La ce sa fii atenta cand inchei un contract individual de munca

La ce sa fii atenta cand inchei un contract individual de munca

Raluca Antonescu

Cand se incheie un contract individual de munca, atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa aiba in vedere respectarea legii. Procesele de munca pot avea consecinte serioase, in special daca au la baza diverse erori sau omisiuni contractuale.


Clauze obligatorii

Din definitia contractului individual de munca reiese ca principalul obiect al contractului consta in prestarea muncii de catre salariat si plata acesteia de catre angajator.
Unul dintre principalele motive de suspendare a contractului individual de munca il reprezinta neexecutarea contractului, ca de exemplu in cazul concediului pentru cresterea copilului, al grevei, sau al unor absente nemotivate de la serviciu.
Neprestarea muncii atrage inevitabil neplata salariului. In absenta platii muncii nu mai exista contract individual de munca, ci eventual unul de munca voluntara.
Clauzele obligatorii din contractul individual de munca sunt:
- obiectul contractului, deci prestarea si plata corespunzatoare a muncii
- durata contractului individual de munca (pe perioada determinata / nedeterminata)
- locul muncii (localitatea, punctul de lucru, departamentul si cum anume se va desfasura munca: intr-una sau mai multe locatii, ori la domiciliu)
- felul muncii (ocupatia)
- atributiile postului (se trec in fisa postului, anexa la contract)
- conditiile de munca
- timpul de munca si cel de odihna
- salariul
- sanatatea si securitatea in munca

 

In plus, daca locul de munca face parte din categoria locurilor de munca grele, periculoase sau vatamatoare, va trebui mentionat in contract, deoarece legea impune anumite restrictii si obligatii cu privire la ocuparea acestor locuri de munca:
- pot fii incadrate in astfel de locuri de munca doar persoanele peste 18 ani
- salariatii au dreptul la sporuri la salariul de baza, durata redusa a timpului de lucru, sau echipament de protectie gratuit
- se impune infiintarea unor comitete de securitate si sanatate in munca
De obicei, aceste comitete se infiinteaza in cazul angajatorilor (persoane juridice) cu peste 50 de salariati. Daca insa conditiile de munca sunt grele sau vatamatoare, infiintarea acestor comitete se impune si pentru angajatorii cu un numar mai mic de 50 de angajati.
Daca este strict determinat in contract locul muncii, salariatul nu va putea fi trimis sa lucreze intr-un alt loc decat cel precizat in contract.

Clauze facultative

Orice contract de munca trebuie sa contina clauze obligatorii insa, alaturi de acestea mai pot fi introduse si anumite clauze specifice, precum:
- clauza de neconcurenta (il obliga pe salariat sa nu presteze o activitate aflata in concurenta cu cea desfasurata in prezent, dupa incetarea contractului de munca actual)
- clauza de formare profesionala (de ex. participarea la cursuri organizate de angajator)
- clauza de confidentialitate (salariatul nu are voie sa transmita informatii de care a luat la cunostinta in timpul derularii contractului)

 

- clauza de mobilitate (obligatiile de serviciu ale salariatului nu se realizeaza intr-un loc de munca stabil)


In ceea ce priveste clauza de neconcurenta, cea mai des intalnita restrictie tine de interzicerea salariatului de a ocupa un post la o companie concurenta dupa ce a plecat de la actualul loc de munca. Insa, aceasta clauza isi produce efectele doar daca sunt precizate in mod concret care sunt activitatile interzise salariatului, perioada pentru care isi va produce efectele, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, precum si companiile in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, dar si aria geografica in care salariatul poate fi in competitie cu angajatorul.
Nu este suficient sa se prevada doar angajatorii pentru care salariatul nu poate lucra, ci trebuie prevazute expres activitatile care ii sunt interzise.
Daca in contractul individual de munca nu sunt stipulate clar anumite conditii, clauzele pot fi declarate nule.
Angajatul poate fi obligat printr-o clauza de neconcurenta, „numai in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca, pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta" (art. 21 din Codul muncii).

