Fiecare zi este o aventură. Cum îți poți încuraja prichindelul să petreacă timp în aer liber

Fiecare zi este o aventură. Cum îți poți încuraja prichindelul să petreacă timp în aer liber

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când un copil petrece zilnic timp și în aer liber, are parte de beneficii extraordinare, cum ar fi îmbunătățirea coordonării și a echilibrului, dobândirea orientării în spațiu, curajul de a-și asuma riscuri, apariția dorinței de a socializa și creșterea încrederii în forțele proprii. De aceea, ești mereu în căutare de soluții pentru a-l motiva să iasă cât mai mult din casă. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi cum ar trebui să procedezi pentru a-l stimula să fie din ce în ce mai dornic să se joace și afară. Vei fi uimită să vezi că nu va mai fi nevoie să insiști pe lângă el din acest punct de vedere, ci va fi suficient să-i pui la îndemână o „recuzită” de care se va îndrăgosti pur și simplu. 

Surprinde-l cu un balansoar simpatic

Una dintre cele mai simple metode pentru a-ți încuraja prichindelul să petreacă timp în aer liber este să-i pui la dispoziție un balansoar. Astfel, copiii adoră balansoarele întrucât se distrează când încearcă să-și găsească poziția care îi ajută să-și mențină echilibrul. În același timp, când stau pe un balansoar au posibilitatea de a experimenta ce se întâmplă când se deplasează pe suprafața acestuia, dacă stau mai în față, la mijloc sau în spate. Totodată, în momentul în care își prind mânuțele de mânerul balansoarului, își îmbunătățesc motricitatea fină.

fetita si baietel veseli, jucandu-se pe balansoare de plastic colorate

Ca să te asiguri că are oricând posibilitatea de a se distra afară datorită unui balansoar, orientează-te spre modele realizate din material plastic, ușor de transportat și de întreținut. Dacă ești mama unui „pitic”, optează pentru modele de balansoar ce întruchipează animăluțe drăgălașe, ținând seama și de sugestiile de mai jos:

Balansoar căluț

Încă de la o vârstă fragedă, copiii își închipuie că au propriul cal, de care pot avea grijă și care îi va duce oriunde își doresc. Spre exemplu, un băiețel cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani va fi încântat de balansoarul pentru copii sub forma unui căluț albastru, de la Little Tikes. Și fetițele de această vârstă se pot îndrăgosti pe loc de Little Tikes balansoar căluț roz.

fetita pe un balansoar calut roz si baietel pe un balansoar calut albastru

Balansoarul oferă confortul necesar și o balansare sigură, înveselindu-ți copilul și stimulându-l să-l utilizeze pentru diverse jocuri ce-i pun imaginația la treabă. De asemenea, marele avantaj al acestei jucării este că nu ocupă mult spațiu, așa că, în zilele în care vremea nu este tocmai bună, poți muta balansoarul pentru o rundă de distracție pe cinste și în casă. 

Balansoar cățel

Copiii îndrăgesc animalele de companie, așa că nu este de mirare dacă și-ar dori să aibă în preajmă un cățeluș. Pentru a-i oferi copilului tău bucuria de a fi alături zi de zi de un cățel adorabil, care să-l determine să iasă pe afară, dăruiește-i un balansoar în formă de cățel. 

Fie că optezi pentru balansoarul cățel roșu Little Tikes, fie că optezi pentru cel portocaliu, reține că acest model este robust, având mărimea potrivită și pentru un copil mic, familiarizându-l cu mișcările de balans înainte și înapoi. În același timp, balansoarul este o alegere inspirată și pentru părinți, dat fiind faptul că are suprafața ușor de curățat și marginile netede. 

fetita pe un balansoar de plastic in forma de catel portocaliu si baietel incantat de un balansoar in forma de catel rosu

La fel ca modelul prezentat anterior, în formă de căluț, și această variantă este numai bună pentru a ocupa un loc de cinste printre jucăriile din casă, prin designul său fiind ideal pentru orice dormitor de copil sau spațiu de joacă. 

Lasă-l să se joace cu nisipul

Pe măsură ce descoperă lumea, copiii sunt încântați să simtă textura nisipului, să sesizeze diferența dintre cel încins sub razele soarelui și cel rece dintr-un loc umbros. Jucându-se cu nisipul, copilul își stimulează dezvoltarea senzorială, coordonarea mână-ochi, motricitatea fină și imaginația. De altfel, cu ajutorul acestui material, poate crea orice își dorește, de la castele impunătoare până la tuneluri, cazemate, culmi muntoase ori poduri. Mai mult decât atât, nisipul poate fi manipulat și modelat în cele mai diverse moduri prin utilizarea lopeților, formelor, găletușelor, sticlelor etc.

