Dr. Oana Sinișteanu: un copil obosit este un copil deprimat din punct de vedere imunitar

Vei afla aici informații interesante despre cum creștem imunitatea copiilor, un ghid pe vârste, prezentata de Dr. Oana Sinișteanu, medic familie/copii la Ora de Imunitate, primul seminar al Școlii Părinților Responsabili din anul 2019 organizat de Qbebe.

Dr. Oana Sinișteanu, medic familie-copii în cadrul Clinicii Intermedicas, a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili: 

Vă voi oferi câteva informații despre imunitate și pe grupe de vârstă. Imunitatea reprezintă capacitatea copiilor de a-și păstra sănătatea și vigurozitatea. După anumite criterii, ea se împarte în imunitate naturală determinată de barierele fizice ale organismului, chimice, dar și celulare și cea dobândită în urma vaccinărilor sau a îmbolnăvirilor. 

Sistemul imunitar este ansamblul de organe și interacțiuni care conlucrează pentru a proteja organismul împotriva îmbolnăvirilor prin imunoglobuline, prin anticorpi. Anticorpii reprezintă soldații care ne apără de îmbolnăviri. Sunt mai multe categorii de anticorpi, de imunoglobuline: cele de tip A, care sunt cele mai sofisticate din organism, care încep să se sintetizeze și ating un nivel optim în jurul vârstei de adolescență. Imunoglobulinele de tip E, care sunt legate de alergii, imunoglobulinele de tip M, IgM, primul anticorp pe care organismul îl secretă în condițiile înc are se întâlnește cu agentul patogen (virus sau bacterie). Nou-născuții încep să sintetizeze acest tip de anticorp, dar nivelul optim este atins abia în jurul vârstei de 4-5 ani. Abia la această vârstă copiii încep să răcească mai puțin, să se îmbolnăvească mai rar.

Imunoglobulina de tip G, IgG, neutralizează toxinele bacteriene, se transmite prin bariera placentară de la mamă la făt și protejează nou-născutul în primele luni de viață. Copiii încep să sintetizeze proprii anticorpi de tip IgG, dar care ating nivel optim în jurul vârstei de 4-6 ani. Mai sunt și imunoglobulinele D în cantitate mult mai mică. 

Se fac anumite teste pentru a se evalua imunitatea copilului și acestea sunt imunograma - dozăm toți acești anticorpi din sânge și hemoleucograma care ne arată numărul de leucocite și formula leucocitară, celulele care ajută la sintetizarea anticorpilor. 

Sistemul imunitar este imatur și continuă să se dezvolte până în jurul vârstei de 11-12 ani

Nou-născuții sunt protejați de anticorpii de la mamă în primele luni de viață, care le oferă astfel o imunitate pasivă temporară. Există ulterior o perioadă critică, între 3 și 6 luni în care nivelul de anticorpi de la mamă scade până când începe copilul să își sintetizeze proprii anticorpi. Există această fereastră în care el riscă să se îmbolnăvească. Anticorpii de tip IgG de la mamă dipar după 6-8 luni, producția proprie începe, dar nivelul optim se atinge în jurul vârstei de 4-6 ani. Nou-născuții încep să sintetizeze anticorpii IgM, nivel optim tot la 4-5 ani se atinge. Iar nivelul de IgA ajunge la nivel de adult în adolescență. 

Sistemul imunitar al celor mici trebuie să învețe să se lupte cu agenții patogeni cu care vine în contact, ca să-și dezvolte proprii anticorpi. Este acest cerc vicios, neplăcut pentru părinți: ca să-și dezvolte și să-și întărească sistemul imunitar copilul trebuie să se îmbolnăvească, trebuie să vină în contact cu agentul patogen, să își formeze proprii anticorpi. Astfel încât copilul trebuie lăsat să exploreze mediul înconjurător, să își formeze proprii anticorpi ca să devină mult mai puternic. Acest lucru se face fără protecție exagerată, dar și fără ignoranță totală. Nu îi punem 10 căciuli, dar nici nu ne uităm pasiv cum mănâncă noroi de pe marginea drumului.

 

Numărul mediu pe an de răceli la copiii preșcolari este în jur de 10

Acest număr este mai mic sau mai mare în funcție de copil și de factorii din jur. Cei cu teren alergic se îmbolnăvesc mai des, cei care au boli cronice diverse de asemenea și pot face forme mai severe de boală, Cei care intră în colectivitate înaintea vârstei de 3 ani, pentru că au un sistem imunitar imatur sau acolo unde nu sunt respectate normele igieno-dietetice de alimentație, igienă personală, a corpului, a somnului, a lcuinței, a spațiului de joacă sau a grădiniței. 

Pentru susținerea sistemului imunitar, cel mai frumos dar pe care îl poate face mama copilului este să îl alăpteze. Colostrul se mai numește și aurul lichid deoarece conține milioane de celule importante în dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Apoi, laptele matern, alăptarea exclusivă până în jurul vârstei de 6 luni - laptele matern conține anticorpi, dar și enzime, grăsimi, proteine, care susțin și întăresc sistemul imunitar. Apoi vaccinarea pe grupe de vârstă, conform schemei naționale de vaccinare și, acolo unde este posibil, și cu vaccinurile opționale existente. 

