Ghid pe vârste: analize, medicamente, vaccinuri și vizitele la medic

Ghid pe vârste: analize, medicamente, vaccinuri și vizitele la medic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații interesante despre analize, medicamente, vaccinuri și vizitele de la medic organizate pe vârste și prezentate de către doamna doctor Irina Costache, medic specialist pediatru. Ora de educație fizică a reprezentat primul eveniment al Școlii Părinților Responsabili din anul 2018 organizat de Qbebe.ro.

Doamna doctor Irina Costache, medic specialist pediatru pe care o puteți găsi și pe https://pediatricblog.info ne-a oferit următoarele informații la primul eveniment Qbebe din anul 2018, Școala Părinților Responsabili: 

 

Mie mi-a fost destul de greu să sortez un ghid pe vârste în ceea ce privește vizitele la medic, analizele pe care să le facem, pentru că trebuie să recunosc că nu am găsit în România un asemenea ghid.Americanii au un ghid. Spun ce să facem, cum să facem în fiecare moment, ce ne așteptăm, în prima parte este vorba despre sugari apoi de preșcolari, școlari și adolescenți și toate acestea trebuie efectuate coerent în cadrul vizitelor la pediatru. 

Prima vizită la medic ar trebui să fie în teorie una prenatală. Prima întâlnire ar trebuie să fie cumva înainte de a se naște copilul. Nu poate fi cu pediatrul, ci cu medicul de familie, iar un medic de familie implicat și care să povestească mamelor la ce și cum ar trebui să se aștepte după ce copilul se naște. Acest lucru ar trebui să se întâmple mai ales după primul copil. După nașterea din maternitate la 3-5 zile ar trebui să fie efectuată o vizită, tot medicul de familie consider că ar trebui să o facă. Există situații în care copiii sunt externați foarte repede, chiar și în afara țării noastre, dar după 48 de ore ar trebui o reevaluare în maternitate.

Analize, medicamente, vaccinuri si vizitele la medic
Știm cu toții că laptele de mamă este cel mai bun aliment. Trebuie să ne asigurăm ca pediatri, ca medici de familie, că mama primește cele mai bune informații în ceea ce privește alăptarea și trebuie să fie susținută pentru acest lucru. Iar medicii de familie, medii pediatri ar trebui să fie pregătiți puțin mai bine pentru a da mai multă atenție acestui moment.

Pediatrul este primul medic care are datoria să observe semnele depresiei la mamă. Sau medicul de familie. Iar la americani vizitele obligatorii la pediatrie: la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18 luni, 2 ani și 2 ani și jumătate. Iar după vârsta de 3 ani anual. În România lucrurile stau un pic diferit. Eu sunt pediatru de cabinet, nu de spital. La mine pacienții vin lunar cam până la 6-7 luni, apoi ne mai vedem la 1 an, după care într-adevăr se instalează haosul. Pentru că majoritatea copiilor încep să intre în colectivitate, fie creșe, fie grădinițe și aproape nimeni nu mai ajunge să facă doar vizite de rutină. 

Ce facem în cadrul vizitelor? De fiecare dată măsurăm copilul. Greutate, înălțime, perimetru cranian (are importanță până la vârsta de 2 ani - se face raportul greutate pe lungime, după această vârstă indicele de masă ponderală). Ar trebui să măsurăm și tensiunea arterială a tuturor copiilor cu vârsta peste 3 ani, iar cei care au probleme cardiace să le fie măsurată tensiunea arterială chiar de la început. Puțini facem acest lucru, nu ne-a intrat în rutină, poate ar trebuie să upgradăm acest gest. 

Când mergem cu copilul să aflăm dacă vede bine, dacă aude bine, la ortoped? Când mergem la oftalmolog, la ORL-ist? Testarea auditivă se face din maternitate. În ultima vreme se face în majoritatea maternităților, chiar și cele de stat, nu doar cele private. Iar în ceea ce privește testarea vizuală, copiii colaborează corect după vârsta de 4 ani, însă chiar de la vârsta de 2-3 ani trebuie făcută o testare screening care nu este completă. La 4-5 ani se face o testare completă.