Ori de câte ori vrei să îți încurajezi prichindelul să iasă din casă, creează contextul necesar pentru a avea la îndemână nisip și diferite dispozitive cu care să-l valorifice așa cum își dorește. Inspiră-te și din aceste propuneri:

Cutie pentru nisip

Cutia pentru nisip în formă de țestoasă Little Tikes îl îmbie pe copilul tău să se distreze singur sau alături de un prieten întrucât este dotată și cu două scăunele sculptate la exterior. Pentru ca nisipul să nu se împrăștie, cutia este prevăzută cu capac. Nu mai este nevoie decât de instrumentele preferate și joaca poate începe!

baietel blond jucandu-se intr-o cutie pentru nisip verde, in forma de broasca testoasa

Măsuță pentru nisip și apă

Nisipul poate dobândi cele mai variate texturi datorită apei, iar când creativitatea mai multor copii este pusă la un loc, rezultatele sunt uimitoare. Măsuța pentru nisip și apă de la Little Tikes este specială pentru copiii de la 2 ani în sus, fiind echipată cu numeroase forme și cu trei zone de joacă, astfel încât micuții să se simtă confortabil tot timpul. În plus, din dotările măsuței nu lipsește nici sacul pentru depozitare. În cazul în care copiii se plictisesc, măsuța poate fi transformată cât ai bate din palme într-o suprafață bună pentru desenat. 

trei copii jucandu-se la masute colorate de plastic, cu nisip si apa 

Încurajează-l să se joace și cu apa

Încă din primul an de viață, copiii sunt cei mai fericiți când se pot juca cu apa. Contactul cu aceasta le oferă oportunitatea de a-și utiliza majoritatea simțurilor (văzul, auzul, pipăitul) și îi stimulează să execute mișcări de tot felul, de la turnat, amestecat, picurat, până la strecurat sau stors. Jocurile cu apă sunt binevenite și pentru că îi familiarizează treptat cu ideile de „mult”/„puțin”, „cald”/„rece”, dar și cu noțiuni matematice legate, de exemplu, de cantitatea de apă pusă într-un recipient, adăugată într-un preparat etc. 

Pentru ca distracția cu apă să fie mai mare, iar copilul tău să poată face schimb de idei cu prietenii săi și să învețe lucruri noi, achiziționează oricare dintre aceste jucării:

Măsuța de joacă- bătaie cu apă

Măsuța de joacă cu furtun de la Little Tikes este excelentă în zilele de vară, invitându-i pe micii participanți la competiție. Oare cine va reuși să stropească barca celorlalți până când aceasta se va scufunda? Nu este rost de stat pe loc, fie se vor ținti titirezele ce se învârt, fie se va încerca umplerea tubului cu apă înaintea tuturor. 

grup de trei copii jucandu-se in aer liber la o masuta de joaca dotata cu diverse dispozitive necesare jocului cu apa

Măsuță de joacă cu fântână

Având-o la dispoziție, nu mai este nevoie să spuneți „să curgă robinetul”, ci „să curgă fântâna”. Nu este însă vorba despre orice fântână, ci despre cea din dotarea Măsuței de joacă cu fântână Little Tikes. Cu imaginație, îndemânare și mai ales cu hohote de râs, copilul tău și prietenii săi pot petrece o zi remarcabilă de vară datorită acestei măsuțe de joacă, destinată copiilor de la 2 ani în sus. Setul cu care este dotată măsuța ajută la îmbunătățirea abilităților motorii, oferind și patru mingiuțe în culori vesele. 

Oferă-i un spațiu de joacă primitor în afara casei

Copilul tău poate fi mai dornic să petreacă timpul în aer liber dacă știe că și acolo îl așteaptă un spațiu confortabil, în care să se simtă în largul său ori de câte ori se joacă singur sau alături de prietenii săi. Din acest motiv, nu greșești dacă îi pui la dispoziție o căsuță de joacă. Aceasta poate fi o adevărată sursă de inspirație pentru ca micuțul tău să se antreneze alături de prieteni dragi în jocuri de rol, atât de benefice pentru dezvoltarea sa cognitivă, emoțională, dar și pentru stimularea creativității. Practic, prin intermediul unui joc de rol învață să comunice, își îmbogățește vocabularul, devine mai empatic, mai răbdător și învață să găsească soluții pentru a rezolva o problemă.

