Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Se citește împlinirea pe chipul lor! 33 de femei sunt fotografiate înainte și după ce devin mame

O fotografă din Lituania s-a inspirat din transformările pe care le-a observat la ea însăși de când a devenit mamă și a lansat un proiect fotografic menit să le surprindă pe acestea și la alte femei care se bucură de împlinirile maternității.

Proiectul se traduce în limba engleză prin „Becoming Mother” (Când devii mamă) și are drept scop, așa cum a mărturisit creatoarea sa, fotografa Vaida Markeviciute-Razmislavice, surprinderea cât mai fidelă a ceea ce se întâmplă în spatele fiecărui portret, „a propriei povești, a călătoriei unice, a transformării” fiecărei femei odată ce devine mamă.

Întrebată ce a determinat-o să aleagă acest tip de proiect fotografic, Vaida a mărturisit că a dorit să evidențieze schimbarea din privirea unei femei, odată ce aceasta trece printr-o experiență profundă, așa cum este și cea a maternității. De asemenea, ea a precizat că a sesizat de-a lungul timpului această schimbare atât la ea, cât și la alte femei.

Fotografa a spus că invitația la proiect a fost lansată pe Facebook și că inițial au fost mai mult de 100 de candidate, dar că nu au mai ajuns să participe la ședințele foto pentru că apucaseră deja să nască până când acesta a prins contur.

În privința selecției, a explicat că singurele criterii au fost: o femeie să fie la prima sarcină, să participe la cea de-a doua ședință foto după 3 luni de la nașterea copilului/copiilor, să permită publicarea nelimitată a celor două portrete pe care le va avea.

Fotografiile mamelor sunt de tip portret, precum în pașaport, fotografa alegând un astfel de format pentru a se concentra asupra schimbării din privirea acestora. Pentru ședințele foto s-a apelat la un studio în care să existe o atmosferă intimă, fără aglomerație. Ulterior, pentru cea de-a doua ședință, de după ce femeile respective au devenit mame, s-a recurs la un studio în care să fie loc și pentru cărucioarele bebelușilor.

Vaida a relatat că, dacă la primele ședințe foto, viitoarele mame au vorbit despre așteptările pe care le au de la viitor, la cea de-a doua acestea au vorbit deshis despre noile experiențe, pe care nici nu și le imaginau să le trăiască. Ele au spus că nici nu se așteptau să fie capabile să facă atâtea lucruri, să aibă atâta putere și nu au uitat să menționeze conexiunea deosebit de puternică pe care o au cu copiii lor.

Întreaga echipă de fotografi a putut sesiza prin ce emoții puternice treceau proaspetele mame când precizau ce înseamnă pentru ele să fie mamă, majoritatea izbucnind în lacrimi când povesteau. Au fost zile în care s-a lucrat multe ore, de dimineață până seara și zile în care bebelușii plângeau toți odată sau când toate mamele se repezeau să-i alăpteze.

Echipa Vaidei s-a străduit să surprindă, așa cum menționează aceasta, dragostea, delicatețea, toate schimbările care pot fi sesizate în privirea unei femei când trăiește din plin experiența maternității. Obiectivul a fost ca fotografiile să reflecte „o punte care se creează între două faze din viața unei femei, între două lumi”, astfel încât să fie vizibilă „conexiunea cu partea naturală, cu forța interioară, cu intuiția...”, a declarat fotografa într-un interviu. Aceasta a adăugat și că, pentru ea, proiectul „Becoming Mother” a fost o călătorie de autocunoaștere, o modalitate de a le oferi inspirație, din propria ei experiență de mamă, celor aflate la început de drum în viața de mamă. În aceste condiții, toate ședințele foto au fost încărcate de emoții: „Încă îmi este greu să pun cap la cap toate acele sentimente, să găsesc cuvintele care ar putea exprima emoțiile care pluteau în aer în timpul ședințelor foto”.

Viitorul proiect al Vaidei este legat de menstruație, dorind să invite fetele și femeile să-și înțeleagă „latura magică”, legăturile cu natura și să se accepte și să se iubească așa cum sunt.

Surse:
www.boredpanda.com, www.mymodernmet.com

Mesajul emoționant al unei mame, înainte să-și dea copilul spre adopție

Surse foto: www.facebook.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Va apărea bancnota de 20 de lei, prima cu chipul unei femei pe ea
  Va apărea bancnota de 20 de lei, prima cu chipul unei femei pe ea

  Banca Națională a României a anunțat că anul viitor va pune în circulație o bancotă cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu pe ea.

  Înainte să alegi cel mai ieftin mezel sau produs din carne, citește asta
  Înainte să alegi cel mai ieftin mezel sau produs din carne, citește asta

  Tuturor ne place să cumpărăm de la reduceri sau să găsim produse la prețuri cât mai mici - scutești bănuți și primești ceea ce cauți. Cu toate acestea, această politică...

  Citește asta înainte să postezi poze cu fața copilului tău online
  Citește asta înainte să postezi poze cu fața copilului tău online

  Pericole există din păcate și în mediul online, iar expunerea feței copilului tău se poate dovedi mai mult decât o alegere neinspirată: îi poate pune viața în...

  Cum arată corpul unei mame de tripleți înainte și după naștere? Fotografii sincere care dezvăluie adevărul
  Cum arată corpul unei mame de tripleți înainte și după naștere? Fotografii sincere care dezvăluie adevărul

  Șansele de o sarcină cu tripleți sunt de una la 9000 de sarcini. Așa că nu este de mirare că o femeie însarcinată cu tripleți a decis să își documenteze o astfel de...

  Copiii noștri devin ceea ce li se spune că sunt
  Copiii noștri devin ceea ce li se spune că sunt

  În viața unui copil, niciun reper nu trece mai presus de mamă. Indiferent de ceea ce simte el, mama ajunge să îi dicteze în cele din urmă tonul cu care va începe...

  Despre femei: Top 12 lucruri pe care bărbaţii le consideră sexy la femei
  Despre femei: Top 12 lucruri pe care bărbaţii le consideră sexy la femei

  Despre femei se pot spune multe, mai ales din perspectiva bărbaţilor. Pentru că există multe lucruri despre femei care le plac bărbaţilor. Şi chiar dacă se spune că gusturile...

  Prima poza cu chipul fetiței lui Cabral. Este o păpușică!
  Prima poza cu chipul fetiței lui Cabral. Este o păpușică!

  Andreea Ibacka și Cabral au decis să nu o mai ascundă pe micuța lor, care este o adevărată păpușică!

  © 2019 Qbebe