Când facem analize? În afara țării noastre analize se fac destul de rar, destul de greu și destul de țintite, nu exhaustive, așa cum facem noi. În general se face bilanț anual în țara noastră. Recoltarea nu ține de programul de mese la copil, deși așa ar trebui să fie (dacă vrem să recoltăm glicemie, colesterol, acestea sunt influențate; dacă ne așteptăm să aibă o glicemie normală copilul ar trebui să nu mănânce, dar când vorbim de un sugar nu îl putem ține nemâncat). Amprenta anală este un scotch transparent de la magazin care se lipește pe o lamelă; există 2 probe care ar trebui luate. O dată se pune scotch-ul și se ține câteva secunde și se dezlipește și se lipește pe lamelă și a doua probă în care scotch-ul ar trebui ținut 30 de minute; de asemenea se dezlipește și se lipește pe lamelă și se trimite la laborator. Sumarul de urină și urocultura la copii se recoltează cu punguțe speciale care trebuie ținute un timp limitat - 30-40 minute - această recoltare nu este infailibilă, fiind sortită multor greșeli în lanțul recoltării. De aceea trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, să dezinfectăm zona din care se recoltează, punguța respectivă să fie lipită foarte bine, să fie atent observată, să nu fie contaminată cu fecale, iar conținutul punguței nu se răstoarnă în borcănașul steril, se pune ca atare, fără să fie atinse marginile. Examenul coproparazitologic nu ne ajută în diareea acută. Coprocitograma are denumirea de la citos - celule și ne arată pe lamelă ce celule sunt în scaun și dacă sunt leucocite sau hematii mai multe, celulele acestea pot indica o infecție bacteriană. Coprocitograma și coproparazitologicul se recoltează pe recipient fără gel. Coprocultura se recoltează pe recipient cu gel care se ține la frigider până în momentul în care recoltăm. După ce am recoltat mergem repede cu proba la laborator. 

Ce mai facem în timpul evaluărilor de rutină? Evaluăm dezvoltarea psiho-somatică, ceea ce facem de fiecare dată. Nu avem nevoie să facem de fiecare dată examen neurologic. Niciunul dintre noi nu suntem neurologi, dar observăm atingerea unor milestone-uri; că la 6-7 luni copilul stă în funduleț, că la 3 luni își ține capul, că la 9 luni începe să meargă de-a bușilea sau se ridică la marginea patului. Doar în cazul unei particularități se solicită consulturi interdisciplinare; am mulți pacienți care solicită trimiteri în cadrul abonamentelor, la neurolog, la pshiatru. Nu ne ajută cu nimic dacă noi nu trimitem un copil care să aibă nevoie de așa ceva. Întotdeauna când un medic redirecționează un pacient către un coleg este bine să existe un scop. Întotdeauna contează ceea ce noi transmitem prin raportul acela medical sau prin solicitări. Nu este bine să vă duceți de unii singuri și să vă sfătuiți cu pediatrul.

Există și în țara noastră screening-ul pentru tulburarea din spectrul autist. Este un chestionar, a fost conceput pentru a fi utilizat de medicii de familie și de către pediatri de cabinet pentru a încerca să evaluez copiii cu risc la tulburarea de spectru autist. După cum ați văzut între 9-18 luni sunt datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Din experiența personală acesta este timpul optim pentru diagnostic. Este un chestionar, medicul de familie pune niște întrebări, se notează cu niște puncte. Există de foarte multă vreme, deja cred că sunt 10 ani în România, iar eu le folosesc foarte mult atunci când am dubii sau când observația mea clinică nu se potrivește peste observația clinică a părinților. Pentru a avea un instrument în a-i convinge să meargă la un psihiatru utilizez și acest chestionar.

