Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile

Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Străduindu-ne ca permanent să ne ghidăm și după principiul „Gândește astăzi și pentru mâine” vom reuși să rămânem prevăzători și pregătiți chiar și pentru situații care ne vor pune la încercare. Pentru a putea să le facem față, în afară de respectarea atentă a unor reguli, avem nevoie și de mijloace pentru a supraviețui. Printre acestea se află și produsele alimentare pe care ar trebui să le avem oricând în gospodărie în eventualitatea în care ar surveni un eveniment despre care nu știm cât ne-ar putea ține departe de posibilitatea de a ne aproviziona. 

Alimentele neperisabile: ce sunt?

Înainte să îți pregătești o listă cât mai completă cu alimentele de bază pe care trebuie să le ai oricând la îndemână, trebuie să știi ce reprezintă alimentele neperisabile. Acestea sunt alimente ambalate, stabile la raft, care pot fi păstrate la temperatura camerei (fără să fie nevoie să fie ținute în frigider) pentru perioade lungi de timp (luni sau ani), fără să se altereze. Spre exemplu, ele pot fi depozitate în cămară sau într-un dulap din bucătărie. 

diverse-sortimente-de-fasole-boabe-care-sunt-rasturnate-dintr-un-borcan

Sursă poză: istockphoto.com

Un aspect foarte important de care ar trebui să ții seama când îți întocmești lista cu alimentele de bază pe care să le păstrezi în gospodărie este să incluzi printre acestea alimente care pot rezista foarte mult timp (chiar și de 20-30 de ani). Este posibil să se întâmple așa întrucât nu au un conținut ridicat de apă și conțin diverse elemente organice, proteine, zahăr sau grăsimi. Printre aceste alimente se regăsesc:

