7 probleme cu care te poti confrunta ca proaspata mamica

7 probleme cu care te poti confrunta ca proaspata mamica

Ioana-Catalina Pavel

Din pacate sau din fericire (va trebui sa le descoperi tu!), un copil nu vine cu instructiuni de folosire, de aceea, in intalnirea cu fiica sau cu fiul tau poti intampina anumite probleme. Aceste probleme pot fi mai mari sau mai mici, in functie de cat de bine te-ai pregatit pentru asta in timpul sarcinii, dar si inainte.

  

1. Problemele de sanatate ale bebelusului

Probabil ca ai citit ceva despre sensibilitatea bebelusului, cat de predispus este sa contracteze diferite afectiuni si boli si poate chiar stii si care sunt acestea. Colicile, febra, iritatiile, congestia nazala sunt doar cateva dintre ele.

Primul impuls este sa intri in panica atunci cand vezi acea creatura mica, fragila si lipsita de aparare plangand de durere. Incearca sa te linistesti, pentru ca tu esti adultul, nu? Este nevoie sa iti mentii calmul pentru a-ti da seama exact ce anume are. Daca crezi ca nu te descurci, observa cateva simptome, suna medicul pediatru si intreaba-l ce este de facut.

 

  

2. Tentatie mare pentru tinerele mamici: hiperprotectivitatea

Una dintre tentatiile cele mai mari ale tinerilor parinti este sa tresara la orice plans sau cazatura a copilului. Unele mame devin atat de suspicioase ca ceva rau s-ar putea intampla copilului lor, incat ajung chiar sa provoace copilului, fara sa isi dea seama, un mic rau, fie ii determina sa se impiedice („ai grija sa nu cazi", „s-ar putea sa cazi"), fie ii fac sa planga si mai tare.

Unul din efectele negative ale acestei hiperprotectivitati este faptul ca mama va incepe sa vina in intampinarea nevoilor si dorintelor copilului fara ca acesta sa faca efortul sa le mai exprime. Astfel, el isi poate dezvolta un mic handicap, si se va invata sa astepte ca lucrurile sa se rezolve de la sine, fara a mai face efortul de a le obtine.

3. Oboseala si stresul

Unele mame, desi au petrecut ore si zile intregi informandu-se despre ce inseamna si ce se intampla in perioada sarcinii, atunci cand devin mame, pur si simplu simt ca clacheaza din cauza oboselii si a stresului carora nu stiu cum sa le faca fata. Cel mic are nevoie mereu de...cate ceva. Cei mai multi se trezesc noaptea si au nevoie sa fie schimbati sau sa manance. Multe mame simt ca nu pot face fata faptului ca trebuie sa isi schimbe tot programul in functie de nevoile bebelusului.

Studiile recente arata ca stresul isi pune amprenta pe tinerele mame, care nu mai au timp sa se ocupe si de sanatatea lor. Stresul este asociat si cu sedentarismul si depresia. Astfel, pot aparea probleme de sanatate grave, care pot influenta si copiii.

  

4. Racirea relatiei cu sotul

Corolarul stresului si al oboselii poate fi racirea relatiei cu sotul. Daca acesta nu va face eforturi serioase sa isi inteleaga si ajute sotia, relatia lor va avea de suferit. Este necesar ca el sa inteleaga ca este o etapa cu totul noua, cea in care intra iubita lui sotie, in momentul in care devine mama (si cu fiecare nou copil, este ceva nou). Pentru ea acum copilul este pe primul loc, ii ocupa cea mai mare parte a timpului si se confrunta sentimente si stari noi care, evident, sunt foarte importante pentru ea.

Fara sa isi dea seama, sotia se poate indeparta de sot, mai ales daca simte ca acesta nu poate/ vrea sa o inteleaga si sa o menajeze. Din fericire, are resurse sa faca fata pentru ca dragostea imensa care se naste intre cei doi (mama-copil) va fi „suficienta" cat sa o inlocuiasca si pe cea dintre sot-sotie. Acest lucru nu este insa deloc sanatos nici pentru casnicie, nici pentru copil.

