Vrei să-i dai o palmă copilului? Gândește-te mai bine. A fost interzisă prin lege agresiunea fizică

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mulți părinți sunt de părere că o palmă la vremea ei este mai mult decât utilă. Iată că în data de 3 octombrie a fost interzisă agresiunea fizică prin lege, Scoția devenind astfel prima țară din Regatul Unit al Marii Britanii în care nu este legală aplicarea pedepselor fizice copiilor.

Prima țară din Regatul Unit al Marii Britanii care a implementat o pedeapsă penală pentru părinții care își bat copiii
În data de 3 octombrie pedeapsa care interzice toate pedepsele fizice a fost susținută de către majoritatea parlamentară prin 84 de voturi împotriva 29, de către Parlamentul Scoțian. Proiectul a fost introdus de către membrul Parlamentului Scoțian și al Partidului Verde John Finnie, fost ofițer de poliție, care a câștigat sprijinul mai multor grupări parlamentare. Acesta a afirmat că lovirea copiilor îi învață că pe copii că impunerea forței fizice este un lucru corect, iar legea va reuși să transmită mesajul că violența nu este niciodată acceptabilă. De asemenea, a declarat că au existat dovezi incontestabile că violența fizică afectează copiii, că nu reprezintă o formă eficientă de disciplină și că se poate transforma în abuz fizic.

Iată și declarația parlamentarului: “Sunt pur și simplu încântat că Parlamentul Scoțian a făcut acest pas istoric și curajul. Pedeapsa fizică nu are ce căuta în secolul 21. Dovezile internaționale ne transmit că poate avea un impact grav asupra copiilor și că nu este eficace.”

Această inițiativă le va oferi copiilor scoțieni același nivel de protecție împotriva agresiunii fizice de care se bucură și adulții când va intra în vigoare.

Până în prezent părinții și cei care le purtau de grijă copiilor au dreptul de a apela la forță fizică în grad rezonabil pentru a-și disciplina copiii.

Cei care s-au opus votării acestei legi

Interdicția a primit opoziția Conservatorilor Scoțieni, care au afirmat că este o lege greșită, care riscă să incrimineze părinții buni pentru folosirea unor mijloace de coerciție rezonabile. Suedia a devenit primul stat din lume care a interzis plesnitul copiilor când a scos în afara legii pedepsele corporale în 1979, Scoția devenind astfel al 58-lea stat. Țara Galilor este și ea pe punctul de a introduce o interdicție, dar nu există nimic în acest sens pentru Anglia sau Irlanda de Nord. Asociația Psihologilor Educaționali susține că plesnitul este dăunător pentru sănătatea mentală a copiilor și ar trebui interzis. Irlanda a interzis plesnitul din anul 2015.

Oponenții sunt de părere că aceste schimbări nu vor ajuta copiii vulnerabili care sunt victime ale abuzului fizic grav, însă vor conduce la intervenții traumatice în familiile bune. Ei au solicitat guvernului să investeaacă în muncă socială și alte servicii pentru a le îmbunătăți abilitatea de a identifica și combate abuzul fizic real.

vrei sa ii dai o palma copilului

Gradul de răspândire al pălmuitului copiilor

Conform unui raport publicat de un grup de asociații caritabile pentru copii scoțieni din 2015 a descoperit că pedepsirea fizică a copiilor a fost mai des întâlnită la nivelul Marii Britanii decât în state asemănătoare, precum SUA, Canada, Italia, Germania și Suedia.

Oamenii de știință estimează că un procent cuprins între 70 și 80% dintre părinții din Regatul Unit al Marii Britanii întrebuințează pedeapsa fizică, iar copiii cu vârsta 3-7 ani au cele mai mari șanse de a fi loviți. De asemenea, s-a descoperit faptul că un număr mare de părinți nu privesc cu ochi buni lovitul copiilor, însă îl consideră drept unica metodă care funcționează uneori. Folosirea pedepselor fizice a scăzut în ultimii ani alături de schimbarea atitudinii publice, declinul fiind mai abrupt în mai mult de 50 de state din lume care au permis deja lovitul.

Sondajele care au examinat perspectiva copiilor cu privire la pălmuit au concluzionat că acest obicei este dureros și îi supără și nu reușește să suprime comportamentul negativ. Până în prezent, părinții au avut dreptul să folosească metode ușoare de disciplinare, precum lovitul peste mână sau la fund, care ar putea deveni infracțiune în viitor.