  • Fasolea uscată și cea conservată- Este un aliment neperisabil valoros întrucât este sursă de numeroși nutrienți (precum proteine, vitamine din grupul vitaminelor B, cupru, fier, mangan, magneziu, fosfor, zinc), este foarte versatil (cu fasolea uscată poți prepara salate, ciorbe, supe, iahnie etc.) iar cercetători din cadrul „Utah State University Extension” au ajuns la concluzia, în urma unei cercetări, că în cazul în care va fi ambalată și depozitată corespunzător, fasolea uscată își păstrează calitățile chiar și după 30 de ani. Concluzia aceasta a fost formulată după ce s-au analizat probe de fasole boabe pinto, care au fost depozitate timp de mai bine de 30 de ani și, cu toate acestea, au reușit să satisfacă exigențele, în materie de gust, a peste 80% dintre consumatorii implicați în cercetare. Sfatul specialiștilor este ca fasolea uscată să fie păstrată într-un mediu cât mai rece, dar să fie ambalată în pungi vidate sau în cutii. Totodată, fasolea din conserve poate să reziste și ea timp de mai mulți ani (cam 2-5 ani) dacă va fi ținută într-un loc uscat și răcoros. Dacă vrei să vezi că fasolea și-a păstrat pe deplin calitățile de gust și culoare, ar trebui să o utilizezi într-un interval de 1 an
  • Laptele praf- De cele mai multe ori, acest aliment are termenul de expirare de aprox.18 luni. În ciuda acestui fapt, experții din cadrul USDA consideră că poate să reziste la infinit (este un aliment stabil la raft). Conform informațiilor puse la dispoziție de „Spruce Eats”, există anumite magazine cu produse destinate supraviețuirii ce comercializează lapte praf degresat deoarece susțin că acesta este valabil mai mult de 25 de ani
  • Lintea uscată- Când îți vei face provizii de alimente neperisabile este indicat să incluzi și lintea uscată pentru ele. Nu doar că în condiții de păstrare corespunzătoare (în locuri uscate și răcoroase) poate rezista 10 ani sau chiar mai mult, dar este și o sursă considerabilă de fibre, de proteine, de vitamine din grupul vitaminelor B, de fier, de magneziu, de fosfor, de zinc etc.
  • Orezul alb, pus în vid- Orezul alb obișnuit folosit la gătit și ambalat în pungi are o durată de viață de până la 5 ani, însă dacă este ambalat în vid specialiștii USDA susțin că poate să reziste 25-30 de ani. Și alte tipuri de orez merită luate în calcul când te gândești la mâncarea neperisabilă. De pildă, „Still Tasty” insistă asupra următoarei idei: orezul sălbatic, orezul basmati, orezul Arborio sau orezul jasmine vor putea să reziste zeci de ani dacă se păstrează în ambalaj vidat. Excepția este orezul brun care, având un conținut mai ridicat de uleiuri naturale, nu va rezista la fel de mult (acestea grăbesc procesul de râncezire): ar trebui consumat în cca. 3 luni de când a fost cumpărat
  • Sarea- Acea sare pe care o folosești de obicei, sarea de masă, face parte dintre alimentele neperisabile, putând să reziste în jur de 5 ani, în contextul în care este tratată cu iod (acesta contribuie la menținerea sănătății glandei tiroide). În schimb, sarea naturală (care provine din urmele de minerale rămase după evaporarea lacurilor sărate sau a apei de mare/de ocean și poate fi sub formă grunjoasă sau sub formă de blocuri) poate să reziste pentru întotdeauna
  • Condimente și ierburi uscate- Sunt ușor de transportat, de depozitat și rezistă mult pentru că li s-a îndepărtat conținutul de apă. Condiția ca să reziste mai mulți ani este să le păstrezi uscate. În timp, își vor mai pierde din calitățile inițiale (culoare, gust, aromă), dar tot vor putea fi utilizate 
  • Zahărul- Dacă este ferit de umezeală și de surse de căldură, zahărul rezistă nelimitat, fiind unul dintre cele mai căutate alimente neperisabile. De pildă, experții „Eat By Date” vin cu următoarea mențiune: zahărul tos alb, zahărul sub formă de cuburi, zahărul brun, zahărul brut, zahărul pudră pot rezista pe termen nedeterminat. Într-adevăr, textura tuturor acestor tipuri de zahăr se va modifica la un moment dat, dar nu se poate spune că nu vor mai putea fi utilizate
  • Cafeaua instant- În cazul în care o vei păstra într-o cămară va rezista în jur de 2-20 de ani (pentru că în ea nu se regăsesc zahăr, urme de grâu, grăsimi, umiditate), conform „Eat By Date”. Dacă o vei păstra în pachete într-un congelator, așteaptă-te să reziste pentru aproape întotdeauna
  • Oțetul din vin și oțetul de mere- Fiind un aliment acid, dacă va rămâne sigilat, oțetul de vin ar trebui să reziste veșnic. Și oțetul de mere este la fel de rezistent, condiția fiind să-l ții numai în locuri uscate și răcoroase
  • Vinul roșu- Consumat în cantități moderate poate oferi beneficii semnificative pentru sănătate, mai ales pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge, în condițiile în care este sursă de resveratrol (un polifenol, care este un tip de antioxidant). Valabilitatea vinului depinde de modalitatea în care este produs. Spre exemplu, cea mai mare parte dintre vinurile îmbuteliate din comerț rezistă la raft cam 1-3 ani, în timp ce un vin fin poate să reziste mult mai mult (chiar și zeci de ani). Gustul vinului se îmbunătățește, de cele mai multe ori, când acesta se mai învechește
  • Alcoolul sigilat- De pildă, dacă vei avea rom, whisky, lichior tare sau vodcă și le vei ține în sticle sigilate, acestea nu se vor altera. Condiția este să le ții în locuri cât mai întunecate, ferite de surse de căldură și de lumina soarelui, cu atât mai mult în cazul în care în ele ar fi prezente și diferite ingrediente care interferează cu rezistența lor în timp (precum prezența unor lactate- cum ar fi smântâna de exemplu- în anumite lichioruri)

Un indiciu după care să te ghidezi când vei achiziționa alimente neperisabile este reprezentat și de aceste inscripții de pe ambalaj: „best before” și data expirării. În ceea ce privește termenul „best before”, acesta se referă la perioada de timp estimată până când alimentul respectiv, dacă va rămâne în ambalajul original și va fi depozitat în condiții adecvate, își va putea păstra calitățile nutritive, prospețimea, gustul sau alte calități promise de producător. Data „best before” le transmite consumatorilor până când produsul nedesfăcut își va menține cel mai înalt nivel al calității. Data expirării este necesară pentru toate acele produse care au anumiți compuși nutritivi care vor începe să se altereze după data menționată. 

