Mămici vedetă: interviu cu Eli Roman, realizator tv

Irina Olteanu - Redactor Senior

Zâmbetul delicat și prezenta diafană a lui Eli Roman te îndeamnă să o îndrăgești imediat la televizor. Dacă o cunoști și în persoană înțelegi că este un om frumos și, de 3 ani jumătate, o mamă minunată pentru Andrei, în curând și pentru Matei. Deși perioada ambelor sarcini nu a fost tocmai ușoară, din fericire singura problemă cu care se confruntă în prezent fiul său implică ciocolata...Când vine vorba despre lucruri serioase, consideră că cei 7 ani de acasă reprezintă o carte de vizită cu care pornește în viață copilul, primele caracterizări din CV-ul ce va fi să fie la momentul devenirii sale profesionale. Iar ca principiu de viață, ne mărturisește că îi este dragă expresia "Dacă vrei să duci o viață fericită, ancoreaz-o de un scop, nu de oameni sau de obiecte." Vei afla în continuare și alte lucruri interesante despre ea și frumoasa sa familie.

1. Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit mamă?

Faptul că am devenit mamă a fost un vis devenit realitate în contextul problemelor medicale cu care ne-am confruntat ca și cuplu. Totul s-a schimbat în jurul meu. Prioritățile mele sunt altele. Sunt mult mai responsabilă, mai atentă la la tot ce poate aduce atingere stării mele de bine și a familiei. Lucrurile simple, precum chicotelile cu Andrei, zâmbetul lui, bucuria din ochii lui îmi aduc acea împlinire totală. Am ajuns să o înțeleg pe mama când îmi spunea în anumite situații: o să vezi și tu când o să ai copilul tău!interviu Eli Roman

2. Povestește-ne cum decurge programul tău zilnic. Cum reușești să îl organizezi? Te ajută cineva în creșterea lui Andrei?

Cotidianul meu, de altfel, este și cel care suplinește faptul că nu prea mai ajung la sală. Începe dimineața la 7 și se încheie la 24. Dimineața o încep cu drumul către grădinița care se află în apropierea redacției Realitatea TV, continuă cu o plimbare de vreo 500 m către studio și pregătirile pentru emisiunea Realitatea Zilei de la ora 10. La redacție termin programul în jurul orei 14 și până când vin să-l iau pe Andrei de la grădi mai am timp de proiectul Dollflowers, adică de făcut păpuși, de diverse întâlniri pe anumite proiecte punctuale. La 18 îl iau pe Andrei de la interviu Eli Romangrădi și de atunci mă dedic total lui. Sunt o persoană organizată, altfel risc să fiu prinsă pe picior greșit. E drept, am ajutoare, suntem fericiți să-i avem alături de noi pe toți bunicii, ba chiar străbunica lui Andrei. Cea din urmă are cea mai mare grijă de noi, răsfățându-ne zilnic cu bucate ardelenești.

3. Care este stilul de parenting care te caracterizează? Unul autoritar sau mai degrabă prietenos?

Între autoritar și prietenos, am încercat să găsesc un echilibru.  Cred mai degrabă că e vorba de un parenting echilibrat, astfel încât copilul să cunoască anumite limite în cadrul cărora el să aibă șansa să facă alegeri, fără a-i îngrădi nevoia sa de autonomie.

4. Cu ce probleme te-ai confruntat până în prezent cu privire la creșterea lui Andrei? A avut vreo problemă de sănătate? Cum le-ai gestionat?

Poate e greu de crezut, dar până la cei 3 ani și 5 luni ai lui Andrei nu am avut de-a face cu nimic care să ne surprindă. Sănătos, cu câteva răceli sezoniere, dar care nu au ridicat probleme, ceva emoții au fost la integrarea la grădiniță, dar pe care le-am depășit chiar din a doua zi. Totul a fost sub control, probabil acest lucru ne-a și dat curajul pentru a-i face un frățior lui Andrei. Acum traversăm o perioadă în care Andrei insistă să mănânce ciocolată în cantități pe care eu le consider prea mari pentru vârsta lui, în timp ce eu dau testul suprem de a stabili o porție echilibrată într-o perioadă a ouălor de ciocolată.

5. Cum îl poți descrie pe băiețelul tău?

Andrei, cel cu părul bălai și creț, ochi albaștri, este un prieten de nădejde, ca să amintesc de caracterizarea făcută de educatoarele lui, care îmi spun cât de implicat și afectiv este față de colegii lui. Pentru noi este cel mai bun copil, cuminte, mâncăcios, ascultător, sociabil, este perfectul nostru care va fi completat din vară de fratele său. Este bucuria ochilor noștri. Cel care dă sens vieții noastre pe pământ.

interviu Eli Roman

6. Andrei este foarte încântat să meargă la grădiniță. Care sunt activitățile sale preferate?

Andrei merge la Karin Kids Academy, singura grădiniță din pădure, fapt pentru care activitățile din mijlocul naturii sunt preferatele lui. Jocurile copilăriei în aer liber vin și cu beneficii pentru ei: studiile vorbesc despre creșterea imunității copilului. Ba mai mult, joaca în noroi poate reduce numărul bolilor cronice, ajută la creșterea serotoninei din creier, diminuează simptomele alergiilor și îmbunătățește dispoziția celor mici. Descoperă zilnic noi vietăți, arbuști, plante, despre care are numai cuvinte frumoase. Vă dau și câteva exemple în acest sens: "mami, uite ce gândac frumos, e negru și lucios, e curat!!! Uite, planta, are și puișori, e frumoasă, mami!"

