Cum afecteaza copilul relatia dintre soti

Cum afecteaza copilul relatia dintre soti

Ioana-Catalina Pavel

Firesc este ca venirea copiilor sa intareasca si mai mult relatia dintre soti. Venirea copiilor reprezinta largirea familiei. Aceasta presupune ca voi doi sa fiti deja un cuplu maturizat, pregatit sa ajute si sa ofere dragoste si altora. De cele mai multe ori, nu se intampla asa. Aparitia unui copil poate afecta, uneori destul de mult relatia dintre cei doi.

Nu putine sunt cazurile in care la cativa ani dupa venirea pe lume a copiilor, cei doi au divortat. Cei care „cad la mijloc", victime nevinovate si cei mai afectati din cauza acestor neintelegeri, sunt copiii.

Indepartarea sotiei de sot

Copiii pot ajunge sa fie pretextul instrainarii sotiei de sot. Exista si motive reale, cum ca femeia se „indragosteste" inca o data, si mai profund, la nasterea copilului, si tinde sa se indeparteze din acest motiv de sot, ingrijind numai de copil.

Din aceasta cauza, in proaspatul tata pot fi starnite sentimente de gelozie, pentru ca bebele ia prea mult din timpul mamei. Dar acest sentiment il poate avea si pentru ca simte ca el petrece prea putin timp cu bebele. De aceea, uneori se poate chiar simti „a treia roata de la caruta".

O alta consecinta a instrainarii celor doi la aparitia bebelusului poate fi si aceea ca cei doi nu mai dorm impreuna. De obicei se intampla asta pentru ca mama prefera sa doarma cu bebele, sau in camera bebelusului. Si, bineinteles, „de dragul lui", cei doi nu vor isca niciun conflict. Sentimentele sunt reprimate, nevoile de cuplu nesatisfacute si relatia incepe sa se destrame.

O relatie interumana este ca o floare. Daca nu este udata, ea se ofileste, se deterioareaza si moare. De aceea, dragi parinti, nu lasati ca bietul bebe sa va „fure" toate subiectele de discutie, toate momentele libere si toate noptile. El se poate dezvolta armonios si va fi fericit numai daca voi doi aveti grija de „floarea" voastra, si o udati cu discutii, impartasirea gandurilor, sentimentelor, resentimentelor, realizarea de activitati impreuna.

  

Copilul este singurul „motiv" pentru care cei doi au ramas impreuna

Exista cazuri cand parintii isi dau seama ca relatia lor „scartaie" cand deja a aparut copilul, dar aleg sa ramana impreuna pentru a nu destrama familia. Daca relatia voastra „scartaie", asta nu inseamna deja ca familia incepe sa se destrame? Copilul simte foarte bine orice „fisura" in relatia parintilor lui si poate dezvolta o fire depresiva si retrasa doar din acest motiv.

Nu recomandam neaparat divorturile in astfel de cazuri, dar poate ca este nevoie sa va duceti la un mediator, un consilier marital si sa vedeti cat si ce puteti salva. Uneori atunci cand cei doi raman impreuna, si aleg sa indure orice doar pentru copil, poate fi mai distructiv pentru familie decat un divort.

De multe ori aparitia copilului se intampla sa scoata la iveala toate lucrurile nespuse, toate resentimentele, temerile voastre si dintre voi. Asta se intampla poate pentru ca aparitia copilului poate reprezentra pentru soti un semn ca „lucrurile sunt chiar serioase", pentru ca copilul e un lucru foarte serios si casnicia e chiar „pe bune".

Si atunci unii intra in panica si au tendinta de a proiecta conflictul interior dintre ceea ce si-au imaginat ca o sa fie si o sa simta in casatorie, in rolul de mama/tatic si ceea ce simt de fapt, pe celalalt, invinuindu-l. Este bine sa te linistesti si sa iti dai seama ca ceea ce simti nu este anormal. Venirea pe lume a unui copil este cu adevarat ceva foarte serios si te poate ajuta sa te maturizezi, atat pe tine cat si relatia dintre tine si sotia ta. Nu trebuie decat sa ai mai multa rabdare cu tine, cu voi.

