Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Fii o mama informata: afla ce prevede noul Cod al Muncii

Codul Muncii a reprezentat subiectul mai multor dezbateri incepand cu anul 2010 si culminand cu aprobarea lui la 1 martie 2011. Care sunt noile prevederi si cat de multumiti (sau nu) sunt angajatorii si angajatii de noul Cod ramane sa aflam chiar de la ei.

Noutati legislative

Ce aduce nou Codul Muncii?

Din perspectiva Guvernului, noul Cod al Muncii ar prezenta numeroase beneficii atat pentru angajator, cat si pentru salariati. De cealalta parte, cei vizati nu sunt tocmai multumiti de noile schimbari.

Concret:
- contractul individual de munca pe durata determinata va putea fi incheiat pe o perioada de maxim 36 luni, fata de 24 luni, cum era anterior
- durata legala de munca va fi de maxim 48 de ore, inclusiv orele suplimentare

- majorarea perioadei in care se compenseaza orele suplimentare
- performanta va fi unul dintre criteriile dupa care vor fi evaluati angajatii
- sporul pentru munca de noapte va fi mai mare
- munca la negru va fi mai aspru sanctionata
- perioadele de proba vor creste pana la 120 de zile
- se vor mentine contractele colective de munca

Marirea perioadei pentru contractele de munca pe durata determinata

Contractul individual de munca pe durata determinata se prelungeste pana la maxim 36 de luni. Dupa aceasta perioada, contractul se poate prelungi doar cu acordul partilor.

In ce priveste durata de munca, aceasta ramane la 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu posibilitatea de prelungire pana la maxim 48 de ore pe saptamana. Ca o exceptie insa, perioada va putea fi prelungita doar daca media orelor de munca (calculata pe o perioada de 4 luni) nu va depasi 48 de ore pe saptamana.

Vor fi insa respectate aceste dispozitii? Poate ca da, insa cu conditia ca salariatii sa depuna un mai mare efort pentru a termina in timp record volumul mare de munca, in special ca performanta va deveni oficial unul dintre criteriile de evaluare ale angajatilor.

Majorarea perioadei pentru compensarea orelor suplimentare

Este deja cunoscut faptul ca pentru orele suplimentare efectuate, salariatii pot fie sa isi ia zile libere platite, fie li se va plati un spor la salariu, in functie de prevederile stipulate in contractul de munca.

Noul Cod al Muncii aduce o modificare in ce priveste perioada de compensare a muncii suplimentare, in sensul ca aceasta se majoreaza de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice.

O noutate pentru legislatia muncii din Romania o reprezinta insa art. 119, alin. 3 din noul Cod al Muncii care prevede ca angajatorul, in perioada de reducere a activitatii, va putea sa acorde in avans zile libere platite, in contul orelor suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Cresterea sporului pentru munca de noapte

Pentru cei care presteaza munca de noapte, vestea buna consta in cresterea sporului de noapte. Acesti salariati vor beneficia fie de program de lucru redus cu o ora (pentru zilele in care efectueaza mai mult de 3 ore de lucru de noapte), fie de un spor de 25% din salariul de baza pentru munca prestata pe timpul noptii.

Sanctiuni drastice pentru munca la negru

O noutate (desi pe multi nu ii va surprinde aceasta prevedere) o reprezinta triplarea amenzilor pentru angajatorii ai caror salariati nu lucreaza cu forme legale. Pe langa amenda, angajatorul risca si inchisoarea de la 1 la 2 ani, daca are in subordine mai mult de 5 astfel de salariati.

Perioade de proba mai mari

Cresc, de asemenea, perioadele de proba. O persoana va putea incheia un contract individual de munca cu o perioada de proba de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de maxim 120 de zile pentru o functie de conducere.


In cazul persoanelor cu handicap, perioada de proba va fi de maxim 30 de zile calendaristice.

S-a considerat ca perioada de proba prevazuta in prezent de Codul Muncii, respectiv 30 de zile pentru functiile de executie si 90 de zile pentru cele de conducere ar fi prea scurta.

Angajatorii nu reuseau sa evalueze intr-un timp atat de scurt aptitudinile salariatilor si preferau sa renunte la acestia in perioada de proba pentru a evita ulterior procedurile de concediere pentru motive de necorespundere profesionala.

Se mentin contractele colective de munca

Inainte de aprobarea noului Cod al Muncii existau diverse speculatii cu privire la mentinerea sau desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national. Acum este cert: aceste contracte vor continua sa existe si sa completeze Codul Muncii.

Cat de benefice sunt aceste schimbari pentru angajati, dar si pentru angajatori ramane de vazut dupa ce isi vor produce efectele primele dispozitii ale noului Cod al Muncii.

Comentarii

Marius A. - "Nu consider necesara schimbarea codului muncii. Din punctul meu de vedere modificarile efectuate vin mai mult in sprijinul angajatorilor decat al salariatilor."

Iordan V. - "Noul Cod al Muncii incurajeaza munca si nu prezenta la serviciu. Ca si angajator, vreau ca oamenii mei sa munceasca eficient. Vreau oameni competenti care sa nu mai fie obligati intr-un anume fel sa isi tina in spate colegii."

Tu ce parere ai despre Noul Cod al Muncii?

Ochi umflati. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Afla ce remedii poti utiliza

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O femeie infectată cu noul coronavirus a devenit mamă în timp ce se afla în comă
  O femeie infectată cu noul coronavirus a devenit mamă în timp ce se afla în comă

  După 10 zile de comă indusă, o femeie diagnosticată cu coronavirus a aflat că a adus pe lume o fetiță. Imaginile au făcut rapid înconjurul lumii!

  Legea Alexandra: Zeci de mii de români au semnat pentru a intra în vigoare. Ce prevede!
  Legea Alexandra: Zeci de mii de români au semnat pentru a intra în vigoare. Ce prevede!

  Partidul Național Liberal propune „Legea Alexandra". Aceasta ar presupune închisoare pe viață pentru ucigași și violatori!

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  Noul coronavirus se transmite de la mamă la copil în sarcină, conform unui nou studiu
  Noul coronavirus se transmite de la mamă la copil în sarcină, conform unui nou studiu

  Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus crește de la o zi la alta, cercetătorii fiind acum îngrijorați în legătură cu femeile însărcinate....

  Reguli stricte pentru copii la școală: ce prevede Ghidul Ministerului Sănătății
  Reguli stricte pentru copii la școală: ce prevede Ghidul Ministerului Sănătății

  Deși suntem în plină pandemie de coronavirus și ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, accesul echitabil la educație este esențial. Reîntoarcerea elevilor...

  Cântărețul Marcel Pavel, depistat pozitiv cu noul coronavirus
  Cântărețul Marcel Pavel, depistat pozitiv cu noul coronavirus

  Matei Pavel este internat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, din București, după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus!

  Povesti adevarate. Drama unei fete din orfelinat. El mi-a dat banii sa fac avort! Eu vreau copilul, dar nu stiu cum trebuie sa se poarte o mama. Afla ce-i raspunde psihologul nostru
  Povesti adevarate. Drama unei fete din orfelinat. El mi-a dat banii sa fac avort! Eu vreau copilul, dar nu stiu cum trebuie sa se poarte o mama. Afla ce-i raspunde psihologul nostru

  Povesti adevarate. Mihaela a crescut la orfelinat. Dupa ce a implinit 18 ani si a fost nevoita sa plece din institutia statului, o familie cu inima mare i-a gasit serviciu. Apoi l-a cunoscut...

  © 2019 Qbebe