Contributors

De ce să îți lași copilul să nu facă nimic în vacanța de vară

Vacanța de vară este bucuria cea mai mare a oricărui școlar. Fie că este vorba de timp petrecut la bunici, prin tabere sau pur și simplu de lenevit întreaga zi, temele și activitățile de natură educativ-culturală nu-și găsesc locul. Și de-aici și până la a-ți lăsa copilul să nu facă nimic în vacanța de vară nu este decât un pas.

Nu sunt încântată de ideea de lene. Absolut deloc. Îmi displace maxim să îmi văd copilul cum stă degeaba, cum taie frunză la câini, cum freacă menta. Oricum i-ați zice. Implică o activitate statică, total contraproductivă. Și, desigur, nocivă. Iar de plictiseală nu mai zic. Mi se pare o trăsătură a unui om incapabil. Să găsească o metodă de a-și petrece timpul. Căci, Slavă Domnului, sunt fără număr!

Personal, am fost dintotdeauna genul de om studios, mi-a plăcut și în continuare îmi place să învăț tot felul de lucruri, din domenii variate. Iar când îmi privesc odrasla, sânge din sângele meu și carne din carnea mea, complet dezinteresată de tot ce o înconjoară (cu câteva mici excepții), mi se zbârlește părul pe mine. Pe lângă faptul că nu este încântat de nicio activitate menită să îi ofere informații și cunoștințe prețioase, nu îl atrage mare lucru în viață, dar în același timp se plânge că se plictisește. Am învățat, din fericire, să înghit în sec și (încerc să) accept că ăsta micu' este fabricat din alt aluat decât mine.

Din punctul meu de vedere, vacanța de vară pare un supliciu greu de explicat. Nu mai puțin de 3 luni, aproximativ 90 de zile, copilul va sta nefăcând nimic. Fără să învețe, fără să citească, fără să facă nimic care să-i asigure un viitor prosper și încununat de succes. Glumesc, desigur, m-aș mulțumi să nu uite să citească și eventual tabla înmulțirii și a împărțirii. Că în rest, Dumnezeu cu mila.

de ce sa iti lasi copilul sa nu faca nimic in vacanta

Iată ce spun cercetătorii, desigur britanici, despre încurajarea unei perioade de plictiseală la copii

Vacanțele de vară abundă în activități și tabere pentru gusturile oricui, reușind să umple timpul liber al copilului și asigurând îngrijirea acestuia ca în perioada în care merge la școală. Experții în dezvoltarea copilului alături de psihologi sugerează că o aglomerare a programului copiilor în timpul verii nu este doar inutilă, ci îi poate împiedica să descopere ceea ce îi interesează cu adevărat. 

Psihologul expert în copii Lyn Fry din Londra a declarat următoarele: "Rolul tău ca părinte este să pregătești copiii să își găsească locul în societate. Viața de adult presupune să fii ocupat și să îți umpli timpul liber într-un mod care te va face fericit. Dacă părinții își petrec tot timpul umplând timpul liber al copilului, în acest caz copilul nu va învăța niciodată cum să facă acest lucru pentru el însuși".

Doctor Teresa Bolton, în vizită la Universitatea din East Anglia, subliniind conexiunea dintre plictiseală și imaginație, a declarat pentru BBC că plictiseala este esențială pentru dezvoltarea stimulilor interni, care permite apoi adevărata creativitate. Și deși capacitatea noastră pentru plictiseală este posibil să se fi diminuat odată cu atracțiile internetului, experții au discutat importanța de a nu face nimic timp de mai multe decenii.

de ce sa iti lasi copilul sa nu faca nimic in vacanta

În anul 1993, psihoanalistul Adam Phillips a scris că "abilitatea de a deveni plictisit poate fi o realizare în dezvoltare pentru copil". Plictiseala este o șansă să contempleze viața, în loc să se grăbească prin ea, susține același expert în cartea sa Despre Sărut, Gâdilat și Plictisit: Eseuri Psihanalitice despre Viața Neexaminată. "Este una dintre cele mai apăsătoare solicitări ale adulților că un copil ar trebui să fie interesat, în loc să își facă timp să descopere ce anume îl interesează. Plictiseala este integrantă în procesul de a-și găsi timp pentru sine", a completat Adam Phillips.

