Din grija pentru copilul tau

20 de mame care au schimbat lumea. Jos pălăria în fața lor!

Există o mulțime de femei remarcabile în decursul istoriei. Dar cele care au fost și mame merită cunoscute de către toată lumea și menționate în această lună, dedicată sexului feminin. Iată 20 de mame luptătoare care nu s-au lăsat îngenuncheate de idei preconcepute și au reușit să schimbe lumea, dovedind că pot avea în același timp și familii.

1. Marie Curie

Prima pe listă, fizician, chimist, soție și mamă a doi copii, Marie Curie a fost cu adevărat o femeie a epocii Renașterii. Este recunoscută pentru munca în cercetarea radioactivității, ce a condus la descoperirea elementelor poloniu și radiu. În anul 1903 a devenit prima femeie care a câștigat un premiul Nobel, apoi singura persoană care a câștigat două premii Nobel și prima femeie profesor de la Universitatea din Paris.

mame care au schimbat lumea

2. Dorothy Hodgkin

Mamă și biochimist a câștigat premiul Nobel în chimie în anul 1964, atribuindu-i-se meritele de a îmbunătăți asistența medicală drept urmare a muncii în descoperirea structurii de penicilină, insulină și vitamina B12. A fost un specialist de top în cristalografia cu raze X, o tehnologie relativ nouă la acea perioadă.

3. Susan La Flesche Picotte

Această deschizătoare de drumuri a primit distincția de a deveni prima femeie amerindiană care a practicat medicina. Deși a călătorit în Virginia și Pennsylvania pentru a-și lua doctoratul (în 1889), a revenit în Omaha, rezervația copilăriei sale pentru a aduce tratamente și a-și îngriji conlocuitorii. A fost mama a doi copii și a avut pacienți albi și amerindieni, militând pentru egalitatea în domeniul asistenței medicale. Cunoștea importanța unui mediu steril de muncă, respectiv că ajută la prevenirea proliferării bolilor.

4. Emmeline Pankhurst

Această mamă britanică, o sufragetă înfocată de la finalul anilor 1800, a fondat Uniunea Politică și Socială a Femeilor în 1903. După o viață plină de proteste, demostrații, greve ale foamei și multe încarcerări, a decedat în 1928, cu doar 3 săptămâni înainte ca femeile să primească dreptul de a vota în Marea Britanie.

5. Ann Maria Jarvis

Această mamă care a inspirat înființarea Zilei Mamei, a pus bazele Cluburilor de Lucru în 1858 pentru a îmbunătăți condițiile de sănătate și salubritate menite să prevină mortalitatea infantilă. În timpul Războiului Civil, organizația sa a îngrijit soldați din ambele tabere, devenind simbol al neutralității. Pentru a ameliora ostilitatea de după război, a organizat o zi a prieteniei mamei. După ce a decedat în 1905, fiica sa Anna i-a continuat misiunea și a condus la crearea Zilei Mamei.

6. Mary Ann Shadd Cary

Nu a fost doar mama a două dintre primele editoare de ziar afro-americane din America de Nord, ci și prima femeie editor din Canada. A fost profesor, editor, activist aboliționist, avocat și jurnalist care a scris cu privire la chestiunile care afectau afro-americanii. A întemeiat o școală integrată în Canada care a predat tuturor copiilor, indiferent de rasă. În timpul Războiului Civil a călătorit în SUA și a recrutat soldați afro-americani pentru a lupta împotriva Confederației și scaviei. A obținut și titulul de a fi a doua femeie afro-americană din istorie cu o diplomă în drept în 1883.

7. Lydia Folger Fowler

Aceasta fost prima femeie născută în America care a obținut o licență în medicină în 1850. Avându-l drept văr pe Benjamin Franklin, a fost și activistă pentru drepturile femeii, publicând numeroase cărți, precum Lecții Familiare de psihologie: menite pentru utilizarea copiilor și tineretului și Femeia, Destinul său și Relațiile Materne.

8. Vesta Stoudt

Aceeastă femeie a avut doi fii în marină, în timp ce lucra într-o fabrică de muniție. Ea a avut ideea de a sigila cutiile de muniție pentru a fi deschise rapid și a fi păstrat conținutul uscat. Când șeful său i-a respins ideea, a mers direct la Președintele Franklin D. Roosevelt scriindu-i o scrisoare. Marina a aprobat rapid propunerea și așa a luat naștere banda adezivă.

