Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Statul acorda lapte praf gratis pentru copii


Legea 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii pana la varsta de 1 an, care nu beneficiaza de lapte matern, intrerupta de autoritati, a fost din nou revizuita. In prezent, pot beneficia de acest ajutor doar mamele care sufera de anumite boli, copiii orfani si cei adoptati.

Ce prevede legea?


 

Legea 321/2001 prevede in primul articol acordarea de lapte praf gratuit, „pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, numai pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern" si care se incadreaza in anumite criterii:
- cu mame care prezinta contraindicatii ale alaptarii
- copii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern
- copil adoptat sau aflat in familie de plasament
- cu mama decedata

Acordarea laptelui praf se realizeaza fara a fi necesara dovedirea calitatii de asigurat a parintilor si se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii. Distribuirea acestuia se face de catre primarii, in baza retetelor eliberate de medicul de familie.

Noi modificari legislative

Bugetul redus a facut ca programul Guvernului de acordare gratis de lapte praf sa „inghete" o anumita perioada de timp pentru ca apoi sa se revina asupra lui.


In prezent, beneficiaza de acest ajutor doar femeile cu contraindicatii la alaptare, nou-nascutii orfani si cei adoptati.
Ce inseamna de fapt „contraindicatii la alaptare"?
Mama are o boala grava, precum TBC pulmonar activ, septicemie, boli psihice grave, este infectata cu virusul HIV, are insuficienta renala sau cardiaca, face tratamente cu citostatice etc.
In aceste situatii, medicii de familie vor trimite directiilor judetene de sanatate publica, respectiv a Municipiului Bucuresti, listele cu copiii de pana la 1 an care se incadreaza in criteriile specificate de lege.
Distribuirea laptelui praf se va face, la fel ca si inainte, de catre primarii, care vor centraliza lunar retetele intocmite de medicii de familie.

Modificari genetice

Oricat de ciudat ar parea, sunt mame care isi vand laptele altor mame care doresc cu tot dinadinsul ca bebelusii lor sa beneficieze de lapte matern, si nu de compusi organici care, s-a dovedit stiintific ca nu sunt cei mai sanatosi pentru copii.


In aceeasi maniera, cercetatorii rusi si chinezi au reusit sa modifice genetic 90 de capre si respectiv 200 de vaci, pentru ca laptele produs de aceste animale sa fie similar cu cel uman.
Tot acestia spun ca in urmatorii 10 ani, acest tip de lapte va putea fi comercializat si in magazine.
Este cunoscut faptul ca laptele de mama este extrem de sanatos pentru copii, ajutandu-i sa isi imbunatateasca sistemul imunitar si nervos, datorita calitatilor antibiotice ale lactofeinei, proteina descoperita in laptele uman.
Daca oamenii vor fi dispusi sa cumpere si sa le dea copiilor lor lapte modificat genetic, sau vor apela in continuare la clasicul lapte praf ramane de vazut.

Voi cum ati proceda daca v-ati afla in imposibilitatea de a va alapta copilul?

Cum este să crești 6 copii în România?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mesaje dramatice pe grupuri: Sunt mămici disperate care nu găsesc lapte praf pentru bebeluși
  Mesaje dramatice pe grupuri: Sunt mămici disperate care nu găsesc lapte praf pentru bebeluși

  Creșterea numărului de cazuri de coronavirus confirmate a dus la panică printre oameni care au golit rafturile magazinelor. Pe grupurile de mămici s-a instaurat o teamă privind laptele...

  Ministerul Sănătății vrea să interzică reclamele la biberoane și lapte praf
  Ministerul Sănătății vrea să interzică reclamele la biberoane și lapte praf

  Ministerul Sănătății a propus un proiect de lege prin care se dorește interzicerea reclamelor în care sunt promovate laptele praf și biberoanele.

  Somnic pufos cu Humana! Câștigă una dintre cele 6 cutii de lapte praf de noapte cu cereale
  Somnic pufos cu Humana! Câștigă una dintre cele 6 cutii de lapte praf de noapte cu cereale

  Un somn liniștit înseamnă un bebeluș fericit! Iar un bebeluș fericit înseamnă un părinte liniștit. Și pentru ca raza de soare a oricăror părinți, propriul lor...

  Ghid pe vârste: cât lapte praf mănâncă un bebeluș
  Ghid pe vârste: cât lapte praf mănâncă un bebeluș

  Alimentația bebelușului a fost, este și va fi mereu un subiect de interes pentru mămici, în mod special și, de ce nu, chiar îngrijorător. Recomandarea specialiștilor este...

  Sondaj Qbebe: cel mai bun lapte praf pentru bebe
  Sondaj Qbebe: cel mai bun lapte praf pentru bebe

  Sondaj mamici 2018: Ce anume au spus părinții că apreciază la laptele praf Milupa? Află mai multe păreri despre această formulă de lapte praf, cât și care sunt pașii ca să...

  Ghid practic: Cum alegi cel mai bun lapte praf pentru bebelușul tău?
  Ghid practic: Cum alegi cel mai bun lapte praf pentru bebelușul tău?

  Te pregătești să alegi un lapte praf cu care să hrănești bebelușul? Află cum să te hotărăști mai ușor la o marcă de calitate. Ce lapte dăm copiilor și ce factori luăm...

  Statul dă bani pentru copii. În ce condiții îi poți accesa
  Statul dă bani pentru copii. În ce condiții îi poți accesa

  Miercuri a fost promulgată legea prin care se aprobă instituirea unui tip special de cont de investiţii pentru copii. În anumite condiții, statul oferă o primă anuală, în...

  © 2019 Qbebe