Dacă ar fi să realizezi un „top” al alimentelor ce sunt rezistente la degradare în funcție de perioada de valabilitate, de pe listele cu alimente de care ar trebui să dispui oricând acasă nu ar trebui să lipsească:

  • Alimentele ce au un termen de valabilitate de câteva luni (deși termenul lor de valabilitate este scăzut, poate fi de până la 6 luni): covrigei, fructe deshidratate, chips-uri etc.
  • Alimente cu termen de valabilitate de aprox. 1 an: biscuiți, dropsuri tari, cereale, dulceață, compoturi, nuci, lactate UHT (ca de exemplu smântâna și laptele), pateurile conservate, semințele, supele conservate 
  • Alimente cu termen de valabilitate de peste 1 an: ceai, cafea, diverse boabe (năut, linte, fasole, soia),  miere, paste făinoase, orez, sare 

Ca să te asiguri că alimentele neperisabile își vor păstra cât mai bine calitățile, ar trebui să le pui la frigider odată ce le vei desigila. În același timp, în frigider trebuie să îți rămână întotdeauna loc și pentru produsele proaspete, dar și pentru alimente congelate (precum aluaturi, legume și fructe, carne etc.).

Ce alimente neperisabile sunt indicate pentru aprovizionare în caz de calamitate? Iată lista:

Alimentele neperisabile pe care ar trebui să le ai la îndemână în caz de diferite situații de urgență (evenimente excepționale, cu caracter non-militar, care, prin intensitate și amploare, reprezintă o amenințare pentru mediul înconjurător, pentru sănătatea și viața populației, dar și pentru valori culturale și materiale de importanță majoră; pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare acțiuni și măsuri urgente) ar trebui să includă produse care să reziste, dacă sunt depozitate corect, chiar și mai mulți ani, oferindu-ți posibilitatea de a le utiliza, pe unele dintre ele, inclusiv după depășirea termenului de valabilitate. Astfel, fie că ar fi vorba despre un dezastru natural (cutremure, inundații, incendii, alunecări de teren etc.), fie că ar fi vorba despre o pandemie sau despre un război, va fi esențial să dispui de alimente care să reziste fără probleme cel puțin câteva săptămâni și la temperatura camerei. 

Consultă lista de mai jos pentru a descoperi care sunt alimentele neperisabile esențiale în caz de calamitate:

Conserve

Acestea vor rezista bine dacă le vei păstra în locuri uscate și cât mai răcoroase, evitând să le depozitezi în locuri precum în preajma aragazului, sub chiuvetă, într-un garaj/într-o pivniță cu multă umezeală sau în orice alte locuri supuse temperaturilor extreme. 

Conservele ce conțin alimente acide (ca de exemplu roșiile sau fructele) își vor menține cea mai bună calitate timp de 18 luni. Conservele cu alimente cu aciditate redusă (precum legumele sau carnea) vor putea rezista timp de 2-5 ani.  

Pentru a avea acces oricând la o gamă variată de nutrienți, străduiește-te să-ți faci provizii de conserve de fructe. Nu doar că acestea au valabilitate mare, dar furnizează și numeroase beneficii (pe lângă gust, sunt sursă de vitamine, de minerale, de fibre și ajută la hidratare). Când sunt depozitate adecvat, pot să reziste (în medie), un an- un an și jumătate. Cel mai bine este să optezi pentru conserve fără sirop sau zahăr adăugat ca să nu se ajungă la un consum excesiv de zahăr. Printre cele mai rezistente conserve de fructe sunt cele bazate pe fructe acidice (ananas, mere, piersici, struguri). 

Ai mare grijă să nu utilizezi niciodată conserve la care observi urme de rugină sau de coroziune, dar vor fi ocolite și cele care nu au capacul bine fixat, care sunt în recipiente crăpate, cele din care vine un miros suspect sau din care se scurge un lichid. Deși este foarte rară, toxina numită „Clostridium botulinum” poate fi cel mai mare pericol care ține de consumul alimentelor din conservă (chiar și o cantitate redusă a acestei toxine poate fi fatală). 

cutii-de-conserve-de-diverse-forme-si-dimensiuni

Sursă poză: istockphoto.com

Cereale și paste

De pildă, cereale integrale precum ovăzul, orzul, grâul rezistă mai multă timp decât alte surse de carbohidrați și pot fi integrate în cele mai diverse preparate (ca de exemplu în salate, caserole, produse la cuptor, supe etc.). În aceste condiții, sunt unele dintre cele mai recomandate alimente neperisabile, care nu ar trebui să lipsească de pe lista ta de cumpărături. Dacă vor fi depozitate în recipiente bine sigilate, ar putea rezista cel puțin 6 luni pe un raft dintr-o cămară răcoroasă și până la 1 an dacă vor fi puse în congelator. 