Pedepse interzise în prezent pentru părinți

În legislația scoțiană toate atacurile fizice asupra adulților pot fi tratate drept asalt, dar copiii nu se bucură de aceeași protecție. Se întâmplă acest lucru deoarece o persoană care este acuzată de atacarea unui copil poate invoca drept o măsură de pedeapsă rezonabilă sau un atac justificabil când au folosit forța fizică ca formă de disciplină în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 16 ani.

Atunci când va decide dacă pedeapsa a fost una rezonabilă, tribunalul ia în considerare factori precum natura pedepsei, durata și frecvența sa, vârsta copilului și efectul – fizic și mental – pe care l-a avut asupra sa.
În practică, acest lucru înseamnă că părinții au voie să își plesnească copiii pe corp, însă loviturile la nivelul capului, scuturatul sau folosirea unui obiect sunt ilegale. Toate pedepsele fizice din școli și alte instituții educaționale sunt deja complet interzise. Părinții din Anglia și Țara Galilor pot să se confrunte cu o pedeapsă penală dacă își lovesc copilul atât de tare încât lasă un semn sau cauzează o vânătaie, o umflătură, o tăietură sau o zgârietură. Legea va intra în vigoare în decurs de 12 luni de la primirea Acordului Regal.

De reținut

Sondajele de opinie au sugerat că majoritatea scoțienilor se opun unei interdicții de acest fel, criticii subliniind faptul că este suficientă legea din prezent și că schimbarea aceasta pune în pericol transformarea unor părinți buni în infractori. Însa majoritatea răspunsurilor în acest sens au împărtășit proclamarea interdicției, iar mișcarea a fost susținută la nivel extins de institutțiile caritabile pentru copii. Părinții devin în acest fel pasibili de pedeapsă pentru folosirea oricărui tip de pedeapsă fizică asupra copiilor, aceștia fiind astfel protejați în aceeași măsură ca și adulții.

Definiția pedepsei fizice, desemnată și pedeapsă corporală, este aceeași pe care o utilizează și Comitetul UN pentru Drepturile Copilului. Este vorba despre lovituri precum lovit, plesnit și izbit cu o palmă sau cu un obiect, precum și lovitul cu piciorul, scuturatul sau aruncatul copilului, zgâriatul, ciupitul, mușcatul, trasul de păr sau de urechi, forțatul copilului să stea în poziții inconfortabile, arsul, opăritul sau ingestia forțată de alimente.


Surse: protv.ro,independent.co.uk,thesun.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită
  Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită

  Te-ai întrebat vreodată care este cea mai populară jucărie din lume? În plină lună a cadourilor, o publicație americană a realizat un top al celor mai căutate jucării pe...

  Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși
  Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși

  Una dintre provocările majore prin care trec părinții în primul an de viață al copilului este să-i asigure un somn în deplină siguranță, cât mai confortabil....

  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine
  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine

  Nu am întâlnit până acum niciun părinte care să nu îmi spună: „Îi vreau tot binele copilului meu”, iar adevărul este că instinctiv și...

  „E ok să fii gras!” Fiul meu mi-a scris acest mesaj și a fost ca o palmă dureroasă
  „E ok să fii gras!” Fiul meu mi-a scris acest mesaj și a fost ca o palmă dureroasă

  O femeie din Australia vorbește despre felul în care un singur desen al fiului ei a impulsionat-o să își schimbe stilul de viață. Ea a reușit să slăbească jumătate din...

  Mami, vrei să-mi dai una din mâinile tale, să fiu și eu ca un copil normal?
  Mami, vrei să-mi dai una din mâinile tale, să fiu și eu ca un copil normal?

  Una dintre cele mai mari provocări din viața unei mame este să afle că micuțul ei s-a născut cu o malformație din cauza unor complicații din timpul sarcinii. Printr-o asemenea...

  Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China
  Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China

  Sunt părinții responsabili pentru faptele copiilor? Sigur că sunt. Asta spune o lege care va pedepsi părinții pentru comportamentele nepotrivite sau infracționale ale copiilor lor.

  De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
  De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

  Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

  Copilul tău are linia îngerului păzitor în palmă? Iată ce înseamnă asta
  Copilul tău are linia îngerului păzitor în palmă? Iată ce înseamnă asta

  Palmele noastre pot dezvălui despre noi lucruri la care poate nici nu te-ai fi gândit. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi semnificația uneia dintre cele mai...

  © 2023 Qbebe