Top 10 tratamente naturale pentru bataturi

Top 10 tratamente naturale pentru bataturi

Louise Tanase - Contributor

Bataturile sunt portiuni mici de piele ingrosata si intarita care se dezvolta atunci cand pielea este expusa la frictiuni sau presiuni excesive si de lunga durata. De cele mai multe ori, bataturile apar pe pielea talpilor si degetelor de la picioare, insa se pot dezvolta si pe alte parti ale corpului. Neplacute si inestetice, bataturile trebuie inlaturate, insa uneori nu vrei sa apelezi la ajutorul unui dermatolog sau al unei cosmeticiene. Iata cateva remedii naturale eficiente pe care le poti prepara si utiliza in confortul casei tale.

Alte cauze posibile ale aparitiei bataturilor sunt mersul descult, purtarea incaltamintei fara sosete sau ciorapi si practicarea sporturilor care pun presiune pe picioare sau pe portiuni ale talpilor si degetelor de la picioare. Persoanele care au monturi sau degete deformate, glande sudoripare cu functionare dereglata in zona picioarelor, cicatrici sau negi pe picioare, care sufera de diabet sau alte afectiuni care provoaca circulatie periferica deficitara sunt mai predispuse la formarea bataturilor si a complicatiilor asociate cu acestea. Simptomele bataturilor includ piele ingrosata si tare, umflaturi si durere la presiune. Iata cateva remedii naturale care te pot ajuta sa elimini bataturile.

1. Piatra ponce

  piatra ponce

Masarea bataturilor si zonelor inconjuratoare cu piatra ponce este un remediu eficient si imediat. O piatra ponce buna va indeparta pielea moarta si intarita, reducand durerea si grabind procesul de vindecare. Iata cum se foloseste:
- seara, inainte de culcare, scufunda-ti picioarele in apa calda pentru cel putin 10 minute pentru a inmuia pielea intarita.
- freaca bataturile si zona inconjuratoare cu piatra ponce, inainte si inapoi, timp de 3-5 minute si apoi clateste picioarele si usuca bine pielea cu un prosop.
- inmoaie un disc de bumbac in ulei de ricin si pune-l pe locul bataturii, apoi fixeaza-l cu leucoplast si lasa-l acolo pana dimineata.
- Dimineata, inlatura discul si aplica iarasi ulei de ricin, masand usor. Poti aplica ulei de ricin de cateva ori pe zi, repetand tratamentul pana cand batatura a disparut complet.

2. Otet alb

Otetul alb este un remediu testat si deosebit de eficient pentru bataturi. Aciditatea mare a otetului alb ajuta pielea ingrosata sa se inmoaie. In plus, proprietatile sale antibacteriene si antifungice reduc riscul aparitiei infectiilor in zona afectata de bataturi. Seara, inainte de a merge la culcare, amesteca o parte de otet alb cu trei parti de apa si uda bine batatura cu aceasta solutie, apoi inmoaie un disc demachiant in solutie si aplica-l pe batatura. Acopera zona cu leucoplast si lasa otetul sa actioneze peste noapte. Dimineata, exfoliaza pielea ingrosata cu o piatra ponce sau un instrument pentru pedichiura. Aplica ulei de masline sau ulei de cocos pe zona tratata pentru a o mentine bine hranita. Poti folosi acest remediu zilnic pana cand batatura a disparut.

3. Bicarbonat de sodiu

bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un agent exfoliant natural care te va ajuta sa elimini pielea moarta care acopera batatura si va stimula procesul de vindecare. De asemenea, bicarbonatul de sodiu are proprietati antifungice si antibacteriene care te vor ajuta sa te feresti de infectii. Poti prepara un remediu pentru bataturi adaugand 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu intr-un lighean cu apa calda. Scufunda picioarele in aceasta solutie timp de 10-15 minute, apoi freaca zona afectata de bataturi cu piatra ponce pentru a inlatura pielea moarta. Alternativ, amesteca o lingurita de bicarbonat de sodiu cu putina zeama de lamaie proaspat stoarsa si apa pentru a obtine o pasta groasa. Aplica pasta pe batatura, acopera cu un bandaj si lasa remediul sa actioneze peste noapte. Dimineata, clateste pasta cu apa calda si apoi exfoliaza bine zona folosind o pila sau o piatra ponce. Ambele remedii cu bicarbonat de sodiu pot fi folosite zilnic pana cand batatura dispare.

