Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

La ce sa fii atenta cand inchei un contract individual de munca

Cand se incheie un contract individual de munca, atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa aiba in vedere respectarea legii. Procesele de munca pot avea consecinte serioase, in special daca au la baza diverse erori sau omisiuni contractuale.


Clauze obligatorii

Din definitia contractului individual de munca reiese ca principalul obiect al contractului consta in prestarea muncii de catre salariat si plata acesteia de catre angajator.
Unul dintre principalele motive de suspendare a contractului individual de munca il reprezinta neexecutarea contractului, ca de exemplu in cazul concediului pentru cresterea copilului, al grevei, sau al unor absente nemotivate de la serviciu.
Neprestarea muncii atrage inevitabil neplata salariului. In absenta platii muncii nu mai exista contract individual de munca, ci eventual unul de munca voluntara.
Clauzele obligatorii din contractul individual de munca sunt:
- obiectul contractului, deci prestarea si plata corespunzatoare a muncii
- durata contractului individual de munca (pe perioada determinata / nedeterminata)
- locul muncii (localitatea, punctul de lucru, departamentul si cum anume se va desfasura munca: intr-una sau mai multe locatii, ori la domiciliu)
- felul muncii (ocupatia)
- atributiile postului (se trec in fisa postului, anexa la contract)
- conditiile de munca
- timpul de munca si cel de odihna
- salariul
- sanatatea si securitatea in munca

 

In plus, daca locul de munca face parte din categoria locurilor de munca grele, periculoase sau vatamatoare, va trebui mentionat in contract, deoarece legea impune anumite restrictii si obligatii cu privire la ocuparea acestor locuri de munca:
- pot fii incadrate in astfel de locuri de munca doar persoanele peste 18 ani
- salariatii au dreptul la sporuri la salariul de baza, durata redusa a timpului de lucru, sau echipament de protectie gratuit
- se impune infiintarea unor comitete de securitate si sanatate in munca
De obicei, aceste comitete se infiinteaza in cazul angajatorilor (persoane juridice) cu peste 50 de salariati. Daca insa conditiile de munca sunt grele sau vatamatoare, infiintarea acestor comitete se impune si pentru angajatorii cu un numar mai mic de 50 de angajati.
Daca este strict determinat in contract locul muncii, salariatul nu va putea fi trimis sa lucreze intr-un alt loc decat cel precizat in contract.

Clauze facultative

Orice contract de munca trebuie sa contina clauze obligatorii insa, alaturi de acestea mai pot fi introduse si anumite clauze specifice, precum:
- clauza de neconcurenta (il obliga pe salariat sa nu presteze o activitate aflata in concurenta cu cea desfasurata in prezent, dupa incetarea contractului de munca actual)
- clauza de formare profesionala (de ex. participarea la cursuri organizate de angajator)
- clauza de confidentialitate (salariatul nu are voie sa transmita informatii de care a luat la cunostinta in timpul derularii contractului)

 

- clauza de mobilitate (obligatiile de serviciu ale salariatului nu se realizeaza intr-un loc de munca stabil)


In ceea ce priveste clauza de neconcurenta, cea mai des intalnita restrictie tine de interzicerea salariatului de a ocupa un post la o companie concurenta dupa ce a plecat de la actualul loc de munca. Insa, aceasta clauza isi produce efectele doar daca sunt precizate in mod concret care sunt activitatile interzise salariatului, perioada pentru care isi va produce efectele, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, precum si companiile in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, dar si aria geografica in care salariatul poate fi in competitie cu angajatorul.
Nu este suficient sa se prevada doar angajatorii pentru care salariatul nu poate lucra, ci trebuie prevazute expres activitatile care ii sunt interzise.
Daca in contractul individual de munca nu sunt stipulate clar anumite conditii, clauzele pot fi declarate nule.
Angajatul poate fi obligat printr-o clauza de neconcurenta, „numai in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca, pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta" (art. 21 din Codul muncii).

