea sunt de bază alături de alimentația corectă

Pe lângă mișcare, este foarte important să bea apă. Neapărat să se hidrateze. Sunt la modă tot felul de amestecuri pentru detox, pentru adulți. Cel mai bun detox este apa, din punctul meu de vedere. Pentru că apa și aerul sunt două lucruri care nu îngrașă. Apa este la îndemâna noastră și prin transpirație, urină, fecale, o pierdem, nu o acumulăm. Apa nu se reține decât dacă sunt probleme cardio-vasculare sau probleme renale și sunt cazuri rare. Nu are rost să bem sucuri de țelină sau tot felul de diete, când putem să bem 8 pahare pe zi. Depinde și de temperatură, dacă sunt 40 de grade afară și facem activitate, transpirăm îngrozitor, putem să bem 3 litri de apă. Depinde și de greutate și de înălțime.

Un alt aspect important este somnul suficient nevoilor fiecărui organism. Copiii vor dormi foarte mult, iar adulții în funcție de specificul fiecăruia, 6-7-8. Dacă este prea puțin sau prea mult poate îngrășa. Somnul prea puțin poate îngrășa pentru că suntem obosiți și stresați. Creierul are nevoie de 150 grame de glucide pe zi și va cere și mai mult și începem să mâncăm haotic. Iar somnul prea mult îngrașă pentru că dormim din timpul nostru de activitate. Mă refer la adulți.

Ar trebui în familie să se respecte niște reguli, ca la serviciu sau la școală pentru alimentația sănătoasă. Sunt câteva reguli de bun simț. Tot ce pare sofisticat este doar pentru marketing. De exemplu, dacă vă comportați bine, sănătos și copilul vrând-nevrând va face acest lucru. Idolii săi sunt frații mai mari, părinții și bunicii. Și copilul are deprinderi în funcție de ce vede la cei mai mari. Trebuie să vă autoeducați pentru a putea transmite reguli de bun simț, precum 5 mese pe zi, 3 principale și 2 gustări. Nu este bine să lăsăm să treacă multe ore între mese, cum ar fi 7-8 ore. Puțin și des este mai bine pentru a procesa alimentele, să nu îngreuneze stomacul, să se facă digestia cât mai bine. Adulții mănâncă când își aduc aminte sau când au timp, așa că trec multe ore și se ajunge la un consum mai mare de alimente sau la consum de diverse bombe alimentare. Organismul este proiectat încât să se auto-protejeze, așa că dacă mă înfometez 8 ore scoate din rezervele proprii, iar când mănânc se completează rezervele și se depune cu surplus și ce mai rămâne este transformat în energie și este transmis la celule, adică foarte puțin. Așa că nu ne săturăm și ajungem să ne îngrășăm încetul cu încetul. La tinerețe nu se observă, dar peste 10-20 de ani un stil de viață nesănătos va avea repercusiuni clare.

ce inseamna de fapt o alimentatie sanatoasa

Sfaturi de bază de la medicul nutriționist 

Micul dejun trebuie luat obligatoriu. Vă dați seama că nu are energie și nici putere de concentrare. În plus, se obișnuiește așa și în restul vieții și la maturitate pot apărea gastrite sau alte probleme. Modul de gătit poate să fie oricum doriți, mai puțin prăjeli sau pane. Deci nu doar șnițele, chiftele și cartofi prăjiți. Vă recomand la capitolul carne să nu dați deoparte porcul complet; puteți exclude ceafa, dar un mușchi de porc este carne albă, chiar mai bună decât cea de vită. Iar a fost un mit că aceasta este grasă, fiind indicată cea de vită. S-a constatat că cea de vită conține mult fier, o parte nu se poate asimila în organism (cele mai bune surse de fier sunt carnea și organele animale - ficatul și carnea roșie - ca să îl asimilați trebuie asociat cu lămâie, la fel cum primiți la farmacie fier cu vitamina C). Fierul din carne îl asimilăm în proporție de 80%, cel puțin. Fierul din carnea de vită ajunge în colon și catalizează o reacție între nitriți (orice am mânca există nitrați) și aminele biogene din flora colonului și se formează nitrozamine care sunt cancerigene. Nu înseamnă că nu mai mâncăm carne de vită, dar nu în fiecare zi. Sunt persoane care au o predispoziție. Nu putem ști niciodată ce predispoziție avem, așa că trebuie să fim reticenți în a consuma în cantități mari un anumit produs, luni sau ani întregi. Putem dezvolta alergii. 