Clauze interzise in contractul de munca

- clauza de exclusivitate (salariatul se obliga sa nu lucreze pentru niciun alt angajator in timpul liber)
Clauza de exclusivitate, desi mai rar intalnita, este folosita de catre angajatorii care doresc ca, in timpul liber, salariatul sa se odihneasca pentru a fii apt de munca a doua zi.
In practica insa, aceasta clauza s-a dovedit a fi neconstitutionala, deoarece incalca libertatea muncii salariatului. In concluzie, angajatii care au incalcat o astfel de clauza nu au fost obligati sa plateasca despagubiri.
- clauze prin care se restrange dreptul la greva
- clauze de interzicere sau conditionare a demisiei
- clauze prin care este interzis exercitiul libertatii sindicale

La ce sa fii atenta cand semnezi un contract de munca


- Valoarea reala a salariului si perioada de proba. Salariatul poate fi defavorizat la angajare daca firma nu mentioneaza clar perioada pe care salariatul beneficiaza de salariul de proba.
- Atat angajatul, cat si angajatorul trebuie sa detina cate un exemplar din contractul individual de munca (astfel nu se pot face modificari ulterioare in continutul acestora)
- Atributiile postului (lipsa informatiilor legate de fisa postului ii aduc pe angajati in situatia in care nu stiu exact care sunt indatoririle lor)
- Clauze de neconcurenta nelegale (nu il vor proteja pe angajator, deoarece instantele nu le recunosc)


- Este necesar certificatul medical care sa ateste ca salariatul este apt de munca
- Salariatul trebuie sa fie informat in scris despre riscurile specifice postului. Absenta informarii scrise poate atrage raspunderea civila, administrativa si penala a celor vinovati de omisiune.
- Durata concediului anual (nu poate fi introdus in contract un concediu mai mic decat cel minim prevazut de 20 de zile lucratoare)
- Cunoasterea prevederilor contractului colectiv de munca (fiecare angajat trebuie informat asupra prevederilor din contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate)
- Existenta clauzei de mobilitate (daca salariatul nu isi desfasoara activitatea intr-un singur loc, are dreptul la prestatii suplimentare in bani sau natura)

Incheierea unui contract de munca ce defavorizeaza angajatii poate avea repercursiuni asupra angajatorilor. Acestia vor trebui sa plateasca cheltuieli de judecata, in eventualitatea unui proces intentat de salariati, dar vor avea si grave prejudicii de imagine.
Voi ce parere aveti cu privire la aceste prevederi? V-au fost de ajutor informatiile prezentate mai sus?

Articolul urmator
Alex Velea în rolul de tătic: „Stați cuminți! Bagă sabia la loc, Dominic, fii cuminte”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
  „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

  Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

  Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă
  Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă

  Să fii mamă este un job non-stop, iar activitatea de mamă de bebeluș este epuizantă și acaparează tot timpul. O mamă povestește că soțul ei nu are nici cea mai mică empatie...

  Agonia de a alege să închei viața copilului meu din pântece
  Agonia de a alege să închei viața copilului meu din pântece

  Mă uit la numele meu, scris cu majuscule, clar și răspicat. Mă gândesc să cer să fie scris cu niște litere mai mici și mai tremurate. ”Feticid”, spune medicul. Nu...

  Am ratat nașterea nepoatei pentru că nu am vrut să-mi închei vacanța mai devreme și fiica mea este foarte supărată
  Am ratat nașterea nepoatei pentru că nu am vrut să-mi închei vacanța mai devreme și fiica mea este foarte supărată

  Nimeni nu se naște știind cum să fie părinte; același lucru este valabil și pentru bunici. Aceștia învață zi de zi cum să își ajute familia și să se bucure de timp...

  Mi-a fost refuzată promovarea la locul de muncă pentru că mi-am înșelat soțul
  Mi-a fost refuzată promovarea la locul de muncă pentru că mi-am înșelat soțul

  O promovare la locul de muncă este așteptată întotdeauna cu nerăbdare, în special când știi că ai muncit din greu. Cu toate acestea, când nici nu te aștepți,...

  Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba
  Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba

  Proaspeții părinți sunt încurajați cu stimulente financiare să revină la muncă! Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că va fi adoptată o...

  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

  Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

  "Mami, o să fii tristă când nu o să mai fiu cu tine?" Ajută o mamă să salveze viața fetiței ei de 5 ani
  "Mami, o să fii tristă când nu o să mai fiu cu tine?" Ajută o mamă să salveze viața fetiței ei de 5 ani

  Este îngrozitor de imaginat să ai un copil bolnav de cancer, darămite chiar să treci printr-o astfel de realitate cruntă. Imaginați-vă numai că un copil de câțiva...

  © 2023 Qbebe