10 întrebări ciudate pe care pacienții le adresează medicului oftalmolog

Irina Olteanu - Redactor Senior

Doamna doctor Roxana Cozubaș este înzestrată cu un umor aparte, care, ne imaginăm noi, a ajutat-o să treacă cu bine peste multe situații ocazionate de pacienți. Din acest motiv Qbebe s-a gândit să afle care sunt cele mai ciudate întrebări pe care le-a primit în cadrul consultațiilor. Iată-le în continuare alături de o muțime de mituri din domeniul oftalmologic, precum și explicațiile pe care le-a oferit la fiecare în parte.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei docot Roxana Cozubaș, Medic specialist oftalmolog
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu:

1. Ce se întâmplă dacă îmi alunecă lentila de contact în spatele ochiului?

Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de lentilele de contact este ce se întâmplă dacă îmi alunecă de pe ochi? Partea bună a lucrurilor este că o lentilă de contact nu este așa de mică încât să dispară pur și simplu. Anul trecut, medicii din Marea Britanie au scos de pe ochiul unei paciente 27 de lentile de contact (!!!) așezate cu grijă de doamna, una peste alta. În mod natural avem ceea ce se numește "sac conjunctival" care se vede cu ușurință dacă tragi de pleoapa de jos, moment în care se descoperă un mic "buzunăraș" unde pot aluneca lentilele sau alte particule intrate în ochi. Tot la fel, există un sac conjunctival superior, însă mai adânc. Dacă se întâmplă să intre o lentilă sau o geană acolo, prin masare ușoară va aluneca pe suprafața vizibilă a ochiului de unde se poate îndeparta în siguranță.

intrebari ciudate

2. Aș vrea să fac/să refac consultul după o lună, timp în care să mănânc mai mulți morcovi. Credeți că va avea efect această cură?

De fapt, mitul morcovilor care dau vedere bună se pare că s-a născut în timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, când trupele aflate în conflict lansau propagandă falsă precum că vederea nocturnă bună a soldaților este dată de consumul de morcovi. Pe de altă parte mai există și faimosul Bugs Bunny pe care nu l-am vazut niciodată purtând ochelari și uite-așa am pus-o de o cură. Ei bine nu, consumul de morcovi te poate face cel mult portocaliu, de la excesul de vitamina A. În rest, o dietă bogată în legume și fructe crude nu poate avea decât beneficii pe termen lung, inclusiv la nivelul ochilor!

3. De ce plânge copilul doar cu un ochi? De ce îmi curge nasul când plâng?

În mod normal, glandele lacrimale ale bebelușilor încep să secrete lacrimi pe la 1-1.5 luni de la naștere, astfel că, în primele săptămâni de viață, părinții grijulii vin la noi din cauză că cel mic nu plânge decât cu un ochi sau că nu are lacrimi deloc. Calea naturală de comunicare dintre ochi și nas face ca lacrimile adunate de pe suprafața ochilor să se adune în unghiul intern, langă nas, și să se scurgă pe un canal foarte fin până în interiorul nasului. Acesta este și motivul pentru care, atunci când lăcrimăm, simțim acele lacrimi și în nas și/sau gât.
O situație și mai bizară are loc atunci când, fiind întinși într-o parte, pe canapea, lacrimăm doar dintr-un ochi la telenovela preferată. Cu siguranță nu am devenit mai imuni la comediile siropoase, ci doar gravitația își face efectul! Dacă lacrimile se scurg natural înspre nas, însă acest loc este în sus, este lesne de înțeles că lacrima va aluneca spre exteriorul ochiului, pe obraz. Dincolo, la celălalt ochi, lacrimile vor fi colectate de către ductele lacrimale naturale și vor fi "înghițite" de nas.

4. De ce văd mai bine când strâng din ochi sau când înclin capul?

Obiceiul de a strânge din ochi sau de a înclina capul trădează de cele mai multe ori un viciu de refracție necorectat (necesitatea de a purta ochelari) sau o tulburare de motilitate oculară. "Eu văd bine, dar trebuie să strâng din ochi" nu înseamnă că este în regulă să mergi pe stradă ca și când ai avea un proiector luminos permanent în fața ochilor. Sunt pacienți pe care îi descoperim la controale de rutină că țin capul înclinat de o viață întreagă, însă nu au observat acest lucru până la 50 de ani. Deci, dacă ai capul într-o parte în toate pozele din liceu și până la ultimul permis de conducere schimbat, poate fi și din cauza ochilor!

5. De ce nu pot strănuta cu ochii deschiși?

Reflexul de a strănuta apare din dorința de a curăța nasul și regiunea sinusală adiacentă, în timp ce se aduce un aport de oxigen în celulele corpului uman. Strănutul este declanșat de un factor iritant al mucoasei nazale care stimulează nervul trigemen ce duce mai departe la creier acest semnal. Se crede că închidem ochii la strănut pentru că se depune o presiune mare asupra ochilor, iar reflexul vine din dorința de a nu expulza globul ocular în afară (pe românește "să nu ne iasă ochii din cap").

6. De ce eu și soția avem ochii albaștri iar copilul căprui?

Întrebarea contribuie la o viață armonioasă în familie, așa că merită explicată cu atenție taților cu suspiciuni. În primul rând trebuie precizat că ochii albaștri și verzi sunt cei mai rari din punct de vedere al culorii. Ochii închiși (căprui, negri) pot avea la bază și părinți cu ochi deschiși la culoare pentru că aceasta din urmă variantă este dată de o genă recesivă. Cu alte cuvinte, ochii albaștri apar numai dacă părinții au ambii câte o genă de ochi albaștri (fie că este exprimată sau nu). Pigmentul responsabil de culoarea ochiului (melanina) este în cantitate mai mare la persoanele cu ochi căprui față de cele cu ochi albaștri/verzi. Pe scurt, da, se poate întâmpla acest lucru și nu trebuie să dați fuga la testul de paternitate!