Dacă vedeți la 3,4,5 ani că încep să nu se mai dezvolte cum trebuie, eventual și un ușor retard mental, este posibil să aibă alergii alimentare. La fel și bolile autoimune sau colonul iritabil. Pot să aibă în parte cauză alergii alimentare. Există teste - unele sunt mediate de imunoglobulinele E, care se fac în mod frecvent, dar și mediate de imunoglobulinele G și sunt foarte importante de depistat de medicul pediatru.

Trebuie să aveți grijă pentru că de multe ori un copil poate fi obez. Părinții se revoltă când aud de obezitate, dar le demonstrez cu grafice că de fapt copilul la 6 ani are 75 de kg când ar trebui să aibă 40. Obezitatea este o boală, dar se poate trata, nu este incurabilă. De multe ori copiii au și voința și puterea de a se abține de la mâncare, de a fi atenți la ce li se spune. Și pot slăbi 6-7 kg în prima lună. Apoi vin mamele sau bunicile și spun că au slăbit mult prea repede și că nu sunt mulțumite. Așa că ajunge să slăbească mult mai puțin și îi trebuiau multe luni pentru a ajunge la o greutate normală. Iar apoi mergeau în concediu la all inclusive. Însă nu au voința să se abțină când părinții au platourile încărcate cu de toate. Când avem un copil cu probleme nu îl ducem la all inclusive și nu avem bombe calorice în casă. Există și varianta când copilul este subnutrit, dar atunci sunt diverse cauze care trebuie tratate.

Ora de Alimentație

Mulțumim sponsorilor Nestle România care susțin seminariile Școlii Părinților Responsabili și ne ajută să venim către voi, dragi părinți, cu informații importante despre ce înseamnă un parenting cu adevărat responsabil, pe toate planurile, fizice și psihice ale copiilor noștri. 

logo nestle baby
 

Poți vizualiza tot seminarul Ora de Alimentație aici: 

 

 

 

Articolul urmator
Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi
Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?
    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?

    Speculul vaginal este un instrument folosit de mai bine de 150 de ani de către medicii ginecologi, însă seamănă cu un instrument medieval de tortură. De ce mai există și...

    Copilul meu m-a învățat să trăiesc în prezent și să mă bucur de ceea ce văd, aud, miros, simt ASTĂZI!
    Copilul meu m-a învățat să trăiesc în prezent și să mă bucur de ceea ce văd, aud, miros, simt ASTĂZI!

    Înainte de nașterea bebelușului îmi imaginam că o să fiu aceeași și după, dar cu un copil. Ei bine, nu! Copilul și toate întâmplările de după m-au schimbat...

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    De mâine toți elevii se reîntorc în bănci. Precizări importante de la Ministrul Educației
    De mâine toți elevii se reîntorc în bănci. Precizări importante de la Ministrul Educației

    Începând de miercuri toți elevii din țară, inclusiv cei din clasele gimnaziale și de liceu se vor reîntoarce în bănci, în localitățile care intră...

    A mai trecut un an! Ce mesaj plin de emoție i-a transmis Dana Rogoz lui Vlad, a cărui aniversare este astăzi
    A mai trecut un an! Ce mesaj plin de emoție i-a transmis Dana Rogoz lui Vlad, a cărui aniversare este astăzi

    Ziua de 1 martie a fost cu adevărat specială pentru Dana Rogoz! Actrița și-a sărbătorit fiul, care a împlinit vârstă de 9 ani. Cu această ocazie, Dana i-a transmis...

    © 2024 Qbebe