7. Ce meserie își dorește să aibă? Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta?

La vârsta asta, 3 ani și 5 luni, își dorește să se facă polițist sau pompier. Jurnalismul e o vocație, nu o meserie. Acum totul depinde de el, de cum va arăta România peste 15 ani. Dacă nu va fi liber în meseria asta, nu va fi interviu Eli Romanjurnalist. Va avea sprijinul meu necondiționat, îi voi prezenta plusurile și minusurile acestei meserii, alegerea va fi la el.

8. Urmează să devii din nou mamă, tot de băiat. Cum a fost perioada sarcinii? Diferită de sarcina cu Andrei?

O mare bucurie venirea pe lume a celui de-al doilea băiat, atât pentru noi, dar și pentru Andrei care aștepta un bebeluș de foarte multă vreme. Pentru mine sarcinile au fost mai grele pentru că au fost obținute în urma procedurii de FIV. Spun mai grele față de o sarcină obținută pe cale naturală pentru că protocolul unei sarcini obținute prin FIV presupune un tratament medicamentos nu tocmai ușor, cu mulți hormoni care îți bombardează corpul. Dacă la Andrei, după primul trimestru am început să mă simt mai bine, acum, 4 ani mai târziu, abia după 6 luni am început să mă bucur de gravidie. Totul a decurs mai ușor datorită familiei care m-a susținut și doctorului Andreas Vythoulkas care ne-a ajutat să trecem peste problemele medicale de infertilitate.

9. Ai o siluetă de invidiat pentru o viitoare mămică. La ce modalități apelezi pentru a ține sub control kilogramele în plus din perioada sarcinii?

Acum și roșesc, dar să știți că am mai multe kg acum față de aceeași perioadă a sarcinii cu Andrei. Am deja un plus de 10 kg, dar nu-mi fac probleme în datul jos după sarcină. Alăptarea mă va ajuta cel mai mult. Nu a fost foarte greu să țin sub control kilogramele din timpul sarcinii și asta pe seama tratamentului FIV care mi-a dat peste cap gusturile, mirosurile etc. Nu am avut pofte, nu am găsit acel ceva bun de mâncat care să-mi bucure papilele gustative și care să mă fi pus în situația de a consuma necontrolat anumite alimente.interviu Eli Roman

10. Ai reușit să îl alăptezi pe Andrei? Intenționezi să îl alăptezi pe Matei? Ce sfaturi le poți oferi mamelor în acest sens?

Da, am reușit să îl alăptez 6 luni pe Andrei, atât am avut, dar nu aș fi reușit fără ajutorul moașelor de la SAMAS. De altfel, cu Asociația penntru Sănătatea Mamei și a Sugarului am legat o colaborare frumoasă, au fost cei care ne-au dat încredere în noi, proaspeți părinți. Cursurile de puericultură realizate de SAMAS ne-au ajutat să primim informația corectă despre această călătorie în 3 și pe care să le adaptăm familiei noastre, astfel încât să ne bucurăm în liniște de minunea aducerii pe lume a unui copil. Iar cursul de alăptare la care am participat mi-a conferit suficiente informații cât să mă descurc cu alăptarea, să trec de furia laptelui, să-mi fac masaje la nivelul sânului. Cu siguranță îl voi alăpta și pe Matei! Mamelor le-aș spune să ceară ajutor specializat, să participe la cursuri de puericultură (cu plată sau gratuite), să pornească în această călătorie cu încredere, să încerce să-și alăpteze puiul cu "aur lichid", o lună, 2, cât pot, dar să încerce să nu se priveze de această merioadă minunată de mămicie.

11. Unde vă place să călătoriți în familie? Ce locuri vă place să vizitați?interviu Eli Roman

Cea mai recentă călătorie din luna martie ne-a dus pe tărâmul Emiratelor. Am ales un emirat mai puțin cunoscut, Ras al Khaimah, ca să ne bucurăm de mare și bălăceală zilnic, dar și în apropierea Dubai-ului ca să ne petrecem serile în parcurile de distracție/tematice pentru copii. Vacanțele noastre trebuie să fie în regim de all inclusive pentru a avea tot confortul necesar unei familii care călătorește cu copil și să aibă acces la tot felul de atracții pentru pitici. Sau în apropierea unor centre de distracții. Așteptăm să mai crească și Andrei pentru a merge în vacanțe unde să vizităm și să înțelegem istoria acelor locuri. Ne place să descoperim lumea, de aceea, o dată pe an avem și o vacanță doar a noastră, a părinților. Ceea ce nu e neapărat egoism, dar dacă aveți cu cine lăsa copiii, cuplul merită acest timp pentru el.

12. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?

Pentru cei mai mulţi dintre noi, expresia „cei 7 ani de-acasă" este sinonimă cu acele reguli de politeţe şi de principii de viaţă, pe care copilul le deprinde la o vârstă fragedă, în sânul familiei, şi care îl ajută pe adultul de mai târziu să se integreze în viaţa socială. Personal, acești 7 ani de acasă îi văd ca pe o carte de vizită cu care pornește în viață copilul tău, primele caracterizări din CV-ul ce va fi să fie la momentul devenirii sale profesionale.

13. Ce principii te ajută în viata și în educația fiului tău?

"Dacă vrei să duci o viață fericită, ancoreaz-o de un scop, nu de oameni sau de obiecte." O zicere a lui Albert Einstein după care mă ghidez în viață.

Copiii au în primul rând nevoie de încredere și siguranță. Lucruri pe care le oferim necondiționat. Este important ca cei mici să știe când greșesc. Cu răbdare explicați-le că nu e nicio problemă să greșească, însă e de dorit să deosebească binele de rău în orice situație.

interviu Eli Roman14. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor și viitoarelor mămici Qbebe?

Nu sunteți singure! Și alte mame au trecut prin aceleași situații, încercări, reușite...nu sunteți singure nici acasă: cereți ajutorul tatălui, implicați-l! Dacă aveți bunici, nu îi țineți departe de pitici! Prieteniile de dinaintea maternității acum se încearcă, solicitați sprijinul acestora! E frumos să fii o mamă eroină, dar să știți că nimeni nu vă ridică statuie pentru asta!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Oana Roman panicată! A ajuns cu fetița la medic din cauza unor simptome suspecte
  Oana Roman panicată! A ajuns cu fetița la medic din cauza unor simptome suspecte

  Oana Roman a trecut prin momente groaznice recent, când a fost nevoită să meargă cu fetița ei, Isa (6 ani), la spital, din cauza unor simptome suspecte. Ea a povestit, într-o...

  Șoc în lumea showbiz! O vedetă din România este însărcinată la 50 de ani pentru prima oară
  Șoc în lumea showbiz! O vedetă din România este însărcinată la 50 de ani pentru prima oară

  Veste șoc în showbizul românesc - vedeta care va deveni mamă la 50 de ani ne-a uimit pe toți!

  Surpriză la Premiile Gopo: este însarcinată! Vedeta a dat vestea pe covorul roșu
  Surpriză la Premiile Gopo: este însarcinată! Vedeta a dat vestea pe covorul roșu

  La premiile GOPO din 2020, una dintre cele mai talentate actrițe, Ada Condeescua surprins publicul și chiar și colegii purtând o rochiță care i-a evidențiat burtica de gravidă,...

  "Am fost vândut când eram bebeluş pe 10 mii de dolari". Povestea emoţionantă a unui tânăr român care a ştiut să îşi găsească fericirea
  "Am fost vândut când eram bebeluş pe 10 mii de dolari". Povestea emoţionantă a unui tânăr român care a ştiut să îşi găsească fericirea

  Un bebeluş din România, vândut de părinţii săi unui cuplu canadian, a devenit un tânăr împlinit pe plan personal şi profesional. Parcurge cu atenţie articolul...

  Oana Roman a avut o copilărie dură: ”M-a bătut cu cureaua și m-a închis odată într-o cămară”
  Oana Roman a avut o copilărie dură: ”M-a bătut cu cureaua și m-a închis odată într-o cămară”

  Oana Roman este o femeie puternică, s-a născut și a crescut într-o familie înstărită, însă copilăria ei nu a fost nici pe departe, se pare, una fericită și...

  O vedetă din România a născut în secret, după ce a luptat cu cancerul de col. Nimeni nu știa că este însărcinată!
  O vedetă din România a născut în secret, după ce a luptat cu cancerul de col. Nimeni nu știa că este însărcinată!

  Surpriză uriașă în showbizul românesc! Bruneta a ținut sarcina secretă și a făcut public faptul că are un copil la două saptămâni de la naștere. Toată lumea se...

  Un român a câștigat Premiul Nobel pentru Economie la numai 22 de ani!
  Un român a câștigat Premiul Nobel pentru Economie la numai 22 de ani!

  Ne mândrim cu românii noștri – Ștefan Pricopie, absolvent al Universității Manchester - a câștigat Global Undergraduate Awards 2019 – cunoscut ca Premiul...

  Fiica Andei Adam este o mică vedetă pe Instagram! La doar 5 ani este copia fidelă a mamei sale!
  Fiica Andei Adam este o mică vedetă pe Instagram! La doar 5 ani este copia fidelă a mamei sale!

  Anda Adam este extrem de mândră de fetița ei, Evelin. Și pe bună dreptate! Micuța e copia fidelă a mamei sale - frumoasă, talentată și extrem de cochetă. Unde mai pui și...

  © 2022 Qbebe