Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Școala Părinților Responsabili: Sport, imunitate și mișcare

Vei afla aici informații importante despre sport, imunitate și mișcare, prezentate de doamna Marina Apostol,  product manager Laropharm. Ora de fizică a reprezentat cel de-al șaselea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna Marina Apostol, product manager Laropharm ne-a prezentat următoarele informații despre sport, imunitate și mișcare în cel de-al șaselea eveniment Qbebe de la Școala Părinților Responsabili, Ora de Fizica:

Laropharm este o companie de producție și distribuție de medicamente, suplimente și cosmetice, cu experiență de peste 15 ani pe piața din România. Astăzi vreau să discutăm despre importanța sportului și a activităților fizice la copii. Cu toții știm că sportul este foarte bun, este important, ne ajută, trebuie să-l practicăm, după cum ne îndrumă peste tot lumea, inclusiv prin mesaje televizate, care spun ceva de genul: pentru o viață sănătoasă să faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Spun de aceste mesaje pentru că nepoțica mea cea mică, atunci când a auzit mesajul și l-a văzut la televizor, prin mișcare a înțeles să alergăm prin casă 30 de minute, spre exasperarea vecinilor. Deci este clar că cei mici au o altă percepție, o altă înțelegere și ține de noi să îi îndrumăm. 

În ultima perioadă s-au efectuat din ce în ce mai multe studii cu focus pe atenția, legătura dintre sport și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Și s-a descoperit că joacă un rol foarte important în sănătate, în imunitate, dar și în dezvoltarea emoțională și psihologică. Un studiu recent efectuat în Germania la care au participat copii între 3 și 14 ani care mi s-a părut foarte interesant și relevat s-a focusat pe conexiunea dintre activitatea fizică regulată, ceea ce nu însemna mai mult de o ședință de activitate fizică moderată pe zi și funcțiile cognitive ale copiilor. Și au descoperit că acei copii care erau activi se descurcau mai bine în activitățile de laborator propuse în cadrul studiului, dar aveau și performanțe școlare mult mai bune și au reușit să demonstreze o influență asupra zonelor din creier responsabile pentru gândirea complexă.

scoala parintilor responsabili
În majoritatea țărilor europene să știți că sportul este principala activitate extrașcolară în care sunt implicați copiii, procentul fiind undeva la 55%. În România, din păcate, singurul calcul, și acela estimativ, pe care am reușit să îl găsesc în documentarea mea pe această temă, este că există undeva la 12 500 de elevi legitimați într-un club sportiv. Asta raportat la un număr de vreo 3,2 milioane de elevi la nivel de țară. Deci este un număr foarte, foarte mic. Unde s-a efectuat studiul acesta în Germania, procentul era în jur de 70% la nivel de țară, ca să vă faceți o idee, fiind vorba de elevi înscriși în cluburi unde se practicau tot felul de activități fizice.

Așadar, pe lângâ performanțele școlare, sportul îi ajută și în dezvoltarea emoțională. Prin simplul fapt că sunt înconjurați de copii de vârsta lor, care au aceleași interese, îi ajută să dezvolte mult mai repede și mai ușor relații interpersonale. Dacă sunt sporturi de echipă, vor învăța cum să colaboreze. Ce înseamnă spiritul de echipă. Sau dacă, pe de altă parte, există concurență, competiție. Chiar dacă nu la un nivel profesional, în cazul unei victorii vor căpăta mai multă încredere în sine, mai multă stimă față de propria persoană. Iar în cazul unui impas vor învăța cum să se confrunte cu o astfel de situație pe viitor. Dar, zic eu, cel mai important lucru pe care îl învață din sport este fair-play-ul. Este un lucru foarte, foarte important. Iar dacă sunt înscriși la un club sportiv, toate aceste activități se vor desfășura într-un mediu sigur, controlat și sub atenta supraveghere a unor adulți care sunt pregătiți să facă față oricăror situații. Deprinderile însușite încă de la o vârstă fragedă pot să influențeze comportamentul și vor fi cele pe care se vor consolida trăsăturile caracteristice în viața lor de adult. 

Și, nu în cele din urmă, vreau să vorbim și despre imunitate. Iarăși, există o multitudine de studii care arată că practicarea de activități fizice în mod regulat, dar și moderat, asta este foarte important, crește rezistența organismului, a sistemului imunitar, împotriva infecțiilor. De exemplu, cum sunt cele mai comune infecții, la nivelul sistemului respirator: gripa, răceala, sinuzita, amigdalita. Cheia este păstrarea unui echilibru, dozarea efortului. Pentru că astfel putem preveni apariția extenuării, a febrei musculare și sună foarte bine această frază cu dozarea efortului, dar când ai un copil cu foarte multă energie, dornic să se afirme, se mai întâmplă să se și suprasolicite. 