9. Harriet Tubman

O figură emblematică pentru Calea Ferată Subterană, Harriet a escortat mai mult de 300 de sclavi către libertate și a devenit portretul Mișcării pentru Drepturi Civile. Și-a petrecut tot restul vieții militând ca aboliționistă și luptător pentru drepturile omului.

10. Helen Maria Hunt Jackson

Această mamă a doi fii a experimentat dureri atroce înainte de a-și publica primul roman în 1884. Și-a pierdut ambii părinți în adolescență, iar primul soț și ambii copii i-au decedat. Pentru a face față durerii, s-a afundat în scris, publicând cărțile Un Secol de dezonoare și Ramona, în ambele vorbind despre legile care lasă fără drepturi amerindienii. Ramona a fost atât de populară încât a fost retipărită de peste 300 de ori și s-au făcut 4 adaptări de film.

11. Indira Gandhi

Prima femeie prim ministru a Indiei, Indira Gandhi a fost o figură politică polarizantă care a muncit neîncetat să obțină democrația în țara sa natală. A condus o mișcare cunoscută drept Revoluția Verde, care a crescut diversificarea recoltelor și a creat locuri de muncă pentru a remedia problema lipsei cronice de alimente în rândul săracilor. A murit asasinată în anul 1984.

12. Benazir Bhutto

În calitate de prima femeie ministru din Pakistan (și a oricărui stat musulman), această mamă a trei copii a încheiat dictatura militară și a luptat pentru drepturile femeii, reprezentând o sursă de inspirație pentru femei din întreaga lume. A murit în 2007 în urma unui atac de tip sinucigaș.

13. Fanny Blankers-Koen

Într-o perioadă în care femeile atlete nu erau luate în considerare, o mamă a doi copii în vârstă de 30 de ani a câștigat patru medalii olimpice de aur la Olimpiada de Vară 1948, fiind în mod afectuos poreclită Casnica Zburătoare. Aceasta a primit și distincția de a deveni cea mai decorată atletă de la Jocurile Olimpice din acel an.

14. Mary Wollstonecraft

Scriitoarea din secolul 18 a fost cunoscută drept mama feminismului, iar lucrarea sa renumită, Reabilitarea și Drepturile Femeilor, care susține un statut egal și educație pentru femei a influențat mai multe generații de feministe. Ea a fost mama lui Mary Shelley, autoarea lui Frankenstein.

15. Elizabeth Cady Stanton

Un nume binecunoscut în mișcarea pentru drepturile femeilor, a fost mamă a șapte copii și a luptat ca aboliționist alături de unii dintre cei mai cunoscuți activiști ai vremii. Este cea care a organizat prima convenție cu privire la drepturile femeii și în timpul acesteia a citit din Declarația Sentimentelor care susținea că toți bărbații și femeile sunt creați egali. Deși din cauza maternității nu a putut lucra prea mult în cadrul mișcării aboliționiste, a contribuit redactând discursuri de acasă.

16. Felicitas Mendez

Atunci când această mamă portoricană a dorit să își înscrie copiii într-o școală de copii albi din California și a fost refuzată a pornit un proces legal cu ajutorul Ligii Cetățenilor Uniți Latino-Americani și a câtorva familii și a luptat pentru a pune capăt școlilor segregate din stat. În anul 1947, după mulți ani petrecuți în tribunal, guvernatorul Californiei a adoptat o legislație care a permis studenților minoritari să beneficieze de o educație integrată. Acest proces a deschis drumul și pentru altele, conducând speța școlilor segregate până la Curtea Supremă și transformând educația integrată într-o lege federală.

17. Frances Perkins Wilson

A fost prima femeie secretar de cabinet, lucrând pentru Franklin D. Roosevelt, fiind cunoscută drept principala arhitectă a proiectului New Deal. Acesta reprezintă un efort combinat de proiecte și programe experimentale care ajutau familiile să își revină după criza financiară a Marii Depresiuni. Ideile sale care includeau ajutor federal, salariu minim, reglementări de siguranță și sistem de pensii au schimbat piața muncii pentru angajații americani și au permis economiei să își revină încet, dar sigur.

