Cum alimentăm și protejăm imaginația copilului? Interviu cu Otilia Mantelers, specialist în parenting

Bianca Geica - Redactor Senior

Ce ar fi viața fără un strop de imaginație? Imaginația joacă un rol foarte important în dezvoltarea copiilor noștri. Îi ajută să privească lucrurile din perspective diferite, în așa fel încât să ia cele mai bune decizii și să înțeleagă mai bine lumea care îi înconjoară. Un copil cu o imaginație bine dezvoltată este un copil autonom, comunicativ, empatic, un copil cu o înaltă capacitate de autoreglare emoțională și cu o stimă de sine crescută!

Despre cât de important este să alimentăm și să protejăm imaginația celor mici am stat de vorbă cu Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting și în joaca terapeutică cu copiii între 0 și 10 ani.

Otilia susține workshop-uri și conferințe pentru părinți din 2012, este autoarea cărții pentru copii „Secretul Monstrului” și, bineînțeles, mamă. Are 3 copii minunați, cărora încearcă zi de zi să le dezvolte imaginația și creativitatea prin tehnici pe care a ales să ni le împărtășească, în interviul pe care urmează să îl citești. 

Qbebe: Otilia, de ce este atât de important să le dezvoltăm micuților noștri imaginația și creativitatea? 

Otilia Mantelers: Cred că multă lume cunoaște afirmația lui Einstein care spunea – Imaginația este mai importantă decât cunoașterea. Imaginația reprezintă baza dezvoltării sociale și cognitive a ființei umane. Este un fel de fundație pe care copilul așază, prin experiențele sale, un fel de a trăi viața, de a o explora și de a o cunoaște. Cu cât fundația aceasta este mai viu colorată și mai vastă, cu atât perspectiva sa asupra vieții este mai flexibilă și mai largă. De aceea noi, părinții avem nevoie să ne concentrăm nu pe câte cunoștințe să asimileze copilul, ci pe dezvoltarea imaginației sale. Imaginația este și izvor pentru creativitatea sa!

Q: Cum îi ajută aceste două abilități mai departe, în viața de adult?

O.M.: Un copil a cărui imaginație și creativitate au fost încurajate de părinții și educatorii săi are șanse să devină un adult care caută frumosul și binele chiar și în momente de deznădejde. Astfel, imaginația și creativitatea îl ajută pe adult ca în viața sa profesională să găsească soluțiile cele mai ingenioase în situații de criză. Să organizeze nunta de vis. Să se joace cu copiii săi. Să se bucure de fiecare colț al locului în care locuiește sau pe care îl vizitează. Să găsească frumosul și culoarea chiar și într-un câmp părăsit!

Q: Care sunt factorii care intervin în dezvoltarea creativității copiilor?

O.M.: În cartea sa binecunoscută Atomic Habits, autorul James Clear scria că mediul în care locuim ne ajută să dezvoltăm obiceiurile pe care le dorim. Cu alte cuvinte, dacă ne dorim să fim creativi, motivația va crește dacă ne ajutăm noi pe noi înșine amenajând un spațiu care ne inspiră să fim creativi. Iar când avem copii, pentru a le stimula creativitatea putem să ne organizăm casa în așa fel încât în fiecare cameră să existe cărți pe rafturi, pe podea, pe noptieră. Să existe mijloace de creație cum ar fi crafting materials, decorațiuni, pensule, acuarele, culori. Astfel, pe oriunde merge prin casă, copilul să poată să aibă la îndemână obiecte cu care să creeze ceva!

Q: Bazându-te pe experiența ta de până acum în lucrul cu copiii, cum sunt diferiți micuții cărora le-a fost stimulată imaginația față de cei cărora le-a fost îngrădită?

O.M.: Am observat, într-adevăr diferențe între copiii a căror libertate de exprimare și creativitate au fost cultivate și cei ale cărora nu au fost încurajate. Aceștia din urmă par că se blochează uneori în a-și exprima gândurile, au mai puțină încredere în sine în a povesti despre întâmplări din viața lor și în a desfășura activități creative. Toți copiii au imaginație și creativitate, iar partea bună este că ele nu dispar niciodată, ci doar rămân blocate. Ele se pot elibera și când devenim adulți.

Q: Otilia, tu ai 3 copii minunați. Cum îi ajuți să își dezvolte imaginația și creativitatea?

O.M.: Cred că felul în care i-am ajutat să își dezvolte imaginația și creativitatea a fost în primul rând că ne-am jucat foarte multe jocuri fantezie, pe care le-au inventat ei. Am intrat în jocul lor și le-am urmat regulile, fără să le comentez sau să le judec. Un alt fel în care le-am permis creativitatea a fost faptul că m-am extaziat la majoritatea ideilor pe care le aveau. Când erau mici, aproape la orice idee, iar pe măsură ce au devenit mari, mai mult la ideile care îmi păreau la modul autentic foarte bune. Nu am comentat nicio activitate creatoare pe care o aveau – fie ea din muzică, artă, teatru, desenat pe asfalt sau pe pereți. Cred că și un perete pe care poate desena în casă îl ajută mult pe copil să fie creativ.

Q: S-a demonstrat faptul că cei mici învață cel mai repede prin intermediul jocului. Ne poți da 3 exemple de jocuri sau activități care alimentează imaginația copiilor?

O.M.: Într-adevăr, copiii învață prin joc, în special. Despre sine (ceea ce simte, ceea ce gândește) și despre lume învață prin jocurile fantezie (pretend-play). Cogniția o dezvoltă prin cântecele, poezii și jocuri manuale de potrivit piese, numărat etc. Despre animale și mediul înconjurător învață mergând la ferme, atingând animăluțe, zbenguindu-se prin râuri, țopăind în noroi, construind castele de nisip.

