Ghidul mamicilor: Ingrijirea tenului in functie de varsta

Ghidul mamicilor: Ingrijirea tenului in functie de varsta

Livia Nica

Indiferent de tipologia lui, tenul trebuie sa aiba parte de o ingrijire zilnica, specifica varstei. Frumusetea tenului este importanta pentru orice femeie, indiferent daca aceasta are 20 de ani 30 sau peste 40. Pielea ta nu trebuie sa-si arate varsta. Invata asadar cum sa ii acorzi atentia de care are nevoie.

Categoria de varsta: 20-30 de ani

Acest interval de varsta este asociat cu tenul tanar, usor de ingrijit. Problemele precum ridurile sau tenul tern nu ar trebui sa se afle pe lista femeilor care au aceasta etate. Desigur, pentru a exclude posibilitatea unor astfel de neplaceri, afla care sunt produsele potrivite tie si metodele de ingrijire adecvate.
Ingrijirea de baza trebuie sa fie lucrul care sa te preocupe cand vine vorba de tenul tau. In ce consta aceasta? Pasii sunt simpli: curatare, tonifiere, hidratare. In acest interval de varsta, ingrijirea trebuie facuta tinand cont de tipul tau de ten: mixt, gras, uscat, sensibil.

Tenul mixt

Tenul mixt este cel mai frecvent tip de ten intalnit la femei. Ingrijirea acestuia se face corespunzator, combinand diverse produse. Ritualul de curatare, tonifiere si hidratare este unul destul de meticulos, deoarece fiecare zona a fetei are nevoie de ingrijirea corespunzatoare. Tenul mixt este considerat dificil, deoarece in general, zona T este grasa iar la nivelul pometilor pielea este uscata. Iata pasii esentiali de urmat:

Demachierea fetei de doua ori pe zi, dimineata si seara, indiferent daca porti sau nu machiaj. In cazul tenului mixt, este recomandat un demachiant soft, fara alcool pentru a evita eventualele iritatii.
Nu uita de procesul de tonifiere. Este ideal de utilizat un tonic dupa fiecare demachiere, cu scopul de a reconforta tenul.

Hidratarea tenului se va face in mai multe etape. Pe zonele uscate se va folosi o crema cu proprietati hidratante, iar zona T, se va aplica o crema oil control, pentru a preveni aspectul de gras.
Exfolierea este recomandabil sa se faca o data maxim de doua ori pe saptamana, folosind un peeling cu proprietati purifiante.

Tenul gras

Tenul gras este predispus la imperfectiuni. Ingrijirea acestui tip de piele este una destul de elaborata, deoarece problemele ce pot aparea in urma unei ingrijire necorespunzatoare, sunt multiple: cosuri, puncte negre, pori deschisi.
Un lapte gel demachiant este cel mai indicat de folosit dimineata si seara, pentru a indeparta excesul de sebum sau praful acumulat pe intreg parcursul zilei. Aplicarea unui tonic astingent purifiant este necesara atat dimineata cat si seara dupa demachierea realizata in prealabil insistandu-se pe zonele cu probleme.

Un pas important de facut pentru o ingrijire corespunzatoare a tenului gras, este aceea de folosire a unui gel de curatare profunda. Rolul acestui gel este de a elibera porii astupati si de a uniformiza textura pielii.
In ceea ce priveste hidratarea, aceasta trebuie facuta utilizand creme corespunzatoare de reducere a excesului de sebum. Textura trebuie sa fie non grasa fara a lasa senzatia de pelicula.
 

Tenul uscat

Senzatia de piele uscata poate fi una temporara, provocata de vreme, iarna in general, sau poate fi permanenta, determinata de o predispozitie a tenului. Un ten uscat se poate diagnostica urmarind cateva semne evidente: descuamarea, piele terna, rugozitatea pielii. Este nevoie de o atentie speciala in cazul acestei tipologii de ten.

Demachiantul trebuie sa aiba o textura delicata, hidratanta, de crema, pentru a hrani pielea. Hidratarea se va face prin aplicarea unei creme nutritive grase, ori de cate ori este nevoie. Exfolierea nu este deloc recomandata, deoarece aceasta va accentua si mai mult senzatia de ten uscat. In schimb, se pot folosi masti o data pe saptamana, masti fara continut astringent.


Tenul sensibil 

Tenul sensibil este caracterizat de o piele ce prezinta iritatii, pete rosii, sensibilitate, declansate de fenomene termice, ingrediente ale cosmeticelor, poluare, soarele, vantul etc. Ingrijirea trebuie sa fie una atenta, deoarece folosirea produselor inadecvate nu fac altceva decat sa inrautateasca aspectul tenului.

Demachierea se va face cu produse speciale acestui tip de piele, testate dermatologic. Gama de produse ce trebuie utilizate sunt cele dermatocosmetice, disponibile in farmacii. Lotiunile pe baza de apa termala sunt cele mai indicate pentru a fi folosite ca tonic, avand efect de calmare si redand o senzatie de prospetime. In ceea ce priveste crema, se va folosi una de noapte si una conceputa pentru zi, atent alese, deoarece acestea nu trebuie sa contina alcool.