4. Suc de lamaie

 

O alta varianta eficienta de inlaturare a bataturilor presupune folosirea sucului de lamaie proaspat stors. Acidul citric din lamai inmoaie pielea ingrosata si intarita, ceea ce va face ca batatura sa cada pana la urma. Aplica suc de lamaie proaspat peste batatura si lasa-l sa se usuce la aer. Repeta procedeul de cel putin 3 ori pe zi. Alternativ, poti inmuia doi catei de usturoi intr-o lingura de zeama de lamaie proaspat stoarsa timp de 15 minute. Inlatura cateii de usturoi si freaca bataturile cu zeama de lamaie in care a stat usturoiul. Lasa zona sa se usuce si repeta. Poti repeta acest procedeu de cateva ori pe zi, pana cand bataturile dispar. Alt remediu poate fi obtinut din amestecarea unei lingurite de drojdie de bere cu putina zeama de lamaie proaspat stoarsa pentru a obtine o pasta moale. Aplica pasta pe batatura, acopera cu un bandaj si las-o sa actioneze peste noapte. Poti folosi si acest remediu zilnic, pana cand obtii rezultatele dorite.

5. Usturoi

 usturoi

Usturoiul este un antioxidant natural foarte puternic, de aceea este foarte eficient in tratarea bataturilor. De asemenea, are proprietati antifungice si antibacteriene care ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor in zona afectata de bataturi. Freaca bine un catel de usturoi taiat pe jumatate pe batatura, lasa pielea sa se usuce si apoi acopera zona cu un bandaj si permite-i sa actioneze peste noapte. Dimineata, inlatura bandajul si spala zona cu apa calda. Poti folosi acest remediu in fiecare seara pana cand batatura dispare. Alternativ, mai poti folosi si acest remediu: taie 2-3 catei de usturoi in bucatele mici, adauga putina sare si freaca-le pana obtii o pasta pe care o aplici pe batatura. Acopera cu un bandaj si lasa zona asa timp de 3 zile. In a treia zi, inlatura bandajul si batatura o sa cada. Daca mai este nevoie, repeta procedeul. O alta optiune este un remediu preparat dintr-o pasta de usturoi preparata din 3 catei de usturoi si putin otet. Aplica pasta pe batatura, pune un pad de bumbac peste ea si fixeaza cu un leucoplast. Lasa remediul sa actioneze 2-3 ore si apoi inlatura-l, spala zona cu apa calda si usuca bine. Poti repeta acest procedeu zilnic pana cand dispare batatura.

6. Terebentina

terebentina

Terebentina este un antiseptic puternic care poate ajuta la eliminarea bataturilor; patrunde rapid in piele, prin urmare, timpul de vindecare este scurt. Infasoara gheata intr-o carpa curata si maseaza zona afectata timp de 2 minute. Usuca zona si maseaza terebentina pe batatura, apoi acopera zona cu un bandaj si lasa terebentina sa actioneze peste noapte. Dimineata, spala bine zona. Alternativ, inmoaie un sfert de ulei de cocos si amesteca-l cu o lingura de terebentina si 2 linguri de camfor. Lasa amestecul sa se raceasca. Scufunda-ti picioarele in apa calda cateva minute, apoi usuca-le bine si aplica remediul pe bataturi. Acopera cu bandaj sau sosete de bumbac si lasa-l sa actioneze peste noapte. Dimineata, spala bine zona cu apa calda. Repeta de 2-3 ori pe saptamana. Remediul poate fi pastrat cateva zile intr-un borcan de sticla inchis ermetic.