Am ajuns la subiectul medicamentelor. Poate suntem o țară cu reglementări puțin mai laxe în ceea ce privește medicamentele, iar acest lucru l-am simțit când am vizitat cu copiii mei alte țări. Ce trebuie să știm ca părinți? Medicamentele pe care le administrăm trebuie să fie sigure. Dar dacă nu suntem siguri trebuie să întrebăm un medic sau un farmacist. Întotdeauna înainte de a da un medicament există și măsurile fizice. Dacă copilul este răcit, încercăm să scădem febra și prin împachetări, să îl hidratăm. Dacă are secreții încercăm să îi decongestionăm nasul și folosim medicamentele de tip OTC (over the counter - medicamente care se iau la liber), dar pentru a căror administrare este bine să știm, să întrebăm sau să avem o experiență anterioară. Atunci când părinții ajung la prima febră din viața lor sigur mă întreabă pe mine cum este cu paracetamolul, cu ibuprofenul, cât să dăm. 

Ce trebuie să înțelegem la sfârșitul unei vizite ca părinți? Că știm care este doza, la ce interval, cât timp trebuie administrat, care este calea administrării, care este momentul administrării față de alimentație, cum se păstrează medicamentul, cât se păstrează după ce se deschide, dacă există interacțiuni cu alte medicamente, ce se întâmplă dacă ratăm o doză. Cu privire la calea de adminstrare am avut foarte multe surprize, din fericire nu cu copii, dar am avut ovule înghițite de către mame, medicamente de nas puse în ochi și invers, situații aparent halucinante, dar ca părinte se pot întâmpla.
Medicamentele de tip OTC se dau în funcție de kilogramele pacientului. Întotdeauna la copii contează kilogramele, mai puțin vârsta. Iar ceea ce vedeți pe toate prospectele de obicei ține cont de vârstă. În general suntem singurii medici care învață toate dozele pe kg corp. Trebuie să știm câte kilograme are copilul și să îi spunem doctorului. Nu dăm mai puțin. Am bunici mai degrabă care au văzut că a plâns copilul, a considerat că îl doare ceva și i-au dat copilului 2 ml de ceva; dacă sunt prea puțini sunt ineficienți. Deci ori dăm cât trebuie, ori nu mai dăm deloc. Deci dăm corect. Să informăm întotdeauna medicul despre alergiile cunoscute ale copilului. Este datoria noastră să întrebăm ca medici, dar nu întrebăm întotdeauna așa că este bine să spuneți. Ghidul din SUA prevede că sub 6 ani niciun medicament de răceală nu se administrează fără recomandarea medicului; ei nu dau nici acetamiofen sau ibuprofen. Atenție la finalizarea unui tratament. Încă mai sunt mame care consideră că trebuie să întrerupă antibioticul după 3 zile pentru că copilul nu mai are niciun simptom. Ducem tratamentul până la sfârșit. Niciodată nu se dă aspirină copiilor, poate apărea sindromul Reye. Atenție la combinațiile de medicamente; sunt acelea pentru răceală și gripă, unele conțin aspirină așa că trebuie să citiți. Aspirina este acid acetilsalicilic, citiți tot ce conțin.

analize, medicamente, vaccinuri si vizitele la medic
Întotdeauna verificați termenul de valabilitate. Pe lângă fluticazonă multă lume folosește salbutamol sau Ventolin, care nu se mai păstrează după ce l-ai deschis. Citiți aceste lucruri. Medicii învață cum să le administrăm. Prospectele le învățăm odată cu dumneavoastră, le citim și noi, le învățăm prin experiență, dar nu ni se predau la școală. Trebuie cu toții să citim prospectele.
Niciodată nu administrăm medicamente copilului pentru că i-a făcut bine vecinului. Niciodată medicamente prescrise pentru adulți. Citiți instrucțiunile întotdeauna. Folosiți măsurile recomandate, lingurița din cutie nu cea din sertarul de la bucătărie, sunt măsuri diferite. Nu mințiți copilul cu privire la medicamente spunând că sunt bomboane pentru că vă puteți trezi că vor vrea să le ia singuri. Dacă varsă medicamentul nu este bine întotdeauna să repetați doza, eventual vă mai sfătuiți cu un medic cu privire la acest aspect. Nu se mai păstrează medicamentele în baie pentru că acolo este umezeală. Fiecare medicament se păstrează altfel; sunt medicamente care trebuie păstrate la frigider sau la întuneric. Citiți prospectul. Loc sigur este mai important decât locul perfect; înseamnă sus, în dulap, încuiate, să nu ajungă copilul la ele. Citiți cum pot fi aruncate. Nu sunt educați nici cu privire la acest aspect. Mulți dintre noi aruncă la gunoi; unele farmacii le strâng și le colectează.