În ceea ce privește pastele, cele uscate pot rezista la temperatura camerei (într-o cămară de exemplu) în jur de 2 ani, cu condiția să fie, așa cum recomandă și specialiștii USDA, păstrate în recipiente foarte bine sigilate. În cazul în care vor fi gătite, le poți păstra în frigider până la 3-4 zile. 

Alimente congelate

Nu trebuie să-ți lipsească nici ele din casă întrucât te vor ajuta să obții diverse preparate sau, în anumite cazuri, pot fi servite ca atare după ce sunt puse la cuptor. Printre alimentele congelate pe care ar trebui să le ai se numără:

  • Fructele congelate- Sunt ideale pentru a prepara cu ele smoothie-uri, shake-uri, dar și pentru a le adăuga la diverse deserturi
  • Legumele congelate- Orientează-te mai ales spre mix-urile de legume, utile pentru ciorbe, supe, dar și pentru diverse garnituri (cum ar fi orezul de exemplu), pentru prepararea budincilor, sufleurilor etc.
  • Pâine și/sau chifle congelate
  • Aluaturi (utile pentru pizza, plăcinte etc.)
  • Diferite tipuri de carne și pește
  • Pizza 
  • Diverse plăcinte (sărate și dulci)
  • Mâncăruri semipreparate 

Gustări sănătoase

Printre alimentele neperisabile de care te-ai putea folosi într-o situație de calamitate se numără și cele care pot fi servite drept gustări. Fără să necesite o preparare specială, oferind numeroși nutrienți și creând senzația de îndestulare, acestea ar trebui să fie păstrate în locuri uscate și răcoroase. Ca să îți faci o idee despre asemenea alimente, ține seama și de următoarele sugestii:

  • Batoanele proteice- Spre exemplu, acestea pot conține fructe uscate, nuci și semințe, cereale integrale (precum quinoa sau ovăz). Întrucât conțin nutrienți variați (alături de proteine, în ele poți regăsi, de exemplu, vitamine din grupul vitaminelor B, calciu, potasiu, fier etc.), pot fi servite ca o gustare, dar și ca mic dejun. Termenul de valabilitate al batoanelor proteice este de minim 1 an și le poți depozita foarte ușor. Pentru a avea parte de cele mai sănătoase variante, poți opta pentru unele fără gluten sau fără zahăr
  • Nuci și semințe- Ambele sunt sursă de vitamine, de minerale, de proteine, de grăsimi sănătoase și de fibre, iar din acest motiv trebuie să facă parte dintre alimentele neperisabile pe care le ai la dispoziție. Nu doar că le poți servi în calitate de gustare, dar le poți integra și în preparate variate, ca de exemplu în salate, supe, brioșe etc.
  • Legume și fructe deshidratate- Dacă le vei depozita corespunzător, ai posibilitatea să le consumi fără probleme în termen de până la 1 an. În funcție de preferințe, poți să te orientezi spre fructe și legume precum: curmale, caise, mere, banane, fructe de pădure, ghimbir, țelină, morcovi, roșii etc. 
  • Mix de nuci și de fructe uscate- Un asemenea mix furnizează oricând o gustare sănătoasă, gustoasă și sățioasă, în condițiile în care conține proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, fibre. Dacă îl vei lăsa într-un ambalaj sigilat, îl poți păstra în cămară până la 1 an
  • Unt de arahide- Reprezintă o sursă gustoasă de vitamine și minerale (precum vitaminele E, B3, B6, magneziu, cupru etc.), dar și de proteine vegetale, grăsimi sănătoase și antioxidanți (aceștia combat stresul oxidativ și contribuie la o stare de bine). Face parte dintre cele mai apreciate alimente neperisabile întrucât poate fi păstrat, în locuri uscate și răcoroase, fără să fie expus la căldură și la lumina soarelui, până la 9 luni de la cumpărare. Îl poți servi alături de fructe, de biscuiți, de pâine integrală. În cazul în care apelezi la unt de arahide lipsit de conservanți, trebuie să știi că acesta nu poate fi păstrat pentru o perioadă mai mare de 3 luni