Căsuțele de joacă pot fi amplasate într-o grădină sau într-o curte, iar pentru a-l motiva pe copil să se bucure într-adevăr de ele, găsește variante cu cât mai multe dotări, așa cum sunt și acestea:

Căsuță de joacă cabană

Adecvată pentru copiii de la 2 ani în sus, atât pentru fetițe, cât și pentru băieți, cabana Little Tikes uimește prin detaliile realiste, precum buștenii, ușa și obloanele. În interiorul ei se află o măsuță și un telefon, ceea ce îmbie mai mult la antrenarea în jocuri creative. 

fetite jucandu-se intr-o casuta de joaca tip cabana

Căsuța de la oraș

Așa cum sugerează și numele ei, Little Tikes Căsuța de la oraș- Endless Adventure, prin dotările de care dispune, poate fi utilizată pentru cele mai inedite jocuri. Astfel, căsuța multifuncțională dispune de o zonă destinată activităților sportive, de o latură cu magazine și bancomat, de o latură cu benzinărie și telefon și oferă și accesorii necesare pentru activități școlare: cretă, tablă, numere, alfabet. 

Când copilul tău se joacă în căsuță poți sta fără griji, în condițiile în care aceasta se bucură de o structură stabilă și, pentru o putea muta oriunde este nevoie, se montează și se demontează fără dificultate.

copii jucandu-se intr-o casuta de joaca afara

Căsuța de vacanță

Când vezi căsuța de vacanță Little Tikes, nu poți să nu spui că nu ți-ar plăcea și ție una asemănătoare: micuță, dar foarte primitoare. Copilul tău poate să-și invite prietenii pentru a-și crea împreună jocurile de rol dorite, găsind în căsuță tot ceea ce au nevoie în acest scop: ferestre cu obloane ce se închid, o ușă înaltă, un telefon, o bucătărie cu plită și chiuvetă. 

Acest model de căsuță este prietenos și cu părinții, dat fiind faptul că este rezistent la impact și nu necesită asamblare. 

fetite scotand capul pe ferestrele unei casute de joaca cu roz si cu albastru

Pune-i la dispoziție un tobogan

Orele nesfârșite de joacă în parc, dându-ne pe tobogan, se numără printre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei. Odată ce devii părinte, te străduiești să-i creezi și copilului tău asemenea amintiri și, totodată, să-l motivezi să facă mișcare în aer liber. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, o soluție inspirată este să achiziționezi un tobogan pe care să-l amplasezi în exteriorul locuinței. Datorită acestuia, copilul va dobândi mai multă forță în brațe și în picioare, își va îmbunătăți coordonarea mișcărilor, echilibrul și propriocepția: capacitatea de a ști orientarea și poziția corpului în spațiu. Mai mult, când se dă pe tobogan alături de alți copii, învață să-și aștepte rândul, să fie răbdător. 

Îmbinând plăcerea de a se cățăra a copiilor cu aceea de a se da pe tobogan, spațiile de joacă dotate cu tobogane sunt o alegere inspirată pentru distracția în aer liber:

Spațiu de joacă cu două tobogane

Nu se limitează doar la tobogane, ci oferă și un perete de cățărat și un tunel. Spațiul de joacă EVE de la Little Tikes este sigur întrucât este confecționat din plastic rezistent, având două tobogane: unul mai scurt (de 1 m) și unul mai lung, de mare viteză (de 2 m). Pe lângă acestea, spațiul de joacă este foarte atractiv pentru copii deoarece include un tunel, pereți de cățărat, volan și o platformă. 

baietei urcati pe un spatiu de joaca de plastic, cu tunel si doua tobogane

Spațiu de joacă cu tunel cu două tobogane

Garantează o porție zdravană de mișcare, de aventură și multă veselie. Prin dotările sale și prin materialele solide din care este realizat, tunelul cu două tobogane de la Little Tikes este alegerea ideală pentru ca prichindeii să se întreacă în siguranță într-o cursă a „maeștrilor” în alunecatul pe tobogan. 

mame si copii la un spatiu de joaca cu doua tobogane

Invită-l să descopere lumea la volanul propriei mașinuțe

Când sesizezi că puiul tău nu s-ar da dus de acasă pentru o plimbare, încurajează-l să-și conducă propria mașinuță. Aceasta trebuie să fie una cu totul specială, așa cum este și Cozy Coupe, originară din anul 1979. Atunci a fost gândită în roșu și galben, însă treptat a devenit tot mai populară și în prezent este în diverse nuanțe. 

