Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Tot ce trebuie sa stii despre indemnizatia de crestere copil in 2011

A fi mama ar trebui sa reprezinte cea mai mare bucurie pentru o femeie. Insa, exista situatii de genul celor cu care se confrunta Romania in prezent cand, un copil, in loc sa aduca cu el linistea necesara, aduce in plus teama de a nu-l putea educa si creste cum iti doresti. 

Noi reglementari legislative

Ordonanta de Urgenta aprobata la finele lui 2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului a adus noi reglementari pentru viitorii parinti.

In acest context, femeile care nasc incepand cu 1 ianuarie 2011 vor trebui sa opteze pentru unul din cele doua tipuri de concediu instituite de Guvern:

- Un concediu de 1 an si o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, cu mentiunea ca aceasta nu poate fi mai mica de 600 lei, dar nici mai mare de 3400 lei

- Un concediu de 2 ani, cu plafon maxim de 1200 lei/luna
In cazul copilului cu handicap, concediul pentru parinte se acorda tot pentru 3 ani (asa cum era prevazut si in vechea lege), iar indemnizatia este de 75% din venitul pe ultimul an. Si in aceasta situatie, plafonul ramane stabilit la minim 600 si maxim 3400 lei.

De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului s-au aflat in concediu medical, frecventeaza cursurile la zi ale invatamantului universitar, au beneficiat de indemnizatie de somaj, ori s-au aflat in concediu cu sau fara plata de crestere a copilului.

Pentru parintii care au optat pentru concediul de 1 an, statul le ofera posibilitatea sa mai ramana acasa pana ce copilul va implini varsta de 2 ani (exceptie face copilul cu handicap), insa in concediu fara plata.

Stimulentul de insertie

Pentru a convinge mamele sa se intoarca mai repede la serviciu, Guvernul a instituit un stimulent in bani pentru cele care opteaza pentru un concediu de 1 an, dar revin mai devreme la munca.

Astfel, parintele care alege concediul de 1 an, primeste de la stat o prima de 500 lei lunar (pana ce copilul implineste varsta de 2 ani) pentru reintoarcerea la serviciu, daca acest lucru are loc inainte de expirarea celor 12 luni de concediu. In toata aceasta perioada, plata indemnizatiei va fi suspendata.

In cazul in care se opteaza pentru a doua varianta, de 2 ani, stimulentul nu se va acorda in cazul revenirii mai devreme a mamei la serviciu.

O lege discriminatorie

In Codul civil este stipulat ca „un copil conceput este considerat ca exista".

Luand in calcul aceasta prevedere, Ordonanata in vigoare incalca drepturile copilului, a egalitatii de sanse si duce la discriminare.

Firesc ar fi ca toti copiii conceputi pana la data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante sa beneficieze de vechea lege, cea noua urmand sa se aplice incepand cu octombrie 2011.

Indiferent de decizia pe care o va lua mama, fortata sau nu de actualele imprejurari, cu siguranta va fi din dragoste pentru copilul sau.

Dintre toate drepturile femeilor, cel mai mare este dreptul de a fi mama.

 

Albirea dintilor. Ce trebuie sa stii. Trucuri pentru dinti albi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil
  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil

  Cand ramai gravida si chiar si cand doar ai intentia, te pregatesti cu toate informatiile care iti pica in mana despre cum va fi viata ta de proaspata mama. Te inscrii la cursuri, studiezi...

  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii
  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii

  In primul an de viata a bebelusului, cea mai mare preocupare a parintilor este cum creste, cat creste, daca creste bine in greutate si inaltime cel mic. Cresterea bebelusilor este insusi...

  Ce trebuie să știi despre sprijinul financiar pe care îl primesc familiile în 2020
  Ce trebuie să știi despre sprijinul financiar pe care îl primesc familiile în 2020

  Pasul către întemeierea unei familii implică, în multe cazuri, o decizie pe care trebuie să o ia ambii părinți, cu gândul la aspectele economice și în funcție...

  5 diferente pe care trebuie să le știi între a disciplina un copil și a-l abuza
  5 diferente pe care trebuie să le știi între a disciplina un copil și a-l abuza

  Unul dintre cele mai importante roluri ale părinților, pe lângă grijă și afecțiune, este de a aduce disciplină în viața copiilor. Este o formă de modelare...

  7 semne că un copil se află într-un puseu de creștere
  7 semne că un copil se află într-un puseu de creștere

  Creșterea copiilor nu este uniformă. După doi ani, rata de creștere este de circa 6 cm pe an, iar o rată mult mai scăzută poate indica întârzieri în dezvoltare. Sunt...

  Durerile de creștere la copil, informații importante de la medic
  Durerile de creștere la copil, informații importante de la medic

  Durerile de creștere ajung să îngrijoreze părinții de cele mai multe ori pentru că aceștia nu își imaginează gradul de gravitate la care se manifestă, precum și...

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  © 2019 Qbebe