8 lucruri fascinante despre sexualitatea femeilor

8 lucruri fascinante despre sexualitatea femeilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sexualitatea femeii a atras dintotdeauna curiozitatea și a determinat apariția a tot felul de „mituri". În articolul de mai jos veți descoperi câteva lucruri fascinante în acest sens, ceea ce vă va ajuta să înțelegeți, o dată în plus, cât de unic și de minunat este organismul nostru.

Semnificația denumirii „clitoris" are legătură cu rolul său

Deși nu se știe cu exactitate care este originea cuvântului „clitoris", cei mai mulți specialiști consideră că aceasta provine din limba greacă. Astfel, grecescul „kleiein" înseamnă „a căptuși, a acoperi", „klitys" înseamnă „partea laterală a unui deal" sau „kleitoriazein" se referă pur și simplu la „a gâdila".
Oricare dintre aceste semnificații ar fi luate în calcul, cu siguranță că este imposibil să nu ne facă să ne gândim la structura și la funcțiile clitorisului.

Clitorisul își modifică dimensiunile de-a lungul vieții

Spre exemplu, în urma transformărilor hormonale, clitorisul unei femei de după menopauză poate fi de 2, 5 ori mai mare decât era când aceasta era adolescentă. Nu este deci de mirare că o femeie va resimți mai puternic orgasmele pe măsură ce va înainta în vârstă.
În același timp, s-a constatat că și nașterea poate avea impact asupra dimensiunii clitorisului: femeile care au născut au clitorisul mai mare decât acelea care nu au devenit mame.
Nu în ultimul rând, un alt lucru fascinant legat de sexualitatea feminină este că se spune despre clitoris că are și forme diferite. De pildă, unele clitorisuri sunt mai cilindrice, altele mai alungite, unele preferă să fie atinse mai ușor, altele mai în forță. Fiecare avem un clitoris unic, pe care va trebui să ni-l descoperim de-a lungul vieții!

Femeie intinsa, cu blugii descheiati

Clitorisul este similar, din anumite puncte de vedere, cu penisul

Așa este că și acesta este un fapt fascinant al sexualității noastre? Cu siguranță că nu știați că între clitoris și penis există anumite asemănări. Oamenii de știință le explică în felul următor: când organele genitale ale fătului se dezvoltă (cam începând cu a douăsprezecea săptămână de sarcină), țesuturile din această zonă vor forma un penis sau labiile. În realitate deci, pentru ambele organe corpul va produce același tip de țesut, dar pe măsură ce caracteristicile sexuale secundare vor evolua, țesuturile se vor particulariza și ele.
De pildă, ca și penisul, clitorisul are un fel de gland (o extremitate liberă, similară celei de la penis), are o structură similară prepuțului și are în componență țesut erectil. În plus, are capacitatea de a-și mări volumul când este stimulat în timpul actului sexual.

Din cadrul vulvei, clitorisul este organul cu cele mai multe terminații nervoase

Dacă vrem să aflăm un alt detaliu fascinant al sexualității feminine, să vedem ce spun experții tot despre clitoris: în cadrul acestuia se află nu mai puțin de 8000 de terminații nervoase, aflate în special la nivelul glandului. De aceea, zona erogenă a unei femei va trimite impulsuri nervoase asupra a aproximativ 15.000 de nervi existenți în regiunea pelviană. Așa se explică de ce este posibil ca, în anumite momente ale actului sexual, să ajungem să simțim plăcere absolută!

Clitorisul este un organ ce poate fi similar unui „iceberg"

Dacă vi se pare ciudată această comparație, țineți cont de următorul aspect: doar 1/4 din clitorisul unei femei este vizibil cu ochiul liber. Restul se află în interiorul corpului nostru (clitorisul are în total cam 10 cm lungime), asemenea unui iceberg care are partea inferioară cufundată în ocean.