Clauze interzise in contractul de munca

- clauza de exclusivitate (salariatul se obliga sa nu lucreze pentru niciun alt angajator in timpul liber)
Clauza de exclusivitate, desi mai rar intalnita, este folosita de catre angajatorii care doresc ca, in timpul liber, salariatul sa se odihneasca pentru a fii apt de munca a doua zi.
In practica insa, aceasta clauza s-a dovedit a fi neconstitutionala, deoarece incalca libertatea muncii salariatului. In concluzie, angajatii care au incalcat o astfel de clauza nu au fost obligati sa plateasca despagubiri.
- clauze prin care se restrange dreptul la greva
- clauze de interzicere sau conditionare a demisiei
- clauze prin care este interzis exercitiul libertatii sindicale

La ce sa fii atenta cand semnezi un contract de munca


- Valoarea reala a salariului si perioada de proba. Salariatul poate fi defavorizat la angajare daca firma nu mentioneaza clar perioada pe care salariatul beneficiaza de salariul de proba.
- Atat angajatul, cat si angajatorul trebuie sa detina cate un exemplar din contractul individual de munca (astfel nu se pot face modificari ulterioare in continutul acestora)
- Atributiile postului (lipsa informatiilor legate de fisa postului ii aduc pe angajati in situatia in care nu stiu exact care sunt indatoririle lor)
- Clauze de neconcurenta nelegale (nu il vor proteja pe angajator, deoarece instantele nu le recunosc)


- Este necesar certificatul medical care sa ateste ca salariatul este apt de munca
- Salariatul trebuie sa fie informat in scris despre riscurile specifice postului. Absenta informarii scrise poate atrage raspunderea civila, administrativa si penala a celor vinovati de omisiune.
- Durata concediului anual (nu poate fi introdus in contract un concediu mai mic decat cel minim prevazut de 20 de zile lucratoare)
- Cunoasterea prevederilor contractului colectiv de munca (fiecare angajat trebuie informat asupra prevederilor din contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate)
- Existenta clauzei de mobilitate (daca salariatul nu isi desfasoara activitatea intr-un singur loc, are dreptul la prestatii suplimentare in bani sau natura)

Incheierea unui contract de munca ce defavorizeaza angajatii poate avea repercursiuni asupra angajatorilor. Acestia vor trebui sa plateasca cheltuieli de judecata, in eventualitatea unui proces intentat de salariati, dar vor avea si grave prejudicii de imagine.
Voi ce parere aveti cu privire la aceste prevederi? V-au fost de ajutor informatiile prezentate mai sus?

Augustin Viziru, proaspăt tătic, își asumă acest rol cu mândrie: „Îmi crește inima când o văd”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Șocant! 70% din cele 4.000 de laboratoare pentru analize nu au contract cu statul
  Șocant! 70% din cele 4.000 de laboratoare pentru analize nu au contract cu statul

  Nereguli șocante în laboratoarele de recoltare a analizelor de sânge. Din câte se pare, nu se respectă normele de igienă și protocoalele medicale și aproape 70% dintre...

  Top 6 locuri de munca de viitor
  Top 6 locuri de munca de viitor

  Motto: "Alege sa faci ceea ce iti place si nu va trebui sa muncesti nici macar o singura zi" - Confucius

  Sparking Capital și Evertoys semnează un contract de investiție de tip seed
  Sparking Capital și Evertoys semnează un contract de investiție de tip seed

  Evertoys, o companie inovatoare pe piața de jucării din România, semnează un contract de investiție de tip seed cu Sparking Capi-tal, un fond cu capital de risc de tip ...

  O mamă nu avea condiții să alăpteze la muncă, a dat în judecată angajatorul și a câștigat 1.5 milioane de dolari
  O mamă nu avea condiții să alăpteze la muncă, a dat în judecată angajatorul și a câștigat 1.5 milioane de dolari

  Discriminarea unei mame la locul de muncă i-a costat scump pe unii angajatori din Statele Unite!

  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU
  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU

  Ghidul „Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate" a fost lansat de către Ministerul Fondurilor...

  Demonstrat științific: copiii nu suferă dacă mamele se întorc la muncă
  Demonstrat științific: copiii nu suferă dacă mamele se întorc la muncă

  Noi studii arată că bebelușii nu vor suferi dacă mamele lor se întorc la lucru, ci dimpotrivă.

  Să stai acasă cu copilul este mai greu decât să te duci la muncă, spune știința
  Să stai acasă cu copilul este mai greu decât să te duci la muncă, spune știința

  Un studiu recent din Marea Britanie a arătat că o mare parte dintre părinți consideră că este mult mai dificil să te ocupi de creșterea unui copil decât să te duci la...

  © 2019 Qbebe