Psihologul expert în copii Lyn Fry sugerează ca la începutul verii părinții să stea alături de copii - cel puțin cu cei de vârsta minimă de 4 ani - și să conceapă împreună o listă cu tot ceea ce consideră că le-ar putea plăcea să facă copiilor în vacanța lor. Acestea pot fi activități simple, precum jocul de cărți, cititul de cărți sau plimbatul cu bicicleta, dar pot fi și idei mai elaborate precum să gătească o cină complicată, să pregătească o piesă de teatru sau să învețe arta fotografică. Apoi, dacă copilul tău vine la tine în vacanța de vară acuzând că se plictisește, îi poți recomanda să arunce un ochi pe listă.

Răspunderea revine astfel asupra sa, care trebuie să decidă ce își dorește să facă. Deși sunt șanse mari ca la început să fie descurajat o perioadă și să se plictisească, este important să realizezi că acesta nu este un timp pierdut. Lyn Fry consideră că nu este nicio problemă să te plictisești și nu este defel păcat. "Copiii trebuie să învețe cum să se plictisească pentru a se putea motiva să rezolve lucruri. Plictiseala este o modalitate de a face copiii să devină de sine stătători." Aceeași teorie a fost expusă în anul 1930 de către filosoful Bertrand Russell, care a dedicat un capitol din cartea sa Cucerirea Fericirii valorii potențiale a plictiselii. Imaginația și capacitatea de a face față plictiselii trebuie învățată încă din copilărie "Un copil se dezvoltă cel mai bine atunci când, asemenea unei plante tinere, este lăsat netulburat în același sol. Prea multe călătorii, prea mare varietate de impresii nu sunt bune pentru tânăr și îl determină să crească pentru a deveni incapabil să îndure o monotonie prolifică."

Ținând cont de aceste dovezi incontestabile, este mai mult decât clar faptul că puțină plictiseală nu dăunează grav sănătății. Este necesar însă un oarecare echilibru pentru care printr-o simplă listă putem să contribui semnificativ. Atâta timp cât copilul face ce-i place, dar mai ales descoperă ce anume îi face plăcere, totul este bine.
Dacă cercetătorii britanici insistă, zic să încerc și eu anul acesta să fac o concesie. De dragul copilului și pentru bunăstarea dezvoltării lui să îl las să nu facă nimic. Măcar o lună. Mai mult nu promit.

Surse: https://qz.com; www.mrviralboss.com; www.drrandimackintosh.com

Vacanta de Pasti 2019. Cand incepe si cand se termina vacanta de primavara 2019

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale
  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale

  Mersul desculț este unul dintre demersurile ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este benefic pentru...

  Veste grozavă pentru copii: se prelungește vacanta de vara
  Veste grozavă pentru copii: se prelungește vacanta de vara

  Se pare că vacanța de vară urmează să fie prelungită. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, prelungirea vacanței de vară cu încă...

  5 motive să îți trimiți copilul la școala de vară
  5 motive să îți trimiți copilul la școala de vară

  Una dintre cele mai utile modalități de relaxare a copilului este reprezentată de înscrierea sa la școală de vară, devenită tot mai populară și în România...

  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea
  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea

  Studiile derulate de-a lungul timpului au demonstrat că este bine să ne lăsăm copiii să ne ajute când ei își doresc.

  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore
  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore

  Să-ți lași copilul singur acasă, chiar și pentru puțin timp, face parte dintre cele mai dificile decizii pe care un părinte trebuie să le ia. Întrucât sunt foarte multe...

  Vacanța de vară s-a micșorat! Ce trebuie să știe elevii și părinții
  Vacanța de vară s-a micșorat! Ce trebuie să știe elevii și părinții

  Vacanța de vară a elevilor s-a redus, anul școlar 2019-2020 începând în data de 9 septembrie 2019.

  Bianca Dragușanu atacă mamele care suferă de depresie post-natală:
  Bianca Dragușanu atacă mamele care suferă de depresie post-natală: "E un pretext să nu facă nimic"

  Bianca Drăgușanu atinge un subiect cu adevărat sensibil, dezbătut de mămici - depresia postnatală. Conform declarațiilor Biancăi, aceasta consideră că depresiile postnatale nu...

  © 2021 Qbebe