Legea autismului: intre speranta si dezamagire

Raluca Antonescu

Adoptata in iulie anul trecut si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, Legea 151 se vrea a fi primul act normativ care va reglementa problema persoanelor ce sufera de autism. Insa aceasta a creat si nenumarate controverse, ca urmare a discriminarii: screening-ul (depistarea cazurilor inainte de aparitia simptomelor) se adreseaza doar copiilor pana in 3 ani.

Screening doar pana la 3 ani

Legea 151, numita si „Legea autismului", la fel de discriminatorie ca si celelalte legi adoptate in ultimul an, creeaza noi controverse. Forma actuala a legii limiteaza screening-ul pentru depistarea precoce a TSA (Tulburari din Spectrul Autist) doar la copiii pana in 3 ani, fiind astfel excluse persoanele cu TSA mai mari de aceasta varsta.
In plus, legea autismului nu prevede decontarea psihoterapiei pentru persoanele care sufera de aceasta boala si nici accesul la educatie al adolescentilor si adultilor.

 

Textul de lege contine norme referitoare la depistarea TSA pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-3 ani si norme referitoare la interventii pentru copiii pana la 6 ani.
Insa, ce se intampla cu restul? E ca si cum am crea o lege prin care doar femeile ce locuiesc la oras au voie sa nasca intr-un spital, pe cand cele din mediul rural ar trebui sa se descurce doar cu moase.
Legea 151 ar trebui se adreseze tuturor persoanelor cu TSA, nu doar copiilor pana in 6 ani, in special ca numarul acestor persoane a crescut tulburator de mult in ultimii ani.

 

Psihoterapia nu se deconteaza

Psihoterapia, ca serviciu medical de recuperare a persoanelor cu TSA, nu este in prezent recunoscuta si nici decontata. Normele de aplicare a legii nu sunt valabile si pentru copiii mai mici de 6 ani, dar nici nu reglementeaza accesul la educatie si servicii specializate pentru toate persoanele afectate.

 

Conform specialistilor, persoanele cu TSA au nevoie de asistenta specializata si dupa varsta de 6 ani. Pentru recuperare, in functie de fiecare copil in parte, este nevoie de terapie prin joc, muzica, stimulare senzoriala sau terapie comportamentala aplicata. Toate aceste servicii costa chiar si 1500 Euro, in conditiile in care serviciile psihologilor nu sunt recunoscute de CNAS si, deci, nu se deconteaza.

Legea educatiei nationale face referire in art. 50, alin. 1, la asistenta psihoeducationala a copiilor cu cerinte educationale speciale, iar copiii cu TSA au astfel de nevoi. In prezent insa nu exista reglementari pentru serviciile educationale si de asistenta pentru copiii cu cerinte speciale. Astfel, se contureaza incet, dar sigur, ideea aparitiei situatiilor de incalcare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Si, ajungem la ceea ce spunea Voltaire:
Dati-ne legi clare si precise, de neschimbat; a interpreta legile este aproape acelasi lucru cu a le corupe".

 

Formarea specialistilor: o problema acuta


In Romania, autoritatile, sau mai degraba parintii se confrunta cu lipsa de formare a specialistilor.
Potrivit Legii 151, pentru stabilirea diagnosticului si a interventiilor necesare, se va constitui o echipa multidisciplinara alcatuita dintr-un psihiatru, psiholog, psihoterapeut, kinetoterapeut si logoped.


Pregatirea acestor specialisti se va face prin asociatiile profesionale recunoscute de catre Colegiul Medicilor si al Psihologilor.

Formatorii care vor face training pentru personalul din centrele de sanatate mintala vor fi platiti prin Programul National.
Insa, toate acestea sunt la stadiul de promisiuni. De aici si pana la punerea lor in practica este drum lung.

 

Ce ar trebui modificat?

Legea 151/2010 nu cuprinde prevederi referitoare la serviciile sociale si educationale destinate persoanelor cu TSA, ci doar servicii de diagnostic, screening si terapie pentru copiii intre 0-6 ani.
Ca urmare a Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, la care Romania este parte, se impune obligatia armonizarii legislatiei educatiei, muncii si sanatatii cu prevederile Conventiei. In acest sens, ar trebui puse in practica mai multe puncte de contact in cadrul Guvernului pentru problemele referitoare la implementarea Conventiei (art. 33).


Integrarea educationala a autistilor continua sa ramana o problema cu care statul nu se poate descurca inca. Nici in contextul noii legi nu s-a gasit o reglementare in acest sens: parintii continua sa se confrunte cu problema refuzului de a le fi primiti in gradinite si scoli copiii care sufera de autism.

 

Voi ce parere aveti? Legea 151/2010 este discriminatorie sau, din contra, reprezinta un sprijin pentru cei ce sufera de TSA, pe principiul ca „nu-i poti multumi pe toti" ?

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume
  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume

  Masca a devenit un accesoriu indispensabil în zilele noastre și chiar dacă ușor-ușor am reușit să ne obișnuim cu această nouă normalitate, așteptăm cu sufletul la gură ziua...

  Legea Alexandra: Zeci de mii de români au semnat pentru a intra în vigoare. Ce prevede!
  Legea Alexandra: Zeci de mii de români au semnat pentru a intra în vigoare. Ce prevede!

  Partidul Național Liberal propune „Legea Alexandra". Aceasta ar presupune închisoare pe viață pentru ucigași și violatori!

  Educație sexuală obligatorie în școli: legea a fost promulgată de președinte
  Educație sexuală obligatorie în școli: legea a fost promulgată de președinte

  Este de la sine înțeles faptul că pe ordinea de zi a oficialilor sunt problemele cu care ne confruntăm din cauza pandemiei noului coronavirus. Cu toate acestea, președințele Klaus...

  Legea nr.35 din 2020: părinții primesc ajutor de la stat pentru plata bonei
  Legea nr.35 din 2020: părinții primesc ajutor de la stat pentru plata bonei

  Legea nr. 35 din 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 271/2020, prevederile sale intrând complet în vigoare. Prin urmare, părinților li se va acorda sprijin...

  Descoperire formidabilă! Misterul autismului aproape dezlegat: un pas important spre tratamente eficiente
  Descoperire formidabilă! Misterul autismului aproape dezlegat: un pas important spre tratamente eficiente

  Autismul este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni din ultimul deceniu. Cazurile în lume au devenit tot mai numeroase, iar în aceste condiții oamenii de știință au...

  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare
  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare

  Vești minunate: se pare că ne putem recăpăta speranța! Organizația Mondială a Sănătății declară că la nivel global există peste 70 de vaccinuri prototip împotriva...

  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică
  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică

  Copiii nevaccinați s-a rpueta să nu mai fie primiți în instituțiile de învățământ pentru că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România de la...

  Eurolife FFH & Stem Sure lansează prima asigurare din România care acoperă cheltuielile cu tratarea autismului
  Eurolife FFH & Stem Sure lansează prima asigurare din România care acoperă cheltuielile cu tratarea autismului

  Asigurarea STEMCare Autism decontează costul de 6,000 Euro al unui potențial transplant cu celule stem pentru a trata autismul.

  © 2022 Qbebe