5. Kilogramele in plus

Daca apare stresul, oboseala si depresia, sunt mari sanse sa apara si sedentarismul, chiar inainte de depresie. Asta pentru ca tanara mamica, stand acasa cu bebele, uita sau refuza adesea sa mai faca miscare. Cele mai recente studii arata ca proaspata mamica nu este lipsita de socializare, insa ca aceasta are loc mai mult pe blog-uri sau prin telefon.

Miscarea fizica este recomandata si de doctori atat in timpul sarcinii, cat mai ales dupa nastere. Chiar si plimbarile prin parc, in pas lent sau fuga usoara sunt bune si te pot ajuta sa dai jos kilogramele in plus, acumulate in timpul sarcinii.

6. Dureri ale sanilor

O data cu alaptarea, pot aparea si dureri ale sanilor. De regula, problema cea mai intalnita este umflarea si inrosirea sfarcurilor. Este bine ca in momentele in care simti cel mai acut durerea sa te opresti din alaptat, si sa continui sa hranesti bebele ceva mai tarziu. Durerile de san pot dura destul de mult, si difera in intensitate in functie de cum se comporta bebe la supt.

Unele mame aleg chiar sa renunte la alaptat si il intarca inainte de termenul recomandat de medici (5,6 luni cel putin). Este foarte important sa te duci la doctor in acest caz pentru a-ti prescrie un anumit unguent/ solutie pentru elasticitatea mamelonului.

  

7. Insomniile...

Insomniile trecatoare sau cronice sunt foarte frecvente si mai cu seama printre femeile gravide sau proaspete mamici. Cauzele cele mai frecvente care le determina sunt cele de natura psihologica, ingrijorarea sau suprasolicitarea la locul de munca. Sentimentele reprimate, cum ar fi mânia sau vinovatia pot provoca, de asemenea, nopti albe.

Alte cauze care pot duce la insomnii sunt: tulburarile sistemului digestiv, cum ar fi constipatia, arsurile la stomac, consumul excesiv de alimente seara sau, dimpotriva, adormitul pe stomacul gol, abuzul de dulciuri, cafea sau ceai. Ca proaspata mamica, gandurile si grijile despre viitorul tau, al copilului, al familiei tale, si mai ales trezitul des al bebelusului pe timpul noptii sunt cele mai probabile cauze ale insomniilor tale.

Acestea ar fi principalele si cele mai frecvente probleme cu care se poate confrunta o tanara/ proaspata mamica. Noi le-am enumerat nu ca sa intri in panica si sa nu mai faci copii, ci doar ca sa stii la ce sa te astepti. Solutii exista, si fiecare mamica le poate adapta in functie de nevoile specifice. Pe langa aceste probleme, dragostea care te va coplesi in momentul in care devii mamica, te va ajuta sa fii foarte creativa in gasirea celor mai potrivite solutii.

 

Tu ce alte probleme ai mai intampinat de cand esti mamica?

Articolul urmator
O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă
O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică
    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică

    Placentofagia (mâncatul propriei placente după naștere) este întâlnită la aproape toate mamiferele, însă printre oameni, această inițiativă nu e foarte...

    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta
    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta

    Dragi mămici, îmi deschid inima și împărtășesc cu voi experiența cu puiul meu Darius... A fost un copil dorit, un copil așteptat, pe toată perioada sarcinii totul a fost...

    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei
    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei

    A fi părinte implică o dorință puternică și aprigă de a-ți proteja copiii. Când afli că cineva le face probleme sau le face rău micuților tăi, nu stai cu mâinile...

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii
    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii

    Breia a avut probleme cu vederea de când s-a născut. Din păcate, problemele s-au agravat odată cu trecerea timpului, iar acum, la vârsta de 6 ani, urmează să-și piardă...

    Am pierdut un copil în prima zi a anului 2022, dar am început anul 2023 ca proaspătă mamă
    Am pierdut un copil în prima zi a anului 2022, dar am început anul 2023 ca proaspătă mamă

    Această femeie a început anul 2022 cu cea mai tristă veste posibilă: a aflat că a pierdut sarcina. Un an mai târziu, norocul i-a surâs și a intrat în 2023 ca...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

    În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

    © 2024 Qbebe