În cazul acesta, eu vin la dumneavoastră cu o recomandare. Este vorba despre Larogrip Frecție baby, este o loțiune pentru corp, cu efect revigorant asupra organismului. Este extrem de utilă în relaxarea musculară, cum ziceam, dacă este cazul de febră musculară, dar și în instanțele de răceală sau gripă. Are în compoziție o multitudine de uleiuri esențiale, cum ar fi ulei esențial de lămâie, ulei esențial de lavandă, care este foarte bun pentru reducerea stării de agitație, ulei esențial de mușețel. Este foarte bun pentru calmare, este recomandat și copiilor cu piele sensibilă, ulei esențial de arbore de ceai și ulei esențial de portocală amară. Arma secretă a acestei loțiuni este acidul acetic sau, denumirea sa populară, oțetul, utilizat în mod tradițional în reducerea febrei. Eu încă îmi aduc aminte de șosetuțele cu oțet, pe care mi le punea mama când făceam febră, foarte neplăcute, dar foarte eficiente. Și ne-am bazat și noi pe acest ingredient în compoziția Larogrip Frecție baby. 

Un mare avantaj al acestui produs constă în modul de utilizare, mai precis că poate fi folosit încă din primele zile de viață ale copilului, ceea ce este foarte important și nu cred că multe produse beneficiază de acest avantaj. Din primele zile până la 3 ani se poate dilua. Circa 5 ml, care înseamnă o linguriță sau o lingură, într-un litru de apă călduță și se pot face fricțiuni pe mâini, pe spate, pe corp sau se pot face comprese. Iar pentru copiii mai mari de 3 ani se poate folosi produsul nediluat, ca atare. Gama Larogrip conține o multitudine de alte produse sub alte forme farmaceutice, unguente, siropuri, comprimate. Este o gamă care vine în sprijinul întregii familii.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Aștepți un copil? Școala Părinților Responsabili vine cu seminarii gratuite în Timișoara și Oradea
  Aștepți un copil? Școala Părinților Responsabili vine cu seminarii gratuite în Timișoara și Oradea

  Naşte Natural (www.nastenatural.ro) este o campanie socială care încurajează viitorii părinți să se informeze corect și responsabil despre sarcină, naștere, alăptare și...

  Cum să depășim stările de anxietate din această perioadă nesigură? Descoperă ajutorul părinților responsabili
  Cum să depășim stările de anxietate din această perioadă nesigură? Descoperă ajutorul părinților responsabili

  Stresul a devenit noul membru al familiei, care te însotește în orice activitate. Ești stresată din cauza situației de la locul de muncă, ești stresată din cauza pandemiei...

  7 semne surprinzatoare ca ai imunitate scazuta. 10 obiceiuri la care sa renunti
  7 semne surprinzatoare ca ai imunitate scazuta. 10 obiceiuri la care sa renunti

  Imunitate scazuta. Un sistem imunitar bun e capabil sa lupte cu numeroase infectii si atacuri asupra organismului, insa stilul de viata modern duce deseori la slabirea imunitatii si de cele...

  Trusa medicală a părinților responsabili: sfaturi de la medic
  Trusa medicală a părinților responsabili: sfaturi de la medic

  Trusa medicală a părinților responsabili trebuie să conțină medicamente pentru scăderea febrei, pentru tratamentul diareei, precum și pansamente și soluție cu dezinfectant. Dacă...

  Competitivitatea părinților și pretențiile de la școală îți îmbolnăvesc copilul de gastrită
  Competitivitatea părinților și pretențiile de la școală îți îmbolnăvesc copilul de gastrită

  În ultimul deceniu, tendința părinților și a cadrelor didactice de a stimula competitivitatea, dar și presiunea exercitată de necesitatea de a obține performanțe tot mai mari...

  Cum îți convingi copilul să fie activ și să facă mai multă mișcare
  Cum îți convingi copilul să fie activ și să facă mai multă mișcare

  În era digitală, copiii au la dispoziție mult mai multe opțiuni ca să se distreze, să se joace și să-și umple timpul liber. Totuși, timpul petrecut în fața...

  © 2019 Qbebe