Între 50 și 75% dintre femeile care au orgasm constată că ajung la acesta datorită atingerilor din zona clitorisului

Acesta este unul dintre lucrurile fascinante legate de sexualitatea feminină. Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că pentru unele femei penetrarea vaginală poate fi suficientă pentru a avea parte de senzațiile de plăcere, dar pentru cele mai multe dintre ele rămâne mult mai de dorit atingerea din zona clitorisului (deci pe cale externă).
Practic, depinde de fiecare cum ajunge să se simtă mai bine în timpul actului sexual . Important este să se exploreze cât mai multe posibilități pentru a ne ajunge să ne cunoaștem corpul cât mai bine.

Citește și: 10 plante aromatice pentru stimularea libidoului

Există mai multe tipuri de orgasme

În condițiile în care suntem atât de diferite, și modurile în care ajungem la orgasm sunt diferite.
Așa cum s-a precizat și mai sus, există orgasme de tip vaginal, cervical (acestea două sunt legate mai ales de penetrația pe cale vaginală, mai profundă sau mai puțin profundă), dar și pe calea clitorisului. Cele mai multe dintre noi ajungem însă să atingem plăcerea datorită stimulării externe din zona clitorisului, în contextul în care acesta are și foarte multe terminații nervoase.
Iată un lucru fascinant ce ține se sexualitatea feminină: se spune că un orgasm ce se petrece prin stimularea clitorisului poate duce la apariția a 3-16 contracții, ce vor dura între 10 și 30 de secunde. Acest lucru nu exclude ca unele femei să aibă orgasme multiple, ce includ și contracții din zona pelvisului. Din acest motiv sunt specialiști ce nu s-au sfiit să declare că orgasmul resimțit de o femeie poate fi de impact mult mai puternic decât acela al unui bărbat.

Clitorisul este un organ destinat exclusiv plăcerii

Dacă vaginului i se poate atribui și un rol semnificativ în reproducere, despre clitoris experții spun că este un organ feminin ce este destinat special pentru plăcere.
Așa cum s-a văzut și mai sus, grație anatomiei și funcțiilor sale, clitorisul ne poate ajuta să obținem senzațiile pe care le așteptăm atât în cadrul actului sexual.

Femeie intinsa pe pat, in sutien

Indiferent dacă vorbim de vagin sau de clitoris, trebuie să știm că este absolut necesar să ne bucurăm de o bună sănătate a zonei intime.
În acest scop, putem apela și la tot felul de produse speciale din gama Multi-Gyn . Acestea au la bază ingrediente naturale, nu conțin conservanți și sunt sigure inclusiv pentru perioada sarcinii sau alăptării.

În special dacă ne confruntăm cu disconfort vaginal (manifestat, de pildă, prin prurit, senzație de arsură, scurgeri vaginale anormale, durere, inflamație etc.), produsele Multi-Gyn ne pot ajuta, grație formulei unice pe baza complexului 2QR (un complex de polizaharide), ce blochează aderarea microbilor la țesutul gazdă, să ne ameliorăm rapid și fără efecte secundare aceste simptome neplăcute.
Iată câteva exemple de asemenea produse:

Multi-Gyn Flora Plus este ideal pentru prevenirea și tratarea candidozei vaginale. Ameliorează simptomele vaginale ce produc disconfort (precum mâncărime, iritații locale, scurgeri și mirosuri neplăcute), optimizând pH-ul vaginal. Produsul este disponibil în 5 monodoze de unică folosință de 5 ml fiecare.
Produsul se va utiliza în funcție de problema pe care vreți să o rezolvați: pentru tratamentul candidozei se va folosi un tub-doză seara, la culcare, timp de 5 zile consecutive; pentru ameliorarea directă a simptomelor candidozei, se va apela la câte un tub ori de câte ori simțiți nevoia; pentru prevenirea recurenței episoadelor de candidoză se va aplica un tub-doză odată la 3 zile.

Multi-Gyn Liquigel (tub de 30 ml cu aplicator) va ameliora rapid uscăciunea vaginală (cauzată de stres, schimbări hormonale, medicație, inserția tampoanelor), va stimula umezeala naturală, va preveni iritația, optimizând astfel starea țesutului vaginal.
Pentru uscăciune vaginală se va utiliza produsul ori de câte ori se va simți nevoia. Dacă este vorba despre prevenția acestui fenomen sau despre prevenția iritației se va aplica gelul de cel puțin două ori pe zi, timp de cel puțin 5 zile.
În schimb, dacă vreți să vă mențineți nivelul optim al umidității vaginale îl veți folosi zilnic, înainte de culcare.

Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack (irigator vaginal plus 10 tablete efervescente pentru igiena vaginală)
Acest dispozitiv conține o canulă cu valvă și un recipient cu gât flexibil, fiind ideal pentru igiena vaginală și prevenirea infecțiilor vaginale. Este singurul irigator înregistrat in UE care are un design ce respectă anatomia femeii.
Mod de utilizare:
Irigatorul poate fi folosit în diferite poziții: așezată pe toaletă, sub duș sau în cadă. Este important ca lichidul de curățare să se scurgă singur. Găsiți-vă cea mai comodă poziție pentru utilizare. Dozarea flaconului este specială pentru o singură tabletă.
Cum veți proceda:
• Umpleți flaconul cu apă călduță până la nervuri (capacitate flacon suficientă pentru o spălătură)
• Rupeți tableta Multi-Gyn în ½ cu mâinile uscate și puneți-o în flacon
• Înșurubați canula și așteptați până se dizolvă tableta complet
• Introduceți ușor canula în vagin în cea mai confortabilă poziție pentru dumneavoastra
• Strângeți ușor flaconul o singură data pentru a curăța vaginul cu ajutorul lichidului. Flaconul nu trebuie golit complet
• Clătiti flaconul și aplicatorul cu apă caldă
Tabletele efervescente se utilizează împreună cu irigatorul !

Multi-Gyn Flora Plus
Multi-Gyn Liquigel
 Multi-Gyn Vaginal Douche
     

Citește și: Vaginul tău: schimbări care se întâmplă când depășești 30 de ani

Voi mai știți și alte lucruri fascinante legate de sexualitatea feminină?

Surse:
www.condom-sizes.org; www.health.com; www.psychologytoday.com; www.redbookmag.com

 

Articolul urmator
5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani
5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 lucruri fascinante despre copiii născuți în luna mai
    8 lucruri fascinante despre copiii născuți în luna mai

    Mai este luna semnelor zodiacale Taur și Gemeni. Copiii cu aniversarea în luna aceasta sunt înzestrați, desigur, cu trăsături bune, precum curaj și tărie de caracter, fiind...

    Marșul pentru siguranța femeilor, desfășurat în mai multe orașe din România
    Marșul pentru siguranța femeilor, desfășurat în mai multe orașe din România

    Pe data de 23 octombrie a avut loc marșul intitutal „Împreună pentru siguranța femeilor”. Acesta s-a desfășurat în mai multe orașe din România:...

    Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor
    Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor

    O mamă de peste hotare și fiul ei adolescent au fost dați afară din cinema pentru că au intrat împreună la toaleta femeilor. Băiatul are autism nonverbal, iar femeia nu a vrut...

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane
    Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane

    În urmă cu câteva zile, Curtea Supremă de Justiție din SUA a luat o decizie prin care dreptul la avort nu mai este constituțional. În aceste condiții, fiecare stat are...

    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”
    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”

    Un tată de peste hotare a făcut o mărturisire pe Instagram, care le-a atras atenția internauților. Acesta a povestit că atunci când merge cu fiica sa în toalete publice,...

    Cea mai bună aplicație IT din Europa, creată de cinci eleve din București. O soluție genială pentru siguranța femeilor
    Cea mai bună aplicație IT din Europa, creată de cinci eleve din București. O soluție genială pentru siguranța femeilor

    Aproape că nu există femeie care să nu fi fost vreodată fluierată, claxonată sau chiar pipăită pe stradă, ziua în amiază mare, sub privirile impasibile ale celor din jur....

    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”
    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”

    Mariia Kivakenki este psiholog de origine ucraineană și lucrează cu mamele și copiii refugiați de la ea din țară, în Iași. Deși clienții săi din terapie s-au adaptat rapid...

    © 2024 Qbebe