Mesaje cheie de la moașă: Training în alăptare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații importante despre imunitatea copilului și traiul în colectivitate prezentate de doamna Anca Bălășoiu, moașă în cadrul maternității Bucur. Ora de biologie a reprezentat cel de-al doilea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna Anca Bălășoiu, moașă în cadrul maternității Bucur a oferit următoarele informații la cel de-al doilea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili:   

Informații despre alăptare 

Mamele care au alăptat știu ce înseamnă angorjarea, ragadele și rănile de la sâni. Cele aflate la al doilea copil au gestionat mai bine alăptarea, iar cele care urmează să nască să afle următoarele informații.

Știți cu siguranță că laptele are o compoziție variabilă, există colostrul, laptele de tranziție, laptele matur și laptele de înțărcare. Problema apare când dorim să folosim o pompă și trebuie să mulgem sânul, manual sau cu ajutorul sticlei. Mulsul manual, în urma experienței mele, este realizat corect din punct de vedere al tehnicii, doar dacă este demonstrat de o persoană calificată în acest sens. Mulsul cu sticla este o tehnică care nu este recomnadată pe termen lung; se folosește o sticlă cu gura lată, se umple cu apă fierbinte, se răcește gura sticlei, se atașază la sân și apare curgerea laptelui (din cauza răcirii și a aburilor din sticlă). Dar această metodă poate provoca dureri și răni pe termen lung. Prin urmare poate fi folosită doar ocazional, când sânul este angorjat.

O bună tehnică este și tatăl care poate fi pus să desfunde canalele galactofore. Laptele de sân conține anticorpi, este un aliment benefic pentru bebeluș, iar uneori poate fi necesar ajutorul său.

Nu în utlimul rând ca tehnică există, desigur, mulsul cu pompa de sân. Pot fi achiziționate atât pompe manuale, cât și electrice. Pentru un buget mai redus, pompa manuală este o alegere potrivită care, conform studiilor, este la fel de eficientă ca una electrică. Chiar dacă este posibil să aveți nevoie de ea doar pe termen scurt, o pompă bună poate face diferența între un copil alăptat la sân și unul nealăptat. Se întâmplă acest lucru pentru că multe mame nu reușesc să se mulgă singure, treptat apare durerea și apoi renunță la alăptat. Se pot adresa medicului pentru medicamente de oprire a lactației sau pot să nu hrănească copilul suficient, iar lactația este un proces de tip cerere și ofertă (dacă suge mult apare lapte mult, dacă suge puțin și laptele este puțin). Dacă mama sare peste mesele copilului, cantitatea de lapte începe să scadă. Organismul uman va percepe că este necesară o cantitate mai mică și va produce în consecință. Prin urmare nu trebuie să sărim peste mese, iar dacă observăm o scădere a lactației ne putem mulge câte puțin după mese pentru a secreta mai multă prolactină și oxitocină.

scoala parintilor responsabili

Laptele uman este cel mai bun aliment, este specific speciei noastre, are o compoziție variabilă, își menține calitatea indiferent de alimentația mamei (este posibil ca alimentele consumate de mamă să intre în lapte, dar dacă au fost consumate și în sarcină copilul poate să nu fie deranjat de acestea). Fiecare femeie are laptele adecvat propriului copil. Femeia care naște prematur va avea un lapte hiperproteic, bogat, pentru a ajuta copilul să ia în greutate. Nu vă voi povesti despre studiile științifice deoarece mama care alăptează nu are timp să se gândească la acestea, iar cel mai important este să ne bazăm ca mame pe ceea ce simțim și pe rezultat.

S-au desfășurat studii pentru a observa care este mecanismul suptului pentru a se crea pompa de sân ideală. Există mai mulți mușchi implicați din partea copilului. Pompa de sân se poate utiliza, de exemplu când mama este separată de copil, când trebuie reinternată (în urma unei infecții), când apar afecțiuni sau mama crede și observă că a scăzut lactația, pentru stimularea lactației și golirea sânului. Cel mai bun este copilul, dar acesta nu reușește mereu să golească sânul mamei. Există mame care au contraindicație de alăptare, precum mama cu HIV, hepatită C, care suferă diverse afecțiuni maligne și urmează un tratament medicamentos. Toate acestea trebuie să întrerupă alăptarea și să se trateze.

Există diferite modele de pompe de sân. Este important să o sterilizăm înainte de a o utiliza, mai ales dacă laptele urmează să fie oferit copilului. Dacă doar trebuie golit sânul nu este obligatoriu; mamele sunt foarte obosite și nu mai au dispoziția necesară. Le recomand mamelor să se odihnească atunci când doarme și copilul, iar partenerilor de viață să le ajute de câte ori este posibil, eventual să iasă afară cu copilul când vremea este plăcută. Mama în schimb se poate simți slăbită, are hemoglobina mică, cu stare generală proastă și poate avea contraindicație de a ieși afară de la medic.

Când folosim pompa de sân este important să fie poziționată central; centrul său să fie așezat în așa fel încât mamelonul să se afle la mijloc. Majoritatea modelelor de pompă dispun de o manșetă cu pernuță; în prima săptămână este bine să o îndepărtați pentru a face sucțiune cât mai bună și să o utilizați ulterior.

Ar trebui atunci când colectăm laptele și folosim pompa să nu punem direct pompa și să pompăm; traumatizăm prea mult mamelonul și pot apărea răni. Este bine să încălziți sânul, eventual cu un prosop îmbibat în apă fierbinte sau să faceți un duș cald. Sânul trebuie masat foarte bine, mamelonul frecat între degete pentru a stimula secreția de oxitocină și prolactină. Laptele începe să curgă foarte rapid după aceasta. Când atașăm pompa de sân o putem pune câte 5 minute la fiecare sân în așa fel încât să nu traumatizăm un sân un timp prelungit. Apoi facem o pauză și continuăm după o oră jumătate-două ore.