Dacă mașinuțele pentru copii se bazează, în general, pe utilizarea unor pedale, cele Cozy Coupe propuse de Little Tikes pot fi pus în mișcare cu ajutorul piciorușelor micilor „șoferi”, încă de când aceștia au ajuns la vârsta de 18 luni. Dotările prin care se disting aceste mașini au fost special gândite pentru confortul și siguranța copiilor : roți din plastic rezistent și bine finisate, roți frontale ce se rotesc la 360 de grade, ușă funcțională, capac funcțional la rezervor, scaun cu spătat înalt pentru o poziție comodă, suport pentru pahare, volan cu claxon. În funcție de preferințe, mașinuțele se pot deplasa nu numai prin forța picioarelor copiilor, ci și dacă sunt împinse de către un adult cu ajutorul mânerului din partea superioară. 

Indiferent de ceea ce vei alege pentru copilul tău, când se află la volanul acestor mașinuțe are posibilitatea de a face mișcare și de a descoperi lucruri inedite la fiecare pas. 

diverse masinute Cozy Coupe

Mașinuță de poliție Cozy Coupe

Prichindelul tău poate porni în acțiune cu mașina de poliție Little Tikes. În mod cert că zâmbetul de pe chipul mașinuței sale îl va face și pe el să surâdă! 

baietel plimbandu-se in masinuta de politie Cozy Coupe

Mașinuță prințesă Cozy Coupe 

Pentru micuțele domnișoare, care nu acceptă să se plimbe în orice mașinuță, ci într-una roz, mașinuța prințesă Cozy de la Little Tikes este o variantă demnă de luat în seamă. Cu un design clasic, robust, în nuanțe pastelate, mașinuța îi permite fetiței tale să-și ia cu ea și jucăriile favorite, în contextul în care este dotată cu un spațiu pentru depozitare și transportare. 

fetita conducandu-si masinuta Cozy Coupe cu roz, alb si albastru

În afară de variantele de jucării propuse mai sus, nu mai sta pe gânduri și caută și altele, binevenite nu numai pentru a-ți încuraja prichindelul să petreacă timp în aer liber, ci și pentru a-i fermeca minunatul univers al copilăriei. Indiferent de opțiunile tale, mizează pe jucăriile sigure și de calitate de la Little Tikes, un brand american cunoscut de peste 50 ani pentru jucării atemporale, inovatoare, menite să promoveze jocul imaginativ și activ. 

diverse produse ale brandului Little Tikes

Surse foto:

Articolul urmator
Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli
  Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli

  De mâine nu mai purtăm măști în aer liber! Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat ce măsuri de relaxare intră în vigoare începând din 15...

  Acuzată că este nespălată! O mamă recunoaște că nu face duș în fiecare zi și internetul sare în aer
  Acuzată că este nespălată! O mamă recunoaște că nu face duș în fiecare zi și internetul sare în aer

  Îți mai aduci aminte când Ashton Kutcher și Milă Kunis au dezvăluit, mai în glumă, mai în serios, că nu își spală copiii zilnic, ci „doar atunci...

  Cea de-a XIII-a ediție KINOdiseea debutează, între 1 și 12 septembrie, în aer liber, în Parcul Plumbuita
  Cea de-a XIII-a ediție KINOdiseea debutează, între 1 și 12 septembrie, în aer liber, în Parcul Plumbuita

  Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada...

  Îmi mituiesc copiii să petreacă timp doar cu mine, fără telefoane mobile
  Îmi mituiesc copiii să petreacă timp doar cu mine, fără telefoane mobile

  O mamă recunoaște că folosește un „șiretlic” bine ticluit pentru a petrece timp de calitate cu copiii ei. Femeia, avocat de profesie, își „mituiește”...

  „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor
  „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor

  O mamă a crezut că fiul ei în vârstă de 8 ani doarme mai mult decât de obicei, însă a descoperit cel mai negru adevăr din câte avea să trăiască. Fiul ei...

  5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
  5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

  În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

  Cum îți arată fiecare zodie că te iubește
  Cum îți arată fiecare zodie că te iubește

  Modul în care fiecare dintre noi își exprimă afecțiunea, dragostea, diferă mult în funcție de temperament, de personalitate. De asemenea, zodia în care te-ai...

  Adela Popescu și Radu Vâlcan își fac o casă la Șușani pentru a le oferi copiilor ocazia să crească și la țară. "Vrem ca ăștia mici să petreacă cât mai mult timp într-un loc cu “viață” în el
  Adela Popescu și Radu Vâlcan își fac o casă la Șușani pentru a le oferi copiilor ocazia să crească și la țară. "Vrem ca ăștia mici să petreacă cât mai mult timp într-un loc cu “viață” în el

  Adela Popescu și Radu Vâlcan își construiesc o casă la țară, în comuna Șușani, unde locuiesc părinții actriței și își petrec adesea vacanțele. Cuplul a...

  © 2024 Qbebe