mix-de-nuci-si-seminte-intr-un-castron-transparent-aflat-pe-o-masa

Sursă poză: pixabay.com 

Alimente perisabile, dar foarte rezistente

Alimentele perisabile sunt cele care sunt predispuse la deteriorare sau care devin nesigure pentru consum dacă nu sunt depozitate corespunzător sau dacă nu sunt consumate la scurt timp după ce au fost cumpărate. Cu toate acestea, deși nu pot fi consumate chiar atât de mult timp ca alimentele neperisabile, unele dintre ele dau dovadă de o rezistență remarcabilă și de aceea ar trebui să întocmești și o listă de produse perisabile, dar foarte rezistente. 

Vei putea să te informezi și cu privire la produsele perisabile pe care ar trebui să le ai neapărat acasă și urmărind exemplele de mai jos:

  • Făina- Majoritatea tipurilor de făină rămân bune de consum, dacă sunt depozitate la temperatura camerei, timp de 3-8 luni. Cu toate acestea, cât timp va rezista făina depinde de ingredientele din care este făcută, dar și de modul de procesare. De pildă, făina albă se menține proaspătă mai mult timp decât aceea integrală, în condițiile în care aceasta din urmă conține și germeni care sunt bogați în uleiuri, ceea ce o va face mai vulnerabilă. Totodată, făina de cocos sau de migdale este și ea mai puțin rezistentă decât cea albă tot din cauza prezenței uleiurilor. Ideal este ca făina să fie păstrată într-un recipient bine sigilat, într-un loc uscat și răcoros. Păstrată la frigider, poate să reziste până la 1 an, iar dacă va fi păstrată la congelator poate să reziste în jur de 2 ani
  • Mălaiul- Poate să reziste în cămară cam 9-12 luni. Este preferabil să fie ținut în cutii etanșe de sticlă sau în saci de pânză (din bumbac sau din cânepă), dacă este posibil într-o pivniță uscată și aerisită. Alt demers care va fi util pentru rezistența mălaiului este acesta: pentru a evita să te confrunți cu musculițe, este ideal ca mălaiul să fie afânat și eventual cernut printr-o sită 
  • Pesmetul- Deși nu este considerat un aliment neperisabil, este și el foarte rezistent chiar dacă va fi păstrat la temperatura camerei. Astfel, dacă va sta într-un loc răcoros și uscat și va rămâne într-un ambalaj bine sigilat, își poate menține calitatea timp de 8-10 luni. Odată ce ai deschis o cutie sau o pungă de pesmet, pentru ca acesta să nu se umezească este necesar să ții ambalajul respectiv cât mai bine închis
  • Drojdia- Rezistența în timp a drojdiei variază în funcție modul de depozitare și dacă ambalajul în care se află a fost desfăcut sau nu. De pildă, cea mai rezistentă este drojdia uscată, care va rezista în cămară 2-4 luni și în frigider va rezista până la 4 luni (dacă ambalajul în care se află nu a fost desfăcut). Dacă ambalajul în care se află va fi desfăcut, va rezista la frigider timp de 4-6 luni și în congelator până la 6 luni 
  • Brânza tofu- Printre nutrienții pe care îi conține se numără calciul, magneziu, cuprul, manganul, vitamina A, fosforul sau zincul. Dacă ambalajul în care se află tofu nu va fi desfăcut, poate să reziste la temperatura camerei până la 2-3 luni. În congelator poate fi păstrat până la 4-6 luni

faina-alba-rasturnata-pe-masa-dintr-un-recipient-de-sticla

Sursă poză: pixabay.com 

Ce alimente neperisabile să nu îți lipsească din casă

Când este vorba despre o situație de urgență și nimeni nu poate să știe cât va dura până când aprovizionarea cu produse alimentare va fi iar posibilă, este indicat să-ți păstrezi întotdeauna o rezervă de alimente neperisabile. În acest scop, trebuie să știi care este ordinea în care ar trebui consumate alimentele pe care le ai la dispoziție:

  • Se va începe cu alimentele proaspete
  • Se vor consuma apoi alimente congelate
  • Abia după aceea se va trece la proviziile de alimente în conserve și despre care știi că pot rezista cel mai mult la temperatura camerei

diverse-alimente-neperisabile-puse-intr-o-cutie-de-carton

Sursă poză: istockphoto.com

Ce provizii de alimente neperisabile să-ți faci pentru situații de urgență- sfatul specialiștilor