7. Papaya

Papaya este alt remediu foarte simplu si eficient pentru eliminarea bataturilor, deoarece contine cateva enzime care ajuta la inmuierea pielii intarite si la inlaturarea pielii moarte. In plus, papaya amelioreaza durerile sau disconfortul si ajuta bataturile sa se usuce si sa cada mai repede. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, foloseste un fruct de papaya crud si mai putin copt. Pentru a obtine remediul, trebuie sa razi o bucata de papaya si sa storci sucul. Inmoaie un pad de bumbac in sucul obtinut, pune-l pe batatura si acopera cu leucoplast, apoi lasa-l sa actioneze asupra bataturii peste noapte. In dimineata urmatoare, inlatura bandajul si freaca bine batatura cu o piatra ponce pentru a inlatura pielea moarta. Repeta procedeul zilnic pana cand batatura dispare.

8. Lemn dulce

In Ayurveda, lemnul dulce este adeseori recomandat pentru tratarea bataturilor aparute pe picioare, datorita uimitoarelor proprietati care stimuleaza vindecarea. Pentru a prepara un remediu cu lemn dulce, trebuie sa amesteci o lingura de pudra de lemn dulce cu putin ulei de mustar, astfel incat sa obtii o pasta groasa. Aplica pasta pe batatura seara, inainte de culcare, bandajand bine si lasand remediul sa actioneze peste noapte. Dimineata urmatoare, inlatura bandajul si spala zona cu apa calda. Repeta procedeul in fiecare seara pana cand batatura se inmoaie si scade in marime.

9. Turmeric

turmeric

Un alt remediu excelent pentru inlaturarea bataturilor este turmericul. Acest condiment exotic are proprietati antiinflamatoare, de aceea ajuta la eliminarea disconfortului, a durerii si ajuta la vindecarea zonelor afectate de bataturi. Pentru a beneficia de proprietatile sale, trebuie sa amesteci o lingura de pudra de turmeric cu putina miere pentru a obtine o pasta groasa. Aplica pasta pe bataturi si las-o sa se usuce la aer. Repeta procedeul de 2-3 ori pe zi, timp de cel putin o saptamana sau pana cand bataturile cad. O alta optiune este sa amesteci o lingurita de gel de aloe vera cu jumatate de lingurita de pudra de turmeric si sa aplici pasta pe bataturi. Acopera zona cu un bandaj si lasa pasta sa actioneze peste noapte. Dimineata, freaca bataturile cu o piatra ponce si apoi aplica putina crema nutritiva. Repeta acest procedeu zilnic pana cand elimini bataturile complet.

10. Ananas

ananas

Bataturile pot fi eliminate si cu ajutorul ananasului. In acest caz, coaja de ananas este mai eficienta decat pulpa fructului, deoarece contine anumite enzime care ajuta la inmuierea bataturilor. Taie un patrat din coaja ananasului si pune coaja cu partea interioara pe batatura, apoi leaga un bandaj si incalta sosete de bumbac pentru a o fixa si lasa coaja de ananas sa actioneze peste noapte. Dimineata, inlatura bandajul, spala zona cu apa calda si aplica putin ulei de cocos, masand usor. Foloseste acest remediu in fiecare noapte, timp de o saptamana sau pana cand batatura cade.

Toate aceste remedii sunt foarte usor de folosit acasa si sunt deosebit de eficiente, insa daca suferi de diabet sau bataturile sunt foarte dureroase trebuie sa mergi la medicul dermatolog pentru tratament.

Articolul urmator
Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat
Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

    În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile
    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile

    Printre cele mai cunoscute vorbe din popor se regăsește și aceasta: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”. Fie că te raportezi la bunicii tăi, fie că te raportezi...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

    Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
    Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

    Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

    © 2024 Qbebe