Categoria de varsta: 30-40 de ani 


30 de ani este pragul cand isi fac simtite prezenta primele semne ale imbatranirii tenului. Pielea isi pierde din elasticitate, de aceea este nevoie sa se intervina pentru a mentine tineretea tenului.

Cremele ce contin antioxidanti, cum ar fi coenzima Q10 sunt de real ajutor daca va incadrati in aceasta categorie de varsta.
Cremele cu factor de protectie fac de asemenea parte din categoria celor pe care trebuie sa le folosesti in mod regulat. Acestea este nevoie sa fie utilizate zilnic, iar factorul de protectie trebuie sa fie de minim 25. Razele soarelui sunt nocive, ele accelerand procesul de imbatranire a pielii.
Cremele cu magneziu si zinc ajuta la stimularea producerii de colagen, substanta atat de necesara unui ten aflat la varsta aceasta.

Alimentatia joaca si ea un rol important in mentinerea tineretii tenului tau. Morcovii au un continut ridicat de beta-caroten, ei ajutand la prevenirea imbatranirii si combaterea ridurilor. In lupta cu ridurile vine in ajutor si uleiul de masline, prin capacitatea lui sporita de a reface celulele pielii si de a-i reda elasticitatea.
Alimentele puternic excitante precum cafeaua si alcool si condimentele afecteaza sanatatea si frumusetea pielii. De aceea ele trebuie cat mai mult evitate.
 

Aspectul de piele tanara poate fi redat si cu ajutorul procedeelor cosmentice. Peelingul este unul dintre tratamentele ce inlatura celulele moarte si stimuleaza regenerarea altor celule, ceea ce va duce automat la obtinerea unui ten mai luminos si mai curat.

Categoria de varsta: peste 40 de ani

Varsta de 40 de ani marcheaza inceputul unor noi serii de modificari normale ce au loc in organismul oricarei femei. Tenul sufera si el de pe urma acestor schimbari, pierzandu-si elasticitatea, stralucirea si totodata frumusetea. Invata cum sa pacalesti natura si mentine-ti pielea sanatoasa si frumoasa. Varsta nu trebuie sa fie un impediment pentru tine. Cu mici trucuri si eforturi poti face in asa fel incat tenul tau sa nu isi arate anii.
Orice femeie trebuie sa inteleaga in primul rand transformarile biologice prin care corpul ei trece pentru ca mai apoi sa inteleaga cum aceste schimbari se rasfrang asupra tenului si totodata cum trebuie sa isi ingrijeasca pielea.

Menopauza atrage dupa sine scaderea nivelului de estrogeni. Acest mecanism atrage dupa sine scaderea nivelului de hidratare a pielii precum si scaderea productiei de colagen si sebum. Aceste transformari sunt vizibile pe ten prin faptul ca el isi pierde din elasticitate si devine din ce in ce mai uscat.

          

Petele brune sau galbui se numara de asemenea printre efectele pe care menopauza le are asupra tenului. Puterea de regenare scade, de aceea este nevoie sa se foloseasca creme si tratamente care sa amelioreze si sa incetineasca toate aceste transformari. Printre ingredientele minune putem incadra acidul hialuronic, ceramide, vitamina C, vitamina A.
In ritualul de ingrijire zilnica trebuie neaparat sa se regaseasca atat o crema cu factor de protectie solara cat si un gel pentru conturul ochilor.

Printre metodele antimbatranire la indemana oricarei femei se numara mastile cu laptisor de matca, miere, morcov. Ele au rolul de a atenua ridurile, oferind totodata si o hidratare corespunzatoare.
Dupa varsta de 40 de ani, deseori femeile se confrunta cu o sensibilizare excesiva a pielii. In aceasta situatie este bine sa se foloseasca produse special concepute segmentului de varsta. Dermatocosmeticele sunt cele mai indicate deoarece ele nu contin parfum, conservanti sau orice alte ingredient care ar putea irita sau sensibiliza tenul si mai tare.

Fii frumoasa indiferent de varsta! Aceasta este deviza pe care fiecare femeie trebuie sa o urmeze pentru a fi infloritoare.

Tu cum iti ingrijesti tenul?

Articolul urmator
Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm
    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

    Somnul reprezintă un factor important în procesul de dezvoltare a copiilor. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn. Acest...

    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

    Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă
    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă

    Te gândești să-l pui pe cel mic „cu osul la treabă”, dar nu știi cu ce să începi? Ți-am pregătit un ghid pe vârste cu activități de curățenie...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu
    Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu

    Suntem sigure că te-ai întrebat, măcar o dată în viață, cum se simt, de fapt, contracțiile și cât de mult dor. Ei bine, dacă nu ai devenit mămică până acum...

    S-a decis! Bani pentru părinții care au copii bolnavi, indiferent de vârstă
    S-a decis! Bani pentru părinții care au copii bolnavi, indiferent de vârstă

    Bani pentru părinții cu copii bolnavi! În urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului, Curtea Constituţională a decis că părinţii care au copii cu afecţiuni grave, au...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Care este îngerul tău păzitor în funcție de zodie
    Care este îngerul tău păzitor în funcție de zodie

    Fiecare dintre noi are un înger păzitor, pe care îl simțim aproape și care ne ghidează pașii zi de zi. Știai însă că îngerii păzitori diferă în...

    © 2024 Qbebe