Igiena corespunzătoare a mâinilor și corpului, păstrarea barierelor fizice și chimice de care am vorbit în deplină formă, alimentația. Alimentația copilului trebuie să cuprindă toate grupele alimentare: fructe, legume, carne, lactate, ouă, zahăr în cantitate redusă (deprimă imunitatea), acizi omega (uleiul de pește, util în formarea anticorpilor), vitamina C, zinc, echinacea, importante în apărarea organismului, pre și probioticele care formează flora intestinală, cu un rol extrem de important în sistemul imunitar. 

Un copil obosit este un copil deprimat din punct de vedere imunitar. Un copil de 3-12 ani trebuie să doarmă în jur de 10-12 ore pe zi

Nu în ultimul rând, contează lipsa stresului, liniștea în cămin, înțelegerea copilului și înțelegerea dintre părinți. Toți acești factori conlucrează și ajută la un sistem imunitar matur la copil. De asemenea, pentru un copil cu imunitate bună nu trebuie să uităm nici de imunitatea părinților. Un părinte care răcește și se îmbolnăvește mai des poate aduce acasă agenți patogeni care să deprime imunitatea copilui și să îl facă și pe acesta să se îmbolnăvească.
Voi încheia cu un titlu care mi s-a părut relevant și frumos pentru prezentare, este mai ușor să îngrijești un copil fericit.

Sponsori:

logo Braun logo nestle baby logo nivea baby
logo vitoral D  
 

Poți vizualiza tot seminarul Ora de Imunitate aici:

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Oana Lis nu renunță la visul ei de a deveni mamă. A decis să adopte un copil
  Oana Lis nu renunță la visul ei de a deveni mamă. A decis să adopte un copil

  La cei 41 de ani ai săi, Oana Lis este mai hotărâtă că oricând să devină mamă și a făcut deja primele demersuri în acest sens. Urmează să adopte un copil, după...

  Fetița care a devenit mamă la 12 ani. „Travaliul a durat 10 ore și a fost foarte greu din punct de vedere emoțional"
  Fetița care a devenit mamă la 12 ani. „Travaliul a durat 10 ore și a fost foarte greu din punct de vedere emoțional"

  O fată în vârstă de 12 ani șochează cadrele medicale când ajunge la spital însărcinată, pe punctul de a naște. Conform declarațiilor, se pare că tatăl...

  Oana Roman o dă în judecată pe Oana Zăvoranu: "Mi-a denigrat copilul pe reţele de socializare"
  Oana Roman o dă în judecată pe Oana Zăvoranu: "Mi-a denigrat copilul pe reţele de socializare"

  Două dintre cele mai cunoscute vedete de la noi sunt în conflict de mai mult timp. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi la ce concluzie a ajuns Oana Roman după reacţiile...

  Prezentatoarea Oana Andoni este din nou însărcinată. Primele declarații ale mămicii
  Prezentatoarea Oana Andoni este din nou însărcinată. Primele declarații ale mămicii

  Prezentatoarea de la Știrile PRO TV anunță în mod oficial că se pregătește să devină mămică pentru cea de-a doua oară. Iată declarațiile sale:

  9 probleme pe care le poate avea un copil mereu obosit
  9 probleme pe care le poate avea un copil mereu obosit

  Oboseala ocazională de care se plânge un copil nu este un motiv de îngrijorare, dar dacă aceasta se manifestă în mod constant şi devine tot mai intensă, este cazul să...

  Este însărcinată cu al cincilea a copil! Prezentatoarea ProTV este extaziată: ”Este cel mai dorit copil”
  Este însărcinată cu al cincilea a copil! Prezentatoarea ProTV este extaziată: ”Este cel mai dorit copil”

  Încă o graviduță în showbiz-ul românesc! Adriana Stere, corespondentul Știrilor Pro TV, a anunțat că este însărcinată cu al cincilea copil iar metoda prin...

  Oana Roman panicată! A ajuns cu fetița la medic din cauza unor simptome suspecte
  Oana Roman panicată! A ajuns cu fetița la medic din cauza unor simptome suspecte

  Oana Roman a trecut prin momente groaznice recent, când a fost nevoită să meargă cu fetița ei, Isa (6 ani), la spital, din cauza unor simptome suspecte. Ea a povestit, într-o...

  Ajută-ne să donăm ochelari de vedere pentru copii. Spune-ne dacă știi un copil care are nevoie de ajutorul nostru
  Ajută-ne să donăm ochelari de vedere pentru copii. Spune-ne dacă știi un copil care are nevoie de ajutorul nostru

  Cu ajutorul tău și alături de Videt dorim să oferim trei perechi de ochelari de vedere și consultații oftalmologice unei asociații pentru copii sau unor cazuri particulare propuse de...

  © 2022 Qbebe