Informații despre Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit prin intermediul Hotărârii Guvernului nr. 1/2017, fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017. În mod concret, valoarea salariului minim brut pe economie crește începând din luna februarie a anului 2017 cu un procent de 16%, mai exact de la 1250 de lei la 1450 de lei, în condițiile unui program complet de lucru (și anume 166 de ore în medie pe lună - rezultă suma de 8,735 lei/oră). Drept urmare, salariul net ajunge la valoarea de 1065 de lei, cu 140 de lei mai mult decât încasează un salariat în momentul de față. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică în data de 5 ianuarie de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, având scopul principal de a reduce munca la negru. Nu se precizează ce impact va avea măsura asupra bugetului de stat, însă se consideră că cel mai mult va fi influențat sectorul privat.
„Valoarea salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată crește cu 16% față de sfârșitul anului 2016, respectiv de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. Măsura va avea efecte pozitive asupra creșterii economice cu circa 0,2 puncte procentuale și asupra stimulării ocupării și reducerii muncii la negru. Totodată, măsura are un impact social important, asigurând creșterea nivelului de trai și reducerea decalajelor sociale", precizează un comunicat de presă al Guvernului emis săptămâna trecută.
Ultima mărire de care a avut parte salariul minim brut pe țară a fost cea din 1 mai 2016, când a fost stabilit la valoarea de 1.250 de lei pe lună, corespunzător unui program de lucru complet (169,33 ore în medie pe lună - rezultă suma de 7,382 lei/oră). Drept urmare, salariul net din prezent ajunge la valoarea de 925 de lei pe lună.
Legislația cuprinde modificări și cu privire la sancțiunile aferente. Astfel, acei angajatori care încheie un contract individual de muncă și stabilesc prin acesta un salariu de bază mai mic decât cel minim prevăzut prin lege pot fi sancționați cu o amendă contravențională cuprinsă între 300 și 2000 de lei, aplicabilă pentru fiecare contract individual de muncă care contravine prevederilor legale (în prezent valoarea amenzii se încadrează între 1000 și 2000 de lei).
Informații despre majorarea indemnizației pentru creșterea copilului
Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă acelor părinți care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului. La naștere părinții pot solicita acest concediu urmând să primească indemnizația aferentă. Drept urmare a modificării salariului minim brut pe țară menționată anterior, urmează ca și limita inferioară a acestei indemnizații să fie modificată începând din 1 februarie 2017.
În prezent valoarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului reprezintă un procent de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni (pot fi consecutive sau nu), lucrate în decursul ultimilor 2 ani înainte de nașterea copilului, după cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Limita minimă a acestei indemnizații este exprimată tot procentual, și anume 85% din salariul minim brut pe țară.
Dată fiind majorarea salariului minim brut pe țară care va intra în curând în vigoare, nicio indemnizație de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1232,5 lei, având loc o recalculare (în această sumă se traduce valoarea procentului 85% din 1450 de lei), respectiv cu 170 de lei mai mare decât este în prezent (anume 1062,5 lei). Oricare dintre părinții copilului poate fi beneficiarul concediului pentru creșterea copilului și respectiv al indemnizației, cu condiția menționată mai sus (să fi avut venituri impozabile pentru cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului). De asemenea, începând din anul 2016 durata concediului pentru creșterea copilului este unică, respectiv de 2 ani (anterior se lăsa la alegerea părintelui această durată - putea fi de 1 sau 2 ani).
Va crește odată cu indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție, respectiv suma de bani de care beneficiază părinții care aleg să se întoarcă mai repede din concediul de creștere a copilului. Valoarea acestuia va ajunge la 616,25 lei de la 531,25 lei cât este în prezent (reprezintă concret jumătate din valoarea indemnizației minime de creștere a copilului).
Citește și: Indemnizația de creștere a copilului nu va mai avea niciun plafon din 2016
Surse:
www.avocatnet.ro; www.libertatea.ro; www.realitatea.net; http://adevarul.ro