Crucea Roșie Română atrage atenția asupra următorului aspect: este necesar să se aibă la dispoziție alimente neperisabile suficiente pentru cel puțin 1 zi, pentru cele 3 mese ale zilei. Printre ele trebuie să se afle neapărat alimente care să nu necesite gătire, păstrare în frigider și pentru care să nu fie nevoie de apă, ca de exemplu:

  • Alimente care să aibă conținut energetic ridicat (cum ar fi batoanele proteice de exemplu)
  • Conserve (de fructe și de legume, dar și de carne)
  • Sucuri în recipiente de aluminiu

De asemenea, experții din cadrul Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență (fiipregătit.ro) vin cu acest sfat: fiecare familie ar trebui să aibă la îndemână alimente ușoare și compacte, care nu necesită coacere, fierbere sau răcire. Între aceste alimente neperisabile se află:

  • Alimente deshidratate
  • Batoane energizante
  • Biscuiți de secară
  • Gem, dulceață
  • Mâncare din cutii de conserve
  • Ceai, cafea, sucuri
  • Alimente destinate nevoilor speciale (de exemplu, lapte pentru bebeluși, mâncare de bebeluși etc.)

Persoanele care au animale de companie trebuie să aibă și rezerve de hrană pentru acestea. În același timp, pentru a avea cu ce să încălzești aceste alimente, ar trebui să dispui de un aragaz portabil și de combustibil. 

Alte alimente neperisabile binevenite într-o gospodărie

Când vei pregăti o listă cu alimente de bază pe care să le ai în casă și de care să te poți folosi și în situații de urgență, nu uita să incluzi printre acestea și: 

  • Supe la conservă și/sau la plic- Reprezintă unele dintre cele mai rezistente provizii și sunt o soluție când nu ai la dispoziție legume proaspete. Spre exemplu, supele la plic pot avea, în medie, un termen de valabilitate de până la 1, în timp ce acelea care sunt la conservă pot fi valabile chiar și 5 ani. O excepție este reprezentată de supele pe bază de roșii, ce au o valabilitate mai mică, de aprox. 18 luni
  • Lapte UHT- Acest lapte este ultrapasteurizat, iar din acest motiv este mult mai rezistent decât laptele care este proaspăt, fiind unul dintre cele mai apreciate alimente neperisabile. Nu este diferit de acesta în ceea ce privește nutrienții, gustul sau textura și îl poți valorifica în numeroase moduri (spre exemplu, îl vei servi alături de cereale sau îl vei adăuga la diferite preparate- precum piureuri, sosuri etc.). Laptele UHT este un aliment neperisabil care poate rezista, nedesfăcut, la temperatura camerei, cam 6-9 luni. Odată ce l-ai desfăcut, îl vei păstra la frigider pentru cel mult 7 zile
  • Carne deshidratată- Reprezintă o modalitate potrivită de a avea parte și de proteine într-o situație de urgență. O poți achiziționa din comerț sau o poți pregăti acasă, iar pentru a o putea păstra cât mai bine este necesar să o ții într-un loc uscat și răcoros, ferită de lumina soarelui și de surse de căldură. Cu condiția să fie depozitată corespunzător, carnea deshidratată ar putea să reziste, potrivit Healthline, în jur de 2 luni. În cazul în care ai posibilitatea să o congelezi, poate rezista până la 12 luni
  • Alimente uscate prin congelare- Va fi întotdeauna binevenit să le incluzi printre alimentele neperisabile pe care le ai în casă pentru că păstrează nutrienții, gustul, textura și aroma alimentelor, dispunând totodată de o valabilitate ridicată. Astfel, alimentele uscate prin congelare pot rezista la temperatura camerei pentru câteva luni sau chiar pentru câțiva ani. Întrucât greutatea lor este mai mică decât în cazul alimentelor proaspete, se pot depozita cu ușurință. În funcție de preferințe, poți să optezi pentru mâncare neperisabilă obținută prin uscare prin congelare precum: muesli, tăiței cu carne, paste bolognese, supă-gulaș etc.