Gama de produse Philips Avent care ajută alăptarea

În ceea ce privește designul, există multe variante disponibile pe piață. Trebuie să o alegeți pe cea cu care vă simțiți bine. În proporție majoritară mamele preferă pompa de sân Philips Avent, fără ca eu să le-o recomand în mod special.

Pompa conține și o supapă și trebuie sterilizată, precum și un recipient pentru colectarea laptelui care poate fi depozitat și în frigider. Pompa de la Philips Avent conține puțin piese și poate fi spălată și sterilizată ușor de orice mamă.

Pompele electrice de sân sunt mai costisitoare și sunt de ajutor în special mamelor active, celor care doresc să se întoarcă la serviciu, vor să lucreze, nu au timp să se mulgă cu pompa manuală. Ambele variante de pompe de sân sunt compatibile cu întreaga gamă de produse de la Philips Avent.

scoala parintilor responsabili

Gama Philips Avent conține mai multe produse, dintre care unele le recomand. Sterilizatorul pentru a steriliza, în special cel electric deoarece variantele care folosesc microunde pot deforma produsele (precum tetine). 

Tampoanele de sân sunt un alt produs necesar atât gravidelor cât și proaspetelor mame. Atunci când aducem copilul la sân, apare secreția de oxitocină și începe să curgă și celălalt sân. Se pot întâmpla asemenea accidente și pe timpul nopții sau când ieșim la plimbare. Pentru aceste momente există variante de tampoane de sân de zi și de noapte. Au o suprafață mătăsoasă, este important să nu irite pielea, să nu păstreze umiditatea. Sunt mame care au nevoie de ele doar pentru primele zile-săptămâni după naștere, precum și mame care au nevoie pe toată perioada alăptării. Gravidele au nevoie din acest motiv de cel puțin un pachet de tampoane de sân pentru maternitate.

Protectoarele pentru mameloane este bine să fie achizițonate personal. Există variante mini și medii. Femeile care au mameloane ombilicate sau retractate pot folosi mameloane speciale. Este posibilă alăptarea și pentru aceste mame, fie folosind pompa de sân, fie folosind niplet pentru a scoate mamelonul afară și a atașa copilul. Acesta prin supt va contribui la formarea mamelonului.

De asemenea, există și scoici pentru colectarea laptelui recomandate de Philips Avent care sunt utile și pentru tratarea ragadelor (mamelonul nu mai stă lipit de sutien sau de tampon) sau pentru mamele cu mameloane ombilicate sau retractate și pot fi purtate din timpul sarcinii. Varianta pentru mamele care au sâni cu ragade este să stea cu sânii liberi prin casă.

Crema pentru mameloane este utilă deoarece acestea sunt sensibile la început. Nu se mai recomandă frecarea mameloanelor înainte de naștere deoarece s-a observat că se secretă oxitocina și pot apărea contracții uterine în sarcină. Mamelonul trebuie hidratat cu o săptămână înainte de naștere și în perioada imediat următoare.

 

logo scoala parintilor responsabili

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Camera de alăptare cu mesaje de încurajare! Un exemplu minunat de urmat
  Camera de alăptare cu mesaje de încurajare! Un exemplu minunat de urmat

  O proaspătă mamă din SUA a povestit pe reţele de socializare ce a descoperit în camera specială pentru alăptare amenajată în aeroportul LaGuardia din New York.

  Mesaje ingeri luna septembrie – GEMENI
  Mesaje ingeri luna septembrie – GEMENI

  “Aceasta situatie poate fi vindecata bland si cu iubire, as cum ai cerut, insa e nevoie si de taria ta si de buna credinta a celorlalti oameni implicati. Vom sta in spatele tau atunci...

  Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje
  Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje

  Punctul de la sfârşitul mesajelor este neprietenos şi impersonal, au descoperit cercetătorii. Este corect, conform normelor gramaticale dar greşit, conform normelor psihologice.

  100 de mesaje emoționante pentru mămici care au născut
  100 de mesaje emoționante pentru mămici care au născut

  Nașterea unui copil reprezintă cea mai mare bucurie pentru părinți. Dacă o persoană apropiată ție tocmai a născut și vrei să-i urezi tot binele din lume, îi poți transmite...

  Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
  Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

  Dacă ai alăptat vreodată în public, cu siguranță nu de puține ori te-ai „lovit” de privirile acuzatoare ale celor din jur care nu înțeleg de ce trebuie să...

  Cele mai frumoase mesaje pentru viitoare mămici
  Cele mai frumoase mesaje pentru viitoare mămici

  Nu e nimic mai frumos pe lume decât nașterea unui copil, asa că ți-am pregătit câteva idei de mesaje pentru viitoare mămici si proaspeți părinti numai bune de transmis!

  Mesaje de la mulți ani frumoase și scurte
  Mesaje de la mulți ani frumoase și scurte

  Sărbătorirea zilei de naștere este unul dintre cele mai așteptate momente din an pentru fiecare persoană. Amintește-le celor dragi cât înseamnă pentru tine cu ajutorul...

  Ajutor! Copilul meu trimite mesaje vulgare pe telefon. Ce să fac?
  Ajutor! Copilul meu trimite mesaje vulgare pe telefon. Ce să fac?

  Sexting-ul a devenit o tendinţă din ce în ce mai vizibilă în rândul adolescenţilor în ultimii ani şi presupune difuzarea, pe telefon sau în mediul online,...

  © 2022 Qbebe