Ce nu stiai despre clauza de neconcurenta

Raluca Antonescu

Clauza de neconcurenta, deseori introdusa de angajatori in contractul individual de munca, obliga salariatul sa nu presteze o activitate aflata in concurenta cu cea a angajatorului sau, atat pe perioada derularii contractului, cat si maximum 2 ani dupa incetarea acestuia.

Insa, ceea ce nu este foarte cunoscut este faptul ca daca au in contractul de munca stipulata o astfel de clauza, in cazul demisiei au dreptul la cel putin 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.

Clauza de neconcurenta: ce este si cand trebuie prevazuta?

Art. 21 din Codul muncii prevede ca „la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in


concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta."
In general, angajatorii introduc o astfel de clauza in contract pentru salariatii lor incadrati pe functii de conducere, sau pentru cei care au acces la informatii confidentiale.
Au existat precedente in care salariatii si-au deschis propria afacere, preluand informatii legate de demararea activitatii de la fostii angajatori. Astfel, acestia din urma au devenit mai prevazatori si au apelat la clauze de confidentialitate si de neconcurenta pentru a-si proteja afacerea.

Conditii si efecte

Clauza de neconcurenta isi produce efectele doar daca in contract sunt stipulate:

- activitatile si tertii angajatori considerati concurentiali
- aria geografica in care nu salariatul nu poate desfasura o activitate concurenta cu a angajatorului
- cuantumul lunar al indemnizatiei de neconcurenta
- perioada in care clauza isi va produce efectele
Indemnizatia de neconcurenta se plateste pe perioada in care clauza isi produce efectele: maximum 6 luni de la data incetarii contractului pentru functiile de executie si pentru o perioada de pana la 2 ani pentru cele de conducere.


De asemenea, tot in Codul muncii este prevazut ca valoarea indemnizatiei trebuie sa fie de cel putin 50% din media veniturilor brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare incetarii contractului individual de munca. Daca angajatul a lucrat mai putin de 6 luni, indemnizatia se va calcula la media veniturilor brute de pe intreaga durata a contractului de munca.
Daca salariatul nu respecta conditiile prevazute de clauza de neconcurenta, el va fi obligat sa restituie indemnizatia primita si chiar sa plateasca daune angajatorului pentru prejudiciul produs.
Indemnizatia de neconcurenta este impozabila pentru persoana fizica beneficiara si se deduce din calculul profitului impozabil.

Situatii in care indemnizatia nu se acorda

Exista cazuri in care, desi clauza de neconcurenta este prevazuta in contract, indemnizatia nu se acorda.

Ea nu isi produce efectele daca incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia situatiei in care aceasta a intervenit ca urmare a reintegrarii salariatului pe postul ocupat anterior, a pensionarii, a condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate, a retragerii autorizatiilor sau a avizelor necesare practicarii profesiei, ori a expirarii termenului pentru care s-a incheiat (daca contractul a fost incheiat pe o perioada determinata).


De asemenea, clauza de neconcurenta nu isi produce efectele in cazul desfacerii contractului de munca din motive care nu tin de persoana salariatului. In plus, ea nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine (art. 23 din Codul muncii).
Pe toata perioada derularii raporturilor de munca, clauza de neconcurenta este stabilita contractual, insa nu este remunerata, indemnizatia de neconcurenta urmand a fi platita ulterior incetarii sau desfacerii contractului individual de munca.

Voi stiati detaliile privitoare la clauza de neconcurenta? Ce parere aveti?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
  8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

  Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

  Înghețata pe băț, Superman, alfabetul Braille: Iată 11 lucruri despre care nu știai că au fost inventate de copii
  Înghețata pe băț, Superman, alfabetul Braille: Iată 11 lucruri despre care nu știai că au fost inventate de copii

  O invenție presupune o gândire outside the box, iar copiii sunt cei mai pricepuți la asta! Mintea lor neîncărcată de tipare, modele și prejudecăți le permite să vadă...

  Detalii inedite și incredibile pe care poate nu le știai despre scutece
  Detalii inedite și incredibile pe care poate nu le știai despre scutece

  Scutecele sunt o afacere „murdară” la propriu, dar în același timp sunt extrem de utile. Dacă te întrebi cine este geniul care le-a inventat, cam câte...

  7 lucruri pe care nu le știai despre Tom și Jerry
  7 lucruri pe care nu le știai despre Tom și Jerry

  Cu toții ne amintim desenele copilăriei noastre, iar Tom și Jerry cu siguranță ne-a marcat amintirile. Celebrul desen animat împlinește săptămâna aceasta 80 de ani, iar...

  30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe
  30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

  Le vedem peste tot și ne topesc inimile cu gingășia și curiozitatea lor. Piscile sunt lângă noi de mii de ani, dar încă nu cunoaștem totul despre ele. Deși par banale,...

  Adela Popescu a apelat la psiholog: ”A fi mămică este o viață în sine, alta decât cea pe care o știai până în acel moment”
  Adela Popescu a apelat la psiholog: ”A fi mămică este o viață în sine, alta decât cea pe care o știai până în acel moment”

  La 33 de ani, despre Adela Popescu putem spune că le are pe toate: o familie frumoasă, un soț iubitor, o carieră de succes, cu roluri remarcabile în filme și piese de teatru și...

  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai
  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai

  În ritmul trepidant de zi cu zi, nu este de mirare că fiecare dintre noi are perioade marcate de oboseală intensă. Cu toate acestea, dacă este vorba despre oboseală persistentă,...

  A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
  A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

  Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

  © 2022 Qbebe