18. Hedy Lamarr

Născută sub numele Hedwig Eva Marie Kiesler, această doamnă a fost un star internațional al filmului în anii 1930 și a apărut alături de marile nume ale Hollywood-ului. În anul 1942, mamă a trei copii, a devenit cunoscută pentru altceva decât aparițiile în filme și reviste. Alături de prietenul său compozitor George Antheil a primit un patent pentru un sistem secret de comunicare care se baza pe schimbarea frecvențelor radio pentru a transmite mesaje codate. A durat 55 de ani ca tehnologia (ce a stat la baza comunicațiilor militare și celulare) să le fie atribuită, cei doi primind premiul pentru descoperire în anul 1997.

mame care au schimbat lumea

19. Irena Sendler

În timpul unei răsturnări politice, această mamă curajoasă a doi copii a refuzat să cedeze în fața discriminării și a urii. Când nemții au invadat Polonia în 1939, Irena a sfidat autoritățile punând la cale toate mijloacele posibile (ambulanțe, documente false și adăposturi) pentru a salva mii de de oameni, în special copii evrei orfani. În cele din urmă a fost arestată și torturată, scăpând de la sentința la moarte cu ajutorul prietenilor și supraviețuind până la vârsta de 98 de ani.

20. Lillian Moller Gilbreth

Considerată mama managementului modern, Lillian a fost atât psiholog, cât și una dintre primele femei inginer industrial. A primit doctoratul în psihologie în 1915 și, alături de soțul său Frank, această mamă a 12 copii a studiat modul în care oamenii lucrau. A reușit să pună bazele unui stil de management industrial care a onorat atât aspectele mentale ale lucrătorilor, cât și a eficientizat munca. Chiar și în prezent modelul său de management este folosit în diverse ramuri industriale din SUA.

Surse:
www.msn.com; https://mom.me; www.biographyonline.net

Regula de 5 secunde pentru alimentele scăpate pe jos. Mit sau adevăr?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Jos pălăria! Acest băiețel a fost surprins făcându-și temele la lumina unui stâlp. Ce reacții a provocat
  Jos pălăria! Acest băiețel a fost surprins făcându-și temele la lumina unui stâlp. Ce reacții a provocat

  Un băiat de 12 ani din Peru a fost surprins de camerele de supraveghere de pe stradă în timp ce își făcea temele la lumina unui stâlp de electricitate....

  O nouă tragedie șochează lumea! Un copil a murit, după ce a fost împins în fața trenului
  O nouă tragedie șochează lumea! Un copil a murit, după ce a fost împins în fața trenului

  Un copil de 8 ani din Germania a murit după ce el și mama sa au fost împinși în fața trenului.

  Medic dermatolog: copiii trebuie învățați că pălăria și tricoul sunt obligatorii la soare
  Medic dermatolog: copiii trebuie învățați că pălăria și tricoul sunt obligatorii la soare

  Dermatologii vorbesc despre importanța protejării copiilor de arsurile solare, obișnuindu-i de la o vârstă fragedă să poarte pălărie de soare și un tricou care să le acopere...

  Dezvăluiri cutremurătoare făcute de o asistentă: a schimbat 5.000 de bebeluși la naștere
  Dezvăluiri cutremurătoare făcute de o asistentă: a schimbat 5.000 de bebeluși la naștere

  Această femeie a făcut o confesiune care a șocat lumea întreagă: a schimbat 5000 de bebeluși la naștere!

  7 tipuri de mame pe care le intalnesti peste tot. Cu care sa te imprietenesti, pe care sa le ocolesti
  7 tipuri de mame pe care le intalnesti peste tot. Cu care sa te imprietenesti, pe care sa le ocolesti

  In clipa in care ai un bebelus, te transformi automat intr-un "magnet" pentru celelalte mamici. Indiferent unde te vei duce, in parc, la cumparaturi, la medic, vei fi inconjurata de alte...

  Cum i-a schimbat dieta Meghan Markle prințului Harry
  Cum i-a schimbat dieta Meghan Markle prințului Harry

  Cu siguranță Meghan Markle i-a schimbat perspectivele despre viață prințului Harry. Frumoasa actriță nu numai că l-a făcut să renunțe la burlăcie, dar se pare că a făcut...

  Școala – Ce s-a schimbat și ce nu în ultimii 25 de ani
  Școala – Ce s-a schimbat și ce nu în ultimii 25 de ani

  A început școala și este timpul ca Cel mai Bun Tată să ne facă noi confesiuni!

  © 2019 Qbebe