Alte alimente neperisabile cu beneficii asupra sănătății

În pregătirea unei provizii de alimente neperisabile trebuie să ții cont și de următorul fapt: ar trebui ca acestea să fie sursă de numeroși nutrienți, astfel încât să aducă beneficii sănătății și să furnizeze energie. Dintre ele ar putea face parte și:

  • Mierea- În condițiile în care dispune de un conținut crescut de zahăr (ceea ce permite formarea unui mediu în care microorganismelor le este foarte greu să supraviețuiască) este unul dintre cele mai rezistente alimente. Alături de proteine, de aminoacizi, mierea este sursă de vitamine din grupul vitaminelor B (precum vitaminele B2, B3, B5), de vitamina C, de minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu). Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că mierea este un aliment care oferă o masă completă, atât compușii săi majori, cât și micronutrienții vor stimula digestia și absorbția nutrienților de care este nevoie pentru metabolism și pentru buna funcționare a organismului. Un avantaj major al acestui aliment neperisabil este că inclusiv după ce se cristalizează poate fi consumată fără probleme. Dacă vei dori să fie iar vâscoasă, mierea va fi încălzită
  • Peștele din conservă- Peștele reprezintă întotdeauna o sursă de proteine de calitate, dar și de acizi grași Omega-3, de vitamina B6, de vitamina D, de seleniu, de potasiu etc. Dacă vei avea grijă să depozitezi corespunzător conservele de pește (în locuri uscate și răcoroase), acestea își vor putea păstra calitatea între 3 și 5 ani
  • Ciocolata neagră- Face parte dintre cele mai accesibile surse de antioxidanți și îți va furniza și alți nutrienți binefăcători pentru sănătate, precum: magneziu, mangan, cupru, fier, fosfor, zinc, seleniu, potasiu. Spre deosebire de ciocolata cu lapte, care are o rezistență în timp mai redusă (din cauza prezenței laptelui), cea neagră ar putea să reziste la temperatura camerei în jur de 1 an (deși este posibil să-și mai piardă din culoare)
  • Quinoa- Ar trebui să se numere și ea printre alimentele neperisabile din casa ta întrucât conține: proteine, fibre, carbohidrați sănătoși, vitamine (vitaminele B6 și vitamina E) și minerale (fier, cupru, zinc, mangan, magneziu, potasiu zinc), dar și doi antioxidanți cu puternice proprietăți antiinflamatorii: quercetina și kaempferol. Păstrată într-un loc uscat și răcoros, fără ca ambalajul în care se află să fie desfăcut, quinoa poate să reziste, la temperatura camerei, între 18 și 24 de luni 
  • Bulgur- Conține fibre, proteine, dar și vitamine și minerale (precum vitaminele B5, B6, B1, dar și fier, zinc, cupru, magneziu, mangan). Dacă bulgurul nu este gătit și dacă este păstrat într-un loc uscat și răcoros, poate rezista la temperatura camerei timp de 18-24 luni
  • Năutul uscat- Ținut într-un loc uscat și răcoros, poate să reziste la temperatura camerei 2-3 ani și poate rămâne sigur pentru consum chiar și după ce acest interval va fi depășit. Pe lângă o cantitate generoasă de proteine și de fibre, năutul oferă vitamine (precum vitaminele B1, B6 și B9) și minerale (magneziu, mangan, fosfor, potasiu, fier, zinc, seleniu)
  • Hrișca- Nu doar că poate rezista (dacă este depozitată corespunzător, într-un loc uscat și răcoros) până la 1 an la temperatura camerei, dar îți va furniza și antioxidanți (precum rutin și quercetina), proteine, fibre, minerale (cupru, magneziu, mangan, fosfor)
  • Lapte vegetal- Din datele oferite de Healthline, printre cele mai recomandate alimente neperisabile se află și laptele vegetal. Spre exemplu, laptele de soia pus într-un ambalaj de aluminiu, de carton sau de plastic  și nedesfăcut poate rezista la temperatura camerei până la aprox. 10 luni, în timp ce laptele de cocos din conservă ar putea rezista până la 5 ani. Laptele de soia este sursă de acizi grași Omega-3, dar și de vitamina A, de vitamine din grupul vitaminelor B, de calciu, de potasiu. Laptele de cocos se distinge prin prezența mineralelor (magneziu, mangan, seleniu, cupru, potasiu, fier)

borcan-de-miere-alaturi-de-un-dispozitiv-de-lemn-pentru-servirea-mierii-si-de-o-floricica-alba