Q: Desenele animate stimulează creativitatea și imaginația? În ce fel?

O.M.: Eu consider ca da, insa depinde de desene. In primul rand pentru copiluk de 2/3 ani aș recomanda televizorul împreună cu părintele, nu singur, fiindcă atunci când copilul privește un serial educativ cu mama sau cu tata, se creează acea conexiune emoțională, ca un leagăn în care copilul este mângâiat și adorat și în al cărui spațiu el poate să se concentreze pe a învăța și a înțelege lucruri noi. Majoritatea copiilor învață prin stimulare vizuală și cunosc mulți copii care au învățat chiar și limbi străine privind emisiuni la televizor.
Dacă, spre exemplu, un copil de 5 ani privește singur 1h la TV, atunci ar fi ideal ca părintele să mai privească cu el 15 minute, pentru a crea starea de conexiune umană.

Q: Cum alegem desenele animate și serialele pentru copii, astfel încât acestea să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării lor socio-emoționale?

O.M.: Pentru copiii cu vârsta până la 7-8 ani, eu aș recomanda orice serial de pe Disney Junior, fiindcă ele sunt desene concepute pentru a le dezvolta copiilor empatia, creativitatea, imaginația, prieteniile. Aș căuta seriale care au valori comune cu ale noastre, părinții lor. De exemplu, cel mai nou serial cu Mickey numit Mickey Mouse:Casa Distractiei este menit să îi ajute pe copii să își dezvolte creativitatea și include lecții sociale și emoționale despre prietenie și ingeniozitate relevante pentru prescolari. Curiozitatea, umorul și bucuria descoperirii sunt teme esențiale ale seriei, în timp ce Mickey și prietenii săi explorează diverse locuri și întâlnesc noi prieteni în aventurile lor. Pot spune cu incredere ca episoadele sunt pline de inspiratie pentru parinti si copii si ca aventurile cu Mickey, Minnie, Donald, Pluto si Goofy pot continua cu usurinta si dupa ce inchizi televizorul si decizi in ce vrei sa iti trasformi livingul: o jungla plina de vegetatie interesanta si animale posnase, locul de joaca al unui dragon ce scoate flacari sau o racheta ce se pregateste sa aselenizeze? Va las sa descoperiti noi episoade din acest serial la Disney Junior in fiecare zi de luni pana vineri la 19:30.

Q: Care au fost desenele tale preferate, în copilărie? Cum te-au ajutat pe tine să îți dezvolți imaginația?

O.M.: Ce întrebare frumoasă, mă bucur de ea! Mi-au plăcut mult desenele cu Mihaela, fiindcă vedeam o fetiță în care îmi regăseam curiozitatea și veselia. Îmi plăceau toate desenele Disney, fiindcă îmi plăcea să mă uit la frumusețea prințeselor, să trăiesc suspansul și un pic de frică. Acum îmi dau seama cel mai bine cât de mult mi-au plăcut mie desenele! Le-am iubit, fiindcă au adus mult estetic în viața mea, mi-au dat modele pre care aspiram și mi-au adus în fața ochilor calități pe care le simțeam în mine și voiam să le scot la iveală!

Surse foto: Raluca Bădescu, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dr. Otilia Țigănaș: De azi, nu mai cerem cardul de sănătate și scrisori medicale în starea de urgență
  Dr. Otilia Țigănaș: De azi, nu mai cerem cardul de sănătate și scrisori medicale în starea de urgență

  Starea de urgență prevede ca medicii să nu mai ceară cardul de sănătate la consultații și nici scrisori medicale pentru a elibera rețete compensate.

  Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
  Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

  Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

  Invazie de țânțari în București. Cum ne protejăm copiii
  Invazie de țânțari în București. Cum ne protejăm copiii

  După ploile din ultima vreme, Capitala se confruntă cu o invazie de țânțari! Specialiștii spun că, în această perioadă, insectele s-au înmulțit necontrolat, cei...

  Cum protejăm imunitatea copiilor în sezonul rece
  Cum protejăm imunitatea copiilor în sezonul rece

  Suntem convinși că nu greșim atunci când afirmăm că cea mai mare dorința a ta este să îți vezi copiii crescând fericiți și sănătoși. Fiindcă ce părinte nu...

  Infecțiile virale și bacteriene la copii: cum protejăm micuții
  Infecțiile virale și bacteriene la copii: cum protejăm micuții

  Azi sunt 20 de grade Celsius, mâine 10. Cu așa fluctuații de temperatură, nu e de mirare că organismul micuților noștri este complet dat peste cap! În general, trecerile...

  Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți
  Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți

  Creșterea tot mai mare a cazurilor de coronavirus a alertat întreaga planetă. De aceea, experții de la Organizația Mondială a Sănătății se străduiesc să dezvăluie zi de zi...

  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?
  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?

  Situația actuală cu răspândirea coronavirusului este de-a dreptul alarmantă. În pofida măsurilor pe care le iau autoritățile, cetățenii continuă să se simtă lipsiți...

  Tendinţa de parenting în 2021: cum te poate ajuta minimalismul să fii un părinte mai bun
  Tendinţa de parenting în 2021: cum te poate ajuta minimalismul să fii un părinte mai bun

  Dacă în urmă cu câteva decenii conceptul de "minimalism" se referea la o anumită tendinţă în decoruri, în amenajarea caselor sau a garderobei, în ultimii...

  © 2022 Qbebe