Legea familiei: ce și cum se schimbă prin referendum

Irina Olteanu - Redactor Senior

Referendumul care va fi organizat în datele de 6 și 7 octombrie 2018 reprezintă o temă de interes de nivel național deoarece vizează modificarea unui articol din Constituție care definește familia. Iată ce presupune exact această formă de consultare a cetățenilor și toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre acesta.

Ce este referendumul

Acest cuvânt provine din limba latină și reprezintă procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări cu privire la un text legislativ care deține o importanță deosebită sau cu privire la o situație de importanță națională; este considerat o formă de exprimare pentru democrația directă. Consultarea pe care o implică referendumul vizează chemarea directă la vot; buletinul de vot va fi imprimat cu două opțiuni: DA și NU. Apoi, rezultatul său este stabilit în funcție de numărul de voturi valabil exprimate și publicarea rezultatului final. În acest sens rezultatul ține cont de existența unei majorități simple (mai mult de jumătate din totalul voturilor valabil exprimate). Drept urmare, proiectul de lege va fi acceptat sau dimpotrivă.

Ce urmărește în mod concret referendumul?

Referendumul de anul acesta se bazează pe inițiativa cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la finalul anului 2015. În urma inițiativei au fost strânse semnăturile necesare pentru inițierea unui proiect de lege constituțională, care este sprijinit de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică. Curtea Constituțională a avizat propunerea de modificare în data de 20 iulie 2016, reținând că nu aduce vreo ingerință unui drept individual. Apoi, în 27 martie 2017, propunerea de revizuire a fost aprobată și de Camera Deputaților. Organizarea referendumului s-a amânat după ce în luna septembrie 2017 un grup de senatori PNL și USR au contestat noua formă a Legii referendumului. Curtea Constituțională a respins sesizarea. În data de 11 septembrie 2018, Senatul a aprobat propunerea de revizuire a Constituției cu 107 voturi pentru și 13 voturi împotrivă și 7 abțineri.

În cadrul expunerii de motive din proiectul de lege se urmărește "să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de soți ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de familie, a raportului dintre familie și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie. Dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie este privit ca un drept comun al bărbatului şi al femeii care, formând un cuplu, recunoscut prin căsătorie, pot întemeia în mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al cărui conţinut să depindă în mod arbitrar de voinţa unilaterală doar a bărbatului sau doar a femeii".

referendum

Prevederi legislative importante în cazul referendumului

Căsătoria este în prezent definită atât de către Constituția României, cât și de Codul Civil. Legea referendumului, respective Legea nr.3/2000 prevede informații importante cu privire la validitatea referendumului

Art. 48 din Constituție specifică următoarele la capitolul Familie, aliniatul 1:

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

Apoi, Codul civil reia definiția constituțională și prevede interdicțiile asociate conceptului de căsătorie:

Art. 258

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.

Art. 277

Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria
(1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex.
(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.
(3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.

Legea referendumului specifică următoarele condiții de validitate:
Art. 5
(1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Art. 7
(1) Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin „DA" sau „NU" la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?"
(2) Rezultatul referendumului se stabileşte în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate, astfel:

a) Numărul persoanelor înscrise în listele pentru referendum
b) Numărul participanţilor
c) Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA"
d) Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU"
e) Numărul voturilor nule
(3) Buletinul de vot va avea formatul A4, iar textul buletinului de vot se va tipări cu litere corp 24, române verzale drepte, de culoare neagră, iar pe acesta se vor înscrie sintagma „Referendum național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018", precum și stema României.

referendum

În prezent, cetățenii români sunt chemați să răspundă la următoarea întrebare: "sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?" Mai exact, textul constituțional de mai sus va fi modificat după cum urmează: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Practic, se vor detalia persoanele care formează o familie, un bărbat și o femeie, anterior fiind specificat conceptual de soți.

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență emisă de Guvern, respectiv ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 86 din 18 septembrie 2018, referendumul se va desfășura timp de două zile, respectiv în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 7:00-21:00 pentru o consultare extinsă a românilor cu drept de vot.

Condițiile de validitate pentru acest referendum sunt, conform Legii 3/2000: prezența unui procent de 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (estimați la 5.67 milioane), iar minim 25% dintre aceștia (respectiv un număr de 4.72 milioane) să își exprime valid votul (fie DA,fie NU). Dacă jumătate plus unu dintre cei prezenți la urne vor vota DA, iar votul lor va reprezenta 25% dintre persoanele cu drept de vot, redefinirea familiei va fi aprobată și textul constituțional modificat.

Citește mai multe despre referendum și despre implicațiile lui aici.

 

Surse: https://ro.wikipedia.org; https://legeaz.net; http://legislatie.just.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile
  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile

  Școlile închise dau bătăi de cap părinților care se duc la lucru și nu au cu cine să-și lase copiii. Se pregătește o procedură de urgență prin care să se dea zile libere...

  S-a votat legea alăptatului în public! Ce amenzi riscă cei ce discriminează mamele care alăptează
  S-a votat legea alăptatului în public! Ce amenzi riscă cei ce discriminează mamele care alăptează

  Subiectul alăptatului în public este încă unul extrem de controversat, de care majoritatea oamenilor se tem să vorbească. Multe mămici se gândesc cu groază la...

  Regulile bizare pe care bonele familiei Kardashian trebuie să le respecte
  Regulile bizare pe care bonele familiei Kardashian trebuie să le respecte

  Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să lucrezi pentru una dintre cele mai faimoase familii din mass-media? Se pare că nu e deloc ușor să ții pasul cu familia Kardashian, mai ales...

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei
  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei

  Veste mare în showbiz-ul românesc! Celia a devenit mamă pentru a doua oară! Cântăreața a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă și este copleșită de emoții....

  Obezitatea se moștenește: „ciugulitul” între mese și mâncatul emoțional sunt parte din gena familiei
  Obezitatea se moștenește: „ciugulitul” între mese și mâncatul emoțional sunt parte din gena familiei

  Obezitatea a devenit un fenomen din ce în ce mai întâlnit în ultimele decenii. Oamenii de știință au realizat numeroase studii menite să aducă în prim-plan...

  Ce parfumuri folosesc membrii Familiei Regale! Prințesa Diana, Regina, Kate și Meghan au gusturi sofisticate
  Ce parfumuri folosesc membrii Familiei Regale! Prințesa Diana, Regina, Kate și Meghan au gusturi sofisticate

  De-a lungul timpului, reprezentantele Familiei Regale britanice, dar şi cele ale altor mari familii regale europene, şi-au manifestat preferinţa spre anumite tipuri de parfumuri, pe care...

  © 2023 Qbebe