Trebuie să avem în casă termometru pentru măsurarea temperaturii intrarectale, iar cel de frunte este asbolut orientativ. Trebuie să avem antitermice, antialergice la un moment dat, un supozitor cu glicerină pentru constipație, o cremă împotriva insectelor, pentru eritemul de scutec, un antidiareic, sărurile de rehidratare, ser fiziologic, comprese sterile, rivanol, betadină, plasturi și pentru vară creme de protecție solară cu factor 50. Ar mai putea fi adăugate pentru trusa de vacanță în funcție de patologia specifică a fiecărui copil (eventual aparat de aerosoli).

Vaccinurile continuă să rămână la noi în țară un subiect controversat. Sunt atâtea grupuri pro și contra vaccinării. Despre acest subiect nu pot să spun decât că fără vaccinare n-am fi ajuns unde suntem. Sunt probleme sociale pentru că încă vin mămici care refuză vaccinarea. Inclusiv refuză administrarea vitaminei K în maternitate care previne boala hemoragică a nou-născutului, o boală care poate duce la deces. Noțiunea de obligatorii și opționale stă la Parlament. Oamenii trebuie să devină conștienți de importanța vaccinării. Pentru că de tetanos încă se moare dacă l-ai contactat. Și de poliomielită. Nu este niciodată de neglijat. De multe ori în cabinet m-am lovit de părinți cu idei fixe, dar trebuie să recunosc că am recuperat vaccinarea la foarte mulți pacienți în ultima vreme și sunt destul de mulțumită de această situație. Rolul medicului de familie și al pediatrului sunt esențiale în informare. Trebuie să spargem barierele și niște idei aruncate pe internet pur și simplu, fără dovezi. Întrebări de genul care este mai bun, cel de la stat sau cel cumpărat. Pentru a face un vaccin sunt necesare studii enorme, nu există unul mai bun sau unul mai puțin bun, toate sunt bune, este doar o chestiune de preț. Se face baie după vaccin, se iese afară, nu se dă nimic preventiv, supozitoarele cu antitermice nu se înjumătățesc (nu știm în care parte a supozitorului este substanța activă). Schema națională de vaccinare din acest moment cuprinde prima vaccinare la naștere cu hepatita B. 11 luni din august 2017 avem și vaccinul antipneumococic și cel hexavalent. În epidemie la 9 luni și la 12 luni facem rubeolă, oreion, rujeolă, la 5 ani se face rapel. La 6 ani se face tetravalentul, deci un rapel la cel hexavalent, cele 4 tulpini, DTP și poliomielita se refac. Atenție la vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, se face deocamdată la fetițe între 11-14 ani. De curând s-a lansat vaccinul cu 9 valențe, iar la 14 ani încă un rapel pentru cel bivalent. Vaccinurile opționale din acest moment au legătură cu motive financiare, nu din cauză că nu sunt necesare. Există 2 vaccinuri rotavirale pe piață, unul care se face în 2 doze și altul în 3 doze, până în 6 luni și, de asemenea, vaccinul antivaricelă, care se poate face după vârsta de 9 luni. Mai sunt și vaccinul împotriva hepatitei A.

 

Articolul urmator
Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

    Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului. In continuare vei afla ce analize...

    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

    Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

    Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

    Indiferent de vârsta pe care o are un copil, fie că este în clasele primare, fie că este deja la gimnaziu sau la liceu, îndrumările venite din partea unei mame în...

    © 2024 Qbebe