Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

Andreea Bitar

De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de societatea în care trăiește. Cu toate acestea, de la decizia de a începe să reciclezi corect până la a-ți crea un sistem eficient și sustenabil de reciclare, există o serie de pași de parcurs, pe care îi vei găsi detaliați în cele ce urmează. 

De ce este important să reciclezi?

 Atunci când reușim să reutilizăm sau să dăm o viață nouă unui obiect vechi, contribuim la prezervarea mediului în mai multe moduri. Materialele și resursele naturale nu se pierd, iar energia este conservată în procesul de manufactură, ceea ce înseamnă că se risipesc mai puține resurse la gropile de gunoi. Potrivit experților, gropile de gunoi din România reprezintă un real pericol, pentru că sunt încărcate până la refuz, ceea ce le transformă într-una dintre cele mai presante probleme de mediu cu care ne confruntăm la ora actuală. 

În plus, prin diminuarea risipei, contribuim la conservarea habitatului natural al mai multor specii de animale sălbatice și, astfel, la prevenirea dispariției acestora. Printr-un sistem corect de reciclare se poate reduce necesitatea de exploatare minieră și forestieră, precum și de rafinare și prelucrare a materiilor prime, ceea ce contribuie la protejarea solului, a pădurilor, a aerului și a apei. Prin urmare, asigurăm un mediu sănătos animalelor care populează spațiile naturale ale României și susținem integritatea ecosistemului din care facem parte cu toții.    

Un alt aspect pe care ar trebui să îl iei în considerare este faptul că, prin reciclare corectă, ajutăm la crearea și salvarea locurilor de muncă pentru persoanele care au nevoie cel mai mult. Așadar, gândește-te la procesul de reciclare ca la un proces local care are un impact global.

Reguli de colectare a gunoiului menajer

Înainte de a începe să reciclezi, trebuie să înțelegi regulile de bază ale colectării gunoiului menajer. Așadar, există deșeuri reziduale/amestecate, cunoscute și drept fracția umedă. Acestea reprezintă totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla și se depozitează în recipientele gri sau cele inscripționate adecvat de către autorități pentru precolectare. În această categorie se încadrează resturi de mâncare, absorbante, scutece, țigări sau mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje ude/murdare, reziduuri organice, cum ar fi excrementele animalelor de casă sau alte resturi vegetale.

A doua categorie de deșeuri o reprezintă fracția uscată, adică deșeurile reciclabile. Aici intră orice recipient sau obiect care poate fi golit și/sau curățat și dat spre reciclare. În această categorie intră hârtia și cartonul (maculatură, cutii și ambalaje diverse), plasticul (recipientele tip PET, foliile, pungile și ambalajele din plastic, flacoanele cosmetice și de menaj), și metalul (doze și conserve curățate de conținut, foliile de metal, recipiente diverse, golite de conținut).

Mai jos, ai o listă de materiale și obiecte care nu pot fi introduse pentru reciclare în containerele publice destinate colectării selective: 

  • încălțăminte și deșeuri textile;
  • echipamente electrice și/sau electronice;
  • baterii sau acumulatori;
  • pietriș, moloz sau alte reziduuri de construcție;
  • piese auto sau anvelope;
  • mobilier, covoare, saltele.

Cum reciclezi corect?

Principalul obstacol atunci când vine vorba despre reciclare stă în procesul de reciclare în sine, adică să înțelegi ce anume poți recicla și unde poți duce resursele destinate reciclatului. La noi în țară, reciclatul selectiv se face prin amplasarea materialelor reciclabile în containerele colorate alocate pe spații rezidențiale. Așadar, primul pas este să ieși din casă și să identifici cele mai apropiate containere pentru colectare selectivă de lângă domiciliul tău.

Al doilea pas este să îți amenajezi în casă coșuri de colectare selectivă, așa încât să îți fie cât mai la îndemână să reciclezi. Nu în ultimul rând, este important să îți înveți toți membrii familiei să recicleze împreună cu tine.

În al treilea rând, este important să rămâi consecventă. Uneori, e dificil să gestionezi mai multe containere, mai ales dacă ai o bucătărie mică sau aglomerată, dar nu uita că mereu există soluții. De exemplu, îți poți amenaja un spațiu în balcon în care să depozitezi coșurile pentru hârtie, plastic și metal, iar în bucătărie să ții numai coșul pentru deșeuri organice nereciclabile. 

De asemenea, nu uita că multe supermarketuri și magazine diverse dețin programe dedicate de reciclare a unor resurse care nu pot fi în mod normal reciclate în containerele publice, cum ar fi electronice, haine sau mobilier.

Nu în ultimul rând, iată câteva sfaturi în plus pentru un reciclat corect și eficient:

  • Asigură-te că recipientele sunt golite și curate. Un singur produs murdar poate contamina un calup întreg de resurse și poate determina ca toate materialele conținute să ajungă direct la groapa de gunoi.
  • Înainte de arunca cutiile de carton, este o idee bună să le desfaci și să le împăturești, pentru a face spațiu în container pentru mai multe resurse reciclabile.
  • Asigură-ți o metodă ușoară pentru a recicla și la birou, dacă lucrezi într-un birou fizic, și încurajează-ți copiii să recicleze la școală.
  • Atunci când mergi la cumpărături, orientează-te spre produse realizate din materiale reciclabile.
    Încearcă să găsești alternative la produsele ambalate în plastic sau la cele realizate din plastic. Plasticul este una dintre resursele cele mai scumpe atunci când vine vorba de reciclat.
  • De asemenea, este recomandat să cumperi, pe cât este posibil, produse realizate local, pentru a încuraja micii antreprenori, dar și pentru a te bucura de produse de calitate obținute din materiale și surse sustenabile.

Surse foto: Sursa foto: istockphoto.com.

Articolul urmator
Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?
Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia
    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia

    Pregătirea deserturilor poate fi o adevărată formă de artă în bucătărie, iar o prăjitură cu mascarpone și ciocolată reprezintă o alegere perfectă pentru a răsfăța toți...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

    Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

    O mămică a făcut bagajele pentru toată familia, dar a uitat să-și ia haine și pentru ea: „Sper ca ei să aprecieze tot ce fac”
    O mămică a făcut bagajele pentru toată familia, dar a uitat să-și ia haine și pentru ea: „Sper ca ei să aprecieze tot ce fac”

    Ești și tu acea mamă care, mai întâi, face totul pentru familia ei, iar apoi se ocupă și de ea însăși? Dacă da, probabil că vei rezona cu povestea acestei mămici....

    © 2024 Qbebe