Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Bani in plus pentru mamele care nasc in concediul de crestere a copilului

Noua lege privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, intrata in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011, atat de criticata, aduce in plus un element de noutate: acordarea unei sume suplimentare de 600 lei pentru parintele aflat in concediu de ingrijire a copilului, in situatia in care i se naste un al doilea copil in aceasta perioada.

Noi prevederi legislative

Inceputul acestui an a debutat cu noi prevederi legislative pentru mame. Astfel, cele care nasc incepand cu 1 ianuarie 2011, vor trebui sa opteze pentru unul din cele doua tipuri de concediu instituite de Guvern:
- 1 an si indemnizatie intre 600-3400 lei
- 2 ani si indemnizatie intre 600-1200 lei,
in functie de media veniturilor pe ultimele 12 luni.
Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010, publicata in Monitorul Oficial, aduce noi reglementari legislative pentru mamele aflate deja in concediu de crestere copil (copil nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011) si care intentioneaza sa aduca pe lume altul, inainte ca primul sa fi implinit varsta de 2 ani.
De exemplu, daca cel de-al doilea copil se naste cu 3 luni inainte de finalizarea perioadei de concediu pentru primul copil, mama va primi pentru aceste luni atat indemnizatia de crestere pentru primul copil, cat si stimulentul de 600 lei pentru cel de-al doilea.
Acest stimulent se acorda indiferent de varianta de concediu aleasa.
In contextul legii, parintele beneficiaza de concediu si indemnizatie lunara pentru cel de-al doilea copil doar dupa finalizarea perioadei de concediu acordata pentru primul copil. Potrivit legii, nu se pot suprapune doua indemnizatii.

Discriminare sau nu pentru copiii nascuti in 2010?

S-a tot discutat referitor la faptul ca mamele care nasc incepand cu 2011 sunt discriminate in raport cu celelalte care beneficiaza de vechea lege si, deci, de un concediu de 2 ani.
Sa fie acesta unul din motivele pentru care statul a decis acordarea sumei de 600 lei celor care mai aduc pe lume un copil?
Pentru mamele anului 2010, reintoarcerea la serviciu mai devreme de 2 ani se "bonuseaza" cu un stimulent de 100 lei. Pentru parintele al carui copil s-a nascut in 2011, daca a optat pentru concediul de 1 an si revine mai repede la munca, primeste 500 lei lunar, pana cand copilul va implini varsta de 2 ani.
De asemenea, daca parintii se vor decide sa mai dea nastere unui copil inainte ca primul sa implineasca 2 ani, vor primi o suma suplimentara de 600 lei.
Nu acelasi lucru este valabil si pentru cei ai caror copii intra sub incidenta legii vechi, respectiv OUG 148/2005 (copiii nascuti pana la 31 decembrie 2010). Pentru acestia, daca al doilea copil se naste inainte de finalizarea concediului pentru primul copil (dar dupa data de 1 ianuarie 2011), indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil. Nu exista nicio alta suma de bani acordata in plus.
La sfarsitul perioadei de concediu pentru primul copil, mama va beneficia de indemnizatie lunara pentru cel de-al doilea, in functie de optiunea exprimata in conformitate cu Ordonanta de Urgenta 111/2010.

 

 

Indemnizație creștere copil: tot ce trebuie să știi de la avocat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Drama industriei de ”fabricat bebeluși” din Ucraina: femei care nasc pe bani și copilași captivi într-un hotel cu sârmă ghimpată
  Drama industriei de ”fabricat bebeluși” din Ucraina: femei care nasc pe bani și copilași captivi într-un hotel cu sârmă ghimpată

  Scenariu rupt parcă dintr-un film: o mulțime de bebeluși așezați unii lângă alții în două săli imense din cadrul hotelului Venice, în periferia orașului Kiev....

  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii
  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii

  In primul an de viata a bebelusului, cea mai mare preocupare a parintilor este cum creste, cat creste, daca creste bine in greutate si inaltime cel mic. Cresterea bebelusilor este insusi...

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  8 moduri în care poți economisi bani pentru viitorul copilului
  8 moduri în care poți economisi bani pentru viitorul copilului

  Viitorul copilul reprezintă o preocupare constantă pentru orice părinte responsabil. ținând cont de faptul că nimic nu este sigur, ca să nu ai griji trebuie să fii constant...

  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil
  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil

  Primării din diferite județe din România au decis să acorde un sprijin financiar femeilor care devin mame, în scopul stimulării natalității. Iată două exemple!

  Către mămicile care critică pe cele care nasc prin cezariană: nu este mai ușoară decât nașterea naturală
  Către mămicile care critică pe cele care nasc prin cezariană: nu este mai ușoară decât nașterea naturală

  Am decis sa va spun si eu cum a fost nașterea prin cezariană, ce am experimentat și cum a fost după. Mai întâi mă voi prezenta, sunt Maria am 22 de ani și am un băiețel...

  © 2019 Qbebe