De la 1 februarie se majorează indemnizația minimă pentru concediu de creștere copil

Irina Olteanu - Redactor Senior

Începând cu data de 1 februarie se majorează salariul minim brut pe economie, în consecință și indemnizația minimă pentru concediul de creștere a copilului. Mai multe informații despre Hotărârea Guvernului, precum și despre valoarea indemnizației aflați aici.

Informații despre Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit prin intermediul Hotărârii Guvernului nr. 1/2017, fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017. În mod concret, valoarea salariului minim brut pe economie crește începând din luna februarie a anului 2017 cu un procent de 16%, mai exact de la 1250 de lei la 1450 de lei, în condițiile unui program complet de lucru (și anume 166 de ore în medie pe lună - rezultă suma de 8,735 lei/oră). Drept urmare, salariul net ajunge la valoarea de 1065 de lei, cu 140 de lei mai mult decât încasează un salariat în momentul de față. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică în data de 5 ianuarie de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, având scopul principal de a reduce munca la negru. Nu se precizează ce impact va avea măsura asupra bugetului de stat, însă se consideră că cel mai mult va fi influențat sectorul privat.

„Valoarea salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată crește cu 16% față de sfârșitul anului 2016, respectiv de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. Măsura va avea efecte pozitive asupra creșterii economice cu circa 0,2 puncte procentuale și asupra stimulării ocupării și reducerii muncii la negru. Totodată, măsura are un impact social important, asigurând creșterea nivelului de trai și reducerea decalajelor sociale", precizează un comunicat de presă al Guvernului emis săptămâna trecută.

Ultima mărire de care a avut parte salariul minim brut pe țară a fost cea din 1 mai 2016, când a fost stabilit la valoarea de 1.250 de lei pe lună, corespunzător unui program de lucru complet (169,33 ore în medie pe lună - rezultă suma de 7,382 lei/oră). Drept urmare, salariul net din prezent ajunge la valoarea de 925 de lei pe lună.

Legislația cuprinde modificări și cu privire la sancțiunile aferente. Astfel, acei angajatori care încheie un contract individual de muncă și stabilesc prin acesta un salariu de bază mai mic decât cel minim prevăzut prin lege pot fi sancționați cu o amendă contravențională cuprinsă între 300 și 2000 de lei, aplicabilă pentru fiecare contract individual de muncă care contravine prevederilor legale (în prezent valoarea amenzii se încadrează între 1000 și 2000 de lei).

indemnizatia minima pentru concediu de crestere copil

Informații despre majorarea indemnizației pentru creșterea copilului

Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă acelor părinți care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului. La naștere părinții pot solicita acest concediu urmând să primească indemnizația aferentă. Drept urmare a modificării salariului minim brut pe țară menționată anterior, urmează ca și limita inferioară a acestei indemnizații să fie modificată începând din 1 februarie 2017.

În prezent valoarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului reprezintă un procent de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni (pot fi consecutive sau nu), lucrate în decursul ultimilor 2 ani înainte de nașterea copilului, după cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Limita minimă a acestei indemnizații este exprimată tot procentual, și anume 85% din salariul minim brut pe țară.

Dată fiind majorarea salariului minim brut pe țară care va intra în curând în vigoare, nicio indemnizație de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1232,5 lei, având loc o recalculare (în această sumă se traduce valoarea procentului 85% din 1450 de lei), respectiv cu 170 de lei mai mare decât este în prezent (anume 1062,5 lei). Oricare dintre părinții copilului poate fi beneficiarul concediului pentru creșterea copilului și respectiv al indemnizației, cu condiția menționată mai sus (să fi avut venituri impozabile pentru cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului). De asemenea, începând din anul 2016 durata concediului pentru creșterea copilului este unică, respectiv de 2 ani (anterior se lăsa la alegerea părintelui această durată - putea fi de 1 sau 2 ani).

Va crește odată cu indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție, respectiv suma de bani de care beneficiază părinții care aleg să se întoarcă mai repede din concediul de creștere a copilului. Valoarea acestuia va ajunge la 616,25 lei de la 531,25 lei cât este în prezent (reprezintă concret jumătate din valoarea indemnizației minime de creștere a copilului).

Citește și: Indemnizația de creștere a copilului nu va mai avea niciun plafon din 2016 

Surse:

www.avocatnet.ro; www.libertatea.ro; www.realitatea.net; http://adevarul.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

  Echilibrul intre munca si familie devine din ce in ce mai important, mai ales cand apare si un copil. Tarile nordice sunt printre tarile care ofera cele mai bune conditii pentru proaspetii...

  În plin concediu, Ministerul Educației schimbă regulile vacanței de vară
  În plin concediu, Ministerul Educației schimbă regulile vacanței de vară

  În plină vacanță de vară, Ministerul Educației schimbă regulile: concediul de odihnă al cadrelor didactice va fi acordat doar cu o cerere făcută cu 30 de zile înainte.

  Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate
  Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate

  Tom nu se aștepta ca soția sa, Emily, să îi trântească în față un dosar de 16 pagini, cu caracter juridic obligatoriu, atunci când au decis să întemeieze...

  Adio vacanțe exotice: unde au plecat în concediu Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pârva
  Adio vacanțe exotice: unde au plecat în concediu Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pârva

  Lavinia Pârva (35 ani) și Ștefan Bănică (52 ani) formează unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din România, fiind mereu sub lupa atentă a publicului. Cei doi...

  Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
  Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

  Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

  Vitaminele de care orice copil are nevoie în perioada de creștere
  Vitaminele de care orice copil are nevoie în perioada de creștere

  Mulți părinți se întreabă care este aportul potrivit de vitamine și minerale de care au nevoie copiii lor pentru a crește sănătos. Ce trebuie ei să știe este că necesarul de...

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  © 2022 Qbebe