Acordarea tichetelor de cresa: o lege controversata!

Legea 193/2006, privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa - o lege ce nu a fost pusa in aplicare. De ce? Pentru ca cei care beneficiau de ea nu au solicitat acest drept.

In mai 2006, Parlamentul Romaniei a adoptat legea prin care orice angajat al unei societati comerciale, regii autonome, institutii din sectorul bugetar, persoane juridice si fizice, incadrate pe baza de contract individual de munca pot beneficia de tichete cadou si tichete pentru cresa.

Acordarea tichetelor - doar la cerere

Tichetele de cresa se acorda la cerere unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui sau celui caruia i s-au incredintat spre crestere, ori are in plasament un copil cu varsta mai mica de 3 ani, pe baza livretului de familie. Suma sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de angajator, in limita bugetului aprobat.

Pentru a beneficia de acest ajutor, angajatii trebuie sa renunte la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului. Astfel, daca se intorc la serviciu mai devreme de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, pot solicita angajatorului acest drept.
Desi initial legea prevedea o suma de 300 lei pe luna pentru fiecare copil aflat la cresa, incepand cu luna august a acestui an, valoarea acestora a crescut la 370 lei.

Avantaje de ambele parti

Avantaje pentru firma

- evita problemele legate de fluctuatia angajatilor
- valorifica investitia in formarea profesionala a angajatului
- contravaloarea tichetelor este deductibila la calculul impozitului pe profit

Avantaje pentru salariat

- primeste 370 lei pe luna neimpozabili (sub forma de tichete) pentru fiecare copil aflat la cresa
- salariul sau nu este diminuat de acordarea acestor tichete
- isi poate continua activitatea profesionala

In consecinta, un ava ntaj al acestor tichete este ca angajatorul suporta valoarea acestora, astfel ca angajatul nu plateste nimic.

Acordarea tichetelor de cresa constituie, de asemenea, un stimulent in vederea reluarii activitatii. In acest fel firma nu mai trebuie sa cheltuiasca in plus pentru formarea de personal nou si evita astfel problemele legate de fluctuatia angajatilor.

Un alt avantaj il reprezinta deductibilitatea cheltuielilor aferente achizitionarii tichetelor de cresa. In cazul angajatorului, contravaloarea tichetelor este deductibila la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariatul beneficiar, aceasta este scutita de plata impozitului pe venitul salarial.

Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul ce se acorda la reluarea activitatii.
Legea, de asemenea, prevede amenda pana la 1000 lei in cazul comercializarii de catre salariati si unitatile educationale a acestor tichete.

In conditiile actuale, mamele care isi doreau sa se intoarca la serviciu mai repede, au acum posibilitatea de a-si continua activitatea, profitand de prevederile acestei legi.

Mâncăm sau nu micul dejun? Care este adevărul despre cea mai controversată masă a zilei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Veste bună pentru părinți! Vor primi mai mulți bani dacă au copiii la creșă
  Veste bună pentru părinți! Vor primi mai mulți bani dacă au copiii la creșă

  Veste bună pentru părinți – cresc tichetele pentru creșă! Proiectul este prevăzut pentru semestrul al II-lea din anul 2020.

  8 semne ca nu e cresa potrivita pentru copilul tau
  8 semne ca nu e cresa potrivita pentru copilul tau

  Cresa este o optiune pentru mamicile sau taticii care aleg sa se intoarca la serviciu dupa terminarea concediului de crestere a copilului. Cum copilul este prea mic pentru a spune ceva din...

  VIDEO | Tragedie la creșă! Un bebeluș a murit, după ce educatoarea s-a așezat pe el
  VIDEO | Tragedie la creșă! Un bebeluș a murit, după ce educatoarea s-a așezat pe el

  În cursul acestei săptămâni, un bebeluș din Taiwan a murit după ce o educatoare s-a așezat intenționat peste el.

  Proiect de lege: fumatul în mașinile în care se află femei însărcinate sau minori va fi interzis
  Proiect de lege: fumatul în mașinile în care se află femei însărcinate sau minori va fi interzis

  Un nou proiect de lege înregistrat la Senat pentru dezbatere propune interzicerea fumatului în mașinile în care se află un minor sau o femeie însărcinată.

  Copil de 2 ani bătut în creșă de fiica unui fost fotbalist. Părinții cer 500 de mii de euro daune
  Copil de 2 ani bătut în creșă de fiica unui fost fotbalist. Părinții cer 500 de mii de euro daune

  Un copil de numai 2 ani a fost bătut la creșă de una dintre îngrijitoare. Femeia este chiar fiica fostului fotbalist Iosif Rotariu, care a fost dată în judecată de familia...

  "Bătaia la fund" este interzisă prin lege în 52 de state din lume

  Se depun multe eforturi la nivel mondial pentru a pune capăt oricăror metode de violență asupra copiilor. Franța a devenit cel de-al 52 lea stat care interzice așa-zisa...

  © 2019 Qbebe