 

Copilul „fura" timpul petrecut impreuna

O data cu aparitia bebelusului, asa cum poate v-ati asteptat, una din schimbari este aceea ca nu veti mai avea la fel de mult timp. Veti avea nu numai mai putin sau deloc timp pentru activitatile desfasurate impreuna, dar si pentru gospodarie. Veti avea poate momente cand va veti gandi poate ca acest bot de om v-a dat viata peste cap, cu farfuriile care stau poate in chiuveta nespalate, cu rufele din baie si cu dezordinea generala din toata casa.

Solutia pe care ti-o recomanda Qbebe este sa planifici. Bebele doarme la inceput foarte mult. Profita de acest timp si planifica-ti lucrurile, activitatile. Ideal ar fi sa faci acest lucru cu partenerul tau. Nu uita sa adaugi in plan si o iesire cu el in weekend la un film sau in parc. Roaga-i pe parintii tai sau ai lui sa stea putin cu copilul sau angajeaza un baby-sitter pentru cateva ore. Aveti amandoi atat de mult nevoie de asta...

Daca vrei, iti poti organiza timpul astfel incat sa iti ajunga si pentru treburile gospodaresti si pentru bebe si pentru sotul tau. Fii inventiva, si fa tot posibilul ca lucrurile sa mearga. De exemplu, lipeste pe frigider responsabilitatile fiecaruia din acea zi sau saptamana. Lucrurile devin mult mai usoare cand fiecare stie care sunt asteptarile celuilalt de la el.

 

  

Pretext pentru diferite probleme de cuplu


Fiecare om este diferit si fiecare partener vine in relatie cu viziunea lui personala de a vedea lumea, oamenii, cu conceptiile lui despre iubire si educatie. Se poate sa observati, atat tu cat si partenerul tau, inca din primele luni cu bebe care sunt aceste diferente. De exemplu unul dintre soti intelege sa ia copilul repede in brate atunci cand se loveste, pe cand celalalt stie ca daca il lasa sa se ridice singur, va avea mai multe de invatat.

Aceste diferente pot provoca uneori certuri, conflicte si aceasta se intampla pentru ca cei doi nu s-au cunoscut cu adevarat inainte de a se casatori. Se poate sa nu fie prea tarziu nici acum. Intelegerea si comunicarea sunt cheia. Asculta-l pe celalalt, afla motivele care stau la baza tendintelor si comportamentelor lui, discutati si incercati sa ajungeti la puncte comune. Incercati si sa va ajutati, sa fiti atenti la emotiile si nevoile celuilalt, daca vreti cu adevarat ca institutia aceasta, numita familie, sa functioneze si in cazul vostru.

 

  

Voi ati fost in vreun fel afectati de aparitia celui mic?

Articolul urmator
Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?
Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii
    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii

    Cei mai mulți părinți susțin că nu au un copil favorit, însă studiile care s-au realizat în acest domeniu, arată că nu este așa. Cercetările arată că aproximativ 65%...

    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui
    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui

    Termenul „codependență” a fost folosit pentru prima dată în anii ‘50, în cadrul Alcoolicilor Anonimi, pentru a descrie relația nesănătoasă dintre un...

    Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei
    Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei

    Andreea Esca este o prezență longevivă în televiziunea românească, adunând mai bine de 30 de ani pe micile ecrane. Fiindcă înainte să ajungă la pupitrul...

    Scrisori vechi dezvaluie relatia scandaloasa dintre un tar si amanta lui de 16 ani
    Scrisori vechi dezvaluie relatia scandaloasa dintre un tar si amanta lui de 16 ani

    Povestea de dragoste dintre tarul Alexandru al II-lea, din Dinastia Romanov si Ecaterina Dolgurokova a fost traita in secret, timp de 14 ani. Detaliile picante si intalnirile lor ascunse au...

    Cum afecteaza televizorul creierul copilului
    Cum afecteaza televizorul creierul copilului

    Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

    În momentele în care stai de vorbă cu tine însăți, poți încerca să-ți răspunzi și la întrebări precum: „Încotro mă îndrept? Oare...

    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile
    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile

    Termenul gaslighting devine din ce în ce mai popular și, dacă nu îți este încă familiar sau dacă ai auzit în treacăt numele, dar nu știi ce înseamnă, ai...

    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?
    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?

    Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o afecțiune psihică complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală ce...

    © 2024 Qbebe