7. Picăturile se iau dizolvate în apă sau simple? Cu apă sau fără? Înainte de masă sau după masă?

Aici discuția poate fi mai amplă și poate include și cristalinul artificial (lentila implantată în interiorul ochiului în timpul operației de cataractă) - a existat un pacient care a ajuns la operația programată, moment în care a declarat că el a luat (a se citi - a înghițit) cristalinul, însă nu vede mai bine (?!). Dragi pacienți, citiți cu atenție prospectul medicamentelor pe care urmează să vi le administrați - căile sunt multiple! Picăturile, de cele mai multe ori se pun în ochi, însă am avut copil căruia i-am recomandat picături cu vitamina C pentru o hemoragie subconjunctivală, iar mama planifica să i le dea în ochi (acestea se iau pe gură, sunt un supliment alimentar destinat copiilor care nu pot înghiți pastile).

8. De ce nu văd cu ochelarii de la raft?

Ochelarii pe care îi găsiți că se vând în magazinele de optică (cele care se respectă) nu vor fi niciodată montați deja cu lentile cu dioptrii! Fiecare pacient are o combinație unică de dioptrie (sferă, cilindru, ax) și de distanță interpupilară (dintre ochi). Este aproape imposibil să îți găsești dioptria corectă în ochelarii de 10 lei (care includ și toc și lavetă, eventual), vânduți la tarabă sau în hipermarket! În plus, purtarea acestor ochelari poate da probleme serioase pe termen lung. Ai grijă de ochii tăi, ai doar doi pe tot parcursul vieții!

intrebari ciudate

9. Ochelarii cu găurele ne ajută să nu mai purtăm ochelari pentru vederea de aproape?

Eheeee, daca era așa de simplu, cu siguranță nu mai existau atâtea variante de rame, lentile, materiale, designuri, calități șamd, ci doar niște ochelari stenopeici și atât (ochelari cu găurele). Principiul lor vine de la faptul că, dacă privești printr-o decupătură de tipul gaură sau linie îngustă vederea devine mai clară (dacă ai nevoie de corecție optică). Astfel, raspunsul este da, în sensul că, atât cât porți ochelarii vei vedea mai bine, însă din momentul în care îi dai jos, efectul dispare complet. Așadar, nu mai bine îți faci niște ochelari de vedere la modă, decât să umbli cu ochelarii de cal?

10. Mi se plimbă niște păienjeni în câmpul vizual; am ceva în ochi?

Denumirea de miodezopsii reunește mai multe percepții în campul vizual - păienjeni, muște, plase de insecte, valuri, perdele, ceață, fum de țigară și lista poate continua. De fapt, pe pacient îl deranjează că nu mai vede clar imaginea ci întreruptă de aceste filamente relativ transparente, care se "plimbă" în fața ochilor. În interiorul corpului vitros (gelul din ochi) au loc modificări metabolice permanente care se percep ca miodezopsii (flotante in vitros). Atât timp cât nu sunt numeroase și nu rămân ca pete fixe în câmpul vizual, sunt inofensive. Eu glumesc și le spun pacienților că trebuie să le scoată la o cafea, să se împrietenească cu ele, vor rămâne acolo pentru mult timp, uneori pentru tot restul vieții!

Mulțumim doamnei doctor Roxana Cozubaș pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
  Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

  Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume
  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume

  Masca a devenit un accesoriu indispensabil în zilele noastre și chiar dacă ușor-ușor am reușit să ne obișnuim cu această nouă normalitate, așteptăm cu sufletul la gură ziua...

  Un nou studiu confirmă că pacienții cu Covid-19 nu mai sunt infecțiosi după 10 zile
  Un nou studiu confirmă că pacienții cu Covid-19 nu mai sunt infecțiosi după 10 zile

  Pacienții cu Covid-19 nu pot infecta alte persoane după 10 zile de boală, chiar dacă testele lor au în continuare rezultate pozitive, spune un nou studiu.

  Realitatea sfâșietoare din spatele acestei imagini! Îi săruta poza mamei, fără să știe că a murit încercând să salveze pacienții cu COVID-19
  Realitatea sfâșietoare din spatele acestei imagini! Îi săruta poza mamei, fără să știe că a murit încercând să salveze pacienții cu COVID-19

  Imagine emoționantă! Un băiețel de doar trei anișori din China sărută poza mamei sale, fără să știe că aceasta a murit încercând să salveze pacienți cu coronavirus.

  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic
  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic

  Majoritatea părinților ajung la un moment dat să administreze antibiotic copilului. Pentru că apar întrebări precum dacă este bine să primească lapte cât timp primește...

  OMS confirmă: Testele pozitive de Covid-19 la pacienții vindecați nu sunt reinfectări
  OMS confirmă: Testele pozitive de Covid-19 la pacienții vindecați nu sunt reinfectări

  Una dintre principalele îngrijorări ale momentului actual constă în teama de reinfectare la pacienții deja vindecați. Se pare că au existat mai multe cazuri de persoane care...

  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

  Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

  Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor
  Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor

  Oare este normal ca puiul meu sa nu doarma la pranz? De ce se comporta ca un bebelus? Este oare normal sa mearga pe varfuri? Sunt doar cateva dintre intrebarile care ii framanta pe parinti...

  © 2022 Qbebe