Sursă poză: pixabay.com 

În afară de rezerva de alimente neperisabile, este esențial să ai permanent în casă și o rezervă de apă. Conform experților din cadrul Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență (fiipregătit.ro), trebuie să te asiguri că fiecare persoană din casă dispune de cel puțin 4 l apă pe zi (destinată consumului, dar și demersurilor care țin de igiena personală). Aceasta trebuie să fie ținută într-un loc întunecos și rece și o vei înlocui o dată la 6 luni. În același timp, dacă ai un animal de companie, trebuie să îi asiguri și lui apă (aprox. 30 ml apă/kg animal/zi). 

femei-tinere-purtand-masca-de-protectie-incercand-sa-achizitioneze-apa-de-la-supermarket

Sursă poză: istockphoto.com

Nu în ultimul rând, pentru a te asigura că te vei putea folosi de alimentele neperisabile și că vei putea să gătești cu ele în siguranță, trebuie să ai la îndemână și următoarele obiecte: 

  • Ustensile pentru gătit
  • Cuțite, furculițe, linguri
  • Farfurii, pahare de unică folosință
  • Prosoape de hârtie
  • Folie de aluminiu
  • Un deschizător de conserve
  • Un deschizător pentru sticle
  • Un aragaz portabil
  • Combustibil (gaz propan sau cărbuni pentru grătar)
  • Combustibil pentru gătit (de exemplu cărbune pentru grătar)- Acesta va fi folosit numai în afara casei pentru a se evita inhalarea de fum și intoxicarea cu monoxid de carbon

Surse: ask.usda.gov, catine.ro, cdc.gov, cjsutm.ro, cnet.com, crucearosie.ro, dairy.com.au, doc.ro, eatbydate.com, extension.usu.edu, fiipregatit.ro, foodsafety.ca, fresherpantry.com, fsis.usda.gov, healthline.com, healthiestweightflorida.com, insider.com, libertateapentrufemei.ro, mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, stilltasty.com, usda.gov, thespruceeats.com, themodernproper.com, tofubud.com, webmd.com, 4camping.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
O femeie a aflat că mai are doar un an de trăit când era însărcinată în 20 de săptămâni. „Sunt gata să lupt din nou, dar mă tem de ceea ce va urma"
O femeie a aflat că mai are doar un an de trăit când era însărcinată în 20 de săptămâni. „Sunt gata să lupt din nou, dar mă tem de ceea ce va urma"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu sta în calea lor! Zodiile care sunt în stare să te distrugă când sunt furioase
    Nu sta în calea lor! Zodiile care sunt în stare să te distrugă când sunt furioase

    Patru din cei 12 nativi ai zodiacului sunt atât de iuți la mânie, încât pot distruge totul în calea lor... Când se simt nedreptățiți, trădați,...

    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase
    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase

    Dacă anumite persoane reușesc, de cele mai multe ori, să se controleze și să nu fie nepoliticoase în situațiile tensionate, altele nu se pot stăpâni deloc și nu le pasă...

    Copiii sunt ţinta reclamelor pentru alimente nesănătoase! Avertizare de la Organizaţia Europeană a Consumatorilor
    Copiii sunt ţinta reclamelor pentru alimente nesănătoase! Avertizare de la Organizaţia Europeană a Consumatorilor

    Producătorii de alimente nu protejează copiii din Europa faţă de reclamele care ridică în slăvi alimentele nesănătoase: acesta este rezultatul unei anchete desfăşurate de...

    Sunt paramedic. Cum a fost ziua când am fost chemat să îmi salvez propriul fiu
    Sunt paramedic. Cum a fost ziua când am fost chemat să îmi salvez propriul fiu

    Un paramedic a avut parte de coșmarul vieții sale în momentul în care a primit un telefon în care era anunțat că un copil de 12 a fost găsit inconștient în...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Sunt gravidă și soacra mea îmi spune că sunt cât o focă și nu mă lasă să mănânc
    Sunt gravidă și soacra mea îmi spune că sunt cât o focă și nu mă lasă să mănânc

    Înainte de a începe aș dori să spun că sunt o fată destul de masivă. Nu este nicio rușine în asta, mă iubesc așa cum sunt și am trăit cu zicala ”fii tu,...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Ce fac zodiile când sunt bolnave
    Ce fac zodiile când sunt bolnave

    Dacă anumite persoane reușesc să fie răbdătoare și să-și păstreze calmul când sunt bolnave, altele devin morocănoase, iritabile și este aproape imposibil să